Actueel Winkel

Meneer IKEA is dood

Eergistermiddag werd ik wakker uit een welverdiende en zalige dagrust, toen het eerste bericht wat ik tegenkwam zeer verdrietig nieuws bevatte, want Meneer IKEA is dood.

Meneer IKEAIngvar Kamprad werd in 1926 in het zuiden van Zweden geboren. Gezegend met een grote ondernemingslust fietste hij als kind al rond en verkocht lucifers die hij in grote getale (goedkoop) inkocht. Zijn handel breidde zich uit naar door hemzelf gevangen vis en uiteindelijk verkocht hij ook balpennen en potloden. Zijn vader was iets minder onder de indruk van zijn zoon en zei hem dat hij nooit iets ging bereiken. Het zette Ingvar aan tot presteren, hij zette zijn wekker op half 6 en verwijderde de uitknop. Toen hij succesvol zijn opleiding afrondde kreeg hij een mooi bedrag van zijn vader waarmee hij in 1943 IKEA oprichtte.

Dat Ingvar dyslexie had zorgde ervoor dat IKEA een speciale winkel werd. Zo gaf hij alle producten, die toen nog niet alleen gericht waren op wonen, makkelijke namen omdat hij de productcodes niet kon onthouden. De naam IKEA slaan op zijn initialen de boerderij waar hij opgroeide en de plaats waar hij geboren is. Ingvar is getrouwd adopteerde een kind, gescheiden en hertrouwd en kreeg drie zoons die elk een deel van het IKEA concern erven. Door slim handelen is het onmogelijk dat IKEA door zijn zoons om zeep geholpen kan worden. Ook kan het niet overgenomen worden door een ander bedrijf. IKEA houdt zichzelf in stand zonder dat één van de zoons volledige zeggenschap heeft en blijft nu ook zonder de oprichter bestaan.

de 8 dingen die je niet over IKEA wist

IKEA werd een revolutie in meubelland. Het idee om meubels door de kopers zelf in elkaar te laten zetten ontstond toen Ingvar zag dat één van zijn verkopers de poten van een tafel schroefde om het geheel in de auto te krijgen. Dat je niet weken hoeft te wachten op je inrichting maar ze dezelfde dag zelf in elkaar kan zetten, zorgt ook voor een binding met je meubel. Dat Kamprad een goede ondernemer was blijkt wel uit het restaurant. Bijna iedereen eet of drinkt wel iets bij IKEA. Het restaurant kwam er doordat Ingvar zag dat bezoekers de winkel rond etenstijd begonnen te verlaten. Zeker in Zweden is de koffiepauze belangrijk in de bedrijfscultuur. Dat koffie voor IKEA leden gratis is, zal daar vast aan bijdragen.

Toch ging het leven van Kamprad niet altijd over rozen, zo kwam hij regelmatig in opspraak door zijn manier van handelen. Zo begon hij binnenshuis te produceren toen één van zijn fabrikanten in staking ging. Stelde hogere sociale eisen toen er meer bekend werd over de productie in lagelonenlanden. Verhuisde hij zijn bedrijf naar Nederland om de belasting te ontduiken en kwam hij flink in opspraak toen bleek dat hij in de Tweede Wereldoorlog pro-nazibijeenkomsten had bezocht in zijn moederland. Hij noemde dit later jeugdige onbezonnenheid en de grootste fout van zijn leven.

Ondanks alles heeft IKEA nooit in populariteit ingeboet en wordt Ingvar Kamprad als één van de rijkste mensen op aarde gezien. Maar zelf reed hij rond in een oude Volvo, kocht hij zijn kleding op de rommelmarkt en vond de 22 euro die hij in Nederland neertelde voor een kappersbezoek een verschrikking. Dat IKEA gericht is op zuinig, -verspilling is een zonde-, dat heeft de eigenaar er wel ingestampt. Zo schijnt hij bij het bezoeken van het moederbedrijf in Delft, gewoon met de trein gekomen te zijn en in een eenvoudige regenjas gelopen te hebben.

Ingvar vind dan ook dat iedereen zijn huis met eigentijdse en betaalbare producten in moet kunnen richten. Pas in 1948 begon hij de eerste meubels te verkopen. De eerste IKEA vestiging in Nederland kwam in 1978 en was een kleine pop-up showroom in Sliedrecht. Met 330 vestigingen en 155.000 werknemers wereldwijd ben ik vast niet de enige IKEAofiel die stiekem een beetje rouwt om deze bijzondere man. Sov mjukt herr IKEA.