Op naar 75 jaar bevrijding: Leopoldsburg
Operatie Market Garden,  Tweede Wereldoorlog

Op naar 75 jaar bevrijding: Leopoldsburg

We lezen 15 september 1944 in een bioscoop in een klein plaatsje niet ver van de Belgische grens. Leopoldsburg, zoals het heet, is net 3 dagen geleden bevrijd door brigade Piron, een brigade van gevluchtte Belgische en Luxemburgse militairen die meteen zijn doorgestoten. Die komen we nog tegen, wij blijven nog in Leopoldsburg wat toen al jaren het grootste legergarnizoen van België herbergde.

Op die 15e september was het nog een beetje drukker dan normaal. Er stonden namelijk 20.000 voertuigen klaar, maar die vertrokken nog niet. De manschappen hadden nog even rust want op dat moment wordt in de bioscoop schuin tegenover het station een heel belangrijke vergadering gehouden. Daar geeft luitenant-generaal Brian Horrocks de laatste briefing over Operatie Market Garden. Het is vrijdag 15 september 1944 en de stad staat vol. Vol met 20.000 voertuigen die over 2 dagen zullen vertrekken.

Tank van herinnering
De meest tastbare herinnering aan Operatie Market Garden is de Shermantank vlak voor het station. De loop ervan wijst naar waar bioscoop Splendid niet meer is, ik had er graag even binnengelopen maar moet het met een klein bordje doen. Een heel klein bordje is het maar, maar het steekt prachtig af tegen de Shermantank die er sinds 1984 staat. In Leopoldsburg herinnert meer aan de Tweede Wereldoorlog, zo is er een oorlogsbegraafplaats en herinnert de Treurgracht aan de dood van 22 net vrijgelaten politieke gevangenen.

Op 17 september
Als de vliegtuigen met Amerikaanse en Canadese parachutisten overvliegen is het tijd om te vertrekken achter elkaar in een lange rij staan vele voertuigen te wachten die nu langzaam in beweging komen. Voorop rijdt een man die Joe wordt genoemd, ik kom nog op hem terug. Ze zijn vertrokken en onderweg naar Eindhoven en wij vertrekken ook maar maken even een ommetje terug naar een klein deel van een groot militair terrein. We gaan naar Hechtel een paar kilometer terug.

Kleine notitie: In 2022 opent in deze stad een nieuw museum genaamd Liberation Garden over garnizoensstad Leopoldsburg en de Tweede Wereldoorlog.

15 reacties