Wat kinderen over de jeep vragen
Tweede Wereldoorlog

Wat kinderen over de jeep vragen + zwijmel

Eén van de leukste dingen aan de evenementen die we doen met de Willys jeep is toch wel de dingen waar kinderen bij zijn. We rijden een aantal keer per jaar kinderen van school naar militaire begraafplaats, maar komen die kleintjes ook bij genoeg evenementen tegen. En hoewel sommigen echt heel vervelend zijn, stellen de anderen kinderen echt hele leuke en bijdehante vragen:

Waarom heet deze auto jeep?
Hoewel de kleine meid die het me vroeg het waarschijnlijk nog niet kon schrijven, wilde ze het echt weten. Ik moest het aan Frans gaan vragen. Ik heb het voor die kleine maar simpel gehouden en gezegd dat het van de letters Amerikaanse G en P (General Purpose). Dat het een beetje makkelijker wordt uitgesproken. Moeders hielp me door uit te leggen dat namen afgekort worden, gelukkig ook de naam van het kind zelf.

Wat kinderen over de jeep vragen

Maar de uitleg kan voor jullie wel iets duidelijker. De jeep zoals die wij rijden is gemaakt voor de Amerikaanse regering. Er werd een ontwerpwedstrijd uitgeschreven door het Amerikaanse leger ze hadden een lichtgewicht verkenningsvoertuig nodig en hadden ook nog een lijstje eisen. Lengte, breedte, hoogte en snelheid. Hoewel eigenlijk een andere partij won, werd het uiteindelijk Willys-Overland die zijn jeep in grote getalen mocht gaan bouwen. Alleen ze moesten er zoveel maken dat ze Ford, die zich ook had ingeschreven maar niet had gewonnen, vroegen mee te helpen met het bouwen van de auto’s. Daarvoor werd de T-Ford lijn gebruikt. Ford heeft er tijdens de oorlog 278.000 geproduceerd en Willys ruim 335.000. Frans rijdt een Ford GPW, wat General Purpose Willys betekent. De Ford is zeldzamer dan de Willys Overland Jeep.

Waar werd deze jeep dan voor gebruikt?

Het is een beetje vreemde vraag, waar je natuurlijk ‘rijden’ op kan antwoorden. Maar de wat oudere kinderen snappen al heel snel dat die wagen meer kan dan de bmw van papa. General Purpose zegt het al, die wagen werd voor alles gebruikt. De kapelaan legde er zijn bijbel en andere spullen voor een veldkerkdienst op en er werden gewonden mee opgehaald en weggebracht. De brancard lag dan vast gezet op de neus. Ze gingen er mee op verkenning op zoek naar de vijand, de jeep rijdt makkelijk door ruw terrein bos of slechte wegen. In de houder aan het raam, maar ook middenin de jeep hingen en stonden wapens. Er werden mensen mee rondgereden, weggebracht, opgehaald. Als de Willys er niet kon komen, dan moest je lopen.

Heeft deze auto geen deuren?

Technisch gezien heeft de jeep wel degelijk deuren, ze zijn van stof, zitten vast met een soort draaihaakje en liggen al zolang ik Frans ken onder mijn stoel in de jeep vuil te worden.Willys Jeep tijdens herfsrit tussen de herfst kleuren

Heeft deze auto geen dak?
Een klein buitje overleven we wel. Achterin liggen genoeg jassen en zeilen om niet kletsnat te worden. Onweer is veel gevaarlijker. Een jeep heeft namelijk geen bescherming (geen kooi van Faraday), zoals een gewone auto dat wel heeft. Er is namelijk geen dak van ijzer wat de stroom op kan vangen en afvoeren naar de grond. Vorig jaar toen we naar Arnhem reden zagen we een bui naderen toen we bijna bij Arnhem waren. We zijn niet in de stad gebleven maar zo hard als de jeep kan voor de bui uitgereden en bij het laatste restje hebben we staan schuilen onder het afdak van een benzinepomp. Nat worden, daar ben ik niet bang voor. Bliksem dat is wel heel gevaarlijk en dus als er onweersbuien voorspeld worden, rijden we niet, of letten we heel goed op.

Ben je dan niet bang dat je eruit valt?
Niet doorvertellen, dat is me bijna 1 keer gebeurd. We reden met het bevrijdingsvuur naar Nuenen en Frans was bijna van mij bevrijd zeg maar. Gelukkig is mijn reactievermogen retesnel en greep ik Frans zijn arm die daardoor niet echt meer kon sturen. Maar hé ik zat er nog in en daar ging het om. Sindsdien let ik beter op, herken ik bochten waar ik me vast moet houden en gebruik ik de riem die een beetje als deur dient.

Hoe oud is deze auto?

Op het geboortekaartje staat 1943.

Heeft deze echt in de oorlog gereden?

We weten dat de jeep uit Frankrijk komt, maar waar ze allemaal geweest is dat kan ik je niet vertellen. We denken dat ze de oorlog nog net heeft meegemaakt. Meestal laat ik dan een gat in het plaatwerk zien en zeg dat dat een kogelgat is. Je moet die kinderen toch iets geven, dat ze daar een beetje doorgerot en gerepareerd is, tja dat mag wel op die leeftijd toch?

Mag je wel rijden met deze auto?

Ja hoor zowel mijn vriend als ik hebben een rijbewijs. Uiteraard volgt er dan een bedenkelijk gezicht en niet altijd het lef er nog iets op te zeggen. Meestal doe ik dan net of ik de vraag dan pas begrijp. De Jeep heeft een blauw met wit kenteken en hoeft niet meer gekeurd te worden. De RDW heeft geen verstand van Willys jeeps. De dame is een echte oldtimer en wordt goed door Frans onderhouden. Ondanks dat er geen deuren inzitten en geen gordels mag er gewoon met deze auto gereden worden, zelfs op de snelweg. Uiteraard moeten we ons wel aan de verkeersregels houden.

Wat kinderen over de jeep vragen

Hoe is deze auto van Amerika naar hier gekomen?
Vliegend en zwemmend. En dan je gezicht recht houden naar die kinderen. Ze geloven het echt niet, toch is het zo. Ze reden met een verlengde uitlaat uit de boot zo de stranden van Normandië op. Maar die Amerikanen hadden ook zweefvliegtuigen waar de neus van open klapte en waar de Willys Jeep gewoon uitreed. Dat vliegtuig dat was de Wako glider. Die werd meegetrokken door een ander vliegtuig. Een iets groter vliegtuig was de Dakota C47 daar kwamen ze aan de zijkant uit, gewoon met twee planken en wat extra handen. Om jullie en die kids een beeld te geven staan hier foto’s.

Hoeveel mensen kunnen er in deze jeep?

Heul veul! Heb pasgeleden een hele kinderklas erin gelaten voor een groepsfoto. Dan is rijden bepaald niet meer mogelijk maar vorig jaar was het record 6 toen zaten er 4 parachutisten inclusief hun tassen in de wagen. Frans vertelde dat er ooit nog 2 voorop zijn gaan zitten. Dus ik denk 8. Veilig rijdend in het verkeer is 5 volwassenen wel het matje.

Uiteraard ben ik het grootste deel van de vragen van die kinderen vergeten en kan ik me zo voorstellen dat jullie nog vragen hebben. Stel ze in een reactie hieronder en ik zal mijn best doen ze te beantwoorden.

23 thoughts on “Wat kinderen over de jeep vragen + zwijmel

 1. Hé, die goeie ouwe Spike Jones ook nog eens in een zwijmel! Die hoor je nooit meer!
  En dan nog met een interessant verhaal over de Jeep!
  Het zal omstreeks 1950 geweest zijn, dat ik een keer mee mocht in een Jeep.
  Een buurman was geloof ik bij de politie ofzo, en die had er af en toe een mee.
  Terugrekenend denk ik dat het omstreeks 1950 geweest moet zijn.
  Hoe een vrijwel vergeten herinnering terug kan komen via een zwijmel… ;)

 2. Ik zocht muziek uit die tijd. Bo Beep zit ook in een kinderliedje waarschijnlijk op dezelfde melodie. Weet je, jij vroeg of mensen steeds andere nummers wilde gebruiken. Ik ging er vanuit dat deze nog niet in je lijstje stond.

 3. Leuke weetjes over de Willy. En de foto is ook echt enig! Kan me voorstellen dat het kinderen aantrekt.
  Hoe heb je het nummer hier toch weer bij gevonden. Heel leuk!

 4. Die balken dat zijn buizen en die zitten bij Frans naar beneden. Als het begint te pissen maak je buizen los trekt ze overeind en gooit het dak erover. Alles zit vast met gespjes. Die kinderen zijn echt heel leuk en keislim ook.

 5. De Willy was hier ook wel eens onderwerp van gesprek , ik schreef er voor jij en ik bij elkaar lazen een logje over, ( misschien zag ik al eerder een reden je deze link door te sturen maar voor het geval niet) op deze link te vinden. Daarop ook een foto van Henk in zijn diensttijd in een Willy.
  https://rietepietz.wordpress.com/2012/08/25/heel-lang-geleden/ Moest ik aan denken door wat je over het ontbrekende dak verteld. Op de Willy op de foto een soort balken constructie waarover een dak van “tentdoek” gespannen is. Kan natuurlijk best dat dat een latere aanpassing is geweest. Maar leuk dat de kinderen daar zoveel interesse voor hebben.

 6. Het meeste weet ik wel van deze Jeep, het linkje was erg verrassend, daar stonden zaken bij die ik niet wist en leuke foto’s over omgebouwde Jeep’s.

 7. mogge Liesbeth
  wijze vragen en nog wijzere antwoorden , waar ook wij van konden leren
  het zijn ook geweldige wagentjes om te zien

  ja ik had gister een prachtige dag :)

  fijne zondag groet

 8. Wat leuk al die vragen en dan vooral je antwoorden. Zo leer ik nog een beetje bij.
  ‘k Schrok wel een beetje, toen ik las, dat je er toch bijna een keer uitviel. Dat moet schrikken geweest zijn.

 9. WDan nog een tochtje mee mogen rijden en ze vergeten dit nooit meer.at kan je vol vuur vertellen Liesbeth en ik twijfel er niet aan dat kinderenblij verrast zijn en echt geloven.

 10. Hey meneer Duvel, sinds kort kan ik niet meer op je blog reageren. Heb het al op verschillende computers geprobeerd maar er iets iets met je tekstvak.

Comments are closed.

Back To Top