Luie fietser

Luie fietser, of toch niet?

Luie fietser

Voor maanden dacht ik dat ik een luie fietser aan het worden was. Niet vooruit te branden was ik. Dacht zelfs serieus aan een elektrische fiets! Teveel met de auto, te weinig op de fiets, geen chocola maar wel die zalige letterkoekjes, misschien toch te vaak coca cola vanille in plaats van zero. Van alles ging door mijn hoofd en dan vooral alle zondes… Ik had ook de ene smerige kutsmoes na de ander, walgelijk gewoon. Ja maar morgen gaat het regenen…schat kan je me even ophalen? Lui mensen, enorm gigantisch lui was ik. Het kroop er langzaam in maar als ik dan eens fietste dan was het ook niet ff lekker maar slopend vermoeiend.

Het was dan ook een maandje of wat geleden dat ik aan een los spaakje en algehele irritante versnellingen merkte dat het tijd was voor een rondje fietsenmaker. En mensen of het nooit meer ging gebeuren, heb ik nu een echte fietsenmaker gevonden. Zo één die weet wat hij doet, zo één die je geen poot uitdraait en bovenal mijn fiets maakt met degelijke onderdelen.

Ik vroeg hem of hij toevallig oude spaken had, die kunnen wat meer hebben, mij bijvoorbeeld. Hij wees om de hoek van zijn werkplaats en daar had hij behalve een wand vol spaken ook elk ander onderdeel van een fiets hangen-liggen-staan die je maar kan bedenken. Ik was even in fiets-heaven en lazerde met een klap weer tegen de vlakte toen hij de niet zo fantastische conclusie trok dat ik een nieuw achterwiel nodig had. Nou heeft hij genoeg velgen liggen, maar de mijne moest hij even zoeken. Niet zo gek tijdens de gemiddelde wielertour zijn er minder velgen aanwezig als daar in zijn werkplaats. Daarbij ‘moest er nog wel wat meer aan gebeuren’, normaal vlas ik net zo lang tot ik alles weet inclusief de prijzen. Maar bij deze man niet, nee deze man mocht zijn gang gaan. En mijn vertrouwen werd niet beschaamd.

Nu een kleine week geleden haalde ik mijn (niet duur gerepareerde) fiets weer op en al bij het wegrijden van zijn terrein voelde ik het. Hoewel bepaald niet slank bleek ik niet langer een luie fietser want met dat nieuw achterwiel en nieuwe versnellingskabel ga ik weer als de brandweer en dat nog steeds zonder accu.

22 thoughts on “Luie fietser

 1. Een goede monteur is nooit te duur.
  Ik ben blij dat je die gevonden hebt.
  Maar het scheelt ook enorm wat voor soort merk en nog belangrijker, wat voor type van dat merk.
  B.v. een Batavus Old Dutch is dr allerbeste omafiets.
  Daar kan b.v. Gazelle niet tegenop hoewel hij in de buurt komt.
  De Gazelle Primeur stadsfiets was ook de beste van allemaal. Op dat soort fietsen hoef je bij wijze van spreken, niet te trappen. ?

 2. ik fiets iedere dag naar mijn werk. Dat is zo’n 4 km van waar ik woon.
  De auto laat is voor wat hij is in het centrum. Daar ga je rapper te voet vooruit.

 3. Over een jaar of 20 ben jij pas aan een elektrische fiets toe joh…
  Misschien, als je het perse wilt, net iets strenger voor jezelf zijn.. hoewel dat niet makkelijk is als je andere alternatieven hebt.
  Ik denk ook wel eens.. pff ik zit gewoon veel te vaak in die auto. Zelfs naar de sportschool ben ik nog maar 2x op de fiets gegaan…
  Mmmm… maar inmiddels heb ik wel mijn 3e elektrische fiets. Heerlijk en deze past me perfect, voelt stukken beter dan de 2e…
  Hoop er in het nieuwe jaar heel veel gebruik van te gaan maken!
  Fijne jaarwisseling en een gelukkig 2018!

 4. Ik fiets ook veel te weinig. En ieder weekend neem ik me voor om weer te gaan fietsen, maar dan is het óf de wind óf de regen óf allebei die mij er dan van weerhouden. Want het moet wel leuk blijven…

 5. Fietsen kunnen over het algemeen relatief lang mee als je er een beetje aardig mee omspringt.En alles valt te repareren. IK moet aan de nieuwe banden. Na een paar jaar lekker zomers fietsen zijn die dingen toch sneller gesleten dan gedacht. KOmend voorjaar maar eens zo’n lekker adresje opzoeken waar ze dat soort klusjes kunnen doen voor me…Want zelf begin ik er niet meer aan. Nou ja, de voorkant nog wel, maar achter??

 6. dank je Liesbethje :)
  jij veel fiets kilometers , ik zelf hoop op veel wandel kilometers in het nieuwe jaar

 7. ja, zo kan het dus ook! Ik heb er wel eentje met een accu, uit voorzorg want ik wil hem mijn hele leven behouden. Ik wens je nog veel fijne kilometers en mooi weer toe, dan is fietsen echt fijn.

 8. Als iets niet prettig gaat, zoek je altijd naar wat je fout doet.
  Een echte fietsenmaker en stukken goedkoper van een elektrische fiets. Hans

 9. Ik fiets helaas helemaal niet meer, ik neem het me minstens iedere week een keer voor, maar het komt er nooit van. Voor ik erop kan stappen moet ik eerst een paar nieuwe banden erop zetten, smeren, ketting vervangen, je snapt het wel. Dat wordt niks meer.

 10. een fietsenmaker naar mijn hard
  iemand die zoveel losse spaken en velgen heeft en er een goed uitgebalanceerd wiel van kan maken is top
  ik denk dat alleen het daar zijn en het spreken met die man jou luiheid weg nam
  en je reactie op die van mevrouwwilliams ondersteun ik volkomen
  ik wens hier gelijk prins Doezel en jou en Frans een fijne jaarwisseling en een gezond 2018

 11. Bij mijn laatste bezoek aan de fietsenhersteller mocht ik horen dat behalve een nieuw achterwiel ik blijkbaar ook de versnellingen volledig versleten had. Daar schrok ik toch heel erg van. Volgens de goeie man had ik die te weinig onderhouden – te weinig smeerolie. Persoonlijk vermoed ik dat ik ook net te veel schakel. De smeerolie staat niet ver dus zal dat niet vlug een probleem zijn. Ik rij ook haast nooit meer met de auto. Dat lokt niet echt. Bij regenweer is het wel aanlokkelijk om de bus te nemen naar het station. Sinds ik mijn busabonnement liet annuleren om een fiets vergoeding te kunnen ontvangen, is die verleiding kleiner geworden. Ondanks mijn streven om minsten 100 km per week te fietsen (dat meestal lukt) rij ik zelden rap. Te oordelen aan de vele fietsers die me voorbij snellen ben ik al jaren een echte slak geworden. Dat kan me al een hele poos niets meer schelen. Ik ben geen wielrenner maar een fietser. Een pedolec is niet aan mij besteed.
  mvg

 12. Misschien een luie fietster maar zeker geen luie blogger. Wauw, wat ben je productief.

 13. Ook ik geniet telkens weer van mijn nagekeken en opgeknapte fiets.

  Al is het maar dat het met hard opgepompte banden fijner fietst.

  Vrolijke groet,

 14. Wens je zeker een heel leuk fietsjaar in 2018.Een goede vakman wordt zeldzaam en is voor alles broodnodig.Gelukkig heb jij die gevonden.

 15. Dat is effe fijn, dat je nu weer gaat als de brandweer :-)
  Heb ook wel eens zoiets gehad, dacht dat het aan mij lag, maar de fietsenmaker maakte dat ik niet meer aan mezelf hoefde te twijfelen ……… veel fietsplezier in 2018

 16. Aha… jij was niet lui maar je fiets was moe! Dat soort dingen sluipt erin zonder dat je het merkt.

 17. Je maakt dezelfde beweging maar gebruikt niet dezelfde kracht. Er is een formule voor maar bij elektrisch fietsen verbruik je veel minder energie. Het is goed om mensen uit de auto te krijgen maar 10 km met stroom is anders dan 10 kilometer op eigen kracht. En ja als ik een puber op een elektrische fiets zie rijden in een niet heuvelachtig gebied dan noem ik dat lui.

 18. Laat je gaan Liesbeth. Fiets nu maar vrolijk en gezwind het nieuwe jaar in.

 19. Ik vind het zo bijzonder dat een electrische fiets met lui vergeleken wordt. Er is gebleken dat mensen er veel meer mee fietsen dan ze voorheen deden en je fietst nog altijd zelf,het is een hulpmiddel ,het vervangt niet jouw spierkracht om te fietsen.

Geen reacties meer mogelijk.

Back To Top