Sperry Remington Idool
Product,  Thuis

Sperry Remington Idool

Eigenlijk wilde we het laatste kringloop filiaal laten zitten maar uiteindelijk keerde Frans en gingen we toch. Prima keuze want daar vond ik deze mooie rode Sperry Remington Idool. De typemachine of schrijfmachine als het officieel moet, die ik al zo lang wilde.

In 1868 werd het eerste patent verleend voor een typemachine, dit patent werd verkocht en door die eigenaren werd een deal gesloten met een voormalige naaimachinefabriek genaamd Remington. Op 1 maart 1873 werd gestart met de eerste schrijfmachine met QWERTY-toetsenbord al snel volgde een tweede serie waar ook hoofdletters op getypt konden worden.

In 1886 verkocht Remington zijn schrijfmachinebedrijf inclusief de recht op de naam Remington te gebruiken. Het bedrijf werd aan drie voormalige werknemers verkocht die in 1927 samengingen met Rand Kardex en later werd overgenomen door Sperry Rand. Het verklaart de naam van mijn typemachine. De Sperry Remington Idool is gemaakt in de jaren 70 en was één van de eenvoudigere modellen. Speciaal gericht op studenten en scholieren. In het geval van mijn knalrode knakker was een metalen papiersteuntje blijkbaar nog te duur.

Leuk feitje Remington maakte wapens ten tijde van de Amerikaanse Burgeroorlog.

Mijn zoektocht naar de herkomst van mijn knalrode Sperry Remington Idool bracht me naar een typemachinemuseum in het noorden des lands, digitaal uiteraard. Een schrijven terug vertelde over de voormalige schrijfmachinefabriek in Cuijk. Deze fabriek maakte ook de Halberg en de Royal typemachines maar bestaat niet meer. In die tijd werden meer goed betaalbare schrijfmachines uitgebracht met telkens kleine verschillen en andere merknamen. Het was duidelijk dat de typemachine zijn plek aan het verliezen was.

Typemachinelint voor de Sperry Remington idool
Al in de winkel had ik bemerkt dat mijn rode Idool wat aandacht nodig had. De koffer was gezien het vuil al jaren zoek. De toetsen bleven hangen en het typemachinelint was uitgedroogd. Eenmaal thuis begon mijn zoektocht naar een inktlint en zoals jullie kunnen zien, is dat volkomen gelukt. Ik kocht op goed geluk de Pelikan Triumph-Adler 520833 zwart van 13 mm en die paste perfect en kostte me maar €2.49 (bij Bruna!).

Ik bevestigde het lint vrij eenvoudig, eindigde uiteraard met vuile vingers maar dat hoort er een beetje bij. Gedurende mijn proefvelletjes viel me pas op hoeveel tekens er miste. Het cijfer 1 moest een hoofdletter “i” worden, een dubbele komma heb ik niet evenals haakjes. Maar het geeft niet, zelfs de missende spaties niet. Voor even ben ik terug in de tijd die ik nooit heb meegemaakt en dat met mijn mooie rode Sperry Remington Idool. En dat met een door Frans gemaakte rood met witte stippen hoes. Mooier kan het niet worden!

38 reacties