Poffertjeskraam Openluchtmuseum Arnhem

Poffertjeskraam Openluchtmuseum Arnhem

Poffertjeskraam Openluchtmuseum Arnhem

Oud maar heerlijk Hollands, dat zijn poffertjes die ik aan toeristen uitleg als ‘little pancakes’. Maar toen ik daags voor we naar het openluchtmuseum zouden gaan aan de poffertjeskraam dacht toen moest ik het Frans ook uit leggen. En eenmaal in een knus hokje gedoken zei hij dan ook; ‘Ik kan me niet herinneren dat ik ooit poffertjes op heb’. Ik raapte mijn kaak van tafel maar bleef hem enigszins verbaasd aankijken. ‘Er gaat een wereld voor je open door mijn hang naar lekkere dingen, nietwaar?’.

Poffertjes

Een poffertjeskraam is van oorsprong een demontabele kraam die meereist met kermissen. Sommigen van deze paviljoens vestigden zich vast op één locatie. De kraam op de Meent in Rotterdam was er van oorsprong één. Ook in het Openluchtmuseum staat zo’n heerlijk geurend paviljoen, deze stond van oorsprong in Epe en heette toen Holle Bolle Gijs.

Poffertjeskramen zijn ingedeeld met een open keuken waar een grote poffertjesplaat centraal staat. Deze keuken is vaak aan de voorkant buiten maar soms ook binnen. In de centrale zaal van het restaurant bevinden zich nissen of coupes met houten banken. Middenin de zaal staan vaak nog (klap)tafels met houten stoelen in lange rijen achter elkaar. Het geheel wordt gekenmerkt door een ouderwetse gezellige sfeer, met kroonluchters en houtsnijwerk.

Hoewel de poffertjeskraam oud-Hollands aandoet, smaakten de poffertjes goddelijk. En zoals altijd eindigde een deel van de poedersuiker waar het helemaal niet thuishoort maar dat deed niet onder aan sfeer en smaak. Ik ben nou eenmaal dol op dit zoete deeggerecht gelukkig is die in het Openluchtmuseum het hele jaar open.

Poffertjeskraam Openluchtmuseum Arnhem

21 thoughts on “Poffertjeskraam Openluchtmuseum Arnhem

 1. In het openluchtmuseum heb ik ze ook gegeten………na een patatje.
  Dat was er teveel aan!
  Ik weet wel dat mijn zoon ooit een poffertjeskraam wilde beginnen maar toen kwam de pizzaria op zijn pad.

 2. IN onze wijk staat er vaak een. Lekkere hapjes, dik makend, maar eens in de zoveel tijd moet het kunnen. Je zou ook op het Museumplein terecht kunnen bij de ijsbaan daar. Ruikt al heerlijk op afstand….

 3. Geweldige eerste foto! Ik proef de authentieke smaak van de poffertjes. Klontje roomboter en een laagje poedersuiker…
  Mijn man noemt mij Holle Bolle Gijs omdat ik zoveel kan eten (-:
  Fijne oudejaarsdag ♥

 4. Poffertjes. Heerlijk. Wel erg lang geleden. Vroeger in Dordt ‘vaak’ gegeten en later ook in Amsterdam. Krijg er nu spontaan trek in…

 5. Ik ken het wel, heb zelfs nog een poffertjespan in de kast staan.Vroeger maakte ik er wel eens als mijn kinderen verjaardagsfeestjes gaven voor de vriendjes

 6. Hoewel ik op z’n tijd graag een heerlijk dun pannenkoekje mag wegwerken zijn poffertjes dan weer niét mijn ding. bbrrr, dikke klonten deeg. In Den Haag op het malieveld stond ( en staat waarschijnlijk nog steeds) zo’n poffertjeskraam, wat mij betreft “bakken ze er niets van” .

 7. Liefst 2 klontjes boter en veel poedersuiker. Toen de kinderen klein waren maakten we ze nogal eens zelf maar buiten aan de kraam smaken ze eigenlijk het lekkers.
  Moet toch eens naar het Openlucht museum.

 8. Vind het Openluchtmuseum Arnhem zo gezellig, zo erg oud Hollands.
  Zo kom je dingen uit je jeugd tegen, zoals heerlijk poffertjes. Hans

Comments are closed.

Back To Top