Fotografie en duurzaamheid

Fotografie en duurzaamheid

Fotografie en duurzaamheid

Hoe sta jij tegenover duurzaamheid en fotografie? ben je als amateur fotograaf duurzaam? Het was een vraag die me gesteld werd door Ilona van Ilonaa.nl. Zij kreeg een opdracht doe onderzoek met duurzaamheid als onderwerp. Zij koos het in samenwerking met fotografie en vroeg of ze mij er vragen over mocht stellen. Mijn eerste gedachte was niet meer dan uhhmm, maar een dag of wat later schoten me opeens een heleboel dingen te binnen.

Zoek het niet te ver
Ik fotografeer graag en er zijn zo ontzettend veel plaatsen waar ik naartoe zou willen, maar met het vliegtuig zal het wel nooit gebeuren. Ik verbaas me erover hoeveel mensen de halve aardbol of het halve continent overvliegen om aan het strand te gaan liggen of te gaan winkelen. Daar begin ik niet aan. Sterker nog, ik moet er wel heel graag heen willen, wil ik er meer dan anderhalf uur voor gaan rijden. En dan nog combineer ik het zodat ik en meerdere foto’s van mijn wensenlijst kan maken, meerdere dingen kan bezoeken en ja daar maak ik lijstjes van. Sommige locaties staan er al jaren op. Moet je een keer verder weg voor iets? Ga extra vroeg weg en maak tijdens je pauze of na je werk ergens foto’s. Zeker in deze tijd van het jaar is de natuur erg mooi en dan pak je meteen het gouden uur mee. Haal meteen op de terugweg boodschappen en je hebt jezelf een rit of twee extra bespaard. Scheelt een hoop benzine, gas of stroom. Overigens zou je ook de trein en fiets kunnen pakken. Hoewel zeker niet alles goed bereikbaar is, is het in veel gevallen een goede optie.

Tweedehands
Fotografie en duurzaamheidMijn laatste 3 camera’s heb ik allemaal tweedehands gekocht. En die gebruik ik tot ze zo goed als op zijn. Ik kijk zeer goed na of de camera’s dezelfde accu’s hebben omdat ik een mooie voorraad heb en die allemaal nog goed zijn. Waarom zou ik een nieuwe camera kopen als ik meteen ook een nieuwe grip en nieuwe accu’s aan moet schaffen. Het is duur en zeker niet duurzaam. Lees hier meer tips over het kopen van een camera.

Toch nieuw kopen
Denk heel heel goed na voordat je iets nieuws gaat kopen. Behalve dat het een berg geld kost kan het zomaar zijn dat je het alsnog niet gebruikt. Heb ik me ook schuldig aan gemaakt, kocht een te goedkoop een filtersetje maar omdat de bevestiging onhandig is gebruik ik de filters zelden tot nooit. Behalve nadenken of je het echt nodig hebt, zijn er duurzame producten binnen de fotografie te koop. Zo heb ik al camerariemen gezien gemaakt van oude autogordels maar ook houten statieven en cameratassen met zonnepanelen.

Samenwerkingen binnen je blog
Niet eens zo lang geleden werd ik gevraagd of ik onbetaald een blog wilde schrijven over een fotoproduct wat ik dan gratis zou krijgen. In dit geval was het een foto op hout. Ik ben al niet van de samenwerkingen maar toen ik in een nette email vroeg waar het hout vandaan kwam kreeg ik daar een onbeduidend antwoord op. Ik hoef geen stinkplank aan de muur uit een regenwoud aan de andere kant van de wereld. Daarbij omdat het losse planken zijn snijden die wel mijn foto door. En dan hebben we het nog niet over de inkt gehad. Ik keek nog even of een fotoserie in de fabriek en dan een ander product volgen aldaar een optie was, maar de fabriek staat aan de andere kant van het land. Ik stond er niet achter en heb ook deze samenwerking niet gedaan.

Fotoproducten
Wel eens aan de inkt op fotomok gedacht, wie weet is die giftig èn slecht voor het milieu. Kijk sowieso of die beker in de afwasmachine kan, je hoeft het maar één keer te vergeten en de foto is een stuk lelijker. Ook een fotoboek is zo’n ding. Hoe vaak kijk je er uiteindelijk in? Ik heb ze dit jaar nog niet in mijn handen gehad. Ook als je foto’s af laat drukken is het maar de vraag waar dat gedaan wordt. Wat er met de bestanden gebeurd en waar de fabriek staat waar het jouw foto uit een printer rolt, is het wel in Nederland? Kleine lettertjes vertellen dat de foto’s in bezit blijven, dat wil je niet als je geld met je foto’s verdient. Een laatste tip, als je foto’s af laat drukken vink dan in ieder geval aan dat ze niets bewerken en let op dat de foto niet altijd past in het 10×15 formaat en dat het dus gebeurd dat er randen worden afgesneden die je niet kan missen.
Kijk na of het product wat je besteld duurzaam gemaakt is, welke inkt er wordt gebruikt, of het niet toevallig ergens aan de andere kant van het continent gemaakt wordt en of het tegen zonlicht kan. Want het kan wel heel exclusief zijn, maar dat zegt niet dat het goed is.

Moeder natuur
Fotografie en duurzaamheidAls je zoals ik graag buiten bent dan mag je met regelmaat kijken naar de scheppingen van moeder natuur. Wees er zuinig op, ook ik heb wel eens een grassprietje weggetrokken zonder wortel maar meer ook niet. Laat geen troep achter waar je bezig bent geweest. Wil je geen vuile kleding krijgen, gebruik een vuilniszak. Knip deze niet open maar draai deze binnenstebuiten als je klaar bent. Thuis kan die weer als vuilniszak dienen. Je hebt een tas bij je, daar kan het afval ook weer in. En staat er een bordje dat je er niet in mag, hou je er dan aan. Allicht dat je als fotograaf zo voorzichtig mogelijk te werk gaat, maar dat gezin met pubers wat achter je loopt misschien niet.

Websites en blogs
Waar je misschien niet direct aan gedacht hebt is wat je gebruikt aan stroom met je blog of website. Als je klakkeloos foto’s klikt en ze nooit uitzoekt gebruik je veel meer geheugen qua harde schijf die je steeds moet laden en uiteindelijk vervangen. Als je je foto’s niet verkleint duurt het laden van je website veel langer en dat kost ongemerkt tijd en dat is geld omdat je scherm nou eenmaal stroom kost. Ook als je je foto’s ergens gratis online zet om op je blog te zetten. Kijk wat er is gebeurd met Photobucket zij besluiten hun diensten niet meer gratis aan te bieden en het heeft velen van jullie uren en uren gekost om dit recht te zetten. En waarschijnlijk staan je foto’s weer ergens gratis online te wachten tot het weer mis gaat.
Want gratis bestaat online niet, wie van jullie heeft de voorwaarden gelezen? Ze kunnen ze hoe dan ook meteen veranderen als ze dat willen en dat sta je of aan hetzelfde probleem, een blog zonder foto’s, of je hebt op dit moment de je rechten van je foto’s weggeven. Investeer een klein bedrag per jaar aan eigen opslag het is in veel gevallen veiliger en voordeliger of scheelt een hoop irritatie, tijd en stress. Tijd die je kan gebruiken om buiten foto’s te maken in plaats van binnen de puinhoop die er ontstaan is op te lossen terwijl je onnodig stroom verbruikt.

Tips om duurzaam bezig te zijn binnen de fotografie:
-Druk niet teveel foto’s af. Als je er vervolgens niets mee doet en ze alleen in een doos gooit kan je ze net zo goed op je harde schijf laten staan.
-Koop een goede harde schijf met meer dan genoeg ruimte, ze lopen sneller vol dan je denkt.
-Koop geheugenkaarten waar veel foto’s op kunnen maar zorg dat je er altijd één reserve hebt.
-Kijk na of er een automatisch uit functie op je camera zit. Dit voorkomt dat je accu leegloopt als je vergeet je camera uit te zetten.

Duurzaamheid en fotografie ik had er nog niet echt over nagedacht maar ben er eigenlijk al langere tijd mee bezig. Veelal omdat het geld bespaart, maar ook omdat Nederland mooi is. Ik vind het belangrijk te laten zien dat je voor mooie foto’s niet ver weg hoeft en leg dat daarom al vele jaren duurzaam en met liefde vast.

25 thoughts on “Fotografie en duurzaamheid

 1. Wat is duurzaam?? In fotografie zijn we met zevenmijlslaarzen vooruit gegaan nu we digitaal plaatjes schieten. Denk maar eens aan de zilverlagen op de oude films, de ontwkkelaar, chemicalien, of de transporten van/naar ontwikkelcentrales. Ik weet niet hoe lang jij doet met een camera, bij mij gaat die echt mee tot hij technisch ‘op’ is. Ik doe veel onderhoud in de zin van schoonmaak en zo. Maar dank een camera niet af die goed werkt en keurige foto’s aflevert. Zie de noodzaak niet en ook het financiele aspect van steeds weer nieuw is een dingetje. Vliegen deed ik voor plezier, zakelijke afspraken etc. Maar zeker ook omdat is met die vliegerij net als met auto’s ben opgegroeid. Niemand praat me dus een rijd- of vliegschaamte aan. Gekte van de linkerflank zonder onderbouwing vind ik dat. Je zou raar kijken als alles ineens stil stond. Niemand meer ergens naartoe kon. Dan zie je pas wat voor vrijheden dat vervoer heeft gebracht. Maar dat is een andere discussie…. Overigens vind ik oude fotoboeken erg aardig om nog eens door te kijken….dan zie je weer je oude huis, de kat van toen, het werk, allemaal zaken die soms wat verdwijnen naar de achtergrond….

 2. Ik reis dus wel erg graag en dan nog wel met mijn oude sprinter uit 2002. Als compensatie ruim ik wel de troep op die ik onderweg tegenkom en ik kan zeggen dat is heel erg veel. Wat ik mij afvraag als je geen fotoboek maakt van je mooiste foto’s of dierbaarste herinneringen en alles staat op je harde schijf, kijk je ze dan ooit nog.
  Ik heb net mijn vijf grote dozen met oude foto’s nagekeken en terug gebracht naar een schoenendoos en dan praat ik over zeker vijftig jaar aan foto’s. Alleen voor mij de dierbaarste eruit gehaald en de rest weg. Nu met die fotoboeken doe je eigenlijk hetzelfde, alleen per jaar je allermooiste foto’s. Later als je oud bent blader je ze allemaal door en komen alle herinneringen weer terug.

 3. Ik heb bij WP een gratis account.
  Hopelijk blijft dat nog heel lang zo.
  Maar nu jij dit zo neerschrijft…..!
  Interessant deze blog.

 4. Als je direct print gebruikt voorkom je in ieder geval dat je foto’s in een vrachtwagen reizen.

 5. Afgrijselijk gedrag vind ik dat. Voor een paar likes en aandacht. Nu is het hele bloembollenveld verhaal niet duurzaam maar enigszins respect voor de natuur zou een hoop mensen sieren.

 6. Wat goed dat je er zo onbewust al zo mee bezig bent. Ik druk zelden foto’s af (met name om de redenen die jij aangeeft), maar als ik het doe, dan via de Hema. Weet jij toevallig of dat duurzaam is? :)

 7. Ik had hier ook nog nooit zo over nagedacht, maar neem aan dat ik, omdat ik mijn smartphone ook als fototoestel meteen goed zit? Ik heb immers niet twee apparaten in gebruik : )

  Ik las trouwens een tijdje terug dat veel instagrammers in hun jacht naar de beste foto kostbare bloemenvelden vertrappen voor een leuke ‘shot’. En dat is natuurlijk weer helemaal niet duurzaam.

 8. Bij mij hebben ze 3 jaar op ’n rij mijn gasmeter gecontroleerd. En nu met de panelen om mijn dak ben ik bijna neutraal met energie verbruik.

 9. Phoe, ik had ook nog nooit nagedacht over duurzaamheid en fotografie, maar als ik je blog zo lees ben ik vrij duurzaam. Jij nog wel veel duurzamer hoor. Mooi om te lezen. En ja, ik maak wél fotoboeken, maar ik kijk er ook echt met enige regelmaat in.

 10. Ik ben voor duurzaamheid, daarom heb ik geen auto meer en gebruik minimaal gas en elektriciteit.
  Zelfs zo weinig dat men twijfelt over mijn gebruik. Hans

 11. ik heb geen auto
  wel zonnepanelen een goede fiets en wandelbenen :)
  nieuwe camera , vandaag in Wildlands foto’s gemaakt , ben benieuwd
  reis heen en terug per trein , ja best duurzaam bezig

 12. Je zet me aan het denken… Neen, ik ben niet altijd zo duurzaam bezig. Mijn fotoboek laat ik jaarlijks afdrukken. Dat blijf ik voorlopig doen omdat ik zoveel plezier beleef aan het herbekijken van mijn ‘jaarboeken.’

 13. Gossie, ik zou er op die manier niet eens naar gekeken hebben. Maar wel goed eigenlijk.

 14. Toen ik begon met fotograferen is mijn eerste camera een miskoop geweest. Kon niet veel en had al snel onscherpe foto’s. Daarna heb ik een kleine compact camera gekocht en later een grotere met meer zoom. Heb voorlopig genoeg aan deze camera’s. Ze voldoen aan mijn wensen en iets wat het goed doet zal ik en de echtgenoot ook niet snel vervangen. Zonde van het geld en vaak zitten er extra’s op of bij wat je toch niet gebruikt.

 15. een grote harde schijf is mooi, maar blijft een single point of failure. Ik heb er drie, een in mijn PC, en twee externe harde schijven waarvan ik er ene niet thuis bewaar.

 16. Met een aantal zaken die je aansnijdt, ben ik het heel erg eens. Ik reis ook niet graag ver en met vliegtuigen. De wereld is dichtbij huis. Foto’s laten afdrukken doe ik zelden. Maar ik ben niet fanatiek in het verduurzamen, niet zoals jij in ieder geval. Ik probeer lang met mijn camera te doen en heb niet een heel grote lenzencollectie. Telt dat ook?

 17. Ik maak geen fotoboeken, en laat geen foto’s afdrukken.Ik heb ze op een uitwendige harde schijf staan.Ik geniet er van buiten te gaan en foto’s te maken en moetdaar voor geen uren in een vliegtuig zitten maar af en toe rijd ik wel naar Limburg omdat de natuurgebieden daar veel groter zijn en ik dan fotomateriaal heb voor verschillende postes.Ik geniet hou rekening met de natuur maar ga nooit tot het uiterste.het leven moet voor mij ook nog een stuk genieten zijn na een volledige loopbaan hard werken.

 18. De digitale fotografie zélf is in ieder geval veel minder schadelijk dan het vroegere fotorolletje dat ten alle tijden in zooi ontwikkeld moest worden, dat is een pluspunt.

Comments are closed.

Back To Top