Podcasts over de Tweede Wereldoorlog

Podcasts over de Tweede Wereldoorlog

Podcasts over de Tweede Wereldoorlog

Op mijn zoektocht naar informatie kwam ik toevallig een podcast over de Tweede Wereldoorlog tegen. Ik heb me nooit echt aan podcasts gewaagd simpelweg omdat ik veel te snel afgeleid ben. Maar toen ik het onderwerp hoorde besloot ik fijn wat foto’s te bewerken en vlogen de afleveringen voorbij. Ik luisterde meer podcasts over de Tweede Wereldoorlog en deel met jullie mijn favorieten.

Jodenvervolging in foto’s
Korte podcasts over de Jodenvervolging. Bij de podcasts staan foto’s waar meer over verteld wordt. Een zeer informatieve reeks korte podcasts over de jodenvervolging, zeer informatief vooral en ook voor mensen met weinig kennis over de Tweede Wereldoorlog.

In 1933 begon voor ons de oorlog al

Podcast de Oversteek
Het is 20 september 1944 en voor wie mijn ‘op naar 75 jaar bevrijding‘-serie herinnert weet dat in die periode Operatie Market Garden bezig is. We staan aan de oever van de Waal achter ons een corridor van bevrijd land en daar verderop die mooie Nijmeegse brug die de geallieerden maar niet overkomen. Zeer bekende militaire strategie zegt dat wanneer je een brug wil veroveren je die van twee kanten moet benaderen. Dat weet Julian Aaron Cook ook en de volgende dag, een woensdagmiddag 15:00 uur, gaat hij met zijn mannen in de door het Britse 30e corps meegenomen canvasboten de Waal over. De Britse troepen schieten rookgranaten af maar de Amerikaanse mannen van Cook komen onder vuur te liggen. Deze podcasts gaat over de mannen die daar overstaken en is ingesproken door diverse Nijmegenaren wat het authentiek maakt maar wel anders dan andere podcasts, om te luisteren. Podcast de Oversteek hoor je hier.

Podcasts over de Tweede WereldoorlogDe familie Romeijn
De twee zusjes Romeijn gaat op zoek naar het verhaal van hun overgrootvader Simon die tijdens en na de Tweede Wereldoorlog in Amsterdam bij de politie werkte. Ze gaan op zoek naar wat hun opa te maken heeft met de deportaties. Goed opgezette professionele podcasts echt een tip dit is één van mijn favorieten. Je luistert de zusjes hier.

De Hilte 11
Wat er achter een adres schuil gaat, niemand weet het. Maar in deze podcast wordt er door nabestaanden en door in de jaren 80 opgenomen verhalen verteld over wat een familie gebeurde in de Tweede Wereldoorlog. Deze podcast over Gieten in de oorlog gaat over de familie Nijboer over een vader die met een enorm bedrag in losgeld vrij kan komen, maar zijn zoon niet kan redden. Een bijzondere podcast, professioneel opgezet met mooie gesprekken met nog levende familie en met tapes die ruim na de oorlog zijn opgenomen. Luister deze goede podcast hier.

Toen ik zeven was hebben de Duitsers mijn huis verwoest

Een jongen in de oorlog kwam ik tegen toen ik eens wat informatie zocht over het bombardement op Rotterdam. Deze podcast verteld het verhaal van Koos en door Koos, toen een jongen van 7. Koos Postema, later bekend verslaggever, groeide op als jongetje in Rotterdam en maakte het bombardement mee, hoor hier zijn oorlogsverhaal en geniet van de fijne stem van deze man en de fijne manier van vertellen. De podcast is hier te vinden.

Oorlog op de flank
Professionele podcast over de bevrijding van Nederland beginnend bij D-Day eindigend bij de Oost en alles ertussen. Zeer interessante podcastserie welke luisteren als een luisterboek. De podcasts zijn wat langer per stuk maar prettig om te luisteren en zeer informatief. Deze podcastserie zijn onafhankelijk van elkaar te luisteren, kies gerust degene die je interessant vindt.

Dit is een zeer diverse reeks podcasts over de Tweede Wereldoorlog. Elke podcast belicht een totaal ander deel van de oorlog. Van een onderdeel van Operatie Market Garden tot aan een persoonlijk relaas van een toen Jonge Rotterdammer. Ben je niet gewend podcasts te luisteren probeer dan een ‘jongen in de oorlog’, weet je veel over de oorlog en wil je meer weten dan raad ik Oorlog op de Flank aan. Zowel de Hilte 11 als de Familie Romeijn luisteren als een boek.

22 thoughts on “Podcasts over de Tweede Wereldoorlog

 1. Dat is het leuke van internet, je komt van alles tegen. Ik luister weer andere podcast, leuk dat dat allemaal kan.

 2. Nu maak je me echt heel nieuwsgierig. Ik luister (om dezelfde reden als die jij noemt) nooit naar podcasts, maar hier zitten er een paar tussen die ik heel interessant vind.

 3. ja die oversteek is me wat geweest pppfffttt
  en het verhaal van de zusjes , over losse eindjes , een verschrikking voor hen om dat alles te achterhalen

 4. Heb het al een eerder genoemd, de dag zou 48 uur moeten hebben.
  Loop al achter met mijn eigen podcasts en daar baal ik vreselijk van. Deze lijken me breselijk interessant.

 5. Deze podcast is heel compleet en informatief.
  Daar heeft men serieus werk van gemaakt. Hans

 6. Je weet dat ik de podcast ook recent ontdekt heb. En inderdaad, die over WWII luister ik ook graag. Ik heb net ‘Tante Jos’ ‘uit’ maar die bekoorde me wat minder. Ik vond ‘het kamp van mijn oma’ en ‘de jodenverraadsters’ wel echt heel mooi. En er is nog zoveel te luisteren

  Jouw tips bewaar ik. Thanks!

 7. Heb echt even moeten googelen wat nu precies podcasts zijn.. ik wist het echt niet. Komt waarschijnlijk omdat ik geen smartphone heb…. na de befaamde walkman, die ik op de fiets aan had toen ik nog werkte, ben ik afgehaakt van dat soort dingen met oortjes. :-)
  (ik voel me vaak nog jong, maar als ik dit nu zelf teruglees voel ik me pas echt een dinosaurus hahahahahaa!)

 8. Dat zijn hele mooie sites. Daar kun je wel een paar keer naar terug gaan om verder te luisteren. Dank voor deze info.

 9. Als Amsterdammer van na de oorlog, waren de verhalen over die ellendige periode in ons huis niet echt taboe. Mijn moeder was er nog altijd mee bezig. Haatte de Duitsers. Ook leasepa had slechte ervaringen. Die hadden ze te pakken genomen voor een of ander vergrijp en aardig stevig aangepakt. Beiden wilden nooit meer naar Duitsland en gaven Duitsers die hen aanspraken (de stad werd na de oorlog al snel weer bezocht door toeristen..) geen blik of woord. De jodenvervolging was ‘om de hoek’ geweest, de iets rijkeren woonden daar in Nieuw Zuid. De stad doordrongen van net leed dat jodenvervolging heet. Nog steeds. Indrukwekkend. Terreur had toen een gezicht, nu meer gluiperig en achterbaks. En die jodenhaat? Die is opnieuw opgelaaid…

 10. interessante geschiedenis over die oorlog en ik wist niet dat er zoveel podcasts over gemaakt zijn.

Comments are closed.

Back To Top