Fotoserie: Verstild Steyl

Verstild Steyl

Fotoserie: Verstild Steyl

Met mijn ronduit slechte topografische kennis moet ik het vooral van toeval en google maps hebben. Op de eerste hoop ik meestal maar gewoon maar de laatste gebruik ik met liefde. Ik heb er een speciale map in waarin locaties staan die ik nog eens wil bezoeken. Soms zijn het kleine dingen nu was het een heel dorp. Eigenlijk hadden we helemaal geen zin in een wandeling maar we waren er nu toch dus reden we toch het pontje naar Steyl (bij Venlo) op en vergaapte ik me aan die prachtige statige donkere bruine bakstenen. Ik houd ervan, niet perse van dat katholieke maar de bouwstijl bevalt me.

De Kloostertuin van Steyl
Een notitie deed me terug gaan in herinnering, ik zag een heel kort beeld van een straat en kon de tv zo stilzetten dat ik een straatnaambordje had. Hoe ga ik dit vinden en wat zegt die Duitse troela? Ik maakte er net genoeg uit op dat een vijftal verschillende groepen nonnen en paters hier te hebben gehuisd, alleen zei ze er niet bij waar dat hier was. De reden dat die Duitse missiehuizen en klooster in Limburg kwamen kwam door een nieuw Duits keizerrijk wat niet zo blij was met katholieken. Het niet terug te spoelen Duitse programma was afgelopen en heb ik nog heel wat moeite moeten doen om uit te vinden waar het was. Ik sloeg de naam van dit dorpje meer dan 7 jaar geleden op en dirigeerde Vriendjelief twee rondjes door het dorp. Ik maakte wat foto’s (oude muurtjes!!!) en vond toen een kloostertuin met nog meer oude gebouwen.

Ketelhuis Sint-Michael
Uiteraard weet ik dat er nog een hele mooie Botanische tuin is in Steyl, maar het weer was eigenlijk alleen lekker vanachter een raam en dus vroeg ik zo lief mogelijk of Vriendjelief mee ging deze tuin in. Ik beloofde maar niet dat ik op zou schieten, niet de plaats voor een leugentje, en liep genietend langs ketelhuis Sint-Michael. Het gebouw was gesloten maar schijnt het hele klooster van warmte en stroom voorzien te hebben. Voor toen in 1870 best bijzonder. Toch vond ik het Heilig Hartbeeld op de heuvel al helemaal bijzonder. Toch sloeg ik af tussen de gebouwen door. Ik betwijfel of het de bedoeling was dat ik daar liep maar vond geen bordje dat het niet mocht. Dikke kans dat ik me er niets van aan had getrokken ook trouwens, gebaande paden kan altijd nog.

Door de twee rondjes door het dorp wist ik dat ik aan de achterkant van het Wereldpaviljoen stond, een museum gericht op het kennis laten maken met andere culturen. Vooral voor kinderen schijnt het leuk te zijn. Ik keek vooral verbaasd naar het vliegtuig wat uit het gebouw stak, daar kan je dus in waarna je op reis gaat naar onder andere Afrika. Ik liet de Fokker voor wat het was en liep terug naar het pad. Met uitzicht op de andere klooster loop je hier door de tuin heen om langs een muur te komen. Ik was nieuwsgierig en keek even later over een ommuurde begraafplaats heen. De kapel leek van mergel maar heeft een pleisterlaag en is als zoveel in dit dorp een rijksmonument.

Verstild Steyl
Ik volgde de muur maar liet een bezoek aan de begraafplaats achterwege, met een blik op de Mariagrot en een foto van een paar prachtige tulpen liepen we terug naar de auto. Bij de entree van de tuin, maar ver voor me uit trof ik een non en legde haar zonder te storen vast in de straat die ik opeens herkende van het beeld op de Duitse zender. Ooit liep daar een tramlijn maar tegenwoordig is het vooral toeristisch en dat is goed achter die prachtige muren ligt nog steeds een verstild Steyl.

21 thoughts on “Fotoserie: Verstild Steyl

 1. Wat een mooi plaatsje. Heerlijk om lekker rond te kijken. Mooie foto’s. Die met het hek is mijn favoriet.

 2. Heel mooie fotoás, schrijf ik zonder anderen te willen nabootsen. Mooie bijbehorende verhalen. Ik noteer dit blog want vanuit Maasmechelen is dit best goed te doen. Ga ik een keer met Maria over praten.

 3. Het klooster is ook van binnen te bezoeken en te fotograferen. Kan ook heel mooi zijn, net als deze serie.

 4. Nog niet eerder van die plaats gehoord. Gebruik je ook Lightroom voor je bewerkingen? Ik vind de presets die gebruikt hebt mooi de juiste sfeer geven. Die met de non doet me aan mijn kindertijd denken.

 5. Ik weet niet of je de foto’s zo hebt gemaakt dat het er nog mooier lijkt dan het al is. Maar zo.. wat een geweldige foto’s.

  Love As Always
  Dimario

 6. Prachtige foto’s! Ik had niet eerder van Steyl gehoord, maar ik ben er in de buurt over een poosje. Dus een kijkje is niet uitgesloten.

 7. Ik ook niet Edward, maar de stijl heeft iets en dit soort dingen stammen uit een andere periode. Net als het devotieparkje in Lommel, de geschiedenis maakt het mooi.

 8. Je hebt een deel van mijn ‘rondje met het pontje’ gedaan. Alleen fiets ik vanuit Venlo naar Steyl (om daar te genieten van de sfeer, of om op de rondvaartboot naar Arcen te stappen) om aansluitend via Baarlo en Blerick huiswaarts te keren.
  Maar goed, dat je bijna bij mij op de stoep hebt gestaan, hebben we elders al vastgesteld. <3

 9. mogge Liesbeth
  dat dorp lijkt mij een bezoek meer dan waard met de botanische tuin en het wereldpaviljoen

 10. Mooi de broer van oma was missionaris en was er na zijn terugkomst uit zuid Amerika in het klooster. We hebben hem daar bezocht. Er was een hele mooie tuin kan ik me herinneren

 11. Ik ben daar ooit in de botanische tuin geweest. Een mooi dorpje. Ik moet daar toch nog maar eens naartoe gaan.

 12. Aha, daar is het antwoord op het vliegtuig in/uit de muur. Ik had nog nooit van Steyl gehoord, maar zo te zien is het er prachtig!

Geen reacties meer mogelijk.

Back To Top