Waarom ik een herenfiets rij

Waarom ik een herenfiets rij

Waarom ik een herenfiets rij

Een man op een damesfiets, zeker onder studenten is het steeds normaler. Ik op een damesfiets das nou weer net niet normaal en daarom vertel ik waarom ik een herenfiets rij.

Hoogte
Alle kanten op ben ik niet de kleinste, met m’n 1,78 en lange benen ben ik voor de gemiddelde damesfiets te lang. Daarbij hebben damesfietsen vaak een hoger stuur, waardoor het lijkt dat de afstand tussen het stuur en zadel kleiner is. Niet echt ideaal met mijn borstomvang. Daarbij, als het stuur te hoog zit kan je minder kracht zetten, mijn gemiddelde tempo is hoog en ik rij graag vlot door.

Snelheid
Hoewel ik aan alle kanten word ingehaald door aangedreven fietsers rij ik echt niet rustig. Ik weiger anderen in gevaar te brengen maar ik rem niet voor mensen die tegen het verkeer in rijden, geen voorrang geven of door rood rijden. Ik ben geen heilig boontje maar ga zeker niet aan de kant omdat een ander zich niet aan de verkeersregels houdt. Mijn omvang, snelheid en grote fiets werken bijna altijd in mijn voordeel.

Vertrouwen
Ken je die mensen die slingeren, onzeker rijden en afstappen als ze over moeten steken? Dat zijn mensen die geen vertrouwen hebben in hun fiets. Zijn overigens ook een gevaar op de weg. Ik ben in de voorgaande jaren twee keer onderuit gegaan met dezelfde damesfiets omdat het design niet klopte. Kortgeleden gaf ik de fiets weg want behalve dat ik de groene op de foto altijd gebruikte, had ik ook geen vertrouwen meer hoe praktisch die bak voorop ook was. Bij mijn huidige staat het zadel op het laagste punt, ik had niet kleiner moeten zijn, toch is de fiets perfect voor mijn lengte en snelheid.

Nadelen
Toch heeft die herenfiets ook nadelen. Als ik eens op een damesfiets stap slinger ik alsnog mijn been over de bagagedrager, macht der gewoonte. Ik kan bijna geen damesfietsen meer verdragen, ov-fiets daargelaten. En hoewel ik me er geen fluit van aantrek; de gezichten die ik krijg. Ik kreeg van de week nog een lang gezicht van een vent die op dezelfde fiets reed als ik. Ach misschien deed ik het er wel om toen ik ‘mooie fiets’ tegen hem zei, misschien had ‘ie wel gewoon een lang gezicht.
Vrouwen kunnen er ook wat van, alsof ik opeens minder vrouwelijk ben als ik met mijn cup giga op een herenfiets stap. De desbetreffende vrouw vroeg of mijn eigen fiets kapot was. Jup, mijn vriend is dòl op rood met witte stippen.

Dat ik mijn rugzak op de stang voor me kan zetten als ik m’n camera wil pakken, dat de fiets steviger is en perfect voor mijn lengte dat is waarom ik een herenfiets rij. Dat deze het is komt vooral door mijn vader, daar kreeg ik hem namelijk van.

26 thoughts on “Waarom ik een herenfiets rij

 1. Bizar dat mensen daar nog van opkijken! Wat maakt dat nou uit. Wat ik altijd wel grappig vind zijn herenfietsen met kinderzitjes. Moet je met afstappen niet vergeten dat je kind achterop zit. ;-)

 2. Doen wat je lekker vindt. Mij maakt het weinig uit. Ik heb een hybride herenfiets, maar fiets ook prima op de goedkoopste Hema vouwfiets zonder versnellingen. Gaan beide 24km/h. Ik heb geen haast dus sneller hoeft niet. Die vouwfiets is voor in de trein en daarom wil ik zo’n ding zonder kabeltjes of derailleur. Op m’n hubride heb ik m’n zadel ver naar voren, ik hou van korte fietsen en heb daarom geen hekel aan een damesfiets. Eerder zit ik met een Nederlandse herenfiets die ’te lui’ zijn ontworpen. Dwz de zadelbuis staat te schuin achterover. Italianen snappen het wat mij betreft dus beter.

 3. Met mijn kapotte heup, moet ik een lage-instap hebben. Maar wat een vrolijke fiets, die van jou. Rood en stippen, daar hou ik ook zo van.
  En waar ik echt niet van hou, zijn clichés.. mannenfiets voor dames.. why not?

 4. Volgens mij zit bij onze bakfiets (met twee voorwielen) de stang iets hoger dan bij een normale ‘vrouwenfiets’. En met die twee wielen voor is het natuurlijk heel erg stabiel. Neemt niet weg dat mijn gozer toch eens een bocht te snel nam en omviel :D
  Nee, ik zie ook steeds meer mensen, mannen en jongens vooral, de voorkeur geven aan een ‘damesfiets’. Heeft vast iets te maken met dat de fiets geleend is of doorgegeven van een oudere zus of zo. Maar het maakt niet uit. Ik zie ook steeds minder vrouwen met een rok op de fiets, dus dan is een ‘herenfiets’ ook een optie.

 5. Niets mis mee om de fiets te kiezen waar je het lekkerst op fietst. Ik fiets alleen nog kleine stukjes in de buurt en stap inderdaad soms af bij een kruising omdat mijn nek te vast zit om goed om te kunnen kijken, dan neem ik liever geen risico.

 6. Ieder het hare of zijne, toch? Ik kijk (bijna) nergens meer van op ?

 7. Als het fietst dan fietst het, en als jij lekker op een herenfiets door het leven trapt is dat toch mooi. Helemaal omdat je hem van je vader hebt gekregen…
  Ik fiets trouwens op de fiets van zoonlief. Iets te klein, maar scheur er steevast de polder mee rond haha.

 8. Ach, een ieder moet toch zelf voor de fijnste fiets kiezen.

  Vrolijke groet,

 9. Nou ja, dacht ik dat ik juist zo ver was een fiets “zonder stang” te gaan nemen, lees ik dit en kan ik weer van voor af aan beginnen ;)

 10. Toen mijn opa zijn been niet meer ver genoeg omhoog kon hijsen, was er maar 1 oplossing: voortaan op een damesfiets. Maar daar wou hij eerst niet aan. Hij als stoere man op een vrouwenfiets? Het kostte een heleboel tijd om aan het idee te wennen maar uiteindelijk is hij toch maar overstag gegaan.

 11. Een herenfiets is gewoon veel stabieler. En dat komt omdat die stang veel hoger zit. Als ik dame zou zijn zou ik ook op een herenfiets rijden.

 12. Wanneer gaat dat moeien van de mensen met wat anderen doen eindelijk eens stoppen.Zo lang alles veilig is mag het zelfs met een autoped en nu die er ook al electrisch zijn ,zullen die me binnenkort ook voorbij snorren.

 13. Jaren een vouwfiets gehad het zijn handige dingen en je hebt ze ook elektrisch zag ik.

 14. Die fiets das de safety bike. Vrouwen op de fiets dat was een schande. Gelukkig kwam de broek al snel.

 15. Ik rij zelf een herenfiets omdat ik een man ben! En dat beenslingeren ben ik dus zo gewend.

 16. Die fiets van je dat is geen fiets, dat is een rijwiel, statig, zwart, zeer geschikt om iedereen op stang te jagen :-) Ik huurde laatst een damesfiets met achterop een mand. Iedere keer als ik op of af die fiets stapte zwaaide ik met mijn been die mand van de bagagedrager. Mijn vrouwelijk gezelschap zei dat ik op een vrouwenmanier op moest stappen. Ik besefte dat natuurlijk wel, maar hee, kom maar eens van een eeuwenlang ingesleten gewoonte af. Maar het is waar, en ik had me dat nooit gerealiseerd, op een damesfiets zit het stuur echt dichterbij.

 17. De damesfiets is bedacht in de tijd dat vrouwen nog rokken droegen.
  Heel goed mensen die zich niet aan de regels willen houden moeten ook de consequenties accepteren.
  Goed om je eigen fiets te bepalen, kun je nagaan hoe het verschil tussen fietsen is ingesleten. Hans

 18. Ik werk op het fietspunt aan het station en zie dagelijks diverse types fietsers. Van vrouwen die op een mannenfiets rijden kijk ik allang niet meer op. Dus niets van aantrekken wat anderen zeggen of denken.

 19. Ik heb nooit begrepen waarom een man een stang heeft op zijn fiets, vooral omwille van de kwetsbare onderdelen tussen zijn benen. Als hij van zijn trappers schiet, dan is dat een heel pijnlijke zaak. Daarom vind ik dat we sowieso maar beter ruilen. Damesfietsen worden herenfietsen en omgekeerd. Nog beter: laat ieder gewoon kiezen welk model hij/ zij zelf wil. Je bent dus goed bezig!

 20. Commentaar, vandaag de dag nog? Je zou denken dat die tijd voorbij is maar ik geloof je.
  Niks van aantrekken, ga lekker door op je herenfiets!

 21. Wat maakt het uit waar je op fietst,als je het maar goed doet en inderdaad sommige op een e bike gaan harder dan ze bij kunnen kijken.Zelf fiets ik op een vouwfiets,tja die kunnen we stallen op de boot.

 22. Plezier voor alles op een dames of herenfiets is hetzelfde peins !k Grts

 23. ja zij zeker , en hij binnenkort ook , als je met een ebike mij niet kan bijhouden als ik zeg 15km/uur rij , val je zelf bijna om hihi
  de tijd zal het leren
  fijne avond groet

 24. Tjonge jonge, wat kunnen mensen moeilijk doen he, als je even buiten hun lijntjes kleurt.
  Ik vind dat je gek zou zijn als je makkelijker op een herenfiets fietst om dan op een damesfiets te gaan fietsen omdat het zo hoort!!??? Trouwens wie bepaald er wat er hoort ………
  Wens jou en je fiets nog vele plezierige trapuurtjes toe.

 25. Zij moet per direct stoppen met fietsen. Ze is een gevaar op de weg. Maar ben blij dat je het leuk had.

 26. hahaha , alle redenen die mij aanspreken
  en ik geef je ook groot gelijk in het houden van jou deel van de weg , als anderen de regels overtreden :)
  ik had vorige week logetjes met elk een E bike , oké hij is bijna 80 , en zij heeft totaal geen vertrouwen in zich zelf , we maakten 2 kleine rondjes , 25 en 37 KM , beide waren bekaf en kapot hihi , ik fiets vanzelf vooruit , weet de weg , zij met de ebike reden honderden meters achter mij , en zij stapte bij elke kruising af en stak te voet over , als ik probeerde uit te leggen , dat bij groen voor fietsers , het korter groen is als bij de voetgangers , nu is mijn duits niet slecht , maar ze wilde het niet begrijpen pppfffttt
  veel fijne fiets kilometers gewenst

Geen reacties meer mogelijk.

Back To Top