Product

De leukste feiten over sokken

Weet jij waarom Amerikanen sokken ophangen voor kerst? Waarom met sokken aan slapen slecht is of juist niet? En waarom we lonely sokken hebben? Hoe groot is de grootste sok? Hoe ondergewaardeerd sokken ook zijn (niet door mij!) ik vertel je de leukste feiten over sokken.

Amerikanen hangen sokken aan de schoorsteen, stockings heten ze daar, naar een mythe die gebaseerd is op onze Sinterklaas. Sinterklaas hielp een arme weduwnaar met drie dochters die hen geen bruidsschat kon geven. Om te voorkomen dat die dochters de Keileweg op moesten gooide hij munten in de sokken die aan de schouw hingen te drogen. Overigens is de grootste kerstsok 51 bij 21 meter en weegt maar liefst 725 kilo.

We raken gemiddeld 1.3 sokken per maand kwijt. Dat is dus elke maand wel een keer, de reden dat we sokken niet terugvinden is meestal omdat we te lui zijn echt goed te zoeken. Rond de wasmand, droger, wasmachine dat lukt nog wel maar sokken zijn klein en verdwijnen makkelijk in ander wasgoed (dekbedhoes!) of vallen uit de wasmand of van de waslijn. De beste manier om je sokken niet kwijt te raken, is zelf de was te doen. Je weet welke sokken erin zijn gegaan en die moeten ook weer terugkomen. Een waszak per gezinslid werkt ook.

Gooi je lonelysok niet weg! Vul de sok met kattenbakkorrel draai er een stevige knoop in en je hebt een prima vochtopnemer voor in de auto. Met ongekookte rijst erin is zo’n sok een goedkope pittenzak. En mocht je een kapotte sok hebben de bovenkant kan prima als zweetbandje dienen of als jasje om je beker warme chocomelk warm te houden.

Het oudste nog bestaande paar sokken is ongeveer 1600 jaar oud en was speciaal gemaakt om in sandalen te dragen. Ze zijn gevonden in Egypte en te zien in Londen. Overigens is de sok ouder dan Methusalem, de mens heeft zijn voeten altijd willen beschermen. Vroeger waarschijnlijk al met dierenhuiden.

En over beschermen gesproken, hoe hou je je sokken goed in de was? De meeste sokken kunnen gewoon op 40 graden. Heb je van die huissokken met nopjes, wollen- en wandelsokken kunnen beter niet in de droger. Draai sokken binnenstebuiten zo blijft de kleur mooier. Voorkom te kleine sokken en koop ze voor de zekerheid een maatje groter, sokken lopen nooit uit.

Slapen met sokken is goed voor je! Warme voeten bevorderen de slaap, wel is het belangrijk dat de bovenrand van je sokken niet te strak zit. Strakke sokken zakken misschien niet af, ze belemmeren, zeker in bed, de bloedtoevoer naar je voeten. Sokken isoleren je voeten en dat doen ze dus ook als je voeten koud zijn, eerst tegen je vriend zijn rug ermee dus.