Vrije uitloop kippies

Een wandelen kip op een scharrel kippen boerderij

Vrije uitloop kippies

Scharreleieren ik zag het regelmatig op dozen staan maar behalve de prijs zag ik maar weinig verschil tussen die eitjes. Ja dat donsveertje die ze iets te verfijnd in de doos leggen. Maar niet bij allemaal dat zou weer opvallen. Uiteraard ken ik wel de scharrelkippen maar verder dan de andere kant dan de schuur komen die ook niet. Maar dat is altijd beter dan die, hoop ik allang afgeschafte, concentratiekampkippen. Scharrelende kippies kan je beter zelf gaan houden dacht ik. Dan weet je zeker dat je voor die euro meer niet gewoon genaaid wordt als een legbatterijkip.

En dan rij je op een mooie lenteavond in een auto met zonder dak en met zonder deur, gordel en raam over een maar een beetje zanderig pad en hoor je tussen de bromvliegen in je oren toch echt kippies. En niet een paar maar heul veul. En daar allereerst nog buiten het bereik van mijn zoomlens zag ik kippen zoveel dat tellen kansloos was. En zodra we de hoek om reden toen waren ze dichterbij maar met net zo ontelbaar veel. Kippen kippen kippen en een handjevol schapen. En een ruimte dat ze hebben; een weiland, een binnenplaats, een veld en nog een weiland waar ze niet hoorde te komen. Zou de boer nog weten hoeveel hij er heeft? Ik heb geen idee. Wat ik wel weet is dat die losloop kippen behalve een hoop gekakel ook een hoop eieren voortbrengen en dat ik toch die euro meer maar ga betalen. Met een scharrelende losloop kip in gedachte smaakt een eitje toch lekkerder.

Honderden scharrelkippen met de boerderij op de achtergrondDe onderste foto is gepubliceerd op Vivapo’s blog.

11 thoughts on “Vrije uitloop kippies

 1. Twee weken terug heb ik bij de keuringsdienst van waarde gezien hoe kippen worden geslacht… Wij eten nu al een week lang broccoli burgers en andere vegetarische meuk.. Niet omdat ik dat oh zo lekker vindt, maar nu ik weet hoe kippen geslacht worden smaakt het gewoon niet meer zo lekker als daarvoor ofzo..

 2. [upper pic] I hope she’s not lost
  [lower pic] Ew, that’s quite aplenty! :)

 3. een prachtige foto en het commentaar van fietszwerver geeft me zowaar (kippen)voer voor een limerick! ik zal wat op dat ei broeden (met een knipoog naar Matroosbeek); mocht het uitgebroed geraken, mag ik dan jouw foto (met bronvermelding natuurlijk) gebruiken?

 4. En ze mogen nu ook gelukkig weer naar buiten nu de vogelgriep weer onder controle is. Was een ramp voor de boeren die ze ook veel geld heeft gekost.

 5. Ik koop altijd eitjes van scharrelkippen. Niet omdat ik ze lekkerder of zo vind, maar gewoon omdat ik het zo zielig voor die diertjes vind.

 6. Die laatste foto is echt super leuk om te zien Liesbeth. Van scharrelkippen, tik je vaker een eitje hè?

 7. Een echte kippenfarm, die zie je niet veel.
  Een paar extra enten heb ik er ook voor over, als ik dan maar weet dat het geen nep is.

 8. Ik heb er dan zelf, dus weet ik perfect waar de eitjes vandaan komen. Ze smaken beter. Ik weet ook wat ze eten en dat proef je.

 9. Ik koop ze meestal ook via een boer let buitenlopers. Het verschil is zo te zien: grote oranje en stevige dooiers. Dat is nogal eens wat anders dan die zogenaamde scharreleieren uit de supermarkt.

 10. mogge Liesbeth
  ja dat zijn de echte scharrelkippen
  en om al die gelegde eieren bij elkaar te krijgen moet de boer ook heel wat af scharrelen door het land want ik denk dat er ook heel wat zo in het wild gelegd worden , ja dan is die euro meer welverdiend

Geen reacties meer mogelijk.

Back To Top