Het nieuwe Kamp Vught

Het nieuwe Kamp Vught

Het nieuwe Kamp Vught

Tot mijn grote genoegen kreeg ik pasgeleden een uitnodiging om het nieuwe Kamp Vught te bezoeken. Al enige tijd was het Herinneringscentrum gesloten wegens verbouwing en dus was ik erg blij met de uitnodiging om als Vriend van Kamp Vught op bezoek te komen. Een kleine week geleden was het zover.

Verbouwing
Na een korte sluiting en een flinke verbouwing ziet het nieuwe Kamp Vught er zowel van binnen als buiten anders uit. Hoewel er geen nieuwe muren gezet alleen uitgebroken zijn ademt de entree nog meer ruimte dan eerst. Met een paar stappen naar voren kijk je in de compleet nieuwe aanbouw. Een multifunctionele ruimte omgeven door glas en een paar aparte ruimtes. Allemaal om schoolklassen te scheiden van de reguliere bezoekers. Let wel de kinderen krijgen hier prachtige lessen maar ze lopen niet langer door de tentoonstellingsruimte heen naar buiten.

Tentoonstelling
Ik hield eerlijk gezegd al een tijdje mijn hart vast. Na de herrie van de Canon van Nederland in het Openluchtmuseum en de irriterende muziek van het nieuwe Vrijheidsmuseum in Groesbeek, was ik bang dat ook het nieuwe Kamp Vught zich zou laten verleiden door deze nieuwe trend. Niets is minder waar, geen hinder van grote schermen, geen overheersende muziek maar wel een audiotour en kleine touchscreens. Geluidloos maar genoeg geroezemoes van verwondering en genieten. En dat was het dan ook want de nieuwe tentoonstelling belicht de geschiedenis van concentratiekamp Vught. Van Philips commando tot werk buiten het kamp. Brigitte de Kok de curatrice van Kamp Vught vertelde vol trots over de tentoonstelling van het zinloze Philipswerk, de echt oude en in het kamp gebruikte kruiwagen tot aan het nagemaakte oudlijkende tafeltje. Het mag met recht gezegd dat er ondanks de puntjes op de i, een prachtige tentoonstelling neergezet is waar zij allen met recht trots op mag zijn.

Wisseltentoonstelling
Een wandeling over het buitenterrein van het voormalige kamp geeft goed zicht op de aanbouw. Een bijpassend hek geeft toegang over het nieuwe bruggetje het terrein op en de gedachte dat je hier buiten loopt tussen schoolklassen doet me goed. Meer dan eens hebben zwijgende pubers me hier doen verbazen. Via een wandeling door de gebouwen op het buitenterrein loop ik het gebouw weer in. In dit deel valt de kapel en de nieuwe ruimte met foto’s op, naast de foto’s een aantal van de vele voorwerpen die boekdelen spreken. Bankjes geven je de ruimte ook buiten de kapel even tot bezinning te komen. Een vernieuwde gang leid je naar de nu nog lege ruimte voor de wisseltentoonstelling en terug naar de centrale hal. Daar waar de geur van koffie en nieuwigheid me tegemoet komt.

Op een ton na zijn alle financiën binnen voor deze grootschalige verbouwing, grote partijen hebben aan de realisatie meegewerkt en die inspanning wordt beloond. Want op 27 november wordt het vernieuwde Kamp Vught officieel geopend door Koning Willen Alexander en vanaf 28 november is Herinneringscentrum Kamp Vught weer voor iedereen geopend.

Verbouwd Kamp Vught

13 thoughts on “Het nieuwe Kamp Vught

 1. Dat klinkt heel positief. Het is voor ons ook op een bereikbare afstand. Ik ga daar zeker eens kijken.

 2. dat ziet er de moeite waard uit Liesbeth…

  voor het gewone publiek is het dus nog even wachten

  knappe foto’s – in moeilijke omstandigheden- heb je er gemaakt

  groeten

 3. Fijn dat ze het daar wel begrepen hebben. Een beetje rust is daar wel op zijn plaats.

 4. Je hebt er een mooi verslag van gemaakt. Het ziet er daar allemaal netjes uit, de verbouwing heeft goed gedaan.

 5. Oh, mooi! Ik ben er vaak geweest met mijn klas(sen) en het lijkt me heel goed dat die nu wat apart worden gehouden van de expositieruimte. Ga er zeker eens zelf kijken als het weer open is.

 6. Het is goed dat men het onrecht van de tweede wereld oorlog blijf herinneren.
  Zo ook hier in kamp Amersfoort. Hans

 7. Geen spam Karel links worden gecontroleerd kan me nog herinneren dat je er was.

 8. Ik ga zeker kijken binnenkort. Misschien wel in combinatie met de expositie in het Design Museum.

 9. dus een goede verbouwing , en geen last van herrie of kinderen
  hoort daar , of eigenlijk nergens in een museum thuis
  ik wandelde daar in juni langs , was nog niet open
  maar de herinneringen in het buiten gebied zijn ook indrukwekkend

  ja geef mij ook maar fijn vries weer , en zon ?

  fijn weekend groet

Comments are closed.

Back To Top