Van Cuijk naar Grave

Nabij Oeffelt met Gennep aan de overkant

Een vrije dag en zeer goede temperaturen, het is de ideale combinatie om weer een rit met de Willys jeep te maken. Soms weet ik van tevoren precies waar ik naar toe wil, of heeft Frans iets in zijn hoofd. Net zo vaak hebben we geen idee en dwalen we rond volgen bordjes die ons aanstaan en komen op de mooiste plaatsen terecht. Deze keer dwaalde we van Cuijk naar Grave.

Sint Agatha kloosterWe rijden met regelmaat richting Cuijk, daar nemen we de pont en rijden de heuvels richting Groesbeek in. Dat we daar altijd de doorgaande weg gebruiken is eigenlijk best zonde want bij toeval deden we dat eens niet. We reden bij Oeffelt langs de Maas. Aan de overkant ligt Gennep. We stonden even stil aan het water. Ik wist Frans te vertellen dat hier tijdelijk een Baileybrug heeft gelegen. Van de brug is niets meer te zien, maar de weg lijkt er nog door te lopen. Nu ligt er een eind verderop een vrolijke gekleurde brug waar vroeger het Duitse Lijntje over liep. We rijden verder en zien de Maasheggen die heel lang geleden een probleem vormde voor de opmars van de Romeinen. Toch klopt dat niet, in die tijd was dit nog te natte grond. De heggen zijn van een later moment in onze geschiedenis en aangelegd om het vee binnen en roofdieren buiten te houden. Een klein stukje verderop ligt Sint Agatha met nog geen 700 inwoners een klein dorp wat vooral bekend is door het oude klooster. Het klooster werd rond 1371 opgericht en is op dit moment het oudste nog bewoonde klooster van Nederland.

Na een korte stop rijden we verder, Cuijk is vlakbij, waar we normaal de pont oprijden, besluiten we nu eens rechtdoor te gaan. De naam Cuijk stamt af van het Keltische Keukja wat kromming betekent, de Romeinen maakte er Ceuclum van wat tot Cuijk verbasterde. We volgen de weg langs de Maas en treffen in het Brabantse Katwijk een oude geruite rivierkazemat. Op 10 mei kreeg deze, en de noordelijke gelegen kazemat beide een voltreffer en kostte 7 levens. De kazemat is op speciale dagen te bezoeken, maar was op deze doordeweekse dag gesloten.

Van Cuijk naar GraveWe rijden met een ommetje door de industrie van Cuijk terug en zien na een stukje doorgaande weg de plaatsnaam Linden staan met erbij een bord doodlopende weg. Interessant en dus reden we door het dorpje wat niet zo heel veel voorstelt en treffen inderdaad een doodlopende maar prachtige weg. Uitkijkend over het meer genieten we van de schoonheid van ons land, links van ons zien we de toren van Beers voor ons ligt Grave maar de jeep kan niet zwemmen en dus keren we om en rijden Linden stiekem toch via een andere weg uit. Nog even staan we stil op een hoge brug kijken uit over de Kraaijenbergse plassen die zijn ontstaat door zand- en grindwinning. Tegenwoordig is het een recreatiegebied waar dankbaar gebruik van wordt gemaakt door de vele zeilbootjes.

Via heerlijke kleine weggetje rijden we zo voorbij Gassel, een klein Brabants dorpje voorbij een al net zo klein dorpje is Escharen de wat vreemde naam komt waarschijnlijk van de hoger gelegen gronden (esgronden) die ontstaan zijn omdat het dorpje tussen de Maas en de Raam in ligt. Het dorp heeft veel te verduren gehad van Grave wat steeds belegerd werd. Daar merkte we helemaal niets van, sterker nog we reden redelijk makkelijk door de buitenwijken van Grave naar de Lidl waar we wat te eten haalde. Echt lang stilstaan zat er niet in want de hitte maakte het er niet beter op. Grave is een prachtige stad, ondanks de beleggingen zijn er nog ruim 130 monumenten te bewonderen. Ik kom vaker in deze kleine vestingstad zoals je in deze fotoserie kan zien.

Deze keer bleven we niet te lang hangen, wat er wel hing was een hoop vreemd volk en een benauwende warmte. Op ons gemak en binnendoor reden we naar huis en laat ik jullie nu genieten van de foto’s van dit mooie stukje Nederland.

12 reacties

 1. Mooie route. Wij reden vorig jaar binnendoor over de rechter Maasoever naar het noorden. Van pakweg Roermond naar Nijmegen. Allemaal kleine wegen, veel stoplichten, maar prachtig stukje Nederland. Deze beschreven route moeten we eens opzoeken…

 2. We hébben nog wel mooie stukjes natuur maar het wordt steeds minder omdat alles moet wijken voor woningbouw. Geniet er maar van, ook een beetje voor mij want ik ben een randstedeling;-)

 3. Het is alweer jaren geleden dat ik door Brabant reed, maar ik kan me herinneren dat het landschap mij aansprak.
  De jeep doet mij denken aan een oude schoolmeester; die nam zijn jeep altijd mee als we op schoolkamp gingen en dat vonden wij als kinderen natuurlijk erg gaaf, vooral als we even mochten meerijden :-)

 4. Ik vind het ook heerlijk om overal lekker binnendoor te rijden. Hier in het zuiden van Limburg kan dat ook nog. Een mooi verhaal en de foto’s geven er een beeld van.

 5. mogge Liesbeth
  ja de beweging komt wel weer hoor , ik ben gewoon wat lui :)
  nu het kan en het mag :)
  geniet de dag

 6. een mooi en bekend gebied mooi in beeld gebracht
  en er een goede tekst om onbekenden te laten weten waar ze zijn en dus niet aan de kust van Zuid Holland :)

 7. Een prachtige Jeep.
  Het is een gave om je route en vertier te kunnen vinden.
  Het is historisch een interessante omgeving. Hans

 8. Zo een beetje ronddwalen en dan leuke, mooie en interessante plekjes tegenkomen, doen wij op vakantie vaak wel, maar in NL eigenlijk nooit. Wel een ideetje!

Reacties zijn gesloten.