Geen kinderen

Een blog over waarom ik geen kinderen heb

Geen kinderen

Waarom wil je geen kinderen? Je bent toch nog hartstikke jong? O wat vervelend, mijn schoonzus doet ivf…, je hebt nog alle tijd. O je wil ze niet, maar kinderen zijn toch superleuk, maar je hebt nou een vriend toch? Dat is toch waarom je leeft? Zomaar een paar van de laatste opmerkingen die ik krijg als ik mensen vertel dat ik geen kinderen heb. Of nouja vertel, als zij me vragen of ik kinderen heb. Zelf begin ik niet over kinderen want ik heb ze niet en dàt wil ik graag zo houden.

Verbaasde blikken en totale stilte
Een kennis stelde mij de vraag waarom ik geen kinderen had. Ik moet eerlijk bekennen dat ik dat niet een zomaar even tussendoor vraag vind. Ik stel hem aan niemand, je weet namelijk niet welke shit je overhoop haalt. Tegenwoordig komt die vraag of in ieder geval het antwoord over alsof je verteld dat je je moeder van 85 hebt vermoord. Wat er volgde was een verbaasde blik en totale stilte. Ben ik niet zo van en dus zei ik haar; als je het antwoord niet zint stel de vraag dan niet. Je wil alleen maar praten over die bloedjes van je eigen kinderen en denkt nu dat dat niet kan omdat ik misschien geen kinderen kan krijgen.

Hekel aan
Wat er volgde was uiteraard nog meer ongemakkelijkheid en uiteindelijk perste ze de vraag eruit, heb jij een hekel aan kinderen? Pardon wat?! Te stom voor woorden zo’n opmerking, ik vind kinderen hartstikke leuk zolang het de mijne maar niet zijn. Ook ik kijk vertederd een kinderwagen in, schaterlach om opmerkingen die kinderen maken en irriteer me de blubber als ze janken omdat ze hun zin niet krijgen. Jup als niet-moeder hoor ik het verschil ook. Eigenlijk heb ik eerder een hekel aan ouders dan aan kinderen, vooral als het gebrek aan opvoeding zo lekker boven komt.

Bewust kinderloos
Ook ik heb voor een hele korte tijd kinderen gewild, nu heel wat jaren later heb ik de relatie en de vriend die daarbij past en krijg ik rammelende eierstokken van mooie katten, kittens, ezeltjes, springende cavia’s en geiten. Maar vooral van katten. Dus omdat het toen niet het goede moment was, ben ik dan bewust kinderloos? Het zal wel. Mijn ergste nachtmerrie is als ik in mijn droom wakker word omdat de baby schopt. Serieus horror. Maar dat zegt niet dat ik kinderen niet leuk vind, dat zegt dat ik er zelf niet voor kies.

34 thoughts on “Geen kinderen

 1. Kinderen zijn geen moeten. Het zijn ook geen smartphones die je even bij Bol.com koopt als je daar behoefte aan voelt. Het zijn levende wezens die je zelf schept als opvolging voor je familielijn of wat ook. Het gaat niemand iets aan of je daar wel of niet voor kiest. Zer persoonlijke keuzes en beslissingen. Mensen die daar indringende vragen over stellen missen gevoel voor jouw persoonlijkheid..Altijd spijtig.

 2. Dat is erg persoonlijk en vind het meer dan ongepast dat mensen je overladen met vragen.Ieder heeft de vrijheid om zelf te kiezen en dat moet ten alle tijden gerespecteerd worden.

 3. Amen. Ik kan mij zo irriteren aan dit soort “opgedrongen” vragen. Heb zelf een weekend kind en dat bevalt mij prima. Zou er niet aan moeten denken om 24/7 moeder te moeten zijn. En nee, ik heb (ook) geen hekel aan ze….

 4. En dat is jouw goed recht!
  Ik bewonder mensen ook die bewust de keuze maken dat ze geen kinderen willen. Sommige mensen vinden dat egoïstisch. Snap echt niet waarom. Je bent egoïstisch als je wel voor kinderen kiest terwijl je het eigenlijk liever niet wil. Zo’n stel ken ik ook. Ieder mag toch zijn leven invullen zoals hij/zij wil? Ik heb ook een aantal bevriende stellen die bewust geen kinderen hebben. Allemaal hun eigen reden en dat mag.
  Mijn dochter heeft ook geen kinderen, ze wordt 43. En haar vriend is 15 jaar ouder, die heeft ook geen kinderen. En met zijn tweetjes zijn ze meer dan gelukkig. Als ze jonger waren geweest hadden ze het graag gewild. En ik gun mensen die het heel graag willen met heel mijn hart. Zoals Mrs T zegt… ook mijn motto, leven en laten leven… Snap niet waar mensen zich toch altijd mee bemoeien.

 5. je moet wel -te veel” lef hebben om zoiets te vragen…

  het is wel een belangrijke keuze in het leven..

  kinderen hebben, is heel bepalend voor het verloop van het leven…..

  maar het is een keuze, die gerespecteerd moet worden en waarvoor men zich niet dient te verantwoorden

  groeten

  ,

 6. Ja, vreemd hé die vraag!! Aan mannen wordt die zelden of nooit gesteld, maar aan vrouwen iets te vaak!! Nou, jij hebt alle recht om daar keuzes in te maken, en gelukkig doe je dat gewoon.

 7. Die vragen van sommige mensen! Waar halen ze het lef vandaan?
  Kinderen is iets wat je zelf beslist.. of wat je overkomt, wanneer je ze wil, maar ze niet willen komen.
  Mensen hebben overal commentaar op. Zo ergerlijk!

 8. Ik ben ook semi-bewust kinderloos. Heb ook even last gehad van mijn eierstokken en het even geprobeerd, en ook nog om de verkeerde reden (om een relatie te redden. Hoe stom kan je zijn!). GELUKKIG is het er niet van gekomen. Ik heb er ook geen spijt van, hoewel je nooit weet hoe je leven dan zou zijn. Feit is wel dat ik nu zoveel leuke dingen hebben kunnen doen en nog kan doen, die ik dan nooit had kunnen doen vanwege waarschijnlijk geen tijd en geen geld.
  Ik krijg eigenlijk nooit rare gezichten. Mensen vragen er zelden om en ik begin er niet altijd over. Soms wel, als het erover gaat. Ik heb geen echte hekel aan kinderen, maar echt leuk vind ik ze ook niet ;-)
  Bovendien vind ik dat we met teveel zijn op deze wereld, en zo draag ik een steentje bij om de bevolkingsgroei wat in te dammen.

 9. Ik ben superblij met mijn kinderen en kleinkinderen.
  Wilde ze heel graag.
  Maar…… ieder zijn eigen ding.
  Wij hebben ook twee stel vrienden van onze leeftijd, bewust kinderloos, en daar is absoluut ook iets voor te zeggen.
  Jouw leven, jouw/jullie keuze!

 10. Als het aan mij had gelegen was ik kinderloos gebleven, maar mijn ex wilde graag kinderen, en nu zou ik ze voor geen goud meer willen missen. Ik ben altijd van mening geweest dat we met te veel rondlopen. We leggen als mens zo’n enorme druk op deze planeet. En dat is waar ik me wel zorgen om maak betreffende mijn kinderen. Hun toekomst. Als ze zo oud zijn als ik nu ben. Wat moeten ze dan doorstaan? Ik vind dat zo’n vraag als jou gesteld werd goed mag beantwoorden op een manier dat de vraagsteller nooit meer zo’n vraag durft te denken.

 11. mogge Liesbeth
  goede reacties allemaal , die van waarloopjijwarmvoor springt er uit pppffftt
  ja 17 lentes jong was Cato , best een bejaarde tante dus , maar haar baasje , of ik moet natuurlijk zeggen haar bediende is flink van slag

  ondanks alles , geniet de dag

 12. Mensen hebben altijd iets te vinden van een ander… Toen ik zwanger was van de derde riep iedereen: ‘Drie?? Is twee niet genoeg? Of wil je gewoon graag een meisje na twee jongens?’ Teveel vragen en er was maar één antwoord: ik wilde ‘gewoon’ drie kinderen. Drie jongens, twee jongens en een meisje… het maakte me niet uit! Waar bemoeide iedereen zich toch mee?
  Zo is het ook met dit, vind ik… waar bemoeit iedereen zich toch mee?
  Wordt gewoon lekker gelukkig! Dat is genoeg. :-)

 13. Ik heb ook geen kinderen. Nooit gewild ook. Ik vind ze niet zo leuk. Maar dat mag je al helemaal niet zeggen natuurlijk. ? en nu ben ik gelukkig te oud om ze nog te kunnen krijgen.

 14. Oef das ook vreselijk. Dat bedoel ik je stelt een vraag zo makkelijk en hebt geen idee wat je overhoop haalt. Das ook niet makkelijk jouw situatie.

 15. Zo’n vraag zeker kan erg pijnlijk zijn, men stelt ze soms te onpas.
  En dan geef je een “bot” antwoord en heb jij het gedaan, het is beter dat men eerst nadenkt voor iets te zeggen.
  Nou, opvoeden is ook een vak, dat beheerst niet elke ouder. Hans

 16. Ik heb geen kinderen EN geen huisdieren. ;-)

  Erg bewust is dat niet gegaan. Zal o.m. wel komen omdat ik erg van m’n vrijheid hou. Ik mis beide niet en vind het prachtig als hier om m’n huis een hele kudde verstoppertje speelt.

 17. Oh,, die bemoeizucht en impertinente vragen van mensen over onderwerpen die ze niet aangaan. Je hebt alle recht om kinderloos te blijven als jij dat wilt.

 18. Dat is een van de vragen die je als kinderloos iemand vaak krijgt. Als ik nieuw met iemand praat komt er zo wie zo de vraag: heb je kinderen? Voor mij altijd moeilijk al ligt het er ook aan wie het vraagt. Ik moet altijd zeggen, ja ik heb kinderen alleen zijn ze over gegaan naar een andere wereld. Het zou makkelijker zijn om te zeggen dat ik geen kinderen heb maar dat is verloochenen.

 19. Dat je zelf geen kinderen wilt zegt niet over wel of niet van kinderen houden. Ik heb er twee en had er graag meer gewild maar vond dat het vol genoeg is in Nederland en dat ik ruim tevreden moest zijn met een zoon en een dochter en dat bén ik ook. Ik ben iedereen die ,om welke reden dan ook , geen kinderen wil dankbaar. Niet alleen wegens de overbevolking maar ook omdat een kind op de wereld zetten eigenlijk alleen verantwoord kan worden omdat je het met heel je hart wenst. In iedere andere situatie kan een kind beter niet geboren worden. Ik heb het mijn moeder horen vertellen aan haar vriendinnen dat “die laatste 2 niet hadden gehoeven” maar oke, dat was misschien een andere tijd, met weinig goed mogelijkheden om het te voorkomen. Men moet jouw beweegredenen domweg respecteren, misschien zelfs wel bewonderen, dat doe ik in ieder geval wel.

 20. Het verhaal van Matroos Beek is als het mijne. Ik wilde ze zelf ook heel graag maar mijn dochter dus helemaal niet en eigenlijk vind ik dat prima. Geen oppas opa en oma, tijd voor ander dingen. Dat je ze niet wilt is je eigen goed recht. Ga gewoon je gang, het is tegenwoordig echt niet meer zoals vroeger, huisje, boompje, beestje. Als ze dat niet begrijpen dan ben je uitgepraat. Niet van deze tijd. Punt.

 21. Mijn vrouw wilde kinderen, zo rond haar dertigste… Het was zij eruit of kinderen. En nu ben ik opa en vind dat schitterend.

 22. Leven en laten leven … hoe vaak heb ik dat al wel niet in reacties op logjes getypt. Als we elkaar nou ‘ns gewoon lieten leven zoals iedereen dat zelf wil.

 23. Beste Liesbeth, mijn dochter kiest ook voor GEEN kinderen. Dat respecteer ik, niettegenstaande ik zelf heel veel moedergevoelens en babydrang had. Zij heeft dat gewoonweg niet én ze vindt net als jij katten en kindjes van een ander leuker.
  In ieder geval: als iemand jou nog eens vraagt ‘waarom wil je geen kinderen’ dan antwoord je gewoon met de vraag ‘waarom wil jij wel kinderen?’

 24. Ik snap je helemaal. Toen ik nog bij de ex was dachten de mensen dat er wat aan een van ons “mankeerde” en dat wij geen kinderen konden krijgen. Ze durfden dat nog komen vragen ook.
  Ongelofelijk.
  Achteraf bezien, goed dat er geen kinderen zijn!

 25. Duidelijk.

  Ik geniet van Kinderen en werk met veel plezier met kinderen.

  Thuis gekomen geniet ik er nog Meier van dat er geen kinderen zijn.

  Kindvriendelijke groet,

 26. Ieder zijn keuze zeg ik altijd en je hoeft je niet te verdedigen ,jouw keuze jouw leven!

 27. Ieder zijn vrijheid, hé. Zelf hebben wij er vijf gekregen en daar zijn we heel blij om, maar als mensen het nodig vinden te zeggen dat dat niet meer van deze tijd is, word ik ook boos.

Geen reacties meer mogelijk.

Back To Top