Gelezen boeken van 2020

Gelezen boeken van 2020

Gelezen boeken van 2020

Vorig jaar heb ik voor het eerst bijgehouden hoeveel boeken ik nou eigenlijk jaarlijks lees. Ervaring uit het verleden had me al geleerd dat ik niks heb aan een medium abonnement in de bibliotheek. Maar het werkelijk aantal boeken, dat wist ik dus niet. Uiteraard is 2020 een apart jaar maar toen ik richting het 30e boek ging en daar niets speciaals voor gedaan had, toen wist ik, ik lees meer boeken dan ik denk.

Op 5 boeken na waren alle boeken van de bibliotheek

Uiteraard waren er ook weer een boeken die enkele reis terug naar de bibliotheek kregen. Het bijzonderste exemplaar had zoveel fouten, de leukste was de hoofdpersoon die opeens in het huis van een ander woonde. Het is de Sims niet hè

Het domste boekje was De kassière die las ik Nieuwjaarsdag en heb ik niet eens een foto gemaakt.

Het slechtste boek
Het slechtste boek van dit jaar vond ik Margot. Wacht dat is een understatement het boek Margot van Sophie Zijlstra was één van de slechtste boeken die ik ooit gelezen heb. Verwachtte ik er misschien teveel van? Zou kunnen, maar als je aan een boek over persoon als Margot Frank begint dan mag er minimaal in het boek naar voren komen dat het een voor haar leeftijd zeer intelligente vrouw was. Twee derde van het boek gaat over de roeivereniging maar het gebruik van de termen was incorrect. En ik heb nooit geroeid. De omschrijving van de vlucht naar het Achterhuis las afgeraffeld en slordig alsof het er maar even bijgeschreven is. Het boek had net zo goed een ander Joods meisje kunnen zijn het boek staat dan ook vol oppervlakkige personages en aannames.

Eén boek zou ik wel willen hebben en dat is In de schaduw van de waarheid Sonn Franken

Uiteraard had ik ook favoriete boeken
Mijn naam is Selma heeft me geen seconde teleurgesteld. Ook Vier gelijke stenen, ook al een goed boek over de Tweede Wereldoorlog, is dan wel een dun boekje maar kon ik toch niet wegleggen. Mijn zus woont op de schoorstenenmantel, kocht ik omdat ik door mijn bibliotheekboeken was en de bibliotheek nog dicht was en is een vette aanrader. Net zoals het oorlogsboek In de schaduw van de waarheid, een oorlogsboek die leest als een trein maar over een te werk gestelde 17-jarige jongen die motorordonnans wordt en Duitsland rondrijdt. Een jongensoorlogsboek voor volwassenen wat me terug deed denken aan de tijd dat ik misschien twaalf was en dit soort boeken verslond.

Iets meer dan 40% van de boeken waren oorlogsboeken.

Nog niet eerder noteerde ik trouw elk uitgelezen boek maar ik moet zeggen dat het me wel bevalt. Daarom hou ik ook dit jaar mijn gelezen boeken weer bij en heb ik het eerste boek van 2021 alweer genoteerd.

De kassière anna stam Konijn midas dekker Kat over de drempel Rachel Wells Molly en het kattencafé Melissa Daley Winter in het kattencafé Melissa Daley De jongen die zijn vader naar Auschwitz volgde Jeremy Dronfield Zolang er nog tranen zijn hannelore grunberg-klein Gestolen jeugd katie taylor Kind bij de waffen-SS guido van Mierlo Een held van een hond allen & sandra parton Het geheim van mijn moeder j.l. witterick Niemand hielp me terrie o’brian Leven vanuit verzet josé bosma Ik geloof dat hij Hans heette Leo Feijten Het Perfecte Cadeau, Joep van Deudekom Vier gelijke stenen Marion Blumenthal Lazan Mijn zus woont op de schoorstenenmantel Annabel Pitcher Mijn jaren bij de politie Ellie Lust Herrie in huis eva Harting Ticket voor Berlijn Sally de Rijcke Kat vermist Caroline Paul Vloedgolf Sonail Deraniyagala De jongen op het houten kistje leon leyson Een klein deurtje wat weer open kon Herman Raaphorst Stella takis wurger Verloren jeugd gewonnen geluk Tom de smet Mijn naam is Selma selma van de perre Wij hadden het leven lief Janne IJmker Margot Sophie Zijlstra Joden zonder nummers Anna Boom Monument voor Maartje Judith Koorn In de schaduw van de waarheid Sonn Franken Loslaten uit liefde j. van Voren Het waarom meisje Zarayda Groenhart Het meisje uit de trein Irma Joubert Meer vinexvrouwen Naima el Bezaz Blauwe ogen Rita Winterstein prigmore Over zij en ik marjoleine oppenheim spangenberg Tamar Monique Hoolt Vrijheid Imogen kealey Tilli’s verhaal tilli schulze Alfabet van de afgrond jack prins De lessen van mevrouw lohmark judith schalansky Familieopstelling kluun Marktplaatsmeisje Carlijn vis Is uw man al af Esther verhoef Dagboek van een postbode viktor frolke De onderduikers peter hein Casper susan finden Pelgrim op sneakers Johan swinnen Spoedgeval jos barlag De wereld volgens Bob james bowen Het kerstfeest van Bob james bowen Zigeunerkind op de vlucht Mikey Walsh Met mijn zoon in het hart van IS L. Passoni Waarom mama vloekt Gill Sims Het boek van Aron Jim Shepard De dag die ik niet vergeten kan dominique van den berg Leven en laten leven hendrik groen Bep Voskuijl het zwijgen voorbij.

29 thoughts on “Gelezen boeken van 2020

 1. Vanaf 1995 houd ik al bij welke boeken ik lees en in welke maand/jaar. Eerst in een schrift met harde kaft waar ik een abc in gemaakt had. Al zeker 15 jaar of langer in een excel bestand. Heel handig. Een mooi naslagwerk. In 2020 las ik 46 boeken, meer dan ik gedacht had. Een leuk logje Liesbeth!

 2. De meeste boeken die ik lees, en dat zijn er wat, zijn veelal interesse-gerelateerd. Soms wel drie door elkaar heen. Ik lees elke dag een stukje in een van de boeken over mijn stad. Met details die ik zelf nog niet kende of wist. Ik ben nu bezig met een boek over de KLM in de Tweede W.O. Veel gedetailleerder dan ik uit mijn andere boeken over het onderwerp had opgepikt. Ik houd de luchtvaartkennis bij, lees over W.O. 2, dan weer over de geschiedenis van dit of een ander land. Fictie is meestal niet aan mij besteed.

 3. Wat leuk dat filmpje. Mijn zus woont op de schoorsteenmantel vond ik ook echt heel mooi. Mijn naam is Selma heb ik al klaar staan. Maar er is zoveel te lezen en zo weinig tijd 😉

 4. Alle boeken optellen die ik tot nu toe gelezen heb… dat moet echt wel een enorm aantal zijn denk ik.
  Vanaf het moment dat ik kon lezen, heeft de lees-microbe me gebeten :-)
  Eigenlijk lees ik alles, behalve detective of stomme liefdesverhaaltjes :-)
  Zelfs strips kunnen me boeien !

 5. Heel informatief en leerrijk blogsite heb jij! Maar ook jouw YouTube kanaal verdient meer aandacht… al het geleverd werk van jou… vind ik.

 6. Eerst het dagboek dan het boek van Miep Gies en kijk het laatste boek wat ik las dat is ook goede maar wel eerst die andere twee.

 7. Ik houd van alles bij, maar niet hoeveel boeken ik lees. Dat zijn er iig veel minder dan ik zou willen.

 8. Je leest heel wat meer boeken dan ik :-) Liesbeth
  Ik lees er namelijk niet een, mijn vrouw weer wel
  maar tegenwoordig digitaal met een E-reader, of is dat geen boeken lezen?

 9. Ja, dat is leuk om bij te houden! Ik doe dat al jaren en net als bij jou komt bij mij het allergrootste deel van wat ik lees uit de (digi)bieb. Ideaal.

 10. Als je zoveel boeken leest, kun je inderdaad duidelijk onderscheid maken tussen boeken die je zijn bevallen en minder prettige boeken. Hans

 11. Vreemd ik dacht dat de meeste gelezen boeken wel uit de minibiebjes zouden komen…

 12. Je hebt aardig wat pagina’s verslonden. Moet toegeven dat ik eerder zelden een roman lees. Wat niet wil zeggen dat ik niet in boeken snol :-)

 13. Dat heb je mooi gepresenteerd Liesbeth..

  en het zijn er toch vrij veel..

  Vroeger zat ik veel me de neus in de boeken

  maar dat ben ik inmiddels verleerd

  prettige avond

 14. Wow.. dat zijn er heel wat! Ik heb er precies twee gelezen.. ik lees eigenlijk alleen nog maar op vakantie. . en dat was vorig jaar maar 10 dagen in totaal. ;-)

Geen reacties meer mogelijk.

Back To Top