Nationale Pannenkoekdag

Nationale Pannenkoekdag

Nationale Pannenkoekdag

Onder het mom van vieren wat er te vieren valt is het vandaag Nationale Pannenkoekdag. Inmiddels zijn we, hier in Brabant, 10 dagen bezig met sociaal distantiëren, even niet meer op visite en afstand houden als je echt weg moet. Helaas betekent dat ook dat uit eten gaan op Nationale Pannenkoekdagen er niet in zit, uitgaan en uit eten in het algemeen niet. Daarom hoop ik dat jullie allemaal boter, melk, eieren, meel en suiker in huis hebben of een pannenkoekmix want zullen we vieren wat er te vieren valt en genieten van de dagen dat er in verschillende landen pannenkoeken worden gegeten?


Pannenkoeken voor Vasten
In Brabant is het de traditie om de laatste avond van carnaval, dinsdag, pannenkoeken te eten. Woensdag is het namelijk het begin van de veertig dagen voor Pasen en dat is traditioneel Vasten. Op de avond voor het begin van het Vasten maakte met de voorraden die er waren op en die voorraad bestond niet uit wc papier zoals nu, maar vooral uit de ingrediënten van pannenkoeken. Overigens is het niet precies 40 dagen voor carnaval maar 46 dagen, op de zondagen wordt er niet gevast. In andere landen wordt deze dag Shrove Tuesday en Mardi Grass genoemd. Bij de laatste wordt er vooral vet voedsel gegeten, bij Shrove Tuesday specifiek pannenkoeken.

In Nederland wordt pannenkoekdag op 20 maart gevierd waarbij vorig jaar 85.000 leerlingen van bijna 1650 scholen pannenkoeken bakken en deze uit gaan delen bij 89.000 ouderen. Helaas is dat dit jaar niet mogelijk en hoop ik van harte dat jullie Nationale Pannenkoekdag thuis vieren, gewoon omdat we in deze tijd van elk positief ding moeten genieten.

33 thoughts on “Nationale Pannenkoekdag

 1. Het is een nare situatie als ik pannenkoeken ruik denk ik aan mn oma. Ik snap je, maar hou vol dan kan je binnenkort weer pannenkoeken eten met je kleinzoon.

 2. hmmm ziet er wel lekker uit pannenkoek met banaan en stroop, nog nooit gegeten :-)
  wel ander varianten, maar ook regelmatig als mijn kleinzoon voor de oppas dag komt naturel.
  Maar dat zit er op het moment even niet in met dat virus!

  Groet, Bram

 3. Je zit er niet ver naast Jan Jans opa vertelde inderdaad over pannenkoeken maar dat is Sint Pannekoek.

 4. Nooit geweten dat het iets met vasten te maken heeft. die pannenkoek dag. kwam naar mijn idee uit Jan Jans en de kinderen;-) Maar ik maak zo af en toe wel pannekoekjes als lunch.

 5. Ik heb alles in huis maar geen pannenkoeken gebakken.
  Vergeten.
  Dan maar op een andere dag.
  Je mag me wakker maken voor pannenkoeken met stroop:)

  Fijn weekend.

 6. Blij dat Vriendjelief dit niet wist. Dan had-ie weer pannenkoeken gewild. Ik houd er niet van dus ik koop af en toe kant-en-klare pannenkoeken voor hem. Dan stinkt het huis ook niet zo.

 7. Nee! Ik wilde een pak bloem kopen want heb geen meer in huis, maar het was allemaal uitverkocht! (maar ik heb wel taartjes gekocht lijkt me een goed alternatief voor pannenkoeken ;) )

 8. Dit wist ik niet dat er een nationale pannenkoek dag was.
  Ik vind ze wel lekker hoor, maar eet het nooit.
  Ik wens je een fijn weekend en blijf gezond.
  Groetjes Irma

 9. Ja, ik vind ze wel lekker. En het liefst bij moeder thuis, met suiker en stroop!

 10. Heb ik mooi gemist, soms heeft de horeca hier wel eens een actie.
  Uit eten zit er nu niet in. Hans

 11. Ahhhhhhhhhhhhhhh, dat meen je niet.. Dinnetje wil nu echt niet meer op dit tijdstip pannenkoeken voor me bakken. En ik heb er dus vandaag geen een gehad.

  Love As always
  Di mario

 12. Als ik de foto’s zie dan ruik ik meteen de baklucht die zo eigen is aan pannenkoeken. Heerlijk!!

 13. Nou ja zeg, aten wij per ongeluk pannenkoeken op nationale pannenkoekdag!

 14. Een mooie traditie, als ik pannenkoeken maak krijg ik meestal niets of maar ene. Ze eten ze sneller op dan ik kan bakken.

 15. Sorry! We hebben 2 dagen, 3 als je carnavalsdinsdag meetelt, dat pannenkoeken eten in de mode is.

 16. Liesbeth, schrok me rot. Is het alweer een jaar geleden dat je over Sint Pannenkoek schreef, dacht ik. Maar gelukkig zo snel gaat de tijd nu ook weer niet. Dat was in november. Hier staat vandaag iets anders op het menu, maar pannenkoek komt zeker een dezer dagen voorbij.

 17. Ik weet het, niet zo gek hè er lopen echt nog teveel mensen rond die het allemaal mee willen vallen.

 18. Pannekoeken! Yay! Niets gezelliger dan in de keuken pannekoeken bakken, radio aan, de stapel groeit, de stroop bonkt met zijn vuistjes tegen de binnenkant van de pot – ik er op, ik wil er op! (Over dat laatste beeld moet ik geloof ik nog even nadenken. :-) )

 19. Geniet van de pannenkoeken, maar dit is een feestje dat ik graag oversla. Pannenkoeken vind ik eigenlijk niet lekker én ik krijg er buikpijn van. Je mag de mijne dus ook hebben;).

 20. Goed plan! we kunnen nu wel iets positiefs gebruiken inderdaad.. en wat is er nou positiever dan een pannenkoek..??! :-D

 21. Dat sociaal distantiëren vind ik niet zo’n probleem hoor, eigenlijk zelfs wel erg lekker momenteel. Pannenkoeken gaan er hier altijd in en we hebben kippen, altijd bloem in huis en zo, dus komt helemaal goed. alleen voor vandaag staat er nasi op het menu en aangezien ik ga koken maak ik ook wat ik in de planning had.

 22. Ik realiseer me maar al te goed dat we hier in Nederland nog bevoorrecht zijn, voor zolang het duurt. Ik was twee dagen voor het inging in België om te tanken (ja zo’n Hollander ben ik) en toen viel me op dat niemand afstand hield. We zijn snel weer vertrokken, we bleven het herhalen. Maar ook in Nederland zagen we dat, gewoon gezellig praten bij de voordeur met uitzicht op 4 pubers op een bankje naast elkaar. Ik wens je alle gezondheid en sterkte toe!

 23. ik hoorde hier niet eerder van
  maar het is een lekkere traditie

  ook mijn wandel gedrag moet zich aanpassen tot hier achter bij me op de hei
  zo weinig treinen en zeer zeker nog minder bussen om wat verder te gaan :(

 24. Hier wordt wandelen nu ook problematisch.Ik woon wel in een plek met veel natuurgebieden maar wel te ver af om te voet te doen.Wij mogen alleen nog wandelen in omgeving.In de auto stappen om naar natuurgebied te rijden 8 km bij me vandaan ,mag niet meer en zo zal het dus wandelen worden in eigen tuin.Ik mag echter niet klagen.Heel veel mensen zitten in kleine appartementen.Mischien wandel ik morgen wel 12 km te voet om in natuurplek te geraken.Wel rekening mee houden dat ik ook wel terug naar huis moet.Smakelijke pannenkoekendag aan iedereen.

Comments are closed.

Back To Top