Op naar 75 jaar bevrijding: Even over de grens

Op naar 75 jaar bevrijding: Even over de grens

Op naar 75 jaar bevrijding: Even over de grens

We gaan even terug in de tijd, het is 11 september 1944. Het is nog voor onze bevrijders vertrekken voor onze bevrijding. Er worden voorbereidingen getroffen voor Operatie Market Garden en dàt zorgt ervoor dat er op die ene mooie dag in september door mensen in klein dorpje genaamd Borkel toch heus Engelse bevrijders worden waargenomen. We zijn op weg naar 75 jaar bevrijding: Even over de grens.

Op naar 75 jaar bevrijding: Even over de grensRustoord
Tussen Valkenswaard en de Belgische grens ligt bij een rotonde een prachtig geel geschilderd pannenkoekenhuis, de Suykerbuyck heet het en behalve een zalige pannenkoeken herbergt het pand een bijzondere geschiedenis. Want op die 11e september 1944 zagen ook zij die Britse verkenners rondscheuren. Die waren erop uit gestuurd om te kijken of het verderop gelegen bruggetje over de Dommel tanks kon houden. De snelle Daimlers stonden stil bij dit pand wat toentertijd Rustoord heette en een café was.

Met gevaar voor eigen leven reed één wagen ver genoeg naar voren en zagen precies hoe een Duitse tank op die brug stopte. De Duitsers die hier wel degelijk lagen ingegraven waren zo verbluft dat zij niet reageerde op deze actie die later door generaal Horrocks (hoge pipo die zelf uit de vuurlinie bleef) de meest gewaagde van de Tweede Wereldoorlog werd genoemd.

Brabantse gezelligheid
Prachtige informatie is dat geweest en nu snel terug naar het veilige Leopoldsburg, moeten die Engelsen gedacht hebben. Helaas hadden zij niet gerekend op de gastvrijheid van de Brabanders, een 16-jarig meisje, niet toevallig de dochter van de kroegbaas, nodigde de Engelsen uit die niet op hun gemak toch een biertje dronken en toen snel vertrokken.

Jup, die Engelsen verkenners vertrokken weer, maar niet voor lang en dat wisten die Duitsers, geen goed teken weten we nu maar helaas we kunnen ze niet waarschuwen want onze bevrijders zijn onderweg naar Valkenswaard waar we ze de volgende keer weer tegenkomen.

8 thoughts on “Op naar 75 jaar bevrijding: Even over de grens

  1. De familie Suykerbuyck heeft een goeie familienaam voor een pannenkoekenrestaurant..! ?
    Interessant verhaal.. zo zijn er nóg, denk ik.

  2. Interesse en dit is best bizar dit verhaal. Volop vijandelijk gebied inrijden.

  3. een biertje hadden ze wel verdient
    zo ligt ons landje vol met herinneringen , en ik ben blij dat het blijft bestaan
    en gelukkig is er veel jeugd die het van de oude generatie overneemt

Geen reacties meer mogelijk.

Back To Top