Op naar 75 jaar bevrijding: Joe’s Bridge

Op naar 75 jaar bevrijding: Joe's Bridge

Op naar 75 jaar bevrijding: Joe’s Bridge

Met een flink gangetje hebben we onze bevrijders weer ingehaald, ze zijn begin van de middag vertrokken vanaf Leopoldsburg en inmiddels zonder al teveel moeite bij Brug 9 te Lommel aangekomen. We zijn onderweg naar Nederland, op naar 75 jaar bevrijding: Joe’s Bridge.

Al een week voor deze 17 september werd Brug 9 ´gehouden´ door het 30e legercorps, met omtrekkende beweging kregen ze de Duitsers in de tang en veroverde de brug. Nou ja de tijdelijke want de voorganger hiervan was in 1940 al naar de klote dus hadden de royal engineers, de Britse genie dus, een brug van kwaliteit gebouwd. Deze brug werd gebouwd door de mannen die bekend stonden als Joe´s Troop en voor de nettigheid werd de brug dus naar hun luitenant kolonel genoemd. Die heette overigens geen Joe maar John Ormsby Evelyn Vandeleur, zijn initialen vormen die naam.

Begraafplaatsen
Voor nu laten we het 30e corps even voorbij rijden. Want Lommel herbergt behalve die brug naar Nederland ook twee bijzondere militaire begraafplaatsen. Een Poolse en een Duitse. De Poolse begraafplaats ligt aan de Luikersteenweg en herbergt 253 graven, bevrijders van de 1ste Poolse Pantserdivisie onder generaal Maczek. Ze vielen in aanloop naar Operatie Market Garden, later zou deze divisie onder andere Breda bevrijden (Maczek overleefde de oorlog en ligt in Breda begraven bij zijn mannen bezoekwaardig er is een memorial geopend in 2020). En dan ver van deze plaats totaal aan de andere kant van Lommel ligt in het Catsbos de Duitse oorlogsbegraafplaats. In de huidige tijd is deze begraafplaats absoluut een bezoek waard. Zeker als je in gedachte houdt dat elk kruis ooit een mens was en daar 38.000 mensen begraven liggen.

Onze bevrijders van Operatie Garden trekken verder, ze hebben die brug maar mooi overwonnen maar ze zijn er nog niet. Vandaag nog moeten ze naar Eindhoven, net zoals de mannen van Operatie Market. Zij zijn met velen tegelijk uit vliegtuigen gesprongen en zo snel mogelijk opgetrokken naar alle belangrijke bruggen tot aan Arnhem. Voor hen is het lange wachten op de grondtroepen van Garden aangebroken.

 

9 thoughts on “Op naar 75 jaar bevrijding: Joe’s Bridge

 1. Ja weet ik Maczek ligt bij zijn mannen later bijgezet. En er was een museum wat ze nu nieuw leven in willen blazen nabij die begraafplaats.

 2. Indrukwekkend die begraafplaatsen. En wist je dat er in Breda nog een Duitse tank staat die destijds door de Polen veroverd is? En natuurlijk is er ook een Generaal Maczekstraat.

 3. Zo’n begraafplaats heeft iets dat je aan het verleden doet denken. Nutteloos is zo’n oorlog altijd. Al die jongeren die hun leven lieten.

 4. Die begraafplaatsen zijn en blijven zo oneindig triest. Oneindig veel jonge levens zo gruwelijk omgekomen.

 5. ha die LIesbeth
  wat Marylou zegt , heb ik ook elke keer weer als ik over zo’n begraafplaats wandel
  ik denk velen zo niet allen met ons

  zou kunnen hoor dat die chocola daarom zo lekker is :)
  fijn weekend groet

 6. Ik was ooit met een delegatie Polen die op bezoejk waren in onze kanoclub naar die begraafplaats in Lommel geweest en kan je verzekeren dat je daar een beklemmend gevoel krijgt want het was altijd iemands vader,kind of broer.Zoiets vergeet je nooit.

Geen reacties meer mogelijk.

Back To Top