Waarom fietsen goed voor je is
Fietsen

Waarom fietsen goed voor je is

Dat ik een echte fietser ben dat moge wel duidelijk zijn. Toch merk ik dat ik dat nog vaak uit moet leggen. Want uiteraard zijn er genoeg redenen om niet te fietsen, maar nog meer om het wel te doen. Want weet jij wel waarom fietsen goed voor je is? Ik vertel het je.

Gezond
Ja ik begin met de meest voorspelbare, fietsen is bewegen en dat laatste is gezond. Volgens één of andere norm moeten we 30 minuten intensief bewegen dagelijks. Dus tenzij je 30 minuten trap gaat lopen op je werk lijkt me fietsen erheen wel een goed idee. Tenzij je in Amsterdam woont want daar doen ze ondanks die metrolijn nog steeds aan filefietsen. Dat het goed is voor je benen, de vetverbranding aanwakkert en je bloed sneller gaat stromen en dat voert afvalstoffen weer lekker af.

Waarom fietsen goed voor je isRust
Zeker als je een bepaalde route kent, is het makkelijk tot rust komen onderweg. Doordat je beweegt komen endorfines vrij, lekker spullie krijg je een gelukkig gevoel van en het reduceert stress. Neem daarbij de meestal gezonde lucht die je inademt en je bent al bijna verzekerd van een goede nachtrust.

Vrijheid
Ken je dat, dat je met de auto ergens langs rijdt en je geen idee hebt hoe het eruit ziet? Precies ga fietsen, het is de meest rustgevende manier om steden of landschappen te ontdekken. Zie je iets moois? Geen parkeerstress of daaraan verbonden kosten maar gewoon afstappen en je fiets op de standaard. De vrijheid wanneer je helemaal alleen door een prachtig natuurgebied fietst is overweldigend.

Sociaal
Ontelbaar vaak is het me gebeurd. Zomaar een praatje met een vreemde terwijl ik voor een stoplicht stond of even een foto maakte. Ik zie aan de woonplaatsen die mijn blog bezoeken dat die mensen ook nog steeds regelmatig langskomen. Een bijzonder effect, want zittend in de auto heb je veel minder snel contact met iemand.

Goedkoop
Dat fietsen een stuk goedkoper is dan autorijden hoef ik niemand uit te leggen maar ook ik weet dat het niet altijd anders kan. Toch merk ik dat veel mensen ook voor (belachelijk) kleine stukjes de auto pakken en daarmee maak je het onnodig duur. Pak de fiets eens naar de dingen in de buurt het scheelt aanzienlijk. Ook het opladen van een elektrische fiets is niet heel duur, gemiddeld per fietsaccu maar 25 cent. Uiteraard is de aanschaf van een niet aangedreven fiets voordeliger. Ook de reparatiekosten aan zo’n fiets zijn voordeliger, zeker als je een Frans hebt zoals ik.

Slimmer
Niemand gelooft me en dat zegt natuurlijk ook wel wat, maar van fietsen wordt je slimmer. Beweging stimuleert de aanmaak van hersencellen en vooral degene voor het geheugen. Dus ik ga nog even een rondje!

27 reacties

 • Nicole Orriëns

  Ik heb iets soortgelijks met hardlopen als jij met fietsen. Alleen vind ik van fietsen dan wel een voordeel dat je veel verder kunt komen. Maar ik ervaar bij fietsen altijd zoveel weerstand bij het fietsen van wind en dergelijke. Die voel ik minder bij lopen.

 • Leo

  In mijn jonge jaren evolueerde ik als vanzelf van step naar fiets, ook voor lange afstanden als die tussen wonen en werk op Schiphol, daarna de brommer en na 9 lessen de auto. De fiets vooral iets voor in de zomer. Lekker een kilomtertje of 20-25 in de omgeving van onze hoofdstad doortrappen. Kan heel fijn zijn. Maar in winterse kou en bij gladheid laat ik de tweewieler liever staan. Overigens wandelen wij nog liever. 15-20km op een leuke route. Da’s pas goed voor je. En wat je dan allemaal niet zien of kunt fotograferen…:)

 • VillaSappho

  En je zat heel diep in de spambak ook. Heb je afgestoft en ga eens even prutsen waarom dat bij jou is.

 • VillaSappho

  JA ik snap dat je daarom stopt. Pfff daar zou je als omstander al eng van worden.

 • VillaSappho

  Heb je al eens gedacht aan ons voedsel de kwaliteit van brood is in het buitenland alleen al vele malen beter. Ik denk dat het verschil daarin zit.

 • Hilde

  Ooit legde ik per dag 16km op de fiets af, naar en van m’n middelbare- en later de hogeschool. Eens die auto gewoon, bleef die fiets vaak op stal en uiteindelijk verkocht. Toch ben ik mij ervan bewust…dat fietsen gezond is. M’n gezondheid vraagt momenteel te rusten (de benen willen absoluut niet mee) maar ik hoop tegen de zomer weer wat meer te kunnen bewegen. Met fiets? Wie weet? Leuk en inspirerend artikel dank je wel.

 • Rietepietz

  Zeker weten, fietsen is inderdaad heel goed. Wij deden het vroeger ook vrij veel. Tegenwoordig gebruik ik de fiets alleen nog dicht in de buurt maar langs de bollenvelden rijden is op de fiets natuurlijk véél mooier dan in de auto.

 • Rianne

  Ik ben het met Mrs T eens. Ik vind wandelen nog net iets relaxter… al heb ik wel het voornemen de fiets eens wat vaker te gaan luchten.

 • Mrs. T.

  Ik fiets (bijna) altijd naar het werk, maar dat is heen en terug nog niet eens 10 kilometer. In de zomer maken we graag een fietstochtje. Dat vind ik echt leuk.
  Verder wandel ik heel veel, dat is nog relaxter dan fietsen vind ik

 • willy

  daar is weinig tegen in te brengen

  het fietsen is heel populair geworden bij ons, onder meer door de stadscentra autovrij te maken…

  maar aan d infrastructuur is nog veel te doen

 • fialas

  ik zie scheel van jaloezie….ainds een val op de brug over de Maas , waarbij ik net net onder de wielen van een vrachtwagen kwam ben ik gestopt, maar ik fiets dagelijks op mijn hometrainer, ander roesten de knieën vast.

 • Aukje

  Fietsen bijna elke dag.
  E Bike, oke, maar zonder de E Bike zouden wij echt niet elke dag fietsen.
  Heerlijk om te doen.

 • Naomi

  Fietsen vind ik echt heerlijk, maar ik doe ’t eigenlijk alleen nog recreatief en niet als ik per se van A naar B moet. Dan vind ik dat bezweet aankomen zo’n dingetje. Dat om me heen kijkje heb ik trouwens met wandelen nóg meer dan met fietsen.
  Maar eh… Je wordt er dus slimmer van. Ik weet wat ik vanmiddag te doen heb!

 • Ferrara

  Er is maar een nadeel aan fietsen en dat is, na verloop van tijd, zadelpijn. Maar ach met een stop op een bankje of terras lost zich dat ook wel op.

 • John

  Daarnaast is fietsen heerlijk. Voor veel dingen kan ik niet anders dan de wagen pakken omdat ik zo afgelegen woon, maar ik fiets wel veel.

 • Zo simpel is dan geluk

  Vroeger fietste ik heel erg veel. Nu fiets ik nog steeds naar mijn werk en de korte stukken. Probeer altijd zoveel mogelijk de fiets te pakken, maar gezien ik het niet lang volhoudt is de auto soms toch ook een must.

 • Marylou

  Vroeger heb ik heel veel gefietst maar een zwaar verkeersongeluk heeft daar verandering in gebracht.Fietsen gaat niet meer zonder pijn en zelfs na een knieoperatie werd het niet beter.Maar kan niets inbrengen tegen je argumenten.Gelukkig kan ik nog wandelen

 • VillaSappho

  Ben ik ook schuldig aan. Ik fiets alleen nog naar m’n werk. De andere tijd ben ik of met Frans in de auto weg of thuis.

 • Sjoerd

  Ik durf je niet tegen te spreken… Maar helaas zijn mijn fietsgewoontes ondergesneeuwd en neem ik vaker de auto, ofwel nooit meer de fiets.

 • Nicky

  Je hebt helemaal gelijk. Echt. Maar fietsen is niet echt mijn hobby. Sterker nog; ik haat fietsen. Ik ga liever een uur lopen dan een kwartier fietsen. Gelukkig is waar ik woon alles op loopafstand. En naar mijn werk pak ik de trein.

 • AnneMarie

  Mijn billen hebben nogal moeite met fietstochten. Vroeger lukte het wel om dagennachter elkaar te fietsen maar nu hebben mijn bilen na 1 dag er al genoeg van. Alles al uit geprobeerd maar niets helpt. Wandelen kan ik gelukkig wel volhouden. Je moet toch wat.