De leukste feiten over sokken
Product

De leukste feiten over sokken

Weet jij waarom Amerikanen sokken ophangen voor kerst? Waarom met sokken aan slapen slecht is of juist niet? En waarom we lonely sokken hebben? Hoe groot is de grootste sok? Hoe ondergewaardeerd sokken ook zijn (niet door mij!) ik vertel je de leukste feiten over sokken.

Amerikanen hangen sokken aan de schoorsteen, stockings heten ze daar, naar een mythe die gebaseerd is op onze Sinterklaas. Sinterklaas hielp een arme weduwnaar met drie dochters die hen geen bruidsschat kon geven. Om te voorkomen dat die dochters de Keileweg op moesten gooide hij munten in de sokken die aan de schouw hingen te drogen. Overigens is de grootste kerstsok 51 bij 21 meter en weegt maar liefst 725 kilo.

We raken gemiddeld 1.3 sokken per maand kwijt. Dat is dus elke maand wel een keer, de reden dat we sokken niet terugvinden is meestal omdat we te lui zijn echt goed te zoeken. Rond de wasmand, droger, wasmachine dat lukt nog wel maar sokken zijn klein en verdwijnen makkelijk in ander wasgoed (dekbedhoes!) of vallen uit de wasmand of van de waslijn. De beste manier om je sokken niet kwijt te raken, is zelf de was te doen. Je weet welke sokken erin zijn gegaan en die moeten ook weer terugkomen. Een waszak per gezinslid werkt ook.

Gooi je lonelysok niet weg! Vul de sok met kattenbakkorrel draai er een stevige knoop in en je hebt een prima vochtopnemer voor in de auto. Met ongekookte rijst erin is zo’n sok een goedkope pittenzak. En mocht je een kapotte sok hebben de bovenkant kan prima als zweetbandje dienen of als jasje om je beker warme chocomelk warm te houden.

Het oudste nog bestaande paar sokken is ongeveer 1600 jaar oud en was speciaal gemaakt om in sandalen te dragen. Ze zijn gevonden in Egypte en te zien in Londen. Overigens is de sok ouder dan Methusalem, de mens heeft zijn voeten altijd willen beschermen. Vroeger waarschijnlijk al met dierenhuiden.

En over beschermen gesproken, hoe hou je je sokken goed in de was? De meeste sokken kunnen gewoon op 40 graden. Heb je van die huissokken met nopjes, wollen- en wandelsokken kunnen beter niet in de droger. Draai sokken binnenstebuiten zo blijft de kleur mooier. Voorkom te kleine sokken en koop ze voor de zekerheid een maatje groter, sokken lopen nooit uit.

Slapen met sokken is goed voor je! Warme voeten bevorderen de slaap, wel is het belangrijk dat de bovenrand van je sokken niet te strak zit. Strakke sokken zakken misschien niet af, ze belemmeren, zeker in bed, de bloedtoevoer naar je voeten. Sokken isoleren je voeten en dat doen ze dus ook als je voeten koud zijn, eerst tegen je vriend zijn rug ermee dus.

29 reacties

 • minoesjka2

  Wat heb jij veel kleurige sokken zeg ………. dan is mijn sokken la maar saai ……….. bijna alleen maar effen.
  Trouwens, bij koud weer is het heerlijk om sokken in bed aan te hebben.

 • Regenboogvlinder

  Nog nooit van mijn leven geslapen met sokken aan. Vroeger thuis, waar het ook ijskoud was buiten, kregen we allemaal een 4e deel van een flanellen laken, keurig omgezoomd door mijn moeder. Dat werd ’s avonds op de kachel verwarmd tot vlak voor we naar bed gingen. Dan vouwden we het zittend op bed vliegensvlug om onze voeten en schoven zo onder de dekens. In ieder geval hielden we er geen koude voeten aan over in bed. Tegenwoordig heb ik het niet meer koud in bed en zoja, ben ik zo weer warm. Nee… ook toen ik alleen was ?

 • Rianne

  Sinds ik het idee van ‘sokken komen in paren’ los heb gelaten (en zoon ook) heb ik geen last meer van kwijtgeraakte sokken… ;-)

 • Rietepietz

  Ik kan er allemaal niet over meepraten, draag vrijwel nooit sokken en zeker niet in bed. Maar als ik al die vrolijke sokken van jou zie zou ik bijna aan de sok gaan;-)

 • Louise

  Jij hebt echt leuke sokken! :D En leuke weetjes, ik heb gisteren nog met sokken aan geslapen haha.

 • Leo

  Sokken in bed deed ik slechts toen ik als jong ventje nog bij mijn ouders thuis woonde. Daar was de slaapkamer voor ons kinderen zo koud dat de bloemen op de ramen stonden. Verwarming was er niet en onder het huis een fietsenstalling die ook niet meteen warmte afgaf in die jaren. Dan waren sokken voor in bed goed voor een beetje comfort. Maar sinds ik dat huis verliet is bloot de norm, ook voor de voeten. Al geef ik toe dat als ze tot ijsklomp zijn verworden door wat ook, ik pas goed slaap nadat die onderdanen zijn opgewarmd…

 • Nicky

  Haha! Bedankt, namens mijn vriendje. Sokpoppen maken (van schone sokken uiteraard) vond ik vroeger ook altijd zo leuk!

 • John

  Met sokken aan slaap ik dus echt niet. Ik krijg het dan veel te warm. Dat van die sok met kattebakkorrelks wist ik. Super handig op dagen waar je vaak vochtig in de wagen stapt.

 • Yova

  Echt leuke verschillende sokken heb je daar. Vrolijk sokken om te dragen. Ik slaap met sokken in bed. Anders krijg ik koude voeten. Leuke foto’s.

 • karel

  sokken zijn voor mij belangrijk
  heb zeg maar daagse sokken , had werksokken
  en natuurlijk goede wandelsokken als wel skisokken
  vroeger hield ik wel eens sokken aan in bed , maar kan me de laatste keer niet heugen :)

  alvast een slaap wel groet

 • schrijfsels

  Eens per zoveel tijd zoek ik paartjes bijelkaar uit de eenzame-sokkenmand. Leuke weetjes trouwens.

 • Peter Grey

  Ik ben blij dat de dochters van de weduwnaar niet de Keileweg op hoefden. Maar wacht eens, wij hebben ook de uitdrukking dat je iets in een ouwe sok stopt, een appeltje voor de dorst. Ik zal de truc met de koude voeten tegen de rug van in dit geval vrouwlief eens proberen. Kijken wat ze zegt. :-) Ik moest zoals altijd lachen bij de foto’s van jouw vrolijke sokken. :-)

 • mizzD

  Ik weet het niet, maar ik kríjg altijd na verloop van tijd koude voeten als ik m’n sokken in bed aanhou.. in het begin is het lekker, maar later gaan ze echt weer uit! :-)
  Leuk blogonderwerp.. ik draag zelf altijd links/rechts wandelsokken.. en heel wat saaier van kleur dan de jouwe! :-)