Wat ik leerde door corona

Wat ik leerde door corona

Wat ik leerde door corona

Waar de gemiddelde Nederlander halverwege februari nog vrij kon doen en laten wat ‘ie wilde, was ik me al ernstig aan het voorbereiden. Afstand houden, inlezen en afstand houden onder andere. Lees hier wat ik leerde door corona.

Ik leerde door corona dat hobby’s belangrijk zijn
Vooral in de eerste weken van de lockdown merkte ik de onbehoorlijke hoeveelheid mensen die hier voor de deur langs liepen alsof ze dat elke week doen. Met zo’n pokerface van kijk mij eens gezellig met het vrouwtje lopen. Ik heb nog nooit zoveel mensen verveelt zien kijken. En ik kan me best iets voorstellen bij dat wandelen, maar nu met dat goor gure weer niet en ze lopen er in mindere mate weer. Het is een groot goed als je hobby’s hebt waarvoor je niet van huis hoeft in deze tijd.

Wat ik leerde door coronaIk leerde door corona dat zelfs mensen dicht bij je niks waard zijn
Gelukkig weet ik dus ook welke buren wel jouw kant willen horen. En degene waar ik het het minst van had verwacht, die hoor of zie je niet. Je hoeft mijn mening niet te delen maar me voor gek verslijten en zeggen dat ik me aanstel als ik om afstand houden vraag, is wel het andere uiterste. Helaas waren het niet alleen buren die me niet serieus namen. Mijn hemel wat moeten die een harde les hebben gehad. Mensen zijn vooral met zichzelf bezig tegenwoordig dat mag maar als er dan iets veranderd moet je niet gek opkijken dat mensen niet (meer) voor je in de rij staan. Gelukkig waren er ook mensen die op mijn advies zelf op onderzoek uitgingen, zich rot schrokken en terugkwamen om te praten.

De klaagzang bleef; lang haar, uitgroeiende nagels en later gezeik over gecancelde vakanties en feestjes.

Ik leerde van corona dat mensen laks zijn
Ze worden uit hun struisvogelpositie getrokken en een paar weken later laten ze alles al varen. Natuurlijk is het vervelend dat het hele land nieuwe regels heeft terwijl het probleem bij jou niet zoveel voorkomt. Maar overal waar ik langsrijdt zie ik mensen te dicht bij elkaar, geen handen schudden maar wel (dronken worden en) elkaar knuffelen. De cijfers bevestigen wat we allemaal hebben kunnen zien. Cancel vast je plannen voor kerst ik geloof niet dat dat nog iets gaat worden. Gezellig met je gezin, dat zal het wel worden. Want de mens is laks, ook ik denk er wel eens net te laat aan. Helaas leeft het virus langer door de koudere temperaturen.

Demonstraties, schiet- en steekpartijen en dan moeten de echt donkere maanden nog komen.

Ik leerde van corona dat mensen zich niet in een ander inleven
Ik kom zelf van buiten Brabant, ze vroegen of ik reservebelg wilde worden toen ik zei te gaan verhuizen jaren geleden. Dat is dus de gedachtegang elders in het land, hier is corona niet dus waarom maken ze zich zo druk daar ver weg in net-niet-België? Als mijn feestje maar door gaat en als ik alles maar kan krijgen in de supermarkt, liefst een berg meer. Het zijn hier de concentratiekamp varkensstallen en in Groningen de aardbevingen, ver van Den Haag en daarom krijgt en kreeg het te weinig aandacht. Het stikstofgehalte heeft minimaal te maken met de uitbraak (want is er met carnaval geen enkele Covid besmetting in Tilburg of Breda geweest?). Dat hebben ze niet in Groningen, daar hebben ze huizen op instorten maar alle aandacht moet naar KLM want dat moet rechtop blijven met een berg van ons geld zodat hun investeringen in leven blijven. Mensen jammeren over afgebroken vakanties maar denken niet aan de mensen die al ziek waren en nog niet naar de supermarkt durven.

Brabant komt alleen in beeld bij drugslabs en carnaval, wat als corona in Den haag had toegeslagen zoals hier in Erp?

Ik leerde over mezelf
Door mijn werk weet ik al dat ik in stresssituaties kan handelen. Dat ik eropaf ga waar anderen weglopen. Ik leerde ook dat ik weinig geduld heb met mensen. Dat is ook niets nieuws, maar ik weet nu ook dat als het niet om mijn familie of vrienden gaat ik er mijn handen vanaf trek in een tijd als deze. Ik ben niet harteloos maar besteed mijn tijd dan eerder aan mensen die wel begripvol zijn. Je hoeft het niet met me eens te zijn over wat ik denk/vermoed of heb opgezocht over corona, maar maak me niet belachelijk. Ik leerde dat ik door vooruit te denken de problemen voor bleef. Bijna genoeg Belgisch brood, bijna genoeg boeken, op tijd afstand genomen, al voor het niet meer ‘mocht’ een hand geven geweigerd, ruim op tijd extra boodschappen in huis gehaald. Ik leerde ook dat ik ongeduldig ben en ondanks dat ik me goed kan vermaken, wel last kreeg van het vele thuis zijn. Dat gezegd hebbende ben ik bang dat we er nog eens doorheen moeten maar het minder een stuk vervelender gaat zijn door het slechte weer.

Dat videogesprekken niks voor mij zijn

Ik leerde dat mensen alleen aan zichzelf denken
Niet iedereen natuurlijk maar ik heb me in een aantal mensen ernstig vergist. Eerst lullig doen en dan om onnodige klusjes vragen, wat denk je zelf? Mensen die zeggen dat ze nergens komen en de dag erna zonder waarschuwen aan de deur komen. Of een mail sturen met ene uitnodiging voor een kerstdienst. Maar ook mensen die je nooit ziet die opeens je tuin inlopen. Lockdown, zoveel mogelijk thuisblijven heb geleerd dat heel veel mensen absoluut geen discipline hebben. Gejammer over dat vakanties niet doorgaan of afgebroken worden, dat is ook echt waarover het gaat. En met een eikel in de regering die het ‘goede’ voorbeeld geeft, verwacht ik geen verbetering.

Wat ik leerde door corona
Ik leerde dat onze regering structureel bezig is met opruimen
Het begon met het structureel niet handelen naar wat eraan kwam of zou kunnen komen. Corona was in Italië en op de pistes maar iedereen mocht carnaval, skiën en op vakantie zelfs naar Italië. Er werd nog even een vliegtuigje beschermingsmiddelen weggestuurd en daarna mochten de zusters en broeders geen beschermingsmiddelen dragen in de tehuizen. Je weet wel de tehuizen waar je als familie niet mocht komen en de oudjes in opgesloten zaten. Vervolgens, toen corona eindelijk een beetje minder werd, toen mochten we met zijn allen op vakantie, KLM kreeg een bonus en dondert zijn personeel eruit. Om vervolgens mensen terug te brengen en niet verplicht getest te worden. Sterker nog die hele teststraat is pleite en mocht je symptomen hebben dan mag je hopen dat je niet kilometers hoeft te rijden om getest te worden. Je zal maar geen auto hebben.
Uiteraard heeft de GGD ook maar een beperkte hoeveelheid personeel, bedankt voor het jarenlang korten op de zorg VVD. Maar het is niet alleen de GGD ook die tuthola in het outbreak management team zit er nog tussen. De testen worden namelijk gedaan in kleine (ziekenhuis) labs waar zij ook nog eens voorzitter van is. Gelukkig zijn er nog commerciële labs maar die zijn ze pas net gaan gebruiken zodat de tweede golf er zo lekker in kan hakken.

En lekker allemaal weer stemmen op de VVD.

Ik leerde dat ik niet kan vertrouwen op de regering
De regering weet ook niet alles, maar toen die knuppels vonden dat verzorgenden geen beschermingsmiddelen nodig hadden in de tehuizen, toen wist ik dat het ernstig de verkeerde kant op ging. Daarbij hadden ze toen al gelogen over de eerste covid-patiënt. En weet je die mensen in de ambulance? Wij mochten een periode niet met iemand van buiten het gezin in de auto zitten, ze hebben pas deze week verplicht gesteld dat ook in de ambulance en elke andere situatie waar geen afstand gecreëerd kan worden, ze een mondkapje op moeten doen. Er wordt niet opeens aan het personeel gedacht, ze hebben gewoon nijpend personeelstekort. Niks nieuws dat was er voor corona ook al.

Borden corona
Ik leerde van corona dat we een zwakke regering hebben
Van mijlenver konden ze de problemen aan zien komen, met bijna livebeelden van de problemen en toch zijn er huisartsen die tot ver in de coronacrisis te weinig beschermingsmiddelen hadden. Mannen en vrouwen die thuis een gezin hebben of mantelzorger zijn, maar zichzelf en de ander niet kunnen beschermen. Moet je dan stoppen met zorgen?
Er sterven weinig mensen aan covid, maar vorige week was er wel een oversterfte van 400.
Daags nadat Brabant op slot ging, werd er daarbuiten nog gefeest, gewinkeld en gedaan of er niets aan de hand was. Ik zag het met lede ogen aan toen ik een rondje reed in Groesbeek en niet uit kon stappen om foto’s te maken zo druk als het was. De normale drukte kan je in deze fotoserie zien. Zelfs de basale dingen zijn niet op tijd aangepakt. Maar de cijfers daalde, dus ze waren er op tijd bij. En toen ging het over vakantie en hoorde je de regering niet meer. En daarvoor werd er ruim op tijd gestopt met doorgeven van de cijfers.

Leerde ook dat ik een cruciaal beroep heb, maar dat dat niet zoveel betekent

Ik leerde dat we niks waard zijn
De geheime dienst van Amerika wist al maanden van tevoren dat corona er was. En kijk wat daar gebeurd, wat daar gezegd kan worden en bedenk even dat Nederland dat hele Amerikaanse systeem aan het volgen is. Ik keek filmpjes uit Italië en een week ervoor stuurde onze regering nog een vliegtuig vol beschermingsmiddelen naar Wuhan. Kijk waar we nu staan. We zijn niets waard. En nu er getest kan worden, gaan de cijfers richting de 5 cijfer per dag. Maar dat is geen ramp, zolang de ziekenhuizen maar niet vollopen. Het is maar goed dat we zulke fijne buren hebben met die Duitsers maar je moet er toch niet aan denken dat je geliefde een uur rijden weg is.

Niet alles wat ik leerde door corona was negatief
Gelukkig was niet alles negatief. Ik ben mijn eigen leven een heel stuk meer gaan waarderen, zeker in vergelijking met anderen. Je zal maar in een flatje zonder balkon wonen dacht ik tijdens de lockdown. Of met het OV naar je werk moeten omdat je geen thuiswerkwerk hebt. Of je zal maar een nare relatie hebben. Gelukkig kunnen Vriendjelief en ik ons prima samen en zonder elkaar vermaken. Uiteraard waren er hier ook dingen waar we tegenaan liepen, hebben we ook verdriet gehad, baal ik ook dat ik dingen moet missen maar weet ik ook dat ik niks te klagen heb. Ik leef, ben gezond en hoop dat iedereen die dat ook is aan degene denkt die dat al niet waren of door corona niet meer zijn.

48 thoughts on “Wat ik leerde door corona

 1. Altijd fijn om van een professional te horen dat er een hoop nieuwe gekken zijn door corona.

 2. Ik leerde vooral hoe enorm mensen in hun eigen bubbel gezogen kunnen worden. Ik was me onvoldoende bewust hoe sterk emoties het collectieve gezonde verstand bijna helemaal uit kunnen schakelen. Er zijn echt corona-sekten ontstaan. En dat terwijl ik toch al bijna een halve eeuw als psycholoog heb gewerkt….

 3. Dat zijn een boel lessen zeg! Ik kijk ook met interesse en verwondering naar wat corona met zich meebrengt. Ik vind het in die zin een interessant psychologisch fenomeen.

 4. Een bikkelharde lijst, maar ik herken er vreselijk veel in. Wat mij betreft een zeer rake lijst dus.
  Zelf ben ik momenteel aan de struisvogelpolitiek. Mijn kop in het zand zodat ik hoef te horen of zien wat voor nonsens uitgekraamd wordt en wat voor idioterieën er begaan worden, maar ik hou me wel zeer netjes aan de regels. Want die ken ik wél, en ik volg ze.

 5. Goed dat je je goed inleest, onderzoek doet en weloverwogen keuzes maakt <3 :). Daarnaast vind ik de laatste tijd dat we niet zozeer tegen corona vechten, maar vooral tegen elkaar. Het is moeilijk om over persoonlijke keuzes te praten (zowel als je wat meer vrijheid neemt dan de regering dringend adviseert, als wanneer je er voorzichtiger ingaat), want van beide kampen komen soms zulke heftige reacties… Daarnaast inderdaad elkaar over en weer uitmaken voor gekkie en belachelijk maken is niet nodig voor mij. Laten we proberen onszelf binnen de beperkingen zoveel mogelijk te vermaken en gelukkig te houden, maar vooral ook wat rustiger en liever voor elkaar zijn… maar dat vind ik :)

 6. Jammer dat je veel negatieve ervaringen hebt gehad. Ik kan me inderdaad ook verbazen over hoe laks veel mensen zijn.

 7. Ja he, zodra het wordt afgeraden moet het toch. Mensen kunnen zich niet vermaken met een stukje rijden picknicken of een boswandeling daar waar niemand is.
  Maar wisten we dat niet al? Vroeger had je mensen die langs dichte winkels wandelde.

 8. Ik schrik er vooral van hoeveel mensen zichzelf niet kunnen vermaken zonder kroeg of restaurant of mensenmassa’s om hen heen. Massaal naar de Efteling. Massaal naar de woonboulevard. Massaal naar het bos. Bizar. Blijf thuis. Lees een boek. Ga kantklossen. Verzin iets. Ik heb ontdekt dat ik een prima kluizenaar zou zijn. Maar dat wist ik eigenlijk al.

 9. Liesbeth, pas op met het plaatsen van berichten die je uit de eerste hand hebt van je stiefvader.
  Voor je het weet breng je hem in verlegenheid i.v.m. een eventueel beroep.sgeheim.

 10. Tja, Liesbeth ieder zijn mening en manier van omgaan met. Ik zag zojuist het journaal en dan zinkt mij de moed weer in de schoenen wat betreft de feestgangers, complotdenkers en die lui die zonodig tegen alles moeten demonstreren. Wij doen hier thuis vanaf maart ons stinkende best en daar hou ik me dan maar aan vast. Dat er gesteggel rond de bonus voor de zorg is, is meer dan schandelijk.

 11. Nu ga ik ook niet zo vaak meer naar buiten, maar de meeste mensen die ik tegenkom houden dan goed en respectvol afstand. Al die keren dat het goed gaat komen natuurlijk niet in de krant, of vallen niet zo op. Je ziet en onthoudt het veel beter, als er zo’n egoïst in de buurt is en je het leven zuur maakt. En ja, kennelijk is respect voor elkaar niet zo vanzelfsprekend. Toch probeer ik iedere keer ook de keren op te merken dat mensen aan elkaar denken en voorzichtig zijn.

 12. Ik hoor zulke dingen en ik lees ze ook op blogs. Geen greintje meeleven. En nog minder inleving naar mensen die het gewoon k*t hebben. Ik moet dit en dit missen dus ik ben zielig.

 13. Helemaal mee eens Liesbeth.
  De situatie in Belgie is ongeveer hetzelfde als bij jullie denk ik. Twijfelende politici die geen beslissing durven nemen en de raad van experten (virologen enz) naast zich leggen en blijven ‘afwachten”.
  Gisteren kreeg ik het apezuur toen ik bij de kapper binnen kwam. Een dame die net buitenging was luidop aan het jammeren dat het toch zo triestig is dat ze niet met Halloween naar het Bellewaarde pretpark mogen gaan.
  Heel veel mensen zijn super egoistisch geworden en denken nog alleen maar aan hun eigen zielige pleziertje.
  Gelukkig heb ik 3 heel goede geburen…

 14. Ik moest er even voor gaan zitten Liesbeth om het stuk te lezen.

  Ik zie en hoor om me heen hoe verschillend mensen met de regels omgaan.
  Voor de een is het misschien ook makkelijker dan voor de ander.

  Liesbeth blijf gezond en geniet van alles wat mooi is.

 15. Vooral al dat gedoe met vakanties blijf ik onbegrijpelijk vinden. Waarom die vliegtuigen vol? Dan weet je toch dat (net als na wintersport) dat virus weer op gaat laaien? Ben ’t niet op alle punten met je eens, maar ik vrees net als jij dat we met Kerst gewoon binnen zitten met z’n allen.

 16. Ik weet niet wat de regering in B nog meer kan doen, maar hoe dan ook van dat virus zijn we nog bijlange niet af. Sociaal blijven met de nodige aanpassingen is al wat ik kan bedenken.

 17. Pppfffttt, dat is me een véél te lang stuk met veel zaken waar je al eerder uitgebreid op in ging en ik al eerder op reageerde.
  Gelukkig zag ik nog érgens staan “niet iedereen natuurlijk” want in het deel dat ik wel gelezen heb gooide je nog alle alle mensen op één hoop, wat natuurlijk niet zo is. En nee, ik verklaar je niét voor gek maar houd het bij mezelf wat het onderwerp betreft,….ik doe het zo goed als ik mijn vermogen ligt.

 18. Ik ben het met een aantal van je stukjes eens en met een aantal ook niet. Maar dat zal je niet verbazen. We zullen het samen moeten proberen te rooien.

 19. Ik ben niet met politiek bezig, maar ben uit gaan zoeken sinds wanneer de zorg zo hard achteruit is gegaan. Daar komt het vandaan. Dat er een slap beleid is op het moment doet het ook niets goed.

 20. Ik was al geen fan van mensen dichtbij en dat kwam opeens heel erg goed uit. Wat me in het begin opviel was dat mensen enorme egoïsten zijn. Het wc-papier en brood zo massaal inslaan dat er voor mensen die moesten werken niets meer was.
  Op de VVD heb ik nog nooit gestemd. Ik ben zo links als wat en we hebben eigenlijk een echt links kabinet nodig die aan zorg werkt, huren, lonen, noem maar op en geen geld cadeau geeft aan multinationals zoals nu gebeurt.

 21. Een heel verhaal en ik ga niet in op de politiek, Mijn mening daarover houdt ik voor mezelf.
  Wel herken ik het egoïstische van de mensen. Als ik hier in de flat aangeef dat ik niet met 2 andere in de lift wil, heb ik al meegemaakt dat ik voor alles wat mooie en lelijk is werd uitgescholden, echt grof soms ………….
  Ik had zo gehoopt dat de mensheid wat van deze crisis zou leren, en in eerste instantie leek het ook zo, maar nu …………. schaam me soms dat ik tot diezelfde mensheid behoor.

 22. Meestal mijd ik logjes die langer zijn dan 5 alinea’s… Dan raak ik onderweg de weg kwijt.
  Maar jouw logje nu helemaal gelezen. Je hebt je goed ingelezen en ik ga in de meeste zaken met je mee.
  Wat de politiek betreft heb ik mijn mening, en dat is bijzonder want ik heb er een hekel aan en klaag dus normaal gesproken ook niet over wie dan ook. Maar die mening houd ik voor me.
  Verder zullen er altijd mensen zijn die het allemaal denken te weten en dus vast hun beroep zijn misgelopen.
  Ik vind het allemaal eng. Ook hier is het even wat losser geweest… Af en toe bezoek, Zelfs dochter geknuffeld, maar voorlpig weer niet. Teveel zieken in de familie van Jan, een overlijden van een oude tante aan mijn kant. Hoe kan het toch dat er mensen zijn die het allemaal wel mee vinden vallen of inderdaad er helemaal niet in geloven. Sterkte Liesbeth, bedankt voor dit logje en tel je zegeningen, doen wij ook!

 23. Ja, die kan ik missen als kiespijn. Ook zo een die denkt overal recht op te hebben en recht op haar vrijheid. Recht om te gaan en te staan waar ze wil. Hoezo egoïstisch?

 24. Och jeetje dan heeft zo’n wappie je nummer mag hopen dat je diegene kan missen als kiespijn. Gelukkig wandel je graag want als die cijfers zo blijven oplopen is het weer lockdown.

 25. Klopt wel wat je zegt. Het is mateloos a-sociaal zoals velen zich gedragen. Zo komen we er nooit vanaf. Heb respect voor de zorg en alles en iedereen die er voor zorg moet dragen dat we dit met z’n allen goed doorstaan.

 26. Ben het goed met je eens, wat een egoïstisch geklooi van de mensen om over de regering maar te zwijgen. Gewoon iedereen verbieden zijn huis uit te komen tenzij noodzakelijk.
  Maar waar ik me het meeste aan erger en kwaad over wordt zijn de complottheorieën, coronaontkenners en al dat soort gerief. Nog even en Thierry Baudet wordt aanvoerder van dat zooitje imbicielen, hebben de klungels ook nog een stem in de regering. Kreeg zelfs via whatsapp een epistel om mee te doen aan deze gekte. Tjonge wat kennen ze me slecht.

 27. Kom maar op met je reactie?
  Zoveel gelezen hier, ook alle reacties en antwoorden daarop.
  Er ontstaan dat ‘mooie’ discussies.
  ik onthoud me van een reactie, ben het met je eens, met de meeste dingen.
  Zoveel mensen, zoveel meningen.
  Punt is dat we voorzichtig moeten zijn en zeker niet alleen aan onszelf moeten denken.

 28. ja ik blijf wel thuis hoor Liesbeth , 2 x in de week om eten naar de suup en soms een ommetje in m’n tuintje

  koers groet

 29. Er zit veel waarheid in wat je schrijft Liesbeth…

  In het voorjaar werden de maatregelen ( bij ons) relatief goed opgevolgd…;

  nu valt het me op dat er op dit gebied een zekere “vermoeidheid” heerst..

  en dat met de winter voor de deur

  Je kan dus, maar beter een goed hobby hebben

  prettige zondag

 30. Ik noem nu Rutte maar het is ook die bimbo op sportschoenen en die eikel die zo nodig zijn trouwerij groots moest doen en die kut die burgervader van Amsterdam wil zijn. Jarenlang de zorg uitknijpen maar nu wel verwachten dat allemaal veel harder werken voor veel minder geld.
  Mondkapjes weet ik ook niet zo, in Duitsland en Belgie zijn ze allang verplicht maar daar gaan de cijfers net zo hard omhoog. Maar toen ik een pluisje weg wilde blazen met mondkapje werkte dat dus niet. Afstand houden, niet op visite gaan dat werkt wel.

 31. Ben het met veel eens.. heb het meeste zelf ook allemaal geleerd door corona inmiddels. Hier en daar denk ik wel anders over de dingen.. zo denk ik nog steeds niet dat mondkapjes helpen, als men zich maar aan de afstandsregel houdt zouden die niet nodig zijn. Máár.. als men zegt ‘zet ‘m maar op’ dan doe ik dat gewoon netjes. Je kunt je eigen mening hebben over dingen, maar als er landelijk regels ingesteld worden, moet je je er gewoon aan houden.. anders schieten we er niks mee op. De regering wisten van toeten noch blazen wat dit soort pandemieën betreft.. kan me voorstellen dat je dan weleens de plank flink misslaat.. nú zouden ze toch al verder moeten zijn. Hakken op Rutte vind ik wel onnodig.. dat is een te gemakkelijke kop van Jut. Als een ander premier geweest was nu, was dié de lul geweest.. en ik denk niet dat iémand het van ‘m over zou willen nemen..! Ik zou nooit van z’n leven op de VVD gaan stemmen, ook nu niet, maar we moeten het nu maar met die man doen en veel beter zal een ander het ook niet doen.
  Dat mensen gewoon ronduit egoïstisch zijn wordt de laatste tijd wel heel erg duidelijk.. én dat de jongeren flink verwend zijn en denken daarmee recht te hebben op van alles, wat nu effe gewoon niet kán. Daarbij schaam ik me oprecht voor het intelligentieniveau van mijn medelanders.. wat een stelletje dommerds woont er hier..! Daar kan geen slimme lockdown tegenop. ;-)

 32. Och ja jullie regering was ook zo’n lekker zootje. Maar de mondkapjes werden verplicht en iedereen droeg ze in de winkels. Serieus opvallend dat er hier eerst een wet moet komen waar tegen gedemonstreerd wordt. Alsof het niet tijdelijk is. Ik ben wat meer op gaan letten in mijn omgeving mensen zeggen ‘ik kom nergens’ maar het ook doen. Serieus 2 mensen in mn directe omgeving die bij anderen op visite gaan en denken dat ik ze nog ontvang. Uitnodigingen voor samenkomsten ook gehad, 3 dagen geleden. En dan boos worden dat je niet meer welkom bent.
  Als ik kijk naar het slappe beleid van onze regering dan weet ik dat ze geld belangrijker vinden dan de mens. Dat merk je in onze ziekenhuizen. M’n stiefvader is ambulancechauffeur, zo hoor ik dingen uit eerste hand. Opvallende dingen zoals dat ze willen kijken of ze corona patiënten naar huis kunnen sturen met een zuurstoffles. Dat hangt van de patiënt af uiteraard, maar dat is het probleem verplaatsen. Net zoals dat er nu mensen naar Duitse ziekenhuizen verplaatst worden. Ik mag hopen dat we op het hoogtepunt zitten maar helaas geloof ik daar niet in.

 33. De mensen zijn er niet vrolijker op geworden Liesbeth, maar met chagrijnig zijn, los je niets op.
  Ik ga snakkend naar adem ( COPD ) met een mondkapje op, boodschappen doen, en dan zijn er altijd lui die in je nek staan te hijgen.
  Een hobby hebben is zeker belangrijk in deze tijd, fotograferen is helaas gereduceerd.

 34. Los van elke politieke partij die hier genoemd wordt (ik woon trouwens in België en daar hebben we ons eigen “circus”) vind ik dat je blog heel veel waarheden bevat. Ben het dan ook grotendeels eens met wat je schrijft. Onze wereld (ik beperk me bewust niet tot een landkeuze) is verdeeld in twee corona-kampen: believers en not-believers en hopelijk komen die nooit lijnrecht tegenover elkaar te staan… Enerzijds proberen de overheden de gezondheid van de bevolking te beschermen, al is en blijft het volgens mij dweilen met de kraan open tot we een doeltreffend vaccin hebben – Anderzijds wegen economische belangen zeer zwaar door, en terecht want zonder economie draait de wereld ook niet meer. Toch is hierin volgens mij wel een evenwicht te vinden maar het is en blijft een feit dat “de mens” zelf sleutel hiervoor in handen heeft. Deze sleutel is “gehoorzaamheid”. Voor veel mensen telt er nog maar één ding in hun leven en dat is: hun persoonlijke vrijheid. Vrijheden moeten er zijn want daar hebben we allemaal ook voor gevochten maar dat waren andere vrijheden !!! We zijn ondertussen allemaal staatsburgers en we hebben bijgevolg ook allemaal onze verplichtingen na te komen. Blijkbaar zijn velen dat vergeten en schort daar het probleem… Onze beleidsmakers hebben daarenboven, jammer genoeg, de bevolking niet echt meer in de hand, en bij de minste terechtwijzing staan mensen op straat te demonstreren, vaak aangestuurd door duistere elementen via kanalen zoals FB en andere sociale media ! Slechts hier en daar is men bij machte om overtreders terecht te wijzen of te beboeten maar heeft dit nog wel een effect…. Mensen kopen gewoon hun vrijheid terug met geld. Doeltreffend… ik betwijfel het….
  Vrijheden moet er zijn maar enkel in ruil voor gehoorzaamheid aan regels en wetten.
  Hoe je ooit zo’n situaties, die lang niet alleen terugslaan op deze corona-epidemie maar evengoed op milieu- en andere problematieken, kan rechttrekken, is een raadsel waarop hopelijk ooit eens iemand een antwoord zal hebben. Feit is dat je nooit alle neuzen in één en dezelfde richting zal krijgen, niet in je eigen land, niet in je buurlanden en zeker niet over de ganse wereld ! Dit maakt onze geordende samenleving tot een zeer fragiel iets.
  Hoe dit alles verder zal evolueren weet niemand, maar het lijkt er meer en meer op dat de mens niet enkel sterfelijk is maar ook sterk gericht is op zelfvernietiging, tegen beter weten in en als gevolg van zijn eigen ego of geldbejag.
  Maar goed, we proberen positief te blijven en doemdenken is zeker ook geen oplossing. Ik hou me aan de regels en verder probeer ik voor mezelf te bepalen wat verstandig en onverstandig is in onze leefwereld.
  Uiteindelijk kom je met een klein beetje gezond verstand nog altijd het verst in deze wereld.
  Ondertussen blijf ik een voorzichtig vertrouwen hebben in de wereldburgers en hun leiders.

 35. Stikstof niet? De mensen in Erp hebben ook al last van die geitengriep gehad en juist daar zijn meer doden gevallen dan in de provincie Groningen. Het heeft er dus zeker weten wel mee te maken. Dat het virus begonnen is op een markt zou best kunnen maar ik heb het over de verspreiding hier. Natuurlijk carnaval, maar heb je de straten en kroegen van Eindhoven wel eens gezien? Dat is zo druk dat je er niet doorheen komt. Laat staan in een kroeg aldaar. Niemand die het virus bij zich droeg zeker? Goed naar de tijdlijn kijken, dan weet je dat er iets meer gaande was. Want ook Den Bosch, Tilburg en Breda is druk met carnaval en toch was er allereerst alleen een massale uitbraak rond Meierijstad, waar Erp bij hoort. Maar dat is maar een heel klein k-dorpje, toen we hier al een giga oversterfte hadden mocht alles overal nog.
  En serieus hoepel op met je KLM ze hebben een godsvermogen gehad terwijl er nu weer patiënten naar Duitsland gevlogen moeten worden omdat de ziekenhuizen het niet aan kunnen. Natuurlijk is de KLM belangrijk maar het is een schande dat de ziekenhuizen niet met een rotgang op orde zijn gebracht voor de tweede gold die verwacht werd. Ik vraag me serieus af of de Fransen ook zoveel geld in het bedrijf gepompt hebben, het is tenslotte ook van hun.
  Natuurlijk zijn we kwetsbaar, maar zolang er maar vakanties gevlogen kunnen worden en mensen elke week nieuwe kleren voor een beschamend laag bedrag kunnen kopen, merken ze er niks van. Die poolkappies smelten ook, de opwarming er is zoveel. Nu komt het voor het eerst echt dichtbij en dan zie je opeens hoe egoïstisch volk is. En bovenal hoe lastig het is dat eigenwijze volk een beetje in toom te houden. Helaas lopen de cijfers in Duitsland en Belgie ook weer op ondanks de mondkapjes. Dus de sceptici die het niet (willen) geloven zullen die dingen niet dragen.

  O en als kantlijntje, je moet natuurlijk wel even tussen de regels doorlezen dat ik niet alles beschreven heb hè. Er zijn nog altijd dingen waarover ik niet blog.

 36. Een erg negatief verhaal met niet altijd de feiten op een rijtje hoor…:) Wij wisten al eind 2019 dat er iets aan de gang was in China. Maar hier sprak men daar slechts over als ‘een griepje van zwaarder kaliber’. Niks om je zorgen om te maken. Carnaval werd uitbundig gevierd, we wisten toen al dat het wel iets anders was dan alleen maar een griepje. De brandhaarden daarna gaven wel aan hoe fout die inschatting was. Dat we KLM via leningen redden lijkt mij gezien de werkgelegenheid logischer dan dat we de NS met dik een miljard op de rails houden. Immers, KLM moet werken met grote concurrentie, NS Niet. Daarbij Krijgt KLM een lening met voorwaarden, de NS gewoon subsidies. Wat we zagen en zien is dat veel mensen wijzen naar anderen waar het oorzaak en gevolg betreft. Gedrag van de ander is oorzaak, gevolgen zijn voor derden. Veelal ouderen, immigranten, corpulente types en zij die roken en te vet eten. Maar gedrag lijkt slecht aan te passen. Toen wij in D waren zagen we dat men daar strikt de mondkapjesplicht opvolgde, de horeca zodanig streng inrichtte dat het bijna niet meer leuk was om die te bezoeken. In NL was dat ondenkbaar. Vrijheid, blijheid. Stikstof heeft niets van doen met Covid, omgaan met wilde dieren wel. China heeft vreselijke markten op dat punt. Leren we niks van. Maar nog even in de herinnering, griep krijgen we er ook niet onder, HIV niet, het NIjlvirus rukt nu op en zo meer. De mens blijft kwetsbaar…..dat is wat we moeten bedenken…

 37. Ik heb geleerd dat er voor ons niet veel veranderd. Ik zei het al meer, we zijn gewoonweg saai.

  ;-)

 38. Dat bedoel ik. Niemand die dat weet, heftig wijffie. En al die mensen die maar jammeren, bah wees blij dat je gezond bent.

 39. Eigenlijk niets nieuws onder de zon. Wie had verwacht dat we langer dan een week ons beste beentje konden voorzetten?

 40. Een mooie en treffend artikel. Ik vind het echt pijnlijk om te zien hoe sommige mensen met de regels omgaan. Als we allemaal een beetje ons best zouden doen, zouden we al een heel eind komen. En is het nou echt zo erg om een jaartje niet op vakantie te gaan?!
  Vooral nu ik enkel mijn ouders mag ontvangen en het terrein van de opname niet meer af mag ben ik echt wel gefrustreerd door hoe sommige dingen gaan. De regels zijn zo krom als wat, worden niet goed nageleefd en de regering maakt er eigenlijk ook maar een potje van. Het gaat wel om mensenlevens..

 41. De nagel op de kop LIesbeth. Dit logje zou op de voorpagina van de krant moeten komen.
  De mensheid heeft me zeer ontgoocheld, vooral deze zomer toen men total loss gingen tijdens de versoepeling na de eerste golf. De verwendheid en het egoïsme zegevieren. Ieder denkt in eigenbelang en meent op zoveel recht te hebben omdat ze ocharme een paar maanden thuis hebben moeten blijven. Het gemeenschapsgevoel is heel ver te zoeken. De domheid is schrijnend, vooral door de complottheorieën en ontkenning.

 42. Er zijn nog steeds mensen die geen standhouden of in de publieke ruimte een mondkapje op doen.
  We zijn een samenleving van eenlingen geworden.
  Ik vind wel dat de zorg er heel bekaaid afkomt. Hans

 43. Je hebt veel dingen geleed die me niks verbazen, natuurlijk denken mensen eerst aan zichzelf en dan pas aan anderen. Alhier de kroegen en theaters dicht, maar de sportscholen wel open. En net wat je zegt, wel miljarden naar de KLM, maar niet naar daar waar nodig, Het is een zootje. Ik wil zo normaal als mogelijk doorgaan, en tot op heden lukt dat prima.

 44. En het kan zo makkelijk zijn. Blijf gewoon thuis als je niet weg hoeft, wordt het ook nergens te druk… Draag een mond/neusmasker als je toch weg moet. En die anderhalve meter moet toch kunnen.

 45. Ja zo denk ik ook. Ik kreeg commentaar bij de lidl dat ik al het afgeprijsde vlees nam. Dat het voor iemand was die het knap rot heeft deze tijd, dat denken ze niet. Ze zien alleen een dikke vrouw met veel bakjes kip. En zeiken ondertussen dat ze het zo rot hebben, van die 2 verdieners met vast contract en gezonde kindjes. Zo’n soort.

 46. Ik merk wel dat mensen heel erg alleen maar aan hun zelf denken. Mensen zijn niet altijd redelijk en denken vaak aan hun eigen ongeluk. Bedenk dat er mensen zijn die het zwaarder hebben. Misschien kun je die helpen.

  Love As Always
  Di Mario

Geen reacties meer mogelijk.

Back To Top