Sint Pannekoek

Sint Pannekoek

Sint Pannekoek

Heel lang geleden, zo rond de 12e eeuw, was er aan de Rotte waar nu Kralingen ligt een klooster. In dat klooster woonde een jonge monnik genaamd Gerrit die 15 werd, het was 29 november en omdat hij de jongste kloosterling was werd hij wat extra verwend op zijn verjaardag. De kok van het zootje maakte op zijn verzoek pannenkoeken, helaas was het geen rijk klooster dus iedere monnik kreeg maar één pannenkoek. Verlekkerd schoven ze aan, aan de dis. Helaas hadden ze toen der tijd nog niet van isolatie gehoord dus tochtte het er als een gek. Omdat de kloosterlingen niet met kap aan tafel mochten, kreeg de oudste, de abt, aardig koude oren en keek niet specifiek tevreden ondanks de goddelijke maaltijd.

Sint PannekoekDe jonge monnik Gerrit, een goede gozer zoals we nu zouden zeggen, stond op pakte zijn warme en enige pannenkoek en legde die op het hoofd van de abt. De andere monniken vouwden hun handen en zegende de spijzen en juist op dat moment verscheen er in een stralend licht een engel met een gouden koekenpan mèt pannenkoek. Met een handige zwiep mikt de engel de pannenkoek op het hoofd van de jonge monnik en toen de andere monniken bekomen waren; riepen zij we hebben een heilige in ons midden en legden allemaal hun pannenkoek op het hoofd. Sinds die dag ergens in de 12e eeuw, wordt Sint Pannekoek gevierd.

Herkomst
Nou ja, dat is de legende van Sint Pannekoek, maar eigenlijk is het een door Jan Kruis verzonnen feestdag. In de strips van Jan Jans en de Kinderen bespreekt Opa Tromp de feestdag als een oud Rotterdamse traditie en bakt moeder Jans pannenkoeken. Wanneer vader Jan thuis komt groet de hele familie hem met een pannenkoek op het hoofd en wenst hem een fijne Sint Pannekoek.
Tegenwoordig is er een heus comité en wordt Sint Pannekoek zelfs internationaal gevierd. Vaak gaat dit gepaard met een goed doel, zin om Sint Pannekoek buitenshuis te vieren? Ga naar de website van Sint Pannekoek.

En hoewel ik er gek genoeg voor ben, leg ik die pannenkoek vanavond echt niet op mijn hoofd, ik eet ze lekker op! Fijne Sint Pannenkoek allemaal!

23 thoughts on “Sint Pannekoek

 1. Hé, heb ik toch helemaal sint pannekoek gemist ……. normaal hoor ik er altijd wel over op radio Rijnmond, maar dit jaar gemist…………..
  En om heel eerlijk te zijn, bij mij komen ze ook niet verder dan mijn mond/maag hoor ……….. zonde om ze op mijn hoofd te leggen, kan ik mijn haar ook weer wassen, nee ……….. eet ze ook liever op.

 2. Ik kende hem niet maar vind die Sint met de pannenkoek op z’n hoofd minstens even leuk als Sinterklaas.

 3. Het duurde heel even eer het kwartje viel, inderdaad Jan Kruis introduceerde St. Pannekoek, daarom kwam het me bekend voor;-) Ik leg ze toch maar niet op mijn hoofd en eet er meestal 2 als we ze als lunch bakken.

 4. Bekend (én mooi) verhaal.. maar heb het altijd zonde gevonden van die pannenkoeken hehe!
  Die eten we liever op hè.. mjammm!

 5. Die stroop die ervan afdruipt in je oren, lijkt mij ook niks.
  Ik ben een echt pannenkoeken monster.
  Wat een heerlijk eten is dat.

 6. Wat geestig! Ik wist dit niet. Op de website staan foto’s van mensen met een pannekoek op het hoofd. Ik heb wat buitenlandse vrienden in huis en hen geprobeerd uit te leggen wat hier aan de hand is. Dat lukte me niet. Maar wacht! Zelfs in Bonaire wordt dit jaar Sint Pannekoek gevierd.

Geen reacties meer mogelijk.

Back To Top