Tupisck kat dingen onder de deur hengelen
Doezel,  Katten

Typisch kat dingen die Doezel niet doet

Als je de kat wil vangen moet je een doos neerzetten. Je zou denken dat alle katten dat doen, Doezel niet. Niks geeft hij om dozen en tassen al zijn ze nog zo ruim, hij zit er hooguit een half minuutje in en dan springt hij er weer uit. Alsof hij zelf ook weet dat het bij zijn kat-zijn hoort, alsof hij op zoek is naar de essentie van de doos maar die toch niet weet te vinden. En zo heeft hij er wel meer.

Hij is namelijk dol op kip, maar komt nog niet bedelen als ik vis eet. Zalm, haring hij snuffelt misschien even maar al geef ik het op een gouden bordje hij hoeft het niet.

En nou we het toch over eten hebben. Hij smult van het meeste natvoer, tot ik er een doos van gekocht heb. Duur, goedkoop het maakt niet uit en vaak krijg ik nog zo’n datvreetjezelfmaar-blik van hem. Als oplossing krijgt hij nu wat ik eet, flinterdunne kipfilé om precies te zijn. Als hij het niet meer moet eet ik het zelf wel.

Slapen in de wasmand. Zelfde verhaal als de doos, alleen hij kijkt nog niet naar die mand om. Gooi ik de was om op m’n bed dan gaat hij er al in liggen voor ik ook maar de kans heb gehad om iets op te vouwen. En vaak zo gruwelijk ordinair lekker dat ik de was laat liggen, ik ben danig goed afgericht kattenpersoneel geworden.

Typisch kat dingen het hele bed is van hemMandjes, kussens, kleedjes. Ik de loop der jaren heb ik zoveel voor hem gekocht waar hij nog geen seconde naar heeft omgekeken, dat ik het niet eens meer voor me wil halen. Hij is vooral tevreden met wat ik niet voor hem gekocht heb. Op mijn deken op mijn bed met zijn trut tegen de kachel is vooral favoriet op dit moment. En het ergste? Hij gaat niet aan de kant als ik zelf naar bed wil.

Lopen over het aanrecht. Ik hoor mensen wel eens klagen dat ze het hun kat niet afgeleerd krijgen. Doezel mocht het bij zijn vorige personeel ook. Hij komt bij mij nooit op het aanrecht. Ik kan er letterlijk gebraden kip neerzetten in zijn bakje, hij springt er niet op. Ook niet als ik de ruimte verlaten heb. Ik ben wel eens gaan werken terwijl zijn bakje daar nog stond, ik kwam thuis en hij gaf duidelijk te kennen dat hem dat niet zinde, maar hij was er niet aan geweest.

Ouwehoeren over zijn voerbak. Daar begint hij pas mee als het echt op is of bijna. En met bijna bedoel ik dat er nog iets van 10 brokjes inzitten en ik met mijn tas op de rug klaarsta om te vertrekken. Dat gedoe met dat de brokjes niet goed liggen of dat er een putje in moet of dat niet tot de rand gevuld een lege bak betekent, daar heeft hij geen last van en ik dus ook niet.

Gelukkig zijn er ook dingen die wel typisch kat en typisch Doezel zijn. Zo wil hij heel graag over zijn buik geaaid worden en wil hij me dan ook heel graag bijten. Hij heeft er donders veel plezier in om over me heen te lopen tot ik wakker word. Ook als hij nog voer heeft, ook als de terrasdeur open is en ook als hij genoeg aandacht heeft gehad. Hij zit ook graag naar me te kijken als ik op de wc zit en deuren moeten sowieso open, want dan kan hij er met zijn pootje onderdoor hengelen.

Welke typisch kat dingen doet jouw kat? En welke juist niet?

18 reacties

 • meninggever

  Mijn leven lang met katten opgegroeid, volwassen geworden en nu nog steeds met dat spul bezig. Wij zijn idd personeel. We mogen de dames en heren bedienen. We mogen ons zorgen maken, verwennen, allerlei zaken kopen die er voor hen toe doen. Het bed is een grote mand. Waar onze viervoetige koninklijke hoogheden ons af en toe in willen toelaten. Naar gelang de temperatuur in huis of buiten. Waar ik normaal werk (zoals nu) liggen overal om me heen kussens. Opdat de prinsen zich kunnen vermaken met soezen naast de ‘baas’ die wel klaar moet staan om de kranen te openen in de wasbak waaruit het zo lekker drinken is. Maar ze zijn ook buitengewoon toeschietelijk met hun liefde als daar iets tegenover staat….dat wel…

 • Mammalien

  Die van ons beginnen wat oud en sloom te worden. Hele dag liggen, liefst op de plek waar de ander net ligt. Of op schoot. Een tegelijk. ALs er een vreemde kat in de tijd komt worden ze helemaal gek en staan ze stoer te doen vanachter het raam. Pas als IK de vreemde kat heb weggejaagd rennen ze er wat achteraan en kijken ze heel triomfantelijk :-)

 • rietepietz

  Beau is volgens mij ook geen echte kat, pikt nooit iets en dus kan ik alles op het aanrecht laten liggen. Speeltjes keurt hij geen blik waardig, hij speelt sowieso nauwelijks behalve met een verdwaald elastiekje of een bewegende schaduw. met dozen doet hij niets, zelfs geen verkenningsbezoekje.Mandjes zijn niet zin ding maar de kussentjes op de bank legt hij wel even goed want zonder kussentje slapen dat kan natuurlijk niet. In bed komt hij nooit omdat de slaapkamerdeur dicht gaat. Ook buiten komt hij nooit, hoogstens even met de buik over de tegels als we zelf buiten zitten. Aaien over z’n buik is nergens voor nodig , hij maakt zelf wel uit hoe intiem we met hem zijn. Gewoon een gek beest dat altijd wel enige reserves tegen de mens heeft al kan hij nog zo lekker “kletsen”

 • Marianne

  Wat een heerlijk verhaal en herkenbaar.Ik heb er drie gehad met allemaal hun verschillende karakters.
  Ik heb nu geen katten meer maar wel een hond met zijn eigen leuke eigenschappen.
  Groetjes

 • natuurfreak

  Ik heb spijtig genoeg geen dieren meer en op mijn leeftijd neem ik er geen meer Wil mijn dier niet aandoen dat hij achterblijft en waar dan ook terecht komt

 • Matroos Beek

  Leuk om te lezen. Storm zijn favoriete speeltjes mogen niet aangekocht worden. Daar kijkt hij niet naar. Hij speelt enkel met organisch materiaal. Een grote veer van een meeuw, een mandarijntje, een tak, …

 • Sjoerd

  Ik heb er drie, en allemaal hebben ze andere gewoontes. En alledrie lopen ze om 5 uur over ons bed om ervoor te zorgen dat ze ’s morgens wat te eten krijgen. Daarna gaat ieder zijn gangetje. De een op de stoel, de andere op het terras en de laatste gaat lapen om op tijd wakker te zijn voor de volgende ronde.

 • EJW

  Als ik het lees zou ik best een kat willen maar omdat ik vaak uithuizig ben heb ik geen huisdieren, behalve een goudvis die soms een voederpil krijgt als ik langere tijd van huis ben.

 • Thuisbijmij

  Dat is juist leuk zo’n kat!
  De onze loopt eigenlijk altijd buiten maar die heeft ook een gave haha. ze praat terug wanneer je tegen haar praat, zo ontstaan er hele gesprekken.