De vorig jaar door Frans uitgespaaide boom overleefde onze kerst ternauwernood. Dit jaar deden we het daarom anders en investeerde in een boom die met kluit en al in een flinke pot groeide. Mooie bomen maar ook als ze gemaakt zijn om te overleven is de kerstboom overhouden nog best een klus.
Met kluit of in pot
Ik kan me van vroeger niet anders herinneren, kerstbomen die met een flinke kluit in een jutezak tegen een hekje leunend stonden te wachten tot iemand ze in een grote emmer zette. Dat afzagen van die bomen is echt pas later in de mode gekomen, ik weet dat omdat ik me herinner dat de kerstbomen vrolijk verder groeide in onze tuin. Koop een kerstboom met kluit (in pot) en zorg dat deze niet groter is dan anderhalve meter. De boom zelf uitgraven is nog beter, beschadig zo min mogelijk wortels en ja ook die kleine haarworteltjes zijn belangrijk. Op pot gekweekte bomen hebben een grotere kans om te overleven, maar zijn ook duurder.
Kijk even naar het veld, onkruid tussen de bomen betekent dat de eigenaar geen gif spuit dat is ten alle tijden beter.
Op temperatuur komen
Van de koude grond in een pot de warme kamer in, veel mensen doen het, maar beter zet je de boom nog even een nachtje in de garage zodat de boom kan acclimatiseren. Wees dan wijs en zet de boom ook niet met z’n trut naast de verwarming, je kan water geven tot je een ons weegt maar die boomt droogt aan elk takje en elk naaldje uit voor de kerst maar genaderd is.
Water, veel water
Een kerstboom verdampt een liter water per dag, meteen bij het binnen zetten moet er water bij. Een liter is lekker en dat moet er elke dag ongeveer wel in. Besproei de boom ook dagelijks. Dat is misschien niet handig met kerstversiering maar wel lekker voor de boom. Het scheelt ook naalden opruimen. Hou de boom zo kort mogelijk binnen en zet hem zo snel mogelijk na de feestdagen in de volle grond. Ook daar moet de boom veel en regelmatig water hebben.
Onderweg naar de tuin
Bedenk goed waar je de boom wil planten. Ook die kleine schattige kerstboom kan meters hoog worden, maar voor die tijd kan hij nog een paar keer als kerstboom dienen. Daarom verkopen ze die bomen liever niet, ze willen elk jaar aan je verdienen. Ploep de boom niet meteen in de grond maar laat de boom weer een tijd in de garage of bijkeuken acclimatiseren. De kerstboom planten kan alleen als het niet vriest! Hou ook daar rekening mee. Ook in de garage of berging heeft de kerstboom water nodig.
Let op de eerste zomer heeft jouw kerstboom heel veel water nodig!
Eenmaal buiten
Graaf een flink diep gat, gooi er potgrond in zonder mest en haal eventueel de emmer van de kluit af. Wil je de boom volgens jaar weer gebruiken? Laat de pot dan zitten en laat de pot net boven de grond uitsteken. Ook dan moet de boom heel regelmatig water. Het kan zijn dat je boom toch nog naalden verliest maak je geen zorgen in het voorjaar in april/mei verschijnen nieuwe uitlopers daarmee weet je of je boom het gered heeft. Maar let op je bent er nog niet! Je kerstboom kan de winter en jouw warme huis overleefd hebben, in de zomer heeft de boom nog steeds liters en liters water nodig.
Geen zin in al die moeite maar wel een milieuvriendelijke optie? Geef je boom niet mee om op te stoken maar laat je kerstboom versnipperen, deze houtsnippers zijn een prima laag voor in tuinen en plantenbakken.
Mijnnikonenik says
Eentje in de tuin geplant vroeger. Werd zo hoog na jaren dat de buren kwamen klagen over schaduw in hun moestuin. Moeten omkappen…
Nu kunst boom. Op een appartement makkelijker.
Nicky says
Nu snap ik waarom mijn kerstbomen het nooit deden in de tuin. Te weinig water. Nu geen tuin meer en een nepboom. Ik vind een echte leuker maar daar krijg ik zo’n jeuk van…
Liesbethblogt says
Nee, google maar nog minimaal 6 jaar geloof ik.
Regenboogvlinder says
Ik had altijd een echte boom en genoot van de geur en zelfs van de vallende naalden.
Mijn eerste kerst hier in Zeist had ik 2 kleine kerstboompjes gekocht met kluit. Die zijn in de tuin gezet en groeien nog steeds. Het 2e jaar niks, het 3e jaar weer een boompje met kluit, maar die heeft het niet overleefd. Het 4e jaar hebben we een kunstboom gekocht, een kleintje en hij voldoet prima. Laat die bomen maar lekker in de natuur staan.
Hilly Nicolay says
Wij proberen elk jaar, maar halverwege het jaar gaat hij dood.
misschien toch te weinig water gegeven.
ik probeer het nog een keer, ik heb al een mooi plekje.
Nicole Orriëns says
Wij hebben al tien jaar dezelfde nepperd! Dat is ook redelijk duurzaam lijkt me.
Audrey says
Je kerstboom laten versnipperen vind ik nogal zonde (downcycling), dus die van mij staat weer in de volle grond. Besproeien heb ik niet gedaan, water geven wel, maar niet zoveel als blijkbaar moet. Toch heeft hij het goed uitgehouden!
rietepietz says
Afgezaagde kerstbomen op een kruis zijn toch al ouder hoor. Als kind zag ik nooit anders want bomen met kluit waren er in die tijd nauwelijks. Het is me een paar gelukt om een boompje met zo’n gemankeerde kluit tóch 2x te gebruiken, zal wel een slechte zomer geweest zijn met veel regen;-)Maar ik denk inderdaad altijd wel aan acclimatiseren.
Liesbethblogt says
Das gewoon opvoeden hoor, zelfs de kleine hier heeft het begrepen.
Suskeblogt says
Vroeger zetten wij een echte boom die ik dan later probeerde verder te laten leven in de tuin. Keer op keer mislukte dit. Nu zetten we geen boom meer omwille van de katten.
Liesbethblogt says
De meeste huizen zijn te warm, daar ligt dat aan.
Naomi says
Een liter per dag? Nooit geweten, maar wel heel belangrijk om te weten als je een echte boom in leven wilt houden.
picpholio says
Leuke tips maar wij hebben een kunstboom. Niet zo mooi natuurlijk maar dan hoeft geen leven exemplaar er het bijltje bij neer te leggen. :-)
mizzD says
Ja, weet ik wel dat jij dat niet schreef.. maar in de bladen lees je dat een afgezaagde boom ook water moet hebben, net als een bos bloemen in de vaas.. mijn ervaring is dus dat dat flauwekul is. :-)
Dat kruis zullen die mensen er ook wel zelf onder hebben getimmerd dan, want ze worden er echt niet meer mee verkocht.
Edward McDunn says
Dat een dennenboom zoveel water nodig heeft, wist ik niet hoor.
meninggever says
Wij hebben zelf al jaren geen echte boom meer. Meer drie etalageboompjes inclusief verlichting die we over de huiskamer verdelen. Na gebruik weer terug in de opslag op zolder. Maar…schoonmama had een echt boompje met kluit. Ze wilde die na de feestdagen kwijt, wij namen het boompje mee en groeven hem in in onze tuin. Eens zien of hij hier wil verder groeien..wie weet…
Rianne says
Ik zet dat ding binnenkort met pot en al buiten… Moet alleen iets verzinnen voor de afwatering…
logbankje says
Gelukkig is een kerstboom een traag groeier, heb in het verleden ook de boom hergebruikt, is jaren goed gegaan. Hans
John says
Hier doen we niet aan kerstbomen. Dat scheelt een hoop gedoe en pogingen de boom te redden.
Judy says
Ik heb al jaren geen boom meer gehad. Maar dit is toch wel het mooist als je hem in de tuin kan overhouden.
Liesbethblogt says
Zag vandaag een boom met kruis. En ik heb het over bomen met kluit. Afgezaagd sterven ze af en hebben niet echt water nodig.
Karel says
klinkt allemaal goed , maar daar waar dat ventje geboren werd groeien geen naaldbomen
in het bos komen ze het best tot hun recht
mizzD says
Misschien was het plaatselijk verschillend of komt het omdat wij verschillen in leeftijd.. maar in mijn jeugd waren het dus juist wél alleen maar gezaagde bomen met zo’n houten kruis eronder getimmerd.. pas later kwamen de bomen met kluit, maar die waren wel véél duurder, dus de meeste mensen in ons arbeiderswijkje kochten toch nog steeds die met een kruis. Die kruizen zie je niet meer.. wij schroeven er zelf een plankje onder, zodat ie mooi in de houten bak past die we als voet gebruiken. In vroeger jaren gebruikten we zo’n voet met schroefring in een grote kunststof bak.. daar goten we een flinke hoeveelheid water in.. om die in zowat dezelfde hoeveelheid over de grond te gooien als we na de kerst de boom uit die bak tilden..! Ik betwijfel dus ten zeerste dat gezaagde bomen nog water op kunnen zuigen.. zoals je ook altijd leest dat ze doen. We geven al jaren geen water meer en de bomen werden er niet slechter van. Maar dat zijn dus wel altijd gezaagde bomen. Ik heb maar een klein stadstuintje.. hoef er geen sparrenbos in hehe.
Kakel says
Wij zijn snel klaar met onze kunstboom. Die verliest overigens ook naalden maar hoeft dagelijks geen liter water. Ik wist niet dat verse bomen met kluit zoveel dorst hebben…
Tof dat jullie ‘m in de tuin zetten!
Liesbethblogt says
Toch hebben de onze het gehaald tot het formaat wat ze zijn. De kleine staat inmiddels al in de grond, zonder pot.
Liesbethblogt says
Handiger is het zonder meer.
Rob Alberts says
Goed verhaal.
Instemmende groet,
די מריו says
Wat een dingen waar je nog allemaal rekening mee moet houden. Hebben wij mooi geen last van. De chanoekia kan zo de kast weer en en volgend jaar, beetje afstoffen en weer branden.
Love As always
Di mario
Sjoerd says
Ik heb geen boom gehad, dus hou wat plaats in de tuin over…
natuurfreak3 says
Veel succes. Een boom in zijn pot in de tuin ingraven geeft veel minder succes .Een kerstboom moet zijn wortels kunnen ontwikkelen en planten in pot buiten geeft vaak schimmels meer kans en minder kans te overleven
fotografiemijnlangleven says
Dat deden we vroeger ook altijd… op ongeveer 20 jaar hebben we 1 dapper kerstboompje
het zien overleven :-)
Liesbethblogt says
De onze vertelde de boom terug in de grond te zetten met emmer als we de boom volgend jaar weer binnen wilde zetten. Zonder emmer als de boom naar zijn vaste plek gaat. Ik zou een kerstboom die in de tuin gegaan is niet meer uitgraven.
willyfotoblog says
Sommige kerstbomen overleefden hier en andere niet..
Een teler vertelde me dat je een kerstboom, steeds 2 jaar buiten moet te laten staan
ik ga eens uittesten of dit klopt..
groeten