Waarom was Operatie Market Garden in Nederland?
Tweede Wereldoorlog

Waarom was Operatie Market Garden in Nederland?

Omdat ik zoveel over Operatie Market Garden geschreven heb wordt mijn blog ook gevonden op vragen die ik helemaal niet beantwoord heb. En dat vind ik best bijzonder. In het laatste half jaar heb ik één en dezelfde vraag met steeds andere bewoording in mijn zoekopdrachten gevonden en daarom beantwoord ik hem; Waarom was Operatie Market Garden in Nederland?

De aanloop naar Operatie Market Garden
Operatie Market Garden was een vervolg op diverse operaties waar Operatie Overlord (D-Day’s officiële benaming) wel de bekendste van is. De geallieerden ‘liepen’ vrij vlot door Frankrijk en België om stil te gaan staan bij het gebied rond Leopoldsburg. Geen slecht gekozen plek want het kamp van Beverlo was toen ook al een hele tijd militair terrein. Genoeg ruimte om voertuigen en mannen tijdelijk op te slaan dus. Leopoldsburg ligt ook niet ver van de Nederlands grens maar terwijl op Dolle Dinsdag de mensen tevergeefs langs de kant van de weg stonden te wachten, kwam het front even niet verder. De aanvoer van goederen moest nog steeds vanuit Normandië Frankrijk komen en dat is best een eind. Zo’n aanvoerlijn is kwetsbaar, dat hebben de geallieerden ondervonden tijdens Market Garden. Onderwijl werd de omgeving van Leopoldsburg wel ‘gehouden’ en na een laatste check of een bruggetje nabij Valkenswaard sterk genoeg was, reden de geallieerden verder.

Nederland bevrijden was niet het doel van Operatie Market Garden

De bevrijding van Nederland was niet het doel
Ten tijde dat Operatie Market Garden besproken werd en de manschappen klaar stonden in Leopoldsburg en omgeving, was een andere geallieerde groep al heel dichtbij de Nederlandse grens. Ook zij waren niet bewust bezig met Nederland bevrijden. In Mesch stapten ze ‘per ongeluk’ de grens over en daarmee wel dat kleine dorpje in Zuid-Limburg het eerste bevrijde dorp en Maastricht de eerste bevrijdde stad van Nederland. Ook daar lag Nederland op de route van het terugdrijven en veroveren op de Duitsers, maar pas met Operatie Market Garden stapten ze bewust de Nederlandse grens over.

Waarom was Operatie Market Garden in Nederland?
Dat Market Garden in Nederland was, was simpelweg omdat de geallieerden zo snel ogelijk door wilde stoten naar Berlijn. Als ze de hoofdstad van Duitsland in zouden nemen, dan zouden ze het hart van het land hebben en zou de oorlog voorbij zijn. De enige reden dat deze operatie was in Nederland was simpelweg de kortste route. Dat het door Nederland ging had dus niets met de bevrijding van Nederland te maken maar met het zo snel mogelijk (voor de kerst van ’44 werd gezegd) beëindigen van de oorlog. De reden dat ze niet rechtsaf en dus niet eerder naar Duitsland doorgestoten zijn, heeft vooral te maken met de Siegfriedlinie en dat de geallieerden dachten dat de Belgische Ardennen ondoordringbaar waren. Een dure fout zou later blijken.

25 reacties

 • VillaSappho

  Dat was volgens mij Lucky Seventh daar in Limburg. OMG begon er kort na in Brabant.

 • Nicky

  Ik heb daar eigenlijk nooit bij stil gestaan. Ging er zo maar vanuit dat het wel om ons kikkerlandje ging. Maar eigenlijk is het heel logisch.

 • Marloes

  Al vanaf kleins af aan vind ik de Tweede Wereldoorlog interessant. Ik weet wel van Operatie Market Garden af, maar wist niet dat een groepje mensen per ongeluk over de grens was gestapt, haha! Weer wat geleerd.

 • Rietepietz

  Ik blijf het heel jammer voor jou vinden dat al die geplande herdenkingen nu niet door kunnen gaan, je weet er zóveel van en bent er ook zó bij betrokken.

 • Mrs. T.

  De Belgische Ardennen waren toch ook niet bepaald een makkie en werden nog ’terugveroverd’ ook. En de slag om Hurtgenwald maakte alles nog extra moeilijk volgens mij. Op zoveel fronten vechten is toch ook bijna niet vol te houden/te overzien?
  En dat allemaal 75 jaar geleden …

 • Aukje

  Weet ik dat ook weer.
  Jij bent zo langzaam aan een wandelende encyclopedie, een naslagwerk aan het worden.
  Gaaf te lezen en steeds weer bij te leren.

 • VillaSappho

  Vertel mij wat, ik wist meer dan mijn leraren op de basisschool omdat ik er toen al zoveel boeken over las.

 • VillaSappho

  Ja bizar hè. Dit zou eigenlijk een jaar van feest moeten zijn voor 75 jaar bevrijding, maar uit veiligjeid kunnen we nog niet eens een rondje rijden met Willys de jeep.

 • Irma

  Duidelijke informatie die ik niet wist.
  Ik ben blij dat ik geen oorlog heb mee gemaakt.
  Alhoewel we nu in een oorlog zitten met een onzichtbare vijand.
  Groetjes Irma

 • BraCom

  weer een heel interessant historisch blog Liesbeth.
  jammer dat het door het virus niet kan worden herdacht zoals we dat gewild hadden.

 • Sjoerd

  Fouten in de oorlog gaan altijd ten koste van manschappen, daarom is het o zo jammer dat we dit niet kunnen vieren op de manier zoals we dat zouden willen. Een grootse herdenking aan allen die het mogelijk gemaakt hebben dat wij in een vrij land leven.

 • Naomi

  Duidelijk antwoord op een vraag die ik mezelf eigenlijk nooit had gesteld. Het blijft een zeer boeiend onderwerp.

 • VillaSappho

  Operaties hadden namen die nergens op sloegen wel zo veilig tegen de vijand. Ze moesten om die linie heen, ze hadden alleen niet moeten denken dat ze die dijken gewoon over konden rijden. Die smalle wegen deden het 30e corps de das om, waardoor ze in Arnhem zaten te wachten.

 • RenéSmurf

  Ja, ze gaven het maar namen en verzonnen het maar allemaal, wat een ellendige tijd was het toch ook. Raar dat het niet anders kon.

 • Hans

  Helaas viel de korte route, net als het Ardennenoffensief in het water.
  Maar de aanhouder heeft gewonnen. Hans

 • Di Mario

  Interessante kost is dit. Ik ben blij dat Nederland wel bevrijdt is en dat ik geen oorlog heb meegemaakt.

  Love As always
  Di Mario