Rondje Ravenstein

Rondje Ravenstein

Rondje Ravenstein

Het was zeker niet de eerste keer dat we in Ravenstein waren, de voorgaande keren reden we alleen een rondje door de stad en deze keer reden we er speciaal heen, gewoon om eens een echt rondje Ravenstein te doen.

Geschiedenis
Ravenstein is gesticht in 1360 er werd een kasteel gebouwd wat nu niet meer bestaat en ernaast ontstond ook een plaatsje. Ravenstein dankt zijn naam aan de stichter Walraven van Valkenburg die tol hief over de rivier de Maas waar Ravenstein aan ligt. Begin 1500 werd de stad versterkt door wallen en bastions die ook weer gesloopt werden. Er is nog een deel over maar daar staat een hek om.

Al bij nadering zagen we de borden naar de gratis parkeerplaats. Deze ligt aan een meer en zeer dichtbij de vesting. Binnen de vesting heeft Ravenstein veel weg van een dorp. Het is er stil, rustig en de mensen die je tegenkomt beantwoorden je groet niet. Wel roddelen ze over anderen wat prima in de omliggende straten te verstaan is. In de verte hoor je de spoorlijn en als je langs de Maas staat zie je rechts en links bruggen lopen. Het is de moeite richting het spoor te lopen, daarvan heb je een mooi uitzicht over het stadje en over het water.

We liepen terug de vesting in, de poorten zijn oud maar door geparkeerde klusbussen kon ik er fototechnisch niet zoveel mee. Een knorrende maag maakte meer duidelijk maar de bakker is er dinsdag dicht. Het museum waar ik de entreeprijzen niet op de website kon vinden, heeft aan de gevel geen bord en is net als de molen doordeweeks gesloten. Ravenstein is echt een mooi stadje, maar ik miste de sfeer, het gevoel.

En dat is zonde want hoe kan ik aanraden deze vesting te bezoeken? Het is niet groot, wel mooi maar als je knusse gezelligheid van een leuk vestingstadje of een versnapering zoekt. Ga dan naar Heusden, Zaltbommel of Grave. Tijdens mijn rondje Ravenstein ben ik daar namelijk niets van tegengekomen, maar heb me er vermaakt omdat Nederland zo mooi is, omdat het daar zo mooi is.

19 thoughts on “Rondje Ravenstein

 1. Nu ben ik op veel plaatsen geweest, maar daar nog nooit. Toch eens op de agenda zetten…

 2. Zelf ken ik Ravenstein alleen van de puzzels. Het ziet er op je foto’s toch wel heel sfeervol en idyllisch uit

 3. Het is ook niet zo bekend als zijnde ‘bijzonder’. Maar toch fijn dat je genoten hebt, want inderdaad, Nederland is en blijft gewoon prachtig!

 4. Nederland is zeker mooi. Zoveel mooie plekken en plaatsen. Ik zal hier echter niet snel heen gaan. Vanaf hier toch een behoorlijke tocht.

 5. Ben er wel eens doorgefietst en het is gewoon erg klein. Willemstad vond ik overigens ook mooi. Maar voor meer reuring en veel meer winkels zal je naar Deventer moeten, dat ook leuk is om te wandelen.

 6. Al die gezelligheid houd je maar van fotograferen af Liesbeth. Dus gezien deze prachtige foto’s wens ik mezelf en andere liefhebbers toe dat je alleen nog ongezellige maar mooie stadjes bezoekt. :-)

 7. Een heel mooi stadje. Wij waren er eind oktober. Inderdaad weinig leven in de brouwerij als je erdoor wandelt. Ook vonden we er toen geen taverne die open was om eens een koffie te drinken.

 8. Gesloten winkels maken het inderdaad doods, jammer.
  De pandjes op de foto’s zijn inderdaad heel mooi maar zonder een beetje gezelligheid mis je toch iets.

 9. De foto’s vind ik wel heel mooi, maar als de sfeer er niet is, kan zo’n bezoek inderdaad een beetje tegenvallen.

 10. Spijtig dat gezelligheid er ontbreekt en men niet meer doe.t om zijn troeven uit te spelen.
  Misschien houden ze niet van bezoekers

 11. ja dit kan ik beamen Liesbeth
  het is een schitterend stadje
  een bezoek meer dan waard
  het ligt ook in een mooie omgeving , waar ik meer van zag tijdens een mooie wandeling

Comments are closed.

Back To Top