De oude fiets uit de schuur
Fietsen,  Persoonlijk

De oude fiets uit de schuur

Het was een jaar of wat geleden ik liep achter Frans aan een schuur in en zag een fiets. Ik keek naar de fiets en daarna naar Frans en toen weer naar de fiets en toen wist hij dat die fiets van mij was. Inmiddels zijn die schuren en de rotzooi want dat is het zo ongeveer op de fiets na, van Frans en is de fiets echt van mij.

De oude fiets uit de schuur
Een schuurvondst kan je het noemen, maar toen ik de fiets voor het eerst zag was die lang zo mooi niet als nu. Behalve een dikke laag stof, een nog dikkere laag met gebrek aan liefde en daaronder een hoop gebrekkig onderhoud zag ik vooral een hele mooie oude fiets. Het ergste, de reservebanden hingen zo dichtbij dat die fiets er voor vele jaren naar heeft kunnen kijken.

Voor opa
Hoewel ik echt geen kenner hooguit een liefhebber ben, zag ik meteen dat die fiets oud was. Voorloorlogs zelfs en meteen kwam m’n opa in gedachte. Hij sprak nooit over de oorlog, maar af en toe baste hij een zin. Zo kwam ik eens in de werkplaats van de winkel die mijn familie toen nog had en zei maar meteen dat ik een 4 voor Duits had. Nog voor mijn vader een preek kon geven zei opa; Dat is meer dan genoeg al het Duits wat jij moet weten heb ik je allang geleerd. Zowel mijn vader als oma legde hem het zwijgen op. Maar uiteraard bedoel hij, Wo kann ich mein Fahrrad zurück bekommen. Een idee was beklonken.

75 jaar bevrijding
Maar voor dat idee moest er nog wel even aan de fiets gesleuteld worden. Vuil eraf, goede banden en nog heel wat meer werd er aan die fiets gesleuteld. Door Frans hè, ik heb de fietsbel gepoetst en versteld. De aanhanger werd gevuld, steunen werden gemaakt en de fiets ging mee. Het is niet zomaar een fiets, zo zonder versnellingen en de enigszins vreemd qua hoek knieën en stuur. Maar zoals jullie nog wel weten heb ik er vele kilometers heerlijk op gereden. Hoewel ik een heel klein bordje aan de fiets wilde maken met ‘voor opa’ erop heb ik het maar gelaten. De mensen riepen zelf zo vreselijk vaak fiets en Fahrrad dat de hint toch wel overgekomen is. En gezien het werkelijk schitterende weer die week denk ik dat er boven een stel mensen zijn die het ook konden waarderen.

Dynast Rijwielfabriek Venlo
Uiteraard heb ik mijn best gedaan te achterhalen waar deze fiets vandaan kwam. Maar degene die hem zo verwaarloosde is er niet meer en ook het fietsplaatje verteld me niet meer dan erop staat. Dynast Rijwielfabriek Venlo. En hoewel ik daar in Venlo wel over Cyrus, Valuas, Cové, Corbulo en Excellent fietsen heb gevonden blijkt er niets bekend over Dynast. Ook de familie Franssen ben ik tegenkomen. Te zien aan oorlogsmemoires die ik van hem gevonden hebt bestond zijn rijwielfabriek toen al maar het is maar de vraag of deze fiets daar toen ‘van de band’ gekomen is. Ik heb helaas werkelijk niets over het merk Dynast gevonden.

Daarom vraag ik mij af weet iemand meer over de oude fiets uit de schuur?

De oude fiets uit de schuur

 

30 reacties