Rondje Ravenstein
Fotoserie,  Trippie

Rondje Ravenstein

Het was zeker niet de eerste keer dat we in Ravenstein waren, de voorgaande keren reden we alleen een rondje door de stad en deze keer reden we er speciaal heen, gewoon om eens een echt rondje Ravenstein te doen.

Geschiedenis
Ravenstein is gesticht in 1360 er werd een kasteel gebouwd wat nu niet meer bestaat en ernaast ontstond ook een plaatsje. Ravenstein dankt zijn naam aan de stichter Walraven van Valkenburg die tol hief over de rivier de Maas waar Ravenstein aan ligt. Begin 1500 werd de stad versterkt door wallen en bastions die ook weer gesloopt werden. Er is nog een deel over maar daar staat een hek om.

Al bij nadering zagen we de borden naar de gratis parkeerplaats. Deze ligt aan een meer en zeer dichtbij de vesting. Binnen de vesting heeft Ravenstein veel weg van een dorp. Het is er stil, rustig en de mensen die je tegenkomt beantwoorden je groet niet. Wel roddelen ze over anderen wat prima in de omliggende straten te verstaan is. In de verte hoor je de spoorlijn en als je langs de Maas staat zie je rechts en links bruggen lopen. Het is de moeite richting het spoor te lopen, daarvan heb je een mooi uitzicht over het stadje en over het water.

We liepen terug de vesting in, de poorten zijn oud maar door geparkeerde klusbussen kon ik er fototechnisch niet zoveel mee. Een knorrende maag maakte meer duidelijk maar de bakker is er dinsdag dicht. Het museum waar ik de entreeprijzen niet op de website kon vinden, heeft aan de gevel geen bord en is net als de molen doordeweeks gesloten. Ravenstein is echt een mooi stadje, maar ik miste de sfeer, het gevoel.

En dat is zonde want hoe kan ik aanraden deze vesting te bezoeken? Het is niet groot, wel mooi maar als je knusse gezelligheid van een leuk vestingstadje of een versnapering zoekt. Ga dan naar Heusden, Zaltbommel of Grave. Tijdens mijn rondje Ravenstein ben ik daar namelijk niets van tegengekomen, maar heb me er vermaakt omdat Nederland zo mooi is, omdat het daar zo mooi is.

19 reacties