Op naar 75 jaar bevrijding

Op naar 75 jaar bevrijding

Volgend jaar wordt in het zuiden van Nederland 75 jaar bevrijding gevierd. Zoals jullie begrijpen leef ik daar best naartoe, want hoewel 75 jaar best lang lijkt is het eigenlijk niets. Je ziet het in de ogen van veteranen die over de tijd vertellen, je ziet het aan de voertuigen die we rijden. Het is oerdegelijk en houdt de herinnering levend net zoals alle monumenten, stenen en verwijzingen in die tijd. Daarom neem ik jullie in de komende maanden graag mee naar bijzondere locaties, plaatsen, monumenten en straten die we met de evenementen in september 2019 aan gaan doen. Als voorproefje voor volgend jaar wil ik jullie op mijn eigenwijze wijze vertellen over de Tweede Wereldoorlog ten tijde van Market Garden. Op naar 75 jaar bevrijding.
Op naar 75 jaar bevrijding

Market Garden
Operatie Market Garden was een offensief van de bevrijders om de nazi’s uit Nederland te doen verdrijven. Het offensief bestond uit 2 delen, Market was het luchtlandingsdeel. Parachutisten werden bij belangrijke locaties, zoals Eindhoven en Arnhem gedropt en moesten cruciale locaties, zoals bruggen, beschermen zodat het grondoffensief (garden) snel door kon stoten naar Arnhem. Helaas mislukte Market Garden door tragisch oponthoud, zuid Nederland was bevrijd. De rest van Nederland ging een voor veel mensen fatale hongerwinter in.

2019
In september 2019 wordt deze operatie herdacht. Zowel de Nederlandse clubs als de Engelsen gaan volgend jaar de route van toen rijden. De Engelsen gaan dat officieel doen, zoals het toen was. En zoals het er nu uitziet komen zij met 250 voertuigen. Er komen meerdere groepen want ook de Nederlandse clubs gaan rijden en doen dat in twee delen in opeenvolgende weekenden en rijden de route van Market Garden van Leopoldsburg naar Nijmegen.

Volgende keer neem ik jullie mee naar Leopoldsburg naar het startpunt van Market Garden. Op naar 75 jaar bevrijding!

25 reacties

 1. Ja veel schade komt van hun het centrum van Nijmegen werd weggevaagd door de Amerikanen.

 2. Nijmegen en Arnhem vertonen idd enorme gaten in de bebouwing. Opgevuld door typische na-oorlogse revolutiebouw. Bij de Peel denk ik toch vooral aan het feit dat de tankslag die daar woedde geen enkele plaats in die omgeving onbeschadigd heeft gelaten. Ieder dorp of stadje lag in puin toen de overgebleven bewoners weer boven de grond kwamen. Market Garden had voor hen een aparte betekenis…Maar ook op andere plekken zie je de gevolgen van die strijd. Denk aan IJmuiden dat door de geallieerden werd platgegooid of de Haagse Bezuidenhout. En ook in Amsterdam vielen de bommen. In zuid meer per ongeluk, maar in Noord omdat daar de Fokker-fabrieken tussen woonwijken laten. De geallieerden gooiden domweg alles plat. Ook de huizen..

 3. Ik weet er alles van. We zijn er hartstikke druk mee op het werk. Maar uiteraard wel keileuk om te doen. Het mag niet vergeten worden.

 4. Overloon is me wel bekend, maar ik denk dat Nijmegen een beter voorbeeld is. Daar zie je hier en daar nog hoe oud en hoe mooi die stad was. In Overloon kan je het verschil niet laten zien. Dat was en is een klein dorp.

 5. Mooie blogserie gaat dat worden! En goed dat het aandacht krijgt, dat we maar blijven herinneren <3

 6. 75 jaar bevrijding. Met in het achterhoofd dat we toch vooral zijn bevrijd door de vaak zo verguisde Amerikanen, de Canadezen en de Britten. Die heel wat jongens opofferden om ons van dat vreselijke Duitse juk te verlossen. Jammer dat de operatie Market Garden zo jammerlijk mislukte. En als je wilt weten hoe zwaar de strijd was voor de troepen die door wilden stoten naar het noorden moet je even kijken in Overloon. Want daar werd alles plat geschoten door de strijdende partijen…..Dat museum daar staat er niet voor niks. Ik ben benieuwd hoe intensief we 75 jaar na de bevrijding nog steeds bereid zijn de vrijheid van ons allen te vieren en te verdedigen. Want het lijkt er op dat we veel toegeven om het anderen naar de zin te maken. Vaak een slecht scenario in een wereld vol dictators…

 7. 75 jaar al of eigenlijk nog maar. Het is maar net hoe we er tegenaan kijken. Vrede is helaas niet een vanzelfsprekend iets. Goed om bij stil te staan.

 8. mogge Liesbeth
  ja rustig grijs weer ook hier , jij wilt het gezellig
  en dat is een graadje of 22 met windkracht 2 ten alle tijden in de rug hihi
  geniet de dag

 9. prachtig Elisabeth
  dat zal een mooi gebeuren worden , met als einddoel het in leven houden van de herdenking

 10. Die bovenste foto is super… Het is niet meer dan onze plicht om deze acties te herdenken en er aandacht aan te schenken. Zij hebben gevochten voor onze vrijheid.

 11. En dat zijn alleen de Engelsen de voertuigen die bij de Nederlandse ploeg aansluiten zijn nog niet eens meegerekend.

 12. Binnen de kringen zijn ze er mee bezig veel musea hebben flink geld gekregen om het pand of de tentoonstelling aan te pakken. Anderen kregen opvallend genoeg niets.

 13. Dat wordt vast een mooie blogserie.

  Vreemd dat niet iedereen stil staat bij deze langdurige vrede.
  Op veel plaatsen, teveel plaatsen heerst nog steeds geen vrede, maar een moordende oorlog.

  Vredelievende groet,

Reacties zijn gesloten.