We waren voor even onze Britse grondtroepen van het 30e corps uit het oog verloren. Zij worden namelijk vanaf de brug bij Grave naar Nijmegen gestuurd. Maar ten tijde dat de Amerikanen de brug bij Heumen veroveren knalt de brug 6 bij Hatert (nu Nijmegen) de lucht in. Ook de andere bruggen, onder andere bij wat de Amerikanen Honinghutje (Graafsebrug Nijmegen) noemen, zijn niet meer bruikbaar. Helaas wisten onze Britse vrienden dat niet en rijden zij de aangegeven route omhoog vanaf Grave naar Alverna en Wijchen, wat beide niet ver van Nijmegen is.
De Graafsebrug van Nijmegen is nog bruikbaar maar niet voor zware voertuigen. Bij het opblazen van de naastgelegen spoorburg is de gewone brug teveel beschadigd. Onze Britse bevrijders, de grondtroepen van het 30e corps moeten terug en omrijden via Heumen naar Molenhoekbridge, dat is de enige brug over het Maas-Waalkanaal die nog bruikbaar is. Op naar 75 jaar bevrijding: Het 30e corps in Nijmegen.
Waar komt de benaming Honinghutje vandaan? En waarom reed het 30e corps van Operatie Market zover om?
Dat de opmarsroute van Operatie Garden veel vertraging opliep is wel bekend. Ze hadden ontzettend vele oponthoud een van die locaties is redelijk onbekend gebleven, namelijk die van Honinghutje, deze ietwat vreemde benaming komt van Hnighutje, een klein gebouwtje niet ver van de brug. Honig had toentertijd een fabriek in Nijmegen inmiddels is het complex ene evenemententerrein. De benaming Honinghutje is een verbastering van de geallieerden. Het is de brug van de N326 die van Wijchenseweg overgaat in Graafseweg. Ook de brug eronder de Nieuwdukenseweg raakte beschadigd. Het grondoffensief moest met zijn vele zware voertuigen omrijden.
19 september 1944
De Britten (om precies te zijn de Grenadier Guards Group) melden zich bij Hotel Sionshof in Heilig Landstichting, eindelijk is het 30e corps in Nijmegen. Ze zijn over Malden, Heumensoord naar hoofdkwartier Sionshof gereden. Ze zijn inmiddels te weten gekomen dat de bruggen over de Waal nog niet veroverd zijn. Een deel van de groep rijdt met hun tanks door naar Berg en Dal om aldaar de Amerikanen te ondersteunen. Ze ploffen wat granaatjes op Duitse stellingen bij Beek en Wyler. Het kleine plaatsje Beek ligt tegen de berg aan. In dit kleine dorpje zat een Joods meisje ondergedoken die in haar dagboek heeft geschreven over deze periode tijdens Operatie market Garden. Onderdelen van het Britse 30e corps worden op diverse plaatsen ingezet. Ze trekken mee op naar de bruggen in Nijmegen. Van de 40 tanks worden er 20 voor de aanval op de spoorbrug gebruikt en 20 voor de verkeersbrug. Die laatste is de Waalbrug.
De Waalbrug
De Waalbrug is een boogbrug is 604 meter lang en 60 meter hoog. Op dit moment wordt de Waalbrug verbouwd. Het was na al die jaren nodig. Wanneer het klaar is, is nog niet bekend. Er wordt onder andere een nieuw rijdek gemaakt, de busbaan wordt omgebouwd naar fietspad, beton wordt vervangen en het hekwerk wordt teruggebracht naar die van juni 1936 toen de brug geopend werd door Koningin Wilhelmina.
Tijdens de Duitse aanval in mei 1940 werd de brug opgeblazen en is door de Duitsers gerepareerd. In 1943 was de brug gereed. Na Operatie Market Garden hebben de Duisters zogenaamde kikvorsmannen nog een poging gedaan om de Waalbruggen op te blazen. Zij slaagden amper en een deel van hen vond de dood door geweervuur of werd gevangen genomen. De renovatie van de Waalbrug is in volle gang als het klaar is kan de brug in elke kleur worden aangelicht door LED-spots.
De man die de Waalbrug redde
Maandenlang had hij met grote regelmaat nabij de Waalbrug in een bootje gezeten. Zogenaamd aan het vissen, maar veel ving hij niet. Jan van Hoof zat in dat bootje en had meer dan genoeg tijd om te zien waar welke springladingen op de Waal- en spoorbrug werden aangebracht. Hoewel er geen hard bewijs is, is bijna zeker dat het Jan van Hoof was die op 18 september de springlading van de Waalbrug onklaar maakte. Op 19 september bracht scouting verkenner Jan van Hoof zijn weg naar Hotel Sionshof (in Heilig Landstichting) het Amerikaanse verzamelpunt en gezeten op het spatbord van een wagen gingen ze gezamenlijk Nijmegen weer in. Daar reden recht op Duitsers af die de wagen in brand schoten. Jan vloog van de wagen en overleefde dat, maar werd door de Duitsers als verzetsheld herkent, mishandelt en alsnog ter plaatse vermoord. Zijn daad wordt op diverse plaatsen in en om Nijmegen herinnert met monumenten.
19 september 1944 16:00 uur
’s Middags rond 16:00 uur rukken de Brits-Amerikaanse troepen op naar Nijmegen, dit was eigenlijk het plan 2 dagen geleden maar de generaal was enigszins bang zijn strategische punt in Groesbeek te verliezen. Niet gek als je je bedenkt dat daar nog wat Duitsers rondliepen en diezelfde Moffen ook nog een aanval op Groesbeek deden. Helaas hadden ze wel enorm veel tijd om hun posities te versterken in Nijmegen. Die Duisters lagen inmiddels ingegraven in de parken nabij de Waalbrug. Onderwijl de Britse tanks granaten naar de Duisters knalden, verschanste de Amerikanen zich in de toen nog aanwezige huizen. Ondertussen werd er vanuit Lent aan de overkant ook nog op alle geallieerden geschoten.
Dit kan nog een hele tijd zo doorgaan maar zoals bekend zaten de Britse parachutisten bij Arnhem om hulp verlegen en dus werd er besloten de bruggen van de andere kant te gaan benaderen. Maar voor nu laten we het 30e corps in Nijmegen maar we zijn er nog niet. De Waalbrug is nog in geallieerde handen, bij de Arnhemse brug begint het allemaal wel heel erg nijpend te worden en 75 jaar bevrijding nadert opeens wel heel snel!
Liesbethblogt says
Ik was in de buurt van de week en heb gekeken er is inderdaad een steen, dat ik die niet gezien heb is niet zo gek er stond een auto (met pech) op toentertijd. Het klopt qua gedachte wel dat er een lelijk wit monument staat maar ook een plaque in de grond waar Jan van Hoof gevallen is. Hier een link naar streetview: .
Nicky says
Krijg er kippenvel van. Zo indrukwekkend, die verhalen.
VillaSappho says
O dat is best slordig maar er is natuurlijk een grote periode geweest dat er niet over gesproken werd.
minoesjka2 says
He, eindelijk weet ik dus hoe men bij een scouting groep aan de naam Jan van Hoof komen ……. deze groep is vlak na de oorlog opgericht, en mijn broer was daar vroeger lid van, maar niemand kon mij precies vertellen waar de naam vandaag kwam van de toen malige leden.
natuurfreak2 says
Een heel knap overzicht.In September worden de bevrijdings feesten in Antwerpen gevierd
meninggever says
Het is aan die steden daar goed te zien hoe heftig die oorlogvoering moet zijn geweest in die periode. En welk een dank we zouden moeten koesteren voor de bevrijders die indertijd vochten voor onze bevrijding. Wordt nog wel eens vergeten in tijden van geschiedvervalsing en badinerend benaderen van de Amerikanen of Britten.
Rianne says
Fijn om te weten dat ik niet alleen sta in het verwisselen van bruggen en dus steden …
Naomi says
Wat een briljant plan, om alles vanuit een vissende positie in de gaten te houden! En dat de brug niet wordt vervangen door een modern exemplaar, maar weer ‘in oude staat hersteld’ vind ik heel mooi.
logbankje says
Een interessant verslag, blijft belangrijk om te weten.
Goed dat de Waalbrug behouden blijft, is echt geschiedenis wat daar is gebeurd. Hans
mizzD says
Je maakt er je werk van hè.. maar prachtig zo, op chronologische volgorde.
Sjoerd says
Ik dank je voor deze mooie verhalen. Triest uiteraard, maar wel waard om op terug te kijken.
Mrs. T. says
Wij vinden juist dat de gebeurtenissen in onze regio (waardoor OMG feitelijk mislukte omdat de corridor niet standhield) nog veel ernstiger onderbelicht zijn (en worden). En dat maakt sommige dingen heel erg lastig.
Maar zoals altijd: dank voor je interessante stukjes hierover.
rietepietz says
De bunkers bekijken is altijd een indrukwekkende bezigheid. Maar in die omgeving heb ik ze nog nooit bekeken.
Karel says
nee nog lang niet
ja ik trof het toen het open was
ik woon in een heel mooie omgeving , en hoop dat het bordje werkt :)
ik struin al 40 jaar hier rond en het verveeld nooit
VillaSappho says
Dat witte is een nogal groot ding het kan van na je tijd zijn want het is erg modern. De straatsteen klopt ja. Ik zat daarstraks naar foto’s te kijken en realiseerde me dat ik bijna een foto van Arnhem had geplaatst bij deze blogpost. Ik heb er ook last van dus, maar heb ook niet zoveel met Arnhem als met Nijmegen. De laatste is wat dat betreft één van mijn favoriete steden.
VillaSappho says
Ja die film gaat over heel market Garden maar ik vind dat de rol van het 30e corps ernstig onderbelicht is in deze film.
fotografiemijnlangleven says
Verhaalt de oorlogfilm ‘One bridge to far’ hier niet over ?
Hoe de gebeurtenissen in WO 2 nog steeds in ons collectief geweten zijn gegrift hé ?
Rob Alberts says
In mijn herinnering is het een steen met opdruk in de bestrating.
Nee, iets wits kan ik mij niet herinneren.
De plaque aan de Lentse zijde kan ik mij weer niet herinneren.
Van Son onze woonplaats reden we geregeld naar de ouders van mijn vader in Arnhem.
De Nijmeegse en Arnhemse brug haalde ik als kind altijd door elkaar.
Uiteindelijk heb ik veel langer in Nijmegen gewoond. Naar Arnhem ben ik later nog even terug verhuisd. Als geboorteplaats doet het mij nog steeds weinig.
Nostalgische groet,
willyfotoblog says
het was me wel wat in Nijmegen Liesbeth
een interessant verslag
groeten
VillaSappho says
En die strijd, die is in mijn serie ook nog niet gestreden. De bunker is elk weekend open en wordt geleid door vrijwillige studenten die geschiedenis studeren.
VillaSappho says
Ik heb daar wel stilgestaan, ik kreeg er een klapband. Bedoel je dat
lelijkewitte ding? Die is voor een kunstenaar. Het was wel de plek waar Jan van Hoof van het spatbord van de scoutcar viel en ter plaatse werd vermoord. Aan de Lentze zijde van de Waalbrug staat nog een monument, een plaque volgens mij is die door Jac Maris gemaakt, die ik hier pasgeleden beschreef.Karel says
mooi verslag Liesbeth
ben veel tegen gekomen op mijn omzwervingen aldaar , o.a geluk gehad dat die bunker open was
wat is er toch enorme strijd geweest om over de rivieren te geraken
Rob Alberts says
Ik meen dat er bij de Nieuwmarkt in Nijmegen nog een herdenkingsteen is voor Jan Hoof. Daar zou hij op zijn vlucht door de Duitsers zijn dood geschoten.
Maar jij bent over het algemeen de expert in deze.
Misschien dat jij hier nog eens naar wilt kijken?
Vredelievende groet,