Pesthekel aan barbecueën

Pesthekel aan barbecueën

Pesthekel aan barbecueën

Een paar weken geleden hoopte ik er al vanaf te zijn maar de mooie dagen gooien roet in het eten. Vrij letterlijk ook want mijn buren besloten allemaal spontaan hun barbecue aan te steken om er nog eens van te genieten nou het nog kan. Dat het goed barbecue weer was zegt niet dat mensen goed kunnen barbecueën. Sterker nog de meeste mensen kunnen er niks van en alleen daarom heb ik al een pesthekel aan barbecueën.

Ik wandel tussen het feestgedruis door staat iedereen met zo’n slapperig wegwerpbordje vol etensresten in de hand met elkaar te praten. Met een beetje mazzel waait er nog een plastic vork of servetje weg en probeert iemand dat op te pakken zonder (iets van) het bordje te verliezen. Dat doe je ergste vijand toch niet aan?

Loop je bij toeval langs de gereedstaande barbecue is het rooster nog zwart van de vorige ronde(s). Doe mij maar zo’n lekker kankerverwekkend sappig stukje vlees we leven tenslotte maar één keer.

Of van die feestelijke schalen vol cheapass (frikandel hamburger) vlees van allerlei afkomst dat zo lekker tegen elkaar aan ligt te lebberen terwijl de eerste vliegen er alweer opzitten.

En dan nog zoiets vreselijks, dat al het vlees al even in de pan gelegen heeft en het alleen nog even moet worden warm gemaakt. Dat gaat vanzelf als die schaal zo lekker in het zonnetje blijft staan.

Of dan tovert de heer des huizes zijn speciale schort tevoorschijn om fanatiek voor iedereen aan het grillen te slaan en mag je fijn aanschouwen hoe hij er niets van bakt. Serieus cremeert een ander zijn vlees.

Of dan tref je dat zeldzaam mooi gebakken stuk vlees probeer je met zo’n triest plastic mes een stukje af te snijden. Breekt het mes/is er niet door te komen/is het vlees niet gaar. En mocht je bij godsgratie eens een mooi stukje goed klaargemaakt vlees treffen dan flikker je per ongeluk de helft van de fles saus erover omdat dat soort flessen dat nou eenmaal doen.

Of dat hadden ze zelf ook al bedacht en zie je elk kutstukje vlees kapot van de gril komen omdat er even gecontroleerd moet worden of het stiekem niet nog rood is van binnen. Das niet gezellig, das de prehistorie herleven.

Of dan aanschouw je de vaak in het park gebruikte wegwerpbak met laklaag, das nog eens wat anders dan mayo bij je stukje vlees.

Of dan duurt het te lang, sta je te tandhakken van de honger omdat om 20:00 uur beginnen gewoon te laat is en slaat iedereen genadeloos toe bij het stokbrood en de salades om vol te zitten voordat het eerste vlees ook maar doorkomt. Omdat de bbq niet aan wil, het vlees gerookt is in plaats van gebakken of omdat niemand zin heeft om er uberhaupt aan te beginnen.

Of van die mensen die zo’n bordje professioneel vol staan te stapelen alsof ze een week niet gegeten hebben of de net gelezen trick staan uit te voeren om indruk te maken waarbij iemand nog net weet te voorkomen dat de brandweer moet worden gebeld.

En hoewel ik groot fan van minder vlees eten ben, hier en daar ook echt geniet van zo’n vegastuckje weet ik ook wel dat dat spul niet te vreten is van een bbq. Zelfs niet als het er speciaal voor gemaakt is. En natuurlijk kan je een half konijnenmaal inclusief champions aansteken op zo’n ding maar volgens mij is zo’n apparaat daar gewoon niet voor gemaakt.

Dan kan barbecueën, bakken op zo’n steen of dat gekut met pannetjes allemaal hartstikke gezellig zijn en jullie mogen die smeulende ellende met tegen elkaar aan lebberende stukken vlees en warme salade helemaal fantastisch vinden, ik ben gewoon heel erg blij dat het seizoen voorbij is en ik lekker in de winter in de tuin kan vertoeven zonder dat ik ruik als een te vet, te vaak gekeerd, vergeten stuk vlees.

30 thoughts on “Pesthekel aan barbecueën

 1. En ook: een prachtige designkeuken hebben en dan gaan staan klooien met houtskool in je achtertuin. Met precies dat wat jij beschrijft als gevolg. Geweldig geschreven! En ik ben het helemaal met je eens!

 2. Met BBQ ben ik altijd wel alert al vind ik dat toch ergens gezellig. Slechts weinigen is (inderdaad) de kunst gegeven om het juist te doen. Ik huiver als ik het vuur het vlees zie raken, of omgekeerd als iets niet uitgebakken is. Kunststof borden en bestek vind ik al helemaal om te huiveren. Laatst nog een BBQ gehad met de collega’s (midden september met mooi weer). De vleesbakker had er gelukkig wel euhm… kaas van gegeten. En dat heeft wel gesmaakt, de sfeer zat er goed in. Het was ook een sociaal gebeuren want iedereen hielp mee. Het soort BBQ’s waar ik met andere woorden dan weer wèl van houd.

 3. Geen fan van de standaard BBQ
  Maar sommige dingetjes ervan kan ik wel van genieten.
  Wij doen het misschien twee keer per jaar, zorgen niet voor overlast dit in tegenstelling tot mijn Marokkaanse buren. Beste mensen hoor, maar die BBQ van hun dwingt ons binnen te gaan zitten.
  Ik was echt blij dat ze zes weken elders zaten.

 4. Had mijn tekst kunnen zijn, meesterlijk omschreven.. Brrrr.. één keer heel ziek geweest van een BBQ, 3 weken hoor echt… Zelf deden we het nooit, en daar zeker 20 jaar last van gehad bij de geuren van schroeiend vlees op houtskoolvuur… Ieder zijn meug hoor. Gelukkig doen mijn buren het niet.

 5. Meesterlijk beschreven!
  Ik heb mijn laatste bbq onlangs beleefd.
  Doodziek geweest van die dooie kip.
  NOOIT MEER!

 6. Ik ben het helemaal met je eens, ook om andere redenen.
  Maar buiten dat, wat een groots stukje negolectuur heb je geschreven. Geweldig!

 7. Wat ben jij een ongelooflijke negatieveling :) Toch je verhaal met smaak gelezen en ik herken er zelfs wel enkele standpunten in. Wat ik zeker met je eens ben, is dat GOED barbecueën best wel een kunst is die lang niet voor iedereen is weggelegd. Barbecueën doe ik doorgaans maar eens per jaar, en dan met de hele straat. Altijd gezellig.

 8. Onze buren zijn enthousiaste BBQ ers maar echt storen doet het me niet omdat wij geen buitenzitters zijn.Zelf deden we het maar héél zelden, en dan alleen als er een groepje mensen was.
  Maar de laatste jaren helemaal niet meer. Wel gourmetten zo af en toe maar dan stinkt alleen ons huis;-)

 9. Ik heb er ook niets mee. Laat mij maar gourmetten met de kerst ? Maar serieus, de wind staat altijd verkeerd als de buren besluiten om de BBQ aan te zetten.

 10. Ook wij troffen het (..) met buren aan de ene kant die bij elke sprank zonlicht in de namiddag de keuken naar buiten verplaatsen en dan bbq-en. Liefst vis…Aardig lieden, en ze bedoelen het vast goed, maar die lucht. Wij moeten veelal dan de deur dicht doen. Verder valt het aan de tuinkant nogal mee. Veel mensen die dat bbq-gedoe laten voor wat het is. Thank God! Want ik herken veel van wat je schrijft over het fenomeen….

 11. Ik heb geen ruzie met mn huidige buren alsof zij er iets aan kunnen doen dat hun rook bij mij binnen waait. Ze verplaatsen hen als ze het zien.

 12. Muziek, de houtkachel, burenruzie…etc..etc…je kunt je maar ergens druk om maken…..
  Burendag komt er zo aan….drink is een kopje met de buren….dat helpt….vast en zeker….

 13. Ik snap ook nooit zo goed waarom iedereen zo dol lijkt te zijn op barbecuen. Voor mij is het niet meer dan ‘koken met hindernissen’. Waarom zou ik dat willen. Ik bof dat ik geen overlast heb, hier op het platteland.

  Maar ik kan me voorstellen dat frequent barbecuende buren best vervelend kunnen zijn.

 14. Je beschrijft precies de barbecue waar wij nooit naar toe gaan. Ik heb één keer zoiets verschrikkelijks meegemaakt en ik pas sindsdien. Ik verzin niet eens meer een smoes, zeg gewoon dat ik ze allemaal heel veel plezier wens maar dan zonder mij. Ben al geen liefhebber van vlees en iets eten met plastic bordjes en vorkjes of iets drinken uit zo’n plastic glas? No way! Dan maar niet gezellig, hoor.
  Wij noemen dat hier in huis steevast Johma parties trouwens. Afgelopen weekend hebben we er weer eentje gemist. We dachten er nog aan toen we lekker zaten te rijsttafelen.

 15. Dat is duidelijke taal, past geheel bij de titel. Huize F. is niet in het bezit van een dergelijk rooster.
  De buren wel …

 16. Ik sluit me helemaal bij je aan, zelf doen we er niet aan mee, volgens mij is het een heel ongezonde cult…

 17. ik heb geluk gehad de paar keer dat ik bij nichtje en haar gezin aan de bqq mee deed , een goede kok , ook in de gewone keuken , goed vlees en normaal bestek en borden :)
  maar ik hoor de verhalen zo jij het hier doet wel vaker hoor

 18. Volgens mij ben je alleen nog maar op hele slechte bbq-feestjes geweest.. een zwart rooster? jekkes! plastic bordjes en bestek? jekkes! verbrand vlees? jekkes! Maar wij barbecueën graag en vaak hoor.. en niet met zo’n namaak-ding als op de foto hier.. op gas doen we het alleen in Zuid-Frankrijk waar een échte bbq niet mag wegens brandgevaar. (en waar dan in een tuin náást de camping het tuinafval verbrand wordt op een gróte stapel, waarvan je de volgende dag nóg van in de rook zit..!)

  Ik denk dat iedereen weleens last van wat een ander in z’n tuin doet.. hier is het meer geluidsoverlast, van snoeiers, tegelaars en maaiers en van een achterbuurvrouw die af en toe vergeet haar pilletjes te slikken.. ach ja, leven en laten leven is mijn motto. :-)

 19. Als hun rook in mijn tuin huis en voorheen terras en huis waait, dan kan ik er bepaald niet positief over zijn.

 20. Het ‘gewone’ BBQ-en is een vak apart denk ik. Ik hou er ook niet van. Wij hebben een BGE een zogenaamde Kamado. In feite meer een oven dan een BBQ. Het vlees wat wij gebruiken is altijd top, liefst van wild. Geen goedkope kant-en-klare hamburgers. Spijtig voor jou, maar een BGE kan je zomer én winter gebruiken. Maar dat ruikt lekker. Niet verbrand. ;-)

 21. Ssttt. Hier durf ik het wel te zeggen. Ik ben het helemaal met je eens. Ik lees liever jouw sappige verhaal dan dat geklooi bij die bbq waar je het enige vlees dat je eet naar de klote helpt. Ben helemaal geen vleeseter en mezelf volproppen met salade en brood hou ik ook al niet van.

 22. Je zou daar spontaan vegetariër van worden …

  Je hebt weer mooi omschreven.

  Mijn buren houden van verbrand vlees.
  En dat heb ik de hele zomer mogen ruiken.
  Alsof er toch nog een crematorium gebouwd is.

  Laat mij maar gewoon een fikkie stoken tijdens deze nazomeravonden.

  Vriendelijke groet,

 23. Ieder zijn plezier toch en men moet er niet aan deelnemen als je niet wil.En geloof me er zijn mensen die er wel een heerlijk maal op kunnen bereiden.Alhoewel ik zelf niet zo’n vleeseter ben brengt barbecuen vaak mensen bij elkaar.Wat klink je negatief vandaag.

Geen reacties meer mogelijk.

Back To Top