Eenzame boeken in de regen

Eenzame boeken in de regen

Eenzame boeken in de regen

We reden naar een kleine kringloop hier niet ver vandaan. Het normaal zo vredige dorpje lag overhoop door de aanleg van glasvezel, ook in de straat waar we moesten zijn. Een taxibus had moeite de bocht te maken en terwijl die wegreed zag ik hoe hij tegen een doos aanreed. ‘Zet ik zo wel recht’, dacht ik en terwijl ik keek zag ik een boek uit die doos vallen. Pardon wat!? We reden het terrein van de kringloop op en ik liep terug naar de dozen. Zette die ene recht en zag tot mijn ontzetting dat er prima boeken in die doos zaten. Opgestapeld en duidelijk ontdaan door de recente bui. Ik rommelde heen en weer, zag dat de andere dozen vooral oude bladen en kookboeken waren, en riep Frans met de auto te komen. Om me heen werkende mannen en al bij het oprijden zag ik iemand van de kringloop aan het werk. De lelijke woorden die ik mopperde zal ik niet herhalen maar een doos met grotendeels prima boeken in de regen laten staan dat is een schande. Een dorp verder diverse minibiebs en daarbij waarom niet voor een kwartje weg? Of waren ze te lam om de dozen van de oprit te halen? Mensen horen hun spullen netjes af te leveren, ja maar het zo laten verrotten is ook niet het idee van de gulle gever.
Ik spuugde nog wat gekanker uit, wreef de natte boeken droog aan mijn broek en mikte alle goede en een bijbehorende doos de auto in. Het rondje in de kringloop was kort en bondig en wijs als ik was zei ik niks over de boeken. Geen zin in discussie, boeken waren nu van mij punt. Onderweg naar huis trok ik nog steeds boos en mopperend het ene na het andere prima boek uit de doos en van de achterbank. Droogde nog wat meer en legde op Frans zijn advies de boeken bij de vooruit. De ruitverwarming deed de rest.

Eenmaal thuis sjouwde ik de boeken ons huis in, keek na wat goed was voor een minibieb (-of mij- serieus goed leesvoer bij) en droogde de rest op de kachel. De rest zette ik klaar voor de kringloop. Een ander uiteraard en tot die tijd staan ze in een droge warme schuur. Bij mij vindt je geen eenzame boeken in de regen, dat is een zonde en zou verboden moeten worden.

31 thoughts on “Eenzame boeken in de regen

 1. Vermakelijk verhaal. Toen we nog normaal Vrijmarkten vierden rond Koninginnedag of wat daarna kwam, liepen we vaak aan het einde van de middag langs een route waar we wisten dat mensen hun spullen gewoon lieten staan. Vaak geen zin boeken mee terug te nemen. En dan vond je echt van alles en nog wat. Boeken zijn kennelijk nul waarde als ze tweedehands raken. Schande natuurlijk….

 2. Boeken horen niet moederziel alleen op de grond, regen of zonneschijn… Boeken moeten gelezen :)

 3. Boeken moet je met eerbied behandelen, zelfs wanneer de inhoud niet jouw smaak is. Het zal wel luiheid geweest zijn of desinteresse. Boeken laat ik nooit in de kou – laat staan in de regen – staan. Veel mooier dan digitale boeken!
  Ze hebben nu een droog en warm plekje. Minibiebs zijn er hartstikke blij mee!

 4. Heb nog 50 boeken on-Nederlands geschreven boeken Helletocht droog bovenin een kast staan.
  Heb je daar een goed idee over? ?

 5. Misschien zijn, de boeken er wel gedeponeerd toen de kringwinkel onder het weekend dicht was. De grote verantwoordelijke is diegene die ze daar heeft achtergelaten…Je kon niet zien van op afstand wat er inzat. Jij ontdekte het ook maar eerst toen je de doos wou rechtzetten. Zonde dat mensen zo iets achter laten in plaats van anderen plezier mee te doen. Gelukkig was jij de redder.

 6. Oh, zo mag je inderdaad niet met boeken omgaan.

  Vraag me af wanneer je je eigen minibieb begint. ;-)

 7. Boeken horen in de boekenkast of gelezen te worden…
  Je laat ze niet verzuipen in de regen, wat een doodzonde !

 8. Ben het helemaal met je eens, doodzonde , gelukkig kwam het met deze boeken alsnog goed.

 9. Je hebt gelijk, het zou zonde zijn als ze zo bij het oud papier zouden geraken.

 10. Staat daar geen celstraf op? Dan moeten we daar toch maar eens voor gaan stemmen. Boeken in de regen. Het is een schande.. het is een schande, dat zeg ik je.

  Love As always
  Di mario

 11. Wat een schande! Al dat mooi leesvoer in de regen en zoveel mensen die het niet kunnen betalen om te lezen… prachtig werk heb je verricht.

 12. • Vind ik vreeslijk dat ze die zomaar op straat laten staan.
  • Inderdaad, voor boeken moet je zorg dragen.

 13. Helemaal waar, boeken gooi je niet weg en zet je ook zeker niet in de regen.. Goede daad gedaan!

 14. Ben járen peuterleidster geweest en nóóit zó enórm kwaad geweest op één van die kleintjes als toen er eentje een nieuwe prentenboek in de watertafel gegooid had..! Die mooie grote prentenboeken kostten toen een godsvermogen.. en dat lag dus totaal verweekt in dat water.. want eer ik het daar in ontdekt had.. grrr! Vind het nóg knap van mezelf dat ik me tegenover dat kindje toch nog héél erg ingehouden heb.. maar het was voor álle peuters echt wel duidelijk dat ze dat NOOIT meer mochten doen, een boek in het water gooien..!
  Dus ik snap je.. wil ik maar zeggen. :-)

 15. Voor boeken moet je zorg dragen. Er is altijd wel iemand gelukkig mee te maken.

 16. Zo jammer om er zo slordig mee om te gaan. Ik heb het lezen sinds kort herontdekt met de ereader❤?‍♀️

 17. ja dat ben ik geheel met je eens Liesbeth
  met die boeken kan je velen blij maken , die horen niet open en bloot in de regen
  bij het lezen is je gemopper gewoon te horen hoor , luid en duidelijk , en terecht

Geen reacties meer mogelijk.

Back To Top