Wat ik geleerd heb van tuinieren
Thuis,  Tuinlog

Wat ik geleerd heb van tuinieren

Aan alles is te merken dat het tuinierseizoen een beetje op zijn einde loopt. De laatste bloemen raken uitgebloeid en de nog aanwezige knoppen willen niet meer zo. Ik wandel nog dagelijks door de tuin en deel met jullie wat ik geleerd heb van tuinieren.

Om plantjes mooi bij elkaar te houden binden ze de stelen aan elkaar met een netjes. Het idee is dat het mooi in het voorgeprakte potje blijft zitten maar kapot gaat door het groeien zodat je weer nieuw spul moet kopen.

Zwarte mieren steken ook maar ze zijn geen fan van koffiedik

Dat er plantjes zijn die de natte zomer niet zo waarderen. En de hitte ook niet. En het toch gewoon blijven doen.

Margrieten zijn dramaqueen bloemen

Sommige tuincentra gebruiken goedkope troep als potgrond zodat je planten naar de klote gaan.

Aan plantjes prutsen is verslavend

Ik beloof hierbij plechtig dat ik geen heide meer koop, maakt niet uit waar je het koopt, waar je het neer zet of hoe lief je ervoor bent het gaat gewoon de pijp uit.

Zonnebloemen komen boven met het schilletje nog om de blaadjes.

Zonnebloemen ruiken heel erg lekker.

Pispotjes en tuinmansverdriet zijn de 2 soorten onkruid die mijn tuin hebben gevonden.  Inmiddels woekert het gras ook weelderig.

Anjers zijn een stel meurbloemen, gelukkig heb ik er maar een stuk of 5/6 van staan.

Mieren zijn dol op nepkippen maar totaal niet op koffiedik.

Frans: Je hebt best veel bloemen en planten maar je ziet het niet echt.
Er kunnen er dus nog meer bij.

Kamille duurt eeuwen om opgekweekt te worden.

De enige groente die het dit jaar wilde doen was tuinkers. Wel een berg krielaardappels uit de grond gevist die naar de varkentjes kunnen. Over de sla en courgette wil ik het niet eens meer hebben.

Nagelborsteltjes zijn een must. In tegenstelling tot handschoenen. Je kan niet voelen of iets nat of droog is.

Ik praat tegen zonnebloemen. Ze gaan goed op de wereldpolitiek.

Dat de plantjes van Lidl goed zijn en blijven. Net zoals hun potgrond.

Plantjes zijn dorstige dingen.

Dat bolletjes niet weten wanneer het voorjaar is. Heb ze begin september (zei de verpakking) diep genoeg in de grond gefrot en ze zijn dus bovengekomen.

De bolletjes van Lidl doen het dus.

Koop geen potten met wilde bloemen van Action, ik herhaal doe het niet. Het is niets meer dan wild woekerend onkruid.

En het belangrijkste ik vind dat geprutst met plantjes leuk en kijk al uit naar het voorjaar.

31 reacties

  • Firma Fluitekruid

    Ja, je leert zoveel van tuinieren… Wat ik heb geleerd is geduld, omgaan met tegenslagen, hoe voldaan je je kunt voelen na een dag hard werken, en hoe blij van al die kleuren, geuren en smaken. En vooral: hoe alles met elkaar samenhangt. Tuinieren is eigenlijk het hele leven in een notendop.

    Een psychiater heeft er pas een mooi boek over geschreven: ‘Tuinieren voor de geest’, dat heb ik op mijn verlanglijstje gezet voor Sinterklaas.

  • minoesjka2

    Leuk hoor, ik hoop volgend jaar een stukje bij onze flats te mogen gaan gebruiken als moestuin …….. heb ik heel veel zin in, kan ik wel zeggen.

  • Nicky

    Haha! Geweldig! Ik ben het met je eens over de margrieten. Ik had Spaanse. Ze komen er hier niet meer in.

  • Liesbethblogt

    Ik was altijd van mening dat de natuur maar mooi moest doen dan zou ik het wel fotograferen.

  • natuurfreak3

    Van tuinieren krijg je alle dagen meer kennis, je krijgt er ook tekens meer vat op. Het is gezond en je bent buite.,.Je wordt nog een echte kenner. Want iedereen leert uit zijn fouten. Je hebt plezier aan het tuinieren zie hoor, en voel het.

  • rietepietz

    En toch vergeet je nog een belangrijke….. o nee, dat wist je natuurlijk al, plantjes zijn reuze fotogeniek en dus ideaal als je andere hobby fotograferen is;-)

  • Judy

    Ja, als je eenmaal begint met tuinieren, dan hou je niet meer op! De ene potaarde is de andere niet, ben ik achter. Ik had een stekje in aarde gedaan, maar na een tijdje vloog er een wolk van kleine vliegjes omheen. Beetje googlen en het blijkt dat sommige potgrond niet goed gesteriliseerd is. Daar zitten nog larfjes in en dan krijg je dat.

  • Ferrara

    Mij lijken die oranje bloemen gerbera’s. Die krijgen van de bloemist niet voor niets zo’n stalen pinnetje in hun achterste geprikt. Ze laten het kopje anders hangen. Tutbloemen zijn het.
    Eerlijk gezegd had ik niet gedacht dat je tuinieren leuk zou vinden, maar dat valt dus reuze mee.

  • Karel

    goed bezig Liesbeth , ja al doende leert met , ook bij welke zaak ze de beste hebben
    en voor je het weet is het voorjaar hoor , de tijd vliegt

  • Bertie

    Gaandeweg krijg je er meer handigheid in en kijk op.Dat laatste is het belangrijkste, succes.
    Lastig onkruid begieten met kokend water helpt en is milieuvriendelijk.

  • mizzD

    Heb zelf nooit zonnebloemen in de tuin gehad, maar heb weleens in Frankrijk naast zo’n veld vól gestaan.. dat ze geurden is me toen echt niet opgevallen. Maar heb er dan ook niet echt met mijn neus ín gestaan..! :-)
    Geeft echt niks hoor, van die bollen.. dat groen komt en gaat en in het voorjaar komen gewoon pas de bloemen. Ik kreeg voor m’n verjaardag vaak van die potjes met bloeiende bolletjes voor binnen. Als die uitgebloeid zijn, haal ik de bloemen eruit en zet de potjes boven om het groen af te laten sterven. Pas geleden heb ik al die bolletjes uit die potjes gehaald, het groen en de aarde eraf gehaald en de bol ‘gepeld’.. da’s de dorre schilletjes eraf tot ie weer stevig aan voelt. Daar zie je dan bovenaan ook al groene puntjes aan..! Nu zitten ál die bolletjes in de voortuin.. gaat leuk worden straks na de winter! :-)
    Dat paarse bloemetje is een campanula.. die komen telkens weer terug en bloeien een paar keer per jaar.. héle dankbare plantjes zijn dat!

  • Naomi

    Zo grappig hoe snel jij eigenlijk een nieuwe hobby hebt gevonden hierin. En nooit geweten dat zonnebloemen lekker ruiken. Ik had altijd het idee dat daar weinig geur aan zat.