Vrijwilligerswerk is de nieuwe hobby van Nederland

Vrijwilligerswerk is de nieuwe hobby van Nederland

Vrijwilligerswerk is de nieuwe hobby van Nederland

Steeds vaker zie ik als ik eens door wat vacatures blader, de mooiste banen staan er maar zodra je verder leest zie je opeens waarom het het ook echt te mooi is, het is vrijwilligerswerk. En bij een verdwaalde vacature blijft het niet, er komt reclame voor op tv en zelfs de grootste bedrijven durven erom te vragen, of het zo fantastisch is dat je gratis mag komen werken. Het is fantastisch voor de ‘werkgever’ want ze moeten je alleen tevreden houden, niet betalen. Want vrijwilligerswerk is de nieuwe hobby van Nederland.

Cijfertjes
Maar Nederland zou Nederland niet zijn als er geen cijfertjes bekend zijn. Zo doen hoog opgeleide mensen vaker vrijwilligerswerk. Een mooi iets maar de cijfers gaan vanaf 15-jarige leeftijd en de drempel is laag, minstens 1 keer per jaar. Dat hoger opgeleide mensen meer vrijwilligerswerk kunnen doen is denk ik vooral omdat zij er de tijd voor hebben. Lager opgeleide mensen moeten tenslotte meer uren werken om een leuk basisinkomen te hebben. Mensen met een deeltijdbaan doen ook meer vrijwilligerswerk, niet minimaal één keer per jaar maar minimaal één keer in de vier weken. De cijfers zijn enigszins anders als er wordt gekeken naar mensen die verbonden zijn aan een geloof. Zij werken vaker gratis dan welke andere leeftijdsgroep in Nederland. Onbegrijpelijk als je het mij vraagt, waarom werk je gratis als hetzelfde werk ook betaald kan worden?

Vereniging en school
Vrijwilligerswerk is de nieuwe hobby van NederlandRonduit de grootste groep vrijwilligers zijn mensen die deels voor een gezin of huishouden zorgen. Zij werken deeltijds of niet en onder hen zijn veel moeders met minimaal 1 kind onder de 12, ruim 12% maakt onbetaalde uren op de plaatselijk school. Ook vaders zijn relatief vaak vrijwilliger, 21% met een kind onder de 18 doet gratis werk bij de plaatselijke sportvereniging. Mooi werk waar ik meteen even bij wil zeggen dat vrijwillig meegaan op schoolreisje of een bardienst draaien bij de voetbalclub onderdeel zijn van beide organisaties. Alleen waren het in mijn schooljaren, altijd dezelfde moeders die meegingen terwijl de vaders gewoon aan het werk waren. Net als de mijne dus. Het is namelijk nog steeds vaak zo dat vrouwen/moeders, minder werken qua uren dan mannen/vaders. Maar dat wel aanvullen met gratis werk.

Elke sector
Bij vrijwilligers denken veel mensen aan de mensen die ouderen helpen, maar ze zijn er in elke sector. Ze werken ik dierenasielen, in bibliotheken, in ziekenhuizen, als gastdocent en op festivals. Als designer, voor het rode kruis, voor asielzoekers en vluchtelingen, als secretaris, penningmeester, ict’ er, contentbeheerder, grafisch vormgever, rondleider, reisbegeleider, klusser en nog veel meer. Ze werken in elke sector en hoewel niet bij alle vacatures, wordt er wel in al die sectoren geld verdient, maar niet door de vrijwilliger, die doet het voor maximaal 1500 euro per jaar en dat betalen we met zijn alle, dank u Belastingdienst.

Vrijwilligerswerk is de nieuwe hobby van Nederland
Om terug te komen op mijn stelling, als ik zie hoeveel werk gratis word aangeboden èn gedaan dan vraag ik me serieus af, hebben mensen geen hobby meer? Gastheer/vrouw in het ziekenhuis waarbij mensen op weg helpen in een tochtige gang de juiste omschrijving is, ik kan me niet voorstellen dat je dat met plezier doet. Dat is werk voor betaalde krachten achter een balie, voor de receptie en voor de ook aanwezige beveiliging. Bijhouden van websites, spullen verzamelen voor veilingen, buslijnen rijden, prematuur of doodgeboren baby’s fotograferen, ik kwam het op mijn zoektocht naar voorbeelden allemaal tegen. Hoewel de meeste vrijwilligersvacatures al belachelijk zijn, zijn de eisen het al helemaal. Of je maar even 4 dagen per week beschikbaar wil zijn. Dat ik het totaal niet eens ben met de gang van zaken dat is wel duidelijk, ik heb niets tegen mensen die vrijwilligerswerk doen, maar doe dan in ieder geval werk waar je iemand persoonlijk mee helpt, niet de baas van een (groot) bedrijf.

Hebben mensen niets meer te doen? Hebben ze na jaren van werken geen zin om eens niet naar iemands pijpen te moeten dansen? Zijn ze niet gezellig getrouwd of vervelen ze zich? Blijkbaar want er werken meer mensen vrijwillig dan ooit en zolang die het werk gratis doen komt er geen betaald werk voor terug en zitten er mensen werkloos thuis of moesten noodgedwongen een andere opleiding doen.

22 thoughts on “Vrijwilligerswerk is de nieuwe hobby van Nederland

 1. In mijn jongere jaren was ik vrijwillig lid van dit of dat, deed aan bestuurswerk, stak mijn handen uit de mouwen voor clubs en verenigingen en leidde een ouderencommissie op de school van zoonlief. Maar je komt er al snel achter dat al dat vrijwilligerswerk veel tijd en frustratie geeft maar zelden echte bevrediging. Nu pas ik er echt voor. Het is een schande dat we niet willen betalen voor mensen die toch het zware werk moeten opknappen. Hele bedrijfstakken draaien op dit soort mensen….Nee, goed verhaal van jou en vingers op zere plekken.

 2. Ja dat is de keerzijde natuurlijk dat jij helemaal geen rust hebt. Nou nog een leuke tijdrovende hobby en je hebt straks een hele dag in de week voor jezelf!

 3. Soms is het inderdaad van de zotte. Betaalde banen die door vrijwilligers worden opgevuld. Dat vind ik niet kunnen. Overig denk ik niet dat vrijwilligers zich vervelen. Of een slecht huwelijk hebben. Althans dat hoop ik want vriendje-lief doet ook vrijwilligerswerk. Een betaalde baan zit er niet maar op deze manier komt-ie toch onder de mensen en is-ie bezig. En – ook al hebben we geen slecht huwelijk – ik vind het toch wel lekker dat-ie een ochtend in de week weg is. ?

 4. Voor mij is vrijwilligerswerk niet iets voor in de zorg, dat zouden in mijn optiek toch vooral betaalde krachten moeten zijn. Al is het wel zo, dat het hartstikke fijn is dat er bijvoorbeeld ook daar bepaalde mensen zich vrijwilliger inzetten om mensen te vermaken (dus niet te verzorgen). Vrijwilligers hoort volgens mij vooral bij sportclubs, fanfares of weet ik wat voor andere verenigingen.

 5. Het vrijwilligerswerk is gierend uit de hand gelopen, regelmatig worden banen wegbezuinigd waarna men er vrijwilligers voor zoekt.
  Ik weiger zelf vrijwilligers werk te doen maar zet me natuurlijk wél in als er in mijn omgeving mensen ergens hulp voor nodig hebben. Bij scholen en sportverenigingen zijn vaak wel dingen waarin de ouders kunnen bijspringen en soms zijn er wel dingen, zoals jij zelf doet en ik tussen de reacties al zag, die puur” het uitdragen van iets dat je belangrijk vindt” is.
  Voor echt vrijwilligerswerk moet er iets van een soort binding zijn naar mijn idee. Daar solliciteer je niet voor maar daar rol je in omdat je er altijd al in de buurt rondhing.

 6. Sinds kort heb ik er weer een vrijwilligersbaantje bij.

  Ik ben ambassadeur van de stichting zorgeloosmetdiabetesnaarschool geworden.

  Ik doe dit graag.

  Vrolijke groet,

 7. Burenhulp ben ik het mee eens een pan etje eten regelen kinderen opvangen in nood. Das toch anders dan een berg geld betalen in een verzorgingshuis en nog de kinderen op laten draven.

 8. Het is natuurlijk lekker goedkoop. Hetzelfde als familieleden verzoeken te helpen met de verzorging van patiënten in verzorgingstehuizen.
  Toch herinner ik me mensen die vinden dat niet alles hoeft te worden betaald. Ze menen dat simpele burenhulp ook voldoet ipv een verpleegkundige. Zij denken dat alles gratis moet, dat iedereen een handje moet toesteken zonder beloning.
  Onbegrijpelijk.

 9. ik heb jaren vrijwilligerswerk gedaan in een karateclub. Dit deed ik erg graag. Maar als je ziet hoe het er in andere sporttakken aan toegaat wat betreft vergoedingen enz.wrijft het wel een beetje. De ene sport is duidelijk de andere niet op gebied van vrijwilligerswerk.

 10. Ik heb heel wat uren op de basisschool doorgebracht als lees-, computer- en knutselmoeder, verder was ik in een ver verleden peuterspeelzaal(hulp)leidster, en nu al zo’n twintig jaar vrijwilliger bij een stichting die o.a. kleding- en voedselpakketten voor mensen in Roemenië verzorgt. Met heel veel plezier en zonder winstoogmerk :-) Oh ja, en hobbies heb ik ook nog.

 11. Ik ben jarenlang muziekvrijwilliger geweest voor mensen met een verstandelijke beperking. Dat was erg leuk om te doen, maar na bijna acht jaar was het ook genoeg. Vrijwilligerswerk mag naar mijn idee geen banen verdringen, al is dat wel vaak het geval.

 12. Ik heb jarenlang vrijwilligerswerk gedaan bij een plaatselijke sportvereniging, heb judoles gegeven, ben voorzitter geweest van een stichting die peuterspeelwerk begeleidde, en kan me toch wel gedeeltelijk vinden in wat je schrijft. Daar waar je werk verricht wat feitelijk betaald zou moeten worden, moet je geen vrijwilligers inzetten. Er lopen genoeg mensen rond die een baan zoeken en niet aan de slag kunnen.

 13. Je hebt daden van naastenliefde en je hebt arbeidsdiensten.
  Het is maar waar je voor kiest.

 14. Heel heel mooi verwoord Liesbeth!!
  Vrijwilligers zullen er altijd zijn, maar waar sommige dingen vroeger gewoon inderdaad betaalde banen waren wordt dat nu door vrijwilligers gedaan. Eigenlijk geen goede zaak dus. Je voorbeeld van het ziekenhuis is daar een goede van. En vroeger werd vrijwilligerswerk gewoon gedaan, tegenwoordig moet je er voor solliciteren en wordt er zelfs nog een hoop van je verwacht.

 15. Het kan voor veel mensen juist een leuke bezigheid zijn. Ik ben afgekeurd voor het werk waar ik voor ben opgeleid, en voor nog veel meer. Ik heb nu jaren na mijn revalidatie helemaal geen zin om thuis op de bank te zitten maar niemand neemt me aan. Te oud en zo.. En door me vrijwillig in te zetten heb ik toch wel wat bereikt waar ik me prettig bij voel. Daarnaast krijg ik er een vergoeding voor die alle kosten dekt. Prima toch?!

 16. Dat is ook smerig wel blij zijn dat die vuurtoren er nog is maar het niet tonen. Je zal ook wel geen recht op vergoeding hebben denk ik. Het is jammer dat je zo ver van me vandaan zit alhoewel het met mijn rooster ook rot plannen is. De meeste vrijwilligers die hier worden gevraagd zijn ook geen dingen zoals dit. Het durf te vragen niveau is erg hoog hier. Dingen zoals dat van jouw of kleine in principe verliesdraaiende musea daar zou juist geld heen moeten in plaats van gratis krachten.

 17. Ik ben als vrijwilliger aan het werk in de vuuurtoren. De vuurtoren stond in 2011 te koop. Hij is volledig demontabel en stond te vervallen. Dat vond ik ontzettend jammer als buurtbewoner. Met een kleine groep mensen werd een stichting opgericht en is er veel werk verzet om de vuurtoren te redden en te kopen voor een symbolische euro. Het geld dat we ophalen via entrees wordt gebruikt voor de schilderwerken die om de tien jaar moeten gebeuren (kostenplaatje 10.000 euro). Ik vind het leuk om te doen. We krijgen er niks voor. Het is volledig onbezoldigd en er zijn geen betaalde banen. De toren werd door de vrijwilligers gered en nieuw leven ingeblazen en onderhouden. Niet alle vrijwilligerswerk is dus inpikken van betaalde banen. Dat kan inderdaad niet.
  Wij vinden het trouwens heel moeilijk om vrijwilligers te vinden… Het is hier natuurlijk ook dun bevolkt en zeer vergrijsd. Ik ben zowat de jongste vrijwilliger en niet-gepensioneerd. Het werk doe ik puur uit, noem het maar ‘liefde voor de vuurtoren.’ Ik vind het wel heel erg dat de gemeente de vuurtoren overal gebruikt als symbool voor de streek maar er verder nooit naar heeft omgekeken en niet kocht. Dat vrijwilligerswerk komt hen dus wel goed uit. Het zou niet mogen. Daarin heb je dus helemaal gelijk.

 18. zal een discussie punt blijven
  wat jij en Marylou doen is goed werk
  maar als er b.v in de zorg iemand vrijwillig werkt en er een betaalde baan voor weg gaat
  is er iets ergs aan de hand

  ik weet niet wat vervelen is :)
  het is ff een hele klus , maar ik zeg maar zo het is er goed weer voor

  ja de droogte is op vele plaatsen goed zichtbaar

  fijn weekend groet

 19. Ik ben het heel erg met je eens. Er zijn echt wel functies die nu gratis door vrijwilligers gedaan worden, die eerst door betaalde krachten werden gedaan. Alleen maar omdat er flink bezuinigd werd in die sectoren en men het werk tóch door wilde laten gaan. Het culturele werk in een buurthuis, zoals ik jaren gedaan heb, bestaat helemaal niet meer in de vorm van toen. Buurthuizen zijn een simpele vrijetijdsbesteding geworden.. en soms een kinderopvangmogelijkheid. Dát kunnen vrijwilligers inderdaad ook wel draaiende houden, eventueel met supervisie van één betaalde kracht. Lekker goedkoop.

 20. Een beetje discussie loop ik niet van weg daar schreef ik dit voor. En dan jouw vrijwilligerswerk. Ik ben blij dat je het doet want in Nederland ken ik van het vergelijkbare alleen mensen die geld ophalen. Wat jij doet is eerst geen betaald werk geweest. Ik heb het specifiek over v-werk waarin mensen niet betaald worden maar wel werk doen waar anderen voor betaald krijgen of hebben gekregen. Als voorbeeld vrijwilligers die ipv een spelletje de ouderen onder de douche moeten stoppen. Overigens heb ik weggelaten dat ik zelf ook v-werk doe, kinderen vertellen ik over wo2 is ook puur vrijwillig zelfs zonder benzinevergoeding en zal ook nooit betaald worden.

 21. Sorry dat ik reageer en helemaal niet akkoord ben met wat je schrijft.Ik heb een fulltime loopbaan afgemaakt .Ben na mijn pensioen ondanks mijn hobby’s, me gratis gaan inzetten voor de medemens.Ik leer kinderen en mensen meer over veiligheid en geef lessen in scholen, in de hoop dat ze gevaren herkennen en dat we de doden die er tegenwoordig meer en meer vallen in huisbranden naar beneden kunnen halen.Want een huisbrand kan iedereen overkomen.en die slachtoffers zijn zwaar voor het leven getekend.Ik doe het gratis en krijg alleen een kilometervergoeding.Ik zet me in voor een vereniging die tot hiertoe geen subsidies ontvangt.”Het kinderbrandwondenfonds”.Het kan goed zijn dat het er op sommige plekken heel anders aan toegaat maar er zijn echt nog heel veel vrijwilligers die zich gratis inzetten en goed werk verrichten.Vrijwilligers zijn niet de mensen die met werk van anderen gaan lopen.Ze proberen alleen aandacht en hulp te geven waar de betaalde krachten geen tijd voor hebben .Je had minstens ook de andere kant kunnen belichten of ga eens kijken naar het werk dat sommige vrijwilligers verzetten.Ik verveel me niet,heb genoeg te doen en vul alleen gaten op voor dingen die anderen niet kunnen geven.

Comments are closed.

Back To Top