De oude fiets uit de schuur

De oude fiets uit de schuur

Het was een jaar of wat geleden ik liep achter Frans aan een schuur in en zag een fiets. Ik keek naar de fiets en daarna naar Frans en toen weer naar de fiets en toen wist hij dat die fiets van mij was. Inmiddels zijn die schuren en de rotzooi want dat is het zo ongeveer op de fiets na, van Frans en is de fiets echt van mij.

De oude fiets uit de schuur
Een schuurvondst kan je het noemen, maar toen ik de fiets voor het eerst zag was die lang zo mooi niet als nu. Behalve een dikke laag stof, een nog dikkere laag met gebrek aan liefde en daaronder een hoop gebrekkig onderhoud zag ik vooral een hele mooie oude fiets. Het ergste, de reservebanden hingen zo dichtbij dat die fiets er voor vele jaren naar heeft kunnen kijken.

Voor opa
Hoewel ik echt geen kenner hooguit een liefhebber ben, zag ik meteen dat die fiets oud was. Voorloorlogs zelfs en meteen kwam m’n opa in gedachte. Hij sprak nooit over de oorlog, maar af en toe baste hij een zin. Zo kwam ik eens in de werkplaats van de winkel die mijn familie toen nog had en zei maar meteen dat ik een 4 voor Duits had. Nog voor mijn vader een preek kon geven zei opa; Dat is meer dan genoeg al het Duits wat jij moet weten heb ik je allang geleerd. Zowel mijn vader als oma legde hem het zwijgen op. Maar uiteraard bedoel hij, Wo kann ich mein Fahrrad zurück bekommen. Een idee was beklonken.

75 jaar bevrijding
Maar voor dat idee moest er nog wel even aan de fiets gesleuteld worden. Vuil eraf, goede banden en nog heel wat meer werd er aan die fiets gesleuteld. Door Frans hè, ik heb de fietsbel gepoetst en versteld. De aanhanger werd gevuld, steunen werden gemaakt en de fiets ging mee. Het is niet zomaar een fiets, zo zonder versnellingen en de enigszins vreemd qua hoek knieën en stuur. Maar zoals jullie nog wel weten heb ik er vele kilometers heerlijk op gereden. Hoewel ik een heel klein bordje aan de fiets wilde maken met ‘voor opa’ erop heb ik het maar gelaten. De mensen riepen zelf zo vreselijk vaak fiets en Fahrrad dat de hint toch wel overgekomen is. En gezien het werkelijk schitterende weer die week denk ik dat er boven een stel mensen zijn die het ook konden waarderen.

Dynast Rijwielfabriek Venlo
Uiteraard heb ik mijn best gedaan te achterhalen waar deze fiets vandaan kwam. Maar degene die hem zo verwaarloosde is er niet meer en ook het fietsplaatje verteld me niet meer dan erop staat. Dynast Rijwielfabriek Venlo. En hoewel ik daar in Venlo wel over Cyrus, Valuas, Cové, Corbulo en Excellent fietsen heb gevonden blijkt er niets bekend over Dynast. Ook de familie Franssen ben ik tegenkomen. Te zien aan oorlogsmemoires die ik van hem gevonden hebt bestond zijn rijwielfabriek toen al maar het is maar de vraag of deze fiets daar toen ‘van de band’ gekomen is. Ik heb helaas werkelijk niets over het merk Dynast gevonden.

Daarom vraag ik mij af weet iemand meer over de oude fiets uit de schuur?

De oude fiets uit de schuur

 

30 reacties

 1. Aan mij heb je niks. Maar hij iswel heel erg gaaf. Ik wou dat-ie kon praten. Zouden vast prachtige verhalen zijn.

 2. Ik hoor wel of je blog het antwoord oplevert. Anders ga ik (vermoedelijk) volgende week een rondje Venlo voor je maken.

 3. Helaas, ik kan je ook al niet helpen, ja ik herken de jasbeschermer en het zadel wel uit de jaren 40/50 maar dat wist je zelf ook al. Maar het is wel een beauty hoor!

 4. Ik meen me te herinneren dat je lid van dat forum moest worden, maar dat was 10 jaar geleden. ?
  En echt er zijn er een paar bij die veel weten.

 5. O wat leuk. Ik heb hun een bericht gestuurd en geen antwoord gekregen. Zonde.

 6. Jet remt anders dan een nieuwe. Maar ik zou er geen 80 km tussen wo2 voertuigen en kijkende mensen doorrijden als ie niet zou remmen.

 7. RIH fietsen werden geproduceerd in Amsterdam.
  Zij wisten destijds de beste racefiets te bouwen.
  Daar reden veel top coureurs mee.

 8. Mooi exemplaar trouwens!
  Mag ik bij je achterop, of liever op de stang? ?

  Remt de fiets nog goed, want dat is vaak het grote probleem met oude fietsen. Vandaar dat ik er niks meer mee doe.

  Veel plezier ermee!

 9. Liesbeth, er bestaat een Vereniging De Oude Fiets. (Google maar)
  Er is ook een forum van en daar kun jij je vragen stellen.

  Ik zelf had daar ook een liefde voor.
  Vroeger waren er veel kleine fietsfabrieken met allemaal hun eigen naam.

  Zo scoorde ik ooit een ‘de Geter’ uit Assen.
  Later nog contact daarover gehad met Sandra de Geter, een achter, achter kleinkind van de oprichter, die als kind ook nog achterlichtjes in elkaar peuterde op de keukentafel des avonds.

 10. Ik weet er niets van, alleen dat het een geweldige fiets is om te zien. Die jasbeschermers zijn ook puik.

 11. O wat een pracht
  Kakel zag de jasbeschermer , mij blik ging naar het zadel
  een plaatje Liesbeth
  en je opa had gelijk hoor , om te vragen waar je fiets is gebleven , na ’45 is genoeg Duits
  wel jammer dat je de geschiedenis er van niet kon achter halen

  fiets groet

 12. Ik kan er ook niets meer over vinden, buiten nog andere fietsen van dat merk. Wel nog van na de oorlog.

 13. Ik zag de fiets en dacht: wow, dat is een ouwetje. Vooral de jasbeschermer trekt de aandacht en de plaats van de knieën t.o.v. het stuur. Ook is de fiets op een aparte manier in elkaar gezet. Ik vind het een pláátje!
  Het zou kunnen dat Dynast later door Gazelle is overgenomen. Dat is de “reputatie” van Gazelle.

 14. Een prachtige fiets, doet me aan een vakantie in zeeland denken.
  Daar heb ik rond gefietst op een zelfde model van de verhuurder, met verhaal. Hans

 15. Die zijn er zeker en daarom staat die achter slot en grendel net als de jeep en met extra beveiliging ook trouwens. Zelfs tijdens die ritten moest ik opletten.

 16. Daar kan ik je niet mee helpen Liesbeth, het is wél een mooie oude fiets hoor. Als je achterop zat, moest je oppassen dat je vingers niet tussen de veren van zadel kwamen.

 17. Het is een pracht exemplaar. Je hebt daar vast de blits meet gemaakt tijdens de herdenkingstochten.
  Niet alleen achter laten hoor. Wie weet zijn er wel meer mensen met grijpgrage handjes die hem zomaar meenemen.

Reacties zijn gesloten.