Carmina Burana

Het Brabants koor zingt Carmina Burana tijdens Muziek op de Dommel 2017

Wie hier vaker komt weet dat ik niet vies ben van een stevig stukje klassieke muziek. Ik ben eigenlijk over het algemeen niet vies van een stevig stukje muziek. En zo kwam het dat toen ik Carmina Burana voor het eerste hoorde ik het meteen een geweldige compositie vond.

Carl Orff, een Duitse componist gebruikte een aantal stukken uit het middeleeuwse Carmina Burana en schreef er zijn eigen muziek bij. Carmina Burana betekent letterlijk liederen van Beuern naar de abdij waar een manuscript met honderden (volks)liederen en gedichten in de 19e eeuw werd teruggevonden. Carl Orff schreef zijn muziek voor solisten, koor, vleugels en slagwerk later herschreef hij het voor een symfonieorkest. En bracht het, inmiddels 80 jaar, geleden uit. Het bekendste muziekstuk en mijn favoriete deel is O Fortuna. O Fortuna is van oorsprong een gedicht over de godin van het lot, Carl Orff liet zich inspireren door een afbeelding van het rad van fortuin, oftewel fortuna.

Vandaag had ik het prachtige geluk een deel van de compositie live te mogen horen. Muziek op de Dommel is een evenement in Eindhoven gericht op het kosteloos bij de mens brengen van klassieke muziek. Vorig jaar wilde ik het evenement al bezoeken maar eenmaal op het terrein werd ik overvallen door een enorme onweersbui. Dit jaar werd ik wederom overvallen, nu door de prachtige klanken van Carmina Burana uitgevoerd door het Brabants Koor. En luister hier eventueel de officiële versie.

18 reacties

 1. Ja ik ken die versie ook het nummer is vaak gebruikt in dance trance enzovoort. Geloof dat de single uit de handel moest omdat het danwel op nummer 1 stond maar toch een beetje vergeten was toestemming te vragen.

 2. De voorouders van mijn vader kwamen daar vandaan.
  Prachtig
  Fijn pinksterweekend

 3. Dit muziekje is wel lekker opzwepend. Herken het nog van zo’n 30 jaar terug :)

  klik en even doorspoelen naar 3:44 minuten

 4. Zoiets is wel een gebeurtenis! Mooi! Langzamerhand heb ik klassiek meer leren waarderen, maar koormuziek is al lang een onderdeel van mijn leven door mijn moeder, die tot het laatst lid was van een koor.

 5. prachtige klassieke muziek Liesbeth..

  een lovenswaardig initiatief, waar ik geen neen zou op zeggen

  prettige Pinksterdagen

 6. Indrukwekkend. Het lijkt me sensationeel om daar echt bij aanwezig te zijn.

Reacties zijn gesloten.