Schermen en abonnementen
Actueel,  Boeken en films

Schermen en abonnementen

Met het oerwoud aan reclame op TV wijken steeds meer mensen uit naar andere bronnen van vermaak. Liefst onbeperkt, praktisch en tijdslurpend. Maar dat laatste daar denken we niet aan. En dat kinderen dit doodnormaal vinden dat is ook al geen probleem. Over schermen en abonnementen en de gevolgen ervan.

Kijken
Met de komst van Netflix, videoland, Pathé thuis en alle varianten die ik helemaal niet wil kennen is het opeens zeer normaal om meerdere afleveringen te kijken en als er geen nieuwe zijn, dan kijken we toch een andere serie?
Waar illegaal downloaden een steeds groter euvel werd voor de producenten, bedachten ze een mooi fenomeen. En velen volgden want nu is alle muziek bereikbaar. Je betaald voor een programma, een app, een opslag van films en series. Reuze handig maar al snel zo’n 120 euro per jaar. Zonder dat je ook maar iets in je handen hebt. En dan volgt Bolpuntcom natuurlijk ook, want ook zij zien dat e-books zo mateloos populair zijn omdat mensen ze onderling delen in plaats van bij hun kopen. Uiteraard is er iets te zeggen in het besparen op papier, maar is het besparen op geld niet net zo belangrijk?

Luisteren
En al die diensten kosten ‘maar’ of ‘nog geen’ 10 euro per maand. Maar lees je wel voor zoveel per maand? Boeken kun je heel goedkoop tot gratis vinden, goedkoper dan de bibliotheek. Muziek; hoeveel luister je nu echt? En als je onbeperkt toegang hebt, heb je er dan nog plezier van? De laatste cd die ik kocht was er één voor m’n vriend omdat hij zijn vorige kapot had gedraaid. Dat is een onbekend fenomeen tegenwoordig. In de tussentijd rip ik regelmatig muziek van youtube. Ik koop nog steeds albums en muziek. Maar weiger er teveel voor te betalen, zeker als je je bedenkt dat een cd vroeger 25 euro kostte en er 20 nummers op stonden. Dus ik betaal voor nummers die ik goed vind en die zet ik op mijn computer en harde schijf. Daarnaast is er nog zoiets als privacy, dit soort bedrijven verdienen geld aan reclame die ze prima af kunnen stemmen omdat jij zo trouw doorgeeft welke muziek je graag wilt horen.

Goedkoop boeken lezen, hoe doe je dat?

Lezen
Ook ik ben tegen verspilling zo vind ik kranten en zeker die gratis met reclame gevulde meuk, totaal overbodig. Maar waar je die krant vroeger door kon geven aan de buurvrouw of in de kattenbak legde, moet voor beide een oplossing komen. Oftewel waar je denkt te besparen geef je eigenlijk meer uit. Zo kan je namelijk prima even door een tijdschrift bladeren en zien dat de Zoom alweer 3 artikelen heeft waar je niets mee kan of die je al kent, maar betaal voor je abonnement als Blendle wel altijd, ook als je geen tijd hebt of het blad deze maand niet naar je smaak is. Daarbij liggen de bladen gratis in de bibliotheek, hoef je niet eens een pasje voor te hebben.

En dan de echte kosten, want het is niet alleen die 10 euro per abonnement het is ook de extra stroom, die extra tv en alle andere schermen want ja de kids mogen ook kijken wat ze willen. Onbeperkt, want dat is wat nu normaal lijkt te worden in plaats van buiten spelen.

13 reacties

 • Yova

  Kinderen zitten te veel binnen. Het is gezond om buiten te spelen. Tegenwoordig hebben te veel op tv. Netflix hebben wij ook. Maar wij kijken amper ernaar. Hebben kinderen niets anders?

 • VillaSappho

  Geen zorgen ik ook niet wel gehad maar na een week eruit. Te weinig leuke series voor mij films die ik al tig jaar in de kast had staan en dan dat je al snel een paar uur niks doet. Sluipt er gewoon in. Niks paria gezond verstand!

 • rietepietz

  Tja, ik ben nog opgegroeid zónder TV en uiteraard zonder computer. Ik héb een TV, een internetaansluiting en een computer maar daar benut ik nauwelijks de mogelijkheden van, geen netflix, geen @reader, geen slimme telefoon en de TV is overdag altijd uit nadat ik in bed naar het nieuws gekeken heb. Gewoon lekker ouderwets, veel naar buiten;-)

 • son370

  Ik heb een abo bij de bieb voor 45 euro per jaar leen ik dvd’s, cd’s (die rip ik) tijdschriften boeken, ebooks en gratis 3 cursussen per jaar, dar allemaal voor die 45 euro.Zo kan het ook!

 • Eline van Vliet

  Ik vind het allemaal geweldig. Waar ik me vooral aan erger is een tekst met d’s en t’s op de verkeerde plek. Maar dat is mijn afwijking weer.

 • Sjoerd

  Toen ik klein was hadden we niet eens TV, ik was al wat ouder toen het eerste zwart/wit geval er kwam. Wij waren altijd buiten, of haalde een boek uit de bibliotheek… En al die mooie abonnementen kosten samen veel geld, pak die telefoon maar eens…

 • Michel

  De meeste mensen hebben niet eens door dat al die onzin is verzonnen puur en alleen om geld te verdienen. Net wat je zegt, in de bieb is ook veel te vinden en al die schermen zijn uiteindelijk funest voor je ogen.

 • fietszwerver

  mogge Liesbeth
  van veel jij noemt heb ik wel gehoord , maar is bij mij niet aan de orde
  maar je hebt gelijk , het kost handen vol geld en dat terwijl er veel is wat je niet kijkt of nodig hebt
  Ik kijk smorgens het nieuws bij het ontbijt en dan is de tv uit , wil ik echt iets nalezen , kijk ik op de pc naar een krant
  eigenlijk is het bij mij nog net als vroeger , ik speel liever buiten :)

  zonnige groet