Muziek

Carmina Burana

Wie hier vaker komt weet dat ik niet vies ben van een stevig stukje klassieke muziek. Ik ben eigenlijk over het algemeen niet vies van een stevig stukje muziek. En zo kwam het dat toen ik Carmina Burana voor het eerste hoorde ik het meteen een geweldige compositie vond.

Carl Orff, een Duitse componist gebruikte een aantal stukken uit het middeleeuwse Carmina Burana en schreef er zijn eigen muziek bij. Carmina Burana betekent letterlijk liederen van Beuern naar de abdij waar een manuscript met honderden (volks)liederen en gedichten in de 19e eeuw werd teruggevonden. Carl Orff schreef zijn muziek voor solisten, koor, vleugels en slagwerk later herschreef hij het voor een symfonieorkest. En bracht het, inmiddels 80 jaar, geleden uit. Het bekendste muziekstuk en mijn favoriete deel is O Fortuna. O Fortuna is van oorsprong een gedicht over de godin van het lot, Carl Orff liet zich inspireren door een afbeelding van het rad van fortuin, oftewel fortuna.

Vandaag had ik het prachtige geluk een deel van de compositie live te mogen horen. Muziek op de Dommel is een evenement in Eindhoven gericht op het kosteloos bij de mens brengen van klassieke muziek. Vorig jaar wilde ik het evenement al bezoeken maar eenmaal op het terrein werd ik overvallen door een enorme onweersbui. Dit jaar werd ik wederom overvallen, nu door de prachtige klanken van Carmina Burana uitgevoerd door het Brabants Koor. En luister hier eventueel de officiële versie.