9 redenen waarom ik blij ben niet van Oranje-Nassau te zijn

9 redenen waarom ik blij ben niet van Oranje-Nassau te zijn

9 redenen waarom ik blij ben niet van Oranje-Nassau te zijn

Elk jaar vang ik wel een stukje op van Koningsdag, dit jaar uiteraard niet. Van huis uit ben ik niet tegen het koningshuis maar ik blijf er niet voor thuis en ga ook zeker niet rijendik kakhielen staan kweken om een glimp van hun op te vangen. Maar dat we nu die dure wandeling door een perfect aangeharkte stad moeten missen en niet tussen de zooi van anderen kunnen snuffelen, deed met wel beseffen waarom ik blij ben niet van Oranje-Nassau te zijn.

Volk toespreken
Hoewel Rotterdams over het algemeen een duidelijke goed verstaanbare taal is, denk ik niet dat ik het goede type ben om ‘de mensch’ toe te spreken. Zo subtiel, zo kalm als hij laatst was tijdens zijn toespraak, dat zit er bij niet zo in. Ik kan prima handelen als er iets mis is, maar als ik het volk toespreek zal dat eerder niveau ‘niet zeiken’ zijn. De laatste keer dat zoiets als dit moest was in de Tweede Wereldoorlog. En toen moesten alle jonge mannen te wapen, nu vraag ik je alleen te kappen met zeiken en op je dikke reet te gaan zitten wachten tot het over is.

Ongewenst bezoek
Dat je van die figuren op staatsbezoek moet ontvangen ook als het de grootste criminelen na Hitler zijn. Als ik hier ongewenst bezoek tref dan lopen ze meestal zelf weg. Of vliegen maar dat geheel terzijde. Ik zou er niet aan moeten denken dat ik een uitnodiging zou krijgen van T.rump of Poet.in. laat staan dat ik ze gezellig op de thee moet vragen. Stroopwafeltje cyaankali erbij?

Subtiel is niet zo mijn ding
‘Hij is een beetje dom‘ elke vrouw zegt dat wel eens over haar man of denkt het minimaal. Helaas moeten we het al jaren zonder dit soort heerlijke uitspraken doen. Af en toe zou ik best dezelfde cursus als het Koningshuis willen volgen hoor om dat subtiele te leren dat wuiven heb ik reeds onder de knie.

Privacy
Als ik in dit dorp door de voortuin loop in m’n pyjama dan weet het hele dorp dat. Kijk vind je het spannend prima, vind je er niks aan kijk de andere kant op. Beetje lastig als ik dat in de paleistuin zou doen. Want behalve dat ik dan m’n koffie nog niet op heb is de kans op zo’n kut paparazzi ook aanwezig. Het zal vast niet de bedoeling zijn als de krant ‘Koningin trapt reporter in zijn kloten’, kopt.

Interesse faken
Kindjes die heel hard hun best doen met vals spelen, honderden handjes en nog meer selfies en meer van dies zij. Sorry niks voor mij hoewel ik echt niet zo’n hork ben dat ik een kind zal grieven zo erg ben ik nou ook weer niet. Ben gewoon heel slecht in faken, in konten likken en in alles blij leuk en gezellig vinden.

Ik wil mijn verjaardag niet vieren
Ik hoef geen telefoontjes, cadeautjes, sms’jes en ik hoef ook niet vrij te zijn. Maar om nou op m’n verjaardag tussen duizenden mensen door te zwaaien en glimlachen dat is geen werk dat is foltering.

Foto hier foto daar
Dat onze inmiddels koning er plezier in had de bal naar de paparazzi te trappen als jochie, dat snap ik. Ik zou meer voetballen dan het Nederlands elftal in huis hebben, zeg maar. Altijd maar op de foto moeten is zo mijn ding niet.

Ik vind Willem-Alexander geen lekker ding
Hoewel ik op licht haar blauwe ogen en Nederlands val, behoort Wimlex daar echt niet bij. Maxima is ook mijn smaak trouwens niet.

Nee het moge duidelijk zijn ik ben niet het type en ben dus zeker blij dat ik niet van Oranje Nassau ben. Die Duitse roots werkt ook niet zo. Wat overigens niet betekent dat ik tegen het Koningshuis ben het is nog altijd beter dan onze een president.

36 thoughts on “9 redenen waarom ik blij ben niet van Oranje-Nassau te zijn

 1. Je bent een (h)eerlijke flap-uit, Liesbeth! (Of zie ik dat verkeerd en druk ik me onhandig uit?*)
  Kijk, je hebt gelijk door te zeggen dat je niet tegen het koningshuis bent. Heb je hun persoonlijk al eens ontmoet, zonder die etiquette, een wirwar van gebruiken? Ik neem aan van niet, en daarom is het moeilijk om alleen vanaf de media te moeten concluderen; dit is eerlijk gezegd niet mogelijk.
  Ook rammelt ieder systeem dat we kennen; van monarchie tot republiek, om van dictaturen maar te zwijgen.
  Daarom: IK vind het o zo moeilijk mijzelf een stellingname in deze af te laten roepen. Het liefst oordeel ik over niets en niemand, maar dat is me niet gegeven. Wèl kan ik mezelf een gereserveerde* houding hier permitteren. Ik heb persoonlijk niks met het koningshuis, niks meer dan ik me laat aanpraten via de beruchte media! Ik ga er maar van uit dat MEN hun best doet. ‘Het’ is immers niet niks!

 2. Ben ook zeker niet tegen ze, zeker hoe de familie zich nu manifesteerd daarkan ik alleen positief over zijn. Alleen de verhalen die bovenkomen over de kosten en de onduidelijkheid, dat waardeer ik minder.

 3. Het is een vreemd en m.i achterhaald instituut. Het klopt voor geen meter dat je bij je geboorte als een stempel krijgt zonder zelf te mogen kiezen. Dan hoopt men in die kringen dat de toekomstige koning er straks zin in heeft en ze allemaal een beetje op een rijtje heeft.

 4. Dat aanharken van de stad is ook belachelijk, voor dat moment, ga toch weg.
  Doezel is een plaatje!!!

 5. Haha, heerlijk! Nog een extra reden voor mij: het feit dat ze altijd van die chique kleding moeten dragen buitenshuis.

 6. O nee voor geen goud. Zeker in deze tijd heb je geen greintje privacy, zelfs al is er die mediacode.
  Ik kan me op z’n tijd best beschaafd uitdrukken maar zou nooit kunnen verbergen als mensen of omstandigheden me totaal niet interesseren, en dat maken ze ze natuurlijk óók regelmatig mee.

 7. Dat is het voordeel van een democratie, we mogen voor of tegen zijn. Hans

 8. Het zal je niet verbazen dat ik wel van het Koningshuis ben. Of beter: ik ben erg van de traditie en het protocol en zo (en wat werk betreft is het natuurlijk geweldig als ze komen: ben er al twee keer erg druk mee geweest en vond dat superinteressant). Denk dat een maatschappij daar veel aan heeft. En ja, het kost een paar knaken, maar ik ben ervan overtuigd dat het dat ook oplevert. En nee, ik zou nog niet misschien met hen willen ruilen.

 9. Zo’n oranje koningsdag is in Belgie echt wel ondenkbaar hoor.
  Wij vinden het zelf een lachtwekkende en bijna absurde traditie :wink:

 10. Hahaha: “subtiel is niet mijn ding.” Mag ik mij daar van harte bij aansluiten? En bij dat Algemeen Beschaafd Rotterdams (-:
  Ik wil niet op de foto. Ik wil privacy. Ik wil niet opstaan en pootjes geven. Geen lintjes doorknippen.
  Wedden dat Wim-Lex dubbel en dwars geniet van zijn verjaardag in huiselijke kring?
  Lieve groet.

 11. Ben je gek. Nu is hij, inclusief vrouw en kinderen, al thuiswerkend aan het beeldbellen met heel Nederland. Je zou het bezoek van Tante Irene, Tante Margriet en Tante Marij euh Christien bijna gaan missen, al kan Oom Pieter een leuk deuntje piano spelen.

 12. Ja dat dacht ik dus ook! Maakte er een toepasselijke polkadotquote van. Lijkt mij niks joh door zo’n perfect gemaakte stad lopen en leuk doen tegen iedereen. Das geen feest das een nachtmerrie.

 13. Vroeger hadden wij ook een koningsdag en zelfs een dagje verlof toch op school, vervlogen tijden…
  Zolang de koning blijftwaar hij is, gaat dat, Filip doet dat niet slecht en een president is niet goedkoper dus…

 14. een koningsdag zou bij ons ondenkbaar zijn Liesbeth..

  onze eerste koning werd ons opgedrongen door de Duitsers en de Engelsen en om iedereen tevreden te stellen huwde hij met de dochter van de Franse koning…

  zijn opvolger liet een bloedig spoor na in Afrika

  Leopold III moest aftreden na WO II

  maar het koningsschap wordt onder Filip voorlopig niet in vraag gesteld…

  wie zou een aanvaardbare president kunnen worden van een land met zes regeringen..? niemand dus…

  een leuke tekst met knappe foto’s

  euh, prettige feestdag gewenst

 15. Voor mij zou het ook niet hoeven. Ik denk dat onze Wimlex de beste verjaardag ooit heeft dit jaar.

 16. ja ik mag die plekken ook graag zien , maar tref je iets , een huis of verlaten fabriek , moet je al een halve inbreker zijn om er in te komen , natuurlijk gaat veiligheid voor , maar toch :)
  ik vond deze pps goed passen bij de tijd van nu , we zien volop verlaten plaatsen
  en die info er bij zoeken doe ik graag

 17. Ik lig in ieder geval niet wakker van ons koningshuis hier in B.
  Of de dames onze koning een lekker ding vinden, daar heb ik geen mening over. :)

 18. Sommige mensen gun je echt zo’n Coronawafeltje… Wullumpie mag voor mij nog wel even blijven. Maar ik heb er ook helemaal niets bij.

 19. Hoewel ik zeer koningsgezind ben, zou ik ook echt niet bij de familie willen horen. Ongeveer om dezelfde redenen als jij;).
  Heerlijke foto’s bij dit artikel trouwens!

 20. Of het nu een koning of een president is , is op dit moment niet belangrijk voor me..Er zijn veel andere dingen die me bezighouden.Wat me zeker opviel ,zijn weer de sprekende foto’s in je post die de aandacht naar zich toetrekken.

 21. ik heb ook niets met het koninghuis , doe sinds mijn lagere school jaren ook niet meer mee met het vieren van haar/zijn verjaardag , dat alles gaat langs me heen
  of het zoals hier in NL beter/anders is dan elders , dan zeg ik beter

 22. Het enige waar je me van overtuigd heb is dat de koning per direct moet verhuizen naar Rotterdam, dat zijn dochters een Rotterdamse opleiding krijgen en zodra ze daar mee klaar zijn dat ze het overnemen van Willem Lex.

  Love as always
  Di Mario

 23. Ach, laat hem maar zitten. Een president is ook niet alles, je noemde ze al. Een stroopwafeltje cyaankali….. hahaha.

 24. Ik ben wel voor een president, die na verloop van tijd wordt vervangen. De USA en Frankrijk zijn slechte voobeelden, liever zoiets als Finland of Duitsland. 95% van de NL’ers weten niet de naam van de huidige Duitse president. Geeft mooi aan dat ie niet zo’n prominente rol speelt. Reden is dat ik tegen familiebedrijven met erfopvolging ben. Koningshuizen vallen daar ook onder.

Comments are closed.

Back To Top