Kerstbomen scoren

Al een week of wat hadden we het over een kerstboom en vooral over hoe we die dit jaar over gingen houden. Vorig jaar stak Frans nog zijn eigen kerstboom uit en kreeg een zak grond mee. Helaas bleek de boom nog sneller dan anders er de (b)rui aan te geven. Ook de volle grond heeft niet mogen baten en dus zochten we dit jaar een boom met kluit en dan vooral niet bij die verkoper.

Een beetje vertroetelen
We reden een rondje en dwaalde nog wat verder en uiteindelijk zag ik een kerstboomverkoper of nou ja zijn veld. Een telefoontje later waren we onderweg naar een ander veld en wel in Boekel een dorpje bij Volkel. Een olijke vent vond foto’s prima, wees ons een rij met bomen die in emmer in de grond stonden en was er aardig van overtuigd dat als we de boom genoeg water zouden geven en een beetje vertroetelen (niet zijn woorden maar dat mocht wel zei die) dan zou die boom het overleven.

Abies Fraseri
Met een flinke schepbeweging lag de boom op haar zij en betaalde Frans de man. Het was een mooie boom maar je betaald extra voor het werk wat eraan gedaan is gedurende het jaar. De wortels zaten mooi in een emmer. Ik vroeg welk merk boom het was, voor mij zijn het allemaal jeukerige krengen weet u en het bleek de Abies Fraseri te zijn. Vraag het mij niet ik kom niet verder dan kerstboom of blauwspar. Tis een Amerikaan en hij ruikt lekker.

De handige boomkweker hoorde ons zo eens aan en onderwijl keek hij om zich heen en voor we er erg in hadden spaaide hij nog een beëmmerde boom uit, neem deze ook maar mee en met een gangetje liep hij richting onze auto. Ik volgde zonder boom maar met camera en even later reed daar de wagen met een kerstboomnet inpakker. Als een lenige hinde sprong hij op de aanhanger, sjorde de boom omhoog en gooide die zo door het gat in een condoom. Had ‘ie vaker gedaan. Ook nummer twee ging erdoor en met een vrolijke groet waren zowel wagen als handige boomkweker op weg om de volgende klant te helpen.

Frans mikte de bomen op het dak van de Vitara, plakte de emmers dicht en de bomen vast waarna we met Frans zijn bepaald niet spaarzame gangetje naar huis reden. 

36 Reacties

 1. Haha wat een leuk verslag! Ik heb een nepperd, dat verhaalt toch minder leuk om te beschrijven hoe hij van zolder is gekomen :’)

 2. Hier geen kerstboom dus geen problemen met uitzoeken :-)
  wel wat kerst stukjes, ook best wel gezellig

 3. Ooit, alweer lang geleden, hadden wij de gewoonte een kluitboom na gebruik weer in de tuin te zetten Ging prima, nieuwe takken groeiden er veelal aan. Goede grond kennelijk. Want toen wij verhuisden naar hier waar we nu al jaren wonen, namen we de kerstboom inclusief kluit mee en groeven hem hier weer in. Tuin op het zuiden. Nou dat werd niks. Na een paar maanden was het over en uit. Kennelijk andere grond of te veel warmte. Hier ligt de tuin op het zuiden, voorheen op het noorden. Hoe dan ook, een namaakboom deed daarna het werk…..en dat bevalt nog altijd goed. Scheelt ook veel vreemde dieren in huis…die reizen nogal eens mee in die kluiten…

 4. 1 +1 gratis.
  Wij haalden hem van de vliering.

 5. Maar jij hebt tegenwoordig heel erg groene vingers, dus het moet goed gaan komen met die bomen.

 6. Wat handig dat je hem gewoon op het dak van de auto kan vervoeren zeg!

 7. twee kerstbomen voor de prijs van één dus
  dat is pas de echte kerstgedachte
  hopelijk kunnen ze een tijdje mee

 8. Die geur alleen al van een echte boom, zalig ! x

 9. En zo komt Jan Splinter door de winter. :-D

 10. Mooi verhaal, en leuk dat je foto’s mocht maken! Ik heb die van mij wel al uitgezocht, maar nog niet in huis.

 11. Mooi een echte kerstboom.
  Wij hebben er ook een gekocht, overhouden lukt ons nooit.

  Veel plezier ermee Liesbeth.

 12. Ahhh! Een echt boom is toch wel het mooiste. Maar ook ik krijg al jeuk als ik naar die bomen kijk. Jammer, hoor. Veel plezier ermee!

 13. Het is altijd leuk een echte kerstboom uit te zoeken.
  Was altijd een feest met de kinderen. Hans

 14. Vorig jaar begrepen dat Frans de boel moet optuigen vanwege jouw allergie, maar ook dat gaat vast weer lukken. Ik heb weer twee kleine boompjes in pot bij Lidl gekocht en die staan in de schuur te wachten tot ik zin heb in optuigen.

 15. Gaaf boompje. (Gave boompjes) Ik moest bij je verhaal denken aan vroeger. Als mijn vader op zaterdagmiddag een paar harinkjes ging kopen deed de visboer er vaak een of twee gratis bij. Die moesten op begreep ik later. Hoe dat met kerstboompjes zit weet ik niet. :-)

 16. Wow, die laatste foto…

  Succes met optuigen, Mickey uit de boom houden, en de bomen in leven houden. Tegenwoordig heb je groene vingers, dus dat gaat vast lukken.

 17. Hopelijk doen ze het beter dit jaar die bomen. Laat je ook nog een foto zien van de opgetuigde boom/bomen?

 18. Wij hebben al 23 jaar een kunstboom en – het zal je verbazen – die ruikt niet. Hij valt wel uit (-: Over 23 jaar zit er geen naald meer aan… Jullie hebben twéé bomen. Dan houd je er zeker eentje over!
  Ik ben benieuwd of de poezenbende de ballen laat hangen….Ons konijn in elk geval niet.

 19. Vroeger haalde ik elk jaar een boom, en als het eentje was met kluit werd die in de tuin gepoot, en een enkeling daarvan leeft nog steeds. Tegenwoordig hoeft er niks meer gehaald te worden.

 20. Veel plezier met de boom zou ik zo zeggen !

 21. hopelijk staan ze lang en kan die met kluit mooi terug in de grond
  veel plezier met het optuigen , en geniet de heerlijke geur

 22. Wel heel tof een echte boom!

 23. Het is een serieuze boom geworden. Veel plezier met het opsmukken. Mooie foto’s van het gebeuren.

 24. Er zijn er maar weinige die het overleven, maar wie weet heb je geluk ermee.

 25. Zo, dat is een flinke boom. Veel plezier ermee!

 26. Die man weet wel hoe hij met klanten om moet gaan. Tuig de boom maar goed op.

  Love As Always
  Di Mario

 27. Ik haal altijd een boom na de kerst.
  Vaak gratis!

 28. Veel plezier en succes met die mooie boom!

 29. Veel plezier met deze kerstboom…

  en hopelijk zijn jullie voor jaren goed

  prettige dag

 30. Een leuk verslag van jullie kerstboom aankoop hoor, nu nog optuigen hè?

 31. Het is me wel een paar gelukt om zo’n verknipte kleit een jaar over te houden maar dit is natuurlijk véél beter. Succes.

 32. Bomen met kluit moeten in de pot geworteld zijn ja.. dat zijn wel de goeie, die blijven het langst goed. Je koopt er weleens met zo’n jute zak rondom de wortels, maar dat is namaak en die zijn zó weg.. kluit of niet. Ik las wel in de krant, geschreven door een heel ervaren tuinman ook, dat kerstbomen overhouden bijna niet te doen is.. na die weekjes in een warme kamer. En bovendien worden sparren voor een gewone tuin nu eenmaal véél te groot. Maar ik weet natuurlijk niet hoe groot jullie tuin is hehe.
  Een abies fraseri is volgens mij een zilverspar.

 33. Plantenspuit, zegt Mickey.

 34. Leuk om lezen jullie bezoek aan die verkoper. Veel plezier met de aankoop.

 35. Elk jaar weer een feest En ik hou ook echt van de geur van kerstbomen. Bij ons staat er ook weer een in de woonkamer. De hond snapte er alleen niks van, is ook wel gek dat we een boom naar binnen slepen en er dan ook nog ballen in hangen. Die je er overigens ook leuk uit kan pakken en kan laten stuiteren. Tip van Kino.

 36. Heel veel succes gewenst met jullie aankoop, hopelijk heb je er lang plezier van, ook in de komende jaren.

Reacties zijn gesloten.