Fietsen

Waarom fietsen goed voor je is

Dat ik een echte fietser ben dat moge wel duidelijk zijn. Toch merk ik dat ik dat nog vaak uit moet leggen. Want uiteraard zijn er genoeg redenen om niet te fietsen, maar nog meer om het wel te doen. Want weet jij wel waarom fietsen goed voor je is? Ik vertel het je.

Gezond
Ja ik begin met de meest voorspelbare, fietsen is bewegen en dat laatste is gezond. Volgens één of andere norm moeten we 30 minuten intensief bewegen dagelijks. Dus tenzij je 30 minuten trap gaat lopen op je werk lijkt me fietsen erheen wel een goed idee. Tenzij je in Amsterdam woont want daar doen ze ondanks die metrolijn nog steeds aan filefietsen. Dat het goed is voor je benen, de vetverbranding aanwakkert en je bloed sneller gaat stromen en dat voert afvalstoffen weer lekker af.

Waarom fietsen goed voor je isRust
Zeker als je een bepaalde route kent, is het makkelijk tot rust komen onderweg. Doordat je beweegt komen endorfines vrij, lekker spullie krijg je een gelukkig gevoel van en het reduceert stress. Neem daarbij de meestal gezonde lucht die je inademt en je bent al bijna verzekerd van een goede nachtrust.

Vrijheid
Ken je dat, dat je met de auto ergens langs rijdt en je geen idee hebt hoe het eruit ziet? Precies ga fietsen, het is de meest rustgevende manier om steden of landschappen te ontdekken. Zie je iets moois? Geen parkeerstress of daaraan verbonden kosten maar gewoon afstappen en je fiets op de standaard. De vrijheid wanneer je helemaal alleen door een prachtig natuurgebied fietst is overweldigend.

Sociaal
Ontelbaar vaak is het me gebeurd. Zomaar een praatje met een vreemde terwijl ik voor een stoplicht stond of even een foto maakte. Ik zie aan de woonplaatsen die mijn blog bezoeken dat die mensen ook nog steeds regelmatig langskomen. Een bijzonder effect, want zittend in de auto heb je veel minder snel contact met iemand.

Goedkoop
Dat fietsen een stuk goedkoper is dan autorijden hoef ik niemand uit te leggen maar ook ik weet dat het niet altijd anders kan. Toch merk ik dat veel mensen ook voor (belachelijk) kleine stukjes de auto pakken en daarmee maak je het onnodig duur. Pak de fiets eens naar de dingen in de buurt het scheelt aanzienlijk. Ook het opladen van een elektrische fiets is niet heel duur, gemiddeld per fietsaccu maar 25 cent. Uiteraard is de aanschaf van een niet aangedreven fiets voordeliger. Ook de reparatiekosten aan zo’n fiets zijn voordeliger, zeker als je een Frans hebt zoals ik.

Slimmer
Niemand gelooft me en dat zegt natuurlijk ook wel wat, maar van fietsen wordt je slimmer. Beweging stimuleert de aanmaak van hersencellen en vooral degene voor het geheugen. Dus ik ga nog even een rondje!