Mijn favoriete genre in de bibliotheek

Mijn favoriete genre in de bibliotheek

Mijn favoriete genre in de bibliotheek

Al mijn hele leven ben ik een boekenwurm. Zolang ik me kon herinneren had ik een bibliotheek abonnement waar ik veelvuldig gebruik van maakte. Ik ging in groep 7 al over naar boeken voor volwassenen, verhuisde naar een groter filiaal en later ook nog naar de toen grootste bibliotheek van Nederland in Rotterdam. Zodra ik het huis uit ging kocht ik een e-reader.

Na een paar jaar verdween de e-reader in een la en ik ging na jaren weer naar de bibliotheek. In het filiaal in Eindhoven niet enorm maar groot genoeg. Na jaren zonder bibliotheek ging een wereld voor me open. Al tijdens de rondleiding zag ik rijen en rijen van boeken waar ik van houd. Uiteraard verwacht iedereen dat ik hier de Tweede Wereldoorlog neerzet, dat klopt ook wel maar eigenlijk ben ik het meeste fan van het genre ‘waar’ daaronder vallen alle waargebeurde verhalen en daar kom je behalve de oorlog, ook hele andere onderwerpen tegen.

Uiteraard zijn niet alle waargebeurde verhalen mijn smaak. Maar in mijn geval leest het al een lekker stuk lekkerder als echt is. En als het dan ook nog over Tweede Wereldoorlog gaat tja dan is het helemaal top.

Wat is jouw favoriete genre? Of wat lees je absoluut niet?

42 thoughts on “Mijn favoriete genre in de bibliotheek

 1. Ik ben niet zo van de fictie, lees graag biografieen, boeken over de oorlogen zeker ook, luchtvaart, auto, trams, dingen die met politiek zijn te verbinden, maar ook achtergronden van Star Wars of Star Trek. Strips van Buck Danny en zo meer komen ook voorbij. Kortom het is veel te veel eigenlijk, dus groeide de eigen thuisbieb tot ongekende proporties…

 2. Ik herinner me dat ik net kon lezen en in de biebbus bij school een boek las dat: Het eerste boek van je zus, heette. Leuk, dacht ik, ik had altijd een zusje willen hebben. Bleek het over Jezus te gaan (-:
  Als meisje las ik alles behalve meisjesboeken. Die vond en vind ik nog steeds stom.
  Geef mij maar thrillers, bloedstollende detectives (Jo Nesbo) historische romans en af en toe een oorlogsboek. Columns lees ik ook graag: Martin Bril, Sylvia Witteman, Carmiggelt.

 3. Ik snap je wel, ik had van de week een niet waargebeurde over Auschwitz mooi boek maar ik zat er fouten uit te halen terwijl ik nooit in Auschwitz geweest ben.

 4. Ik vind de Wereldoorlogen superinteressant en zie er graag films en docu’s over, maar om de een of andere reden vind ik de meeste boeken daarover niet zo goed. Ik zal er wel altijd de ‘slechte’ exemplaren hebben uitgekozen of zo. Ik lees graag Vlaamse en Nederlandse romans, al is dat niet per se een genre op zich. Ik denk dat ik het liefst psychologische romans en liefdesverhalen lees, maar altijd met een hoekje af of zo.

 5. Thrillers, van Scandinavische, Engelse, Duitse, Amerikaanse of Nederlandse schrijvers, als ze maar spannend zijn. En liefst in echte boekvorm

 6. Zodra een boek bejubeld wordt is het niks voor mij. En die boeken staan binnen een half jaar nieuw bij de kringloop. O en literatuur jasses van die boeken zonder tekst op de achterflap omdat je maar moet weten waarover het gaat.

 7. Ik lees het liefst psychologische thrillers maar ik heb niets met de momenteel zo populaire Scandinavische schrijvers. Te langdradig. Ik houd van lekker vlot geschreven en ik hoef niet te weten wat de broer van de hoofdpersoon als ontbijt eet in zijn keuken met blauwe kastjes. Maar ik heb ook boeken over de oorlog op mijn favorieten-lijstje staan. En ik heb niks met ‘literatuur’. Verbazingwekkend hoe lyrisch mensen kunnen doen over ronduit slechte boeken. Gevalletje ‘Nieuwe kleren van de keizer’ als je het mij vraagt.

 8. Ik weet hoe het voelt, die knalrode vlek van vorig voorjaar daar woon ik. Drie lijkwagens achter elkaar uit dezelfde kleine straat in mijn dorp, dat soort ellende. Maak de boeken wel even schoon als je ze mee naar huis neemt. De bibliotheek vind ik al een tijd zo leuk niet meer helaas.

 9. Ik lees momenteel ook veel ik hoef er niet voor naar buiten, hier in de flat hebben ze een boekenkast staan en daar haal ik regelmatig boeken uit om te lezen.
  We zijn wel lid van de bieb maar dat is vooral voor mijn man, die leest de boeken op zijn tabblat, hier is het heel ernstig met corona dus ben wel blij dat je er niet voor naar de bieb toe moet.
  Ik houd vooral van streekromans.

 10. Ik lees veel, maar soms ga ik echt voor een boek zitten.
  Vind het altijd wel knap dat iemand zo in een boek kan wegdromen. Hans

 11. ja toen was ik nog een jonge god hihi , 26 nog flink wat haar op de bol en geen dikke buik :) , kon de hele wereld aan
  ik las de nieuwbrief van het Gooisch Natuur Reservaat , de eerste lammeren zijn er , maar nog ff binnen , en daar mogen we nu niet komen , maar als dit weer wat doorzet komen ze snel buiten hoor , zal er komende week eens langs lopen

 12. Ik ben geen boekenlezer, ik doe andere dingen en dan nog kom ik tijd te kort.

 13. Voor mij is het vaker de schrijfstijl dan het genre dat me boeit, hoewel ik overwegend toch liefst spannende detectives lees.
  Puur oorlogsboeken heb ik minder mee maar ik heb het boek de tweeling weer opgepakt waarin de oorlog wél een rol speelt en ondertussen boeit het boek me wel omdat het toch vooral meer “over mensen”gaat dan over oorlog.Heb vroeger eigenlijk wel van alles gelezen als het met de schrijfstijl maar goed zat. Een beetje humor is ook altijd lekker.

 14. Leuk om te lezen. Mijn favoriete genre wil nog weleens wisselen met mijn concentratie en/of humeur. Ik weet wel welk genre ik nooit meeneem: science fiction.

 15. Mijn favoriete genres zijn historische romans, reisverhalen, en non-fictie over psychologie / filosofie / mens & maatschappij. Science fiction en thrillers / horror lees ik bijna nooit, tenzij het iets wegheeft van mijn favoriete genres (en niet al te heftig is, ik wil wel nog een beetje kunnen slapen).

 16. Biografieën en Thrillers hebben mijn voorkeur. Al mag ik soms ook graag een roma lezen.

 17. Ik lees ook een beetje vanalles, ook veel hangt eigenlijk af van mijn mood. Maar ik hou helemaal niet van oorlogsverhalen, haha (sorry) en waargebeurd hoeft ook niet. Dan komt het een beetje te dicht bij mijn bed.. Geef mij maar een thriller of een leuk romannetje met veel liefde.

 18. Waargebeurd trekt mij ook heel erg aan. Thrillers en detectives houd ik ook van. Laatst weer een zogenaamde ‘feelgood-roman’ gelezen. Heel luchtig tussendoor, maar niet mijn smaak. Jij bent gewoon een boekenfreak en dat is leuk om te lezen! Ik vind de e-reader nog steeds heel fijn. Heb veel last van beide armen en die e-reader weegt bijna niks vergeleken met een beetje boek!

 19. Leuk om te lezen! En nooit geweten dat Rotterdam de grootste bibliotheek van Nederland had. Dan ben ik wel benieuwd waar nu dan de grootste bibliotheek staat.

 20. Ben met zoveel dingen bezig dat ik er niet meer toe kom om boeken (romans) te lezen. Geniet jij maar lekker van je grote collectie, ik gun het je van harte :-) Fijn weekend gewenst.

 21. Ik lees graag SF verhalen en ben ook liefhebber van dat genre films. Maar een historische streekroman kan er ook wel eens in.

 22. Zelf lees ik heel veel verschillende genres. Psychologische thrillers zijn denk ik mijn favoriet als ik zou moeten kiezen.

 23. Ik was eens in een spannend boek (thriller/horror) begonnen dat over insecten en geleedpotigen ging. Ik kreeg na een paar bladzijden al de kriebels! Dat boek heb ik toen maar weggelegd…

  Ik heb niet echt een voorkeur voor een bepaald genre. Wel lees ik vaak boeken van Nederlandse of Vlaamse schrijvers.

 24. Ik ben ook een alles-lezer. Of een bijna-alles-lezer: fantasy en sci-fi is niet aan me besteed. Verder mag je me heel veel voorschotelen, ik probeer het graag allemaal uit. Met een lichte voorkeur voor spannende verhalen, detectives en thrillers, en bij momenten ook feelgood-leesvoer omdat ik ook wat lichte kost nodig heb.

 25. Eigenlijk van alles.
  SF vind ik goed maar niet alles. Psychologische thrillers ook. Biografiën.Carmiggelt. Komrij. Catch 22. En meer.
  Pas gelezen, een schitterend boek van Simone van der Vlugt over Jan Pieterszoon Coen, een eyeopener over deze ‘held’.

 26. Momenteel lees ik Komrij. Ik lees van alles, behalve streekromans en oorlogsboeken hebben ook niet mijn voorkeur.

 27. Ik lees reisverhalen maar wat ik het liefste lees zijn boeken over de natuur: planten , bloemen, natuurfenomenen, tuinboeken,.Geen horor boeken voor mij

 28. Ik las vroeger inderdaad ook graag over de tweede wereldoorlog en verder boeken over seriemoordenaars. Verder niets persoonlijk hoor ;-)

  Love as always
  DiMario

 29. Zowat alles , behalve detective, liefderomans en horror gedoe…

 30. Historische romans, een beetje waargebeurd maar dan geromantiseerd en ja toch wel graag met een hele grote kern van waarheid. Helaas komt er niet veel meer van. In de vakanties juist weer wel maar ja dat is lang geleden dat we op vakantie zijn geweest.

 31. Vroeger las ik wel één en ander van vlaamsche schrijvers, maar dit alles staat momenteel op een laag pitje. LP Boon heb ik nog liggen; Het liefst korte verhalen.

 32. Ik ben een omnivoor. Ik eet alles. luister naar alles, lees alles. Soms zou ik willen dat ik me kon beperken in mijn voorkeuren, want dat leidt tot verdieping, maar helaas, ik ben nu eenmaal een omnivoor en dus oppervlakkig. Ik heb veel gelezen in allerlei genres, zelfs (toen ik veel jonger was) streekromans. (Hoewel…. Merijntje Gijzen… is dat een streekroman? Het weergaloze Kees de Jongen? Als we Amsterdam even als ‘streek’ beschouwen, en waarom zouden we eigenlijk niet? Hetzelfde geldt voor Polletje Piekhaar en Lord Zeepsop van de Rotterdammer Van Iependaal.) Wat ik niet meer lees, na natuurlijk de Ringen van Tolkien en de met zeer vooruitziende blik geschreven reizen van Verne te hebben verslonden, is Fantasy en Science Fiction. Enneh… o ja Agatha Christie heb ik ook wel uit. :-)

 33. Helemaal het tegenovergestelde.. ik wil me juist verliezen in spannende verhalen die niét waar gebeurd zijn, anders kan ik me daarna niet meer óntspannen.. lig ik er wakker van, want dan blijft het malen in m’n hoofd. Bij niet waargebeurde verhalen hoeft dat niet.. dan is het klaar bij het laatste woord hehe. Ik hou vooral van die Scandinavische psychologische thrillers.. maar heb ook de hele serie van Jean M. Auel gelezen.. over die vrouw in de prehistorie.. over hoe dat geweest zou kunnen zijn toen. Eigenlijk lees ik best veel graag.. ook korte verhalen en grappige boeken zoals van Kees van Kooten en Paulien Cornelisse.. en tegenwoordig eigenlijk alleen nog maar op vakantie. :-)

Geen reacties meer mogelijk.

Back To Top