Eenzame boeken in de regen
Boeken en films

Eenzame boeken in de regen

We reden naar een kleine kringloop hier niet ver vandaan. Het normaal zo vredige dorpje lag overhoop door de aanleg van glasvezel, ook in de straat waar we moesten zijn. Een taxibus had moeite de bocht te maken en terwijl die wegreed zag ik hoe hij tegen een doos aanreed. ‘Zet ik zo wel recht’, dacht ik en terwijl ik keek zag ik een boek uit die doos vallen. Pardon wat!? We reden het terrein van de kringloop op en ik liep terug naar de dozen. Zette die ene recht en zag tot mijn ontzetting dat er prima boeken in die doos zaten. Opgestapeld en duidelijk ontdaan door de recente bui. Ik rommelde heen en weer, zag dat de andere dozen vooral oude bladen en kookboeken waren, en riep Frans met de auto te komen. Om me heen werkende mannen en al bij het oprijden zag ik iemand van de kringloop aan het werk. De lelijke woorden die ik mopperde zal ik niet herhalen maar een doos met grotendeels prima boeken in de regen laten staan dat is een schande. Een dorp verder diverse minibiebs en daarbij waarom niet voor een kwartje weg? Of waren ze te lam om de dozen van de oprit te halen? Mensen horen hun spullen netjes af te leveren, ja maar het zo laten verrotten is ook niet het idee van de gulle gever.
Ik spuugde nog wat gekanker uit, wreef de natte boeken droog aan mijn broek en mikte alle goede en een bijbehorende doos de auto in. Het rondje in de kringloop was kort en bondig en wijs als ik was zei ik niks over de boeken. Geen zin in discussie, boeken waren nu van mij punt. Onderweg naar huis trok ik nog steeds boos en mopperend het ene na het andere prima boek uit de doos en van de achterbank. Droogde nog wat meer en legde op Frans zijn advies de boeken bij de vooruit. De ruitverwarming deed de rest.

Eenmaal thuis sjouwde ik de boeken ons huis in, keek na wat goed was voor een minibieb (-of mij- serieus goed leesvoer bij) en droogde de rest op de kachel. De rest zette ik klaar voor de kringloop. Een ander uiteraard en tot die tijd staan ze in een droge warme schuur. Bij mij vindt je geen eenzame boeken in de regen, dat is een zonde en zou verboden moeten worden.

31 reacties