Meneer IKEA is dood
Actueel,  Winkel

Meneer IKEA is dood

Eergistermiddag werd ik wakker uit een welverdiende en zalige dagrust, toen het eerste bericht wat ik tegenkwam zeer verdrietig nieuws bevatte, want Meneer IKEA is dood.

Meneer IKEAIngvar Kamprad werd in 1926 in het zuiden van Zweden geboren. Gezegend met een grote ondernemingslust fietste hij als kind al rond en verkocht lucifers die hij in grote getale (goedkoop) inkocht. Zijn handel breidde zich uit naar door hemzelf gevangen vis en uiteindelijk verkocht hij ook balpennen en potloden. Zijn vader was iets minder onder de indruk van zijn zoon en zei hem dat hij nooit iets ging bereiken. Het zette Ingvar aan tot presteren, hij zette zijn wekker op half 6 en verwijderde de uitknop. Toen hij succesvol zijn opleiding afrondde kreeg hij een mooi bedrag van zijn vader waarmee hij in 1943 IKEA oprichtte.

Dat Ingvar dyslexie had zorgde ervoor dat IKEA een speciale winkel werd. Zo gaf hij alle producten, die toen nog niet alleen gericht waren op wonen, makkelijke namen omdat hij de productcodes niet kon onthouden. De naam IKEA slaan op zijn initialen de boerderij waar hij opgroeide en de plaats waar hij geboren is. Ingvar is getrouwd adopteerde een kind, gescheiden en hertrouwd en kreeg drie zoons die elk een deel van het IKEA concern erven. Door slim handelen is het onmogelijk dat IKEA door zijn zoons om zeep geholpen kan worden. Ook kan het niet overgenomen worden door een ander bedrijf. IKEA houdt zichzelf in stand zonder dat één van de zoons volledige zeggenschap heeft en blijft nu ook zonder de oprichter bestaan.

de 8 dingen die je niet over IKEA wist

IKEA werd een revolutie in meubelland. Het idee om meubels door de kopers zelf in elkaar te laten zetten ontstond toen Ingvar zag dat één van zijn verkopers de poten van een tafel schroefde om het geheel in de auto te krijgen. Dat je niet weken hoeft te wachten op je inrichting maar ze dezelfde dag zelf in elkaar kan zetten, zorgt ook voor een binding met je meubel. Dat Kamprad een goede ondernemer was blijkt wel uit het restaurant. Bijna iedereen eet of drinkt wel iets bij IKEA. Het restaurant kwam er doordat Ingvar zag dat bezoekers de winkel rond etenstijd begonnen te verlaten. Zeker in Zweden is de koffiepauze belangrijk in de bedrijfscultuur. Dat koffie voor IKEA leden gratis is, zal daar vast aan bijdragen.

Toch ging het leven van Kamprad niet altijd over rozen, zo kwam hij regelmatig in opspraak door zijn manier van handelen. Zo begon hij binnenshuis te produceren toen één van zijn fabrikanten in staking ging. Stelde hogere sociale eisen toen er meer bekend werd over de productie in lagelonenlanden. Verhuisde hij zijn bedrijf naar Nederland om de belasting te ontduiken en kwam hij flink in opspraak toen bleek dat hij in de Tweede Wereldoorlog pro-nazibijeenkomsten had bezocht in zijn moederland. Hij noemde dit later jeugdige onbezonnenheid en de grootste fout van zijn leven.

Ondanks alles heeft IKEA nooit in populariteit ingeboet en wordt Ingvar Kamprad als één van de rijkste mensen op aarde gezien. Maar zelf reed hij rond in een oude Volvo, kocht hij zijn kleding op de rommelmarkt en vond de 22 euro die hij in Nederland neertelde voor een kappersbezoek een verschrikking. Dat IKEA gericht is op zuinig, -verspilling is een zonde-, dat heeft de eigenaar er wel ingestampt. Zo schijnt hij bij het bezoeken van het moederbedrijf in Delft, gewoon met de trein gekomen te zijn en in een eenvoudige regenjas gelopen te hebben.

Ingvar vind dan ook dat iedereen zijn huis met eigentijdse en betaalbare producten in moet kunnen richten. Pas in 1948 begon hij de eerste meubels te verkopen. De eerste IKEA vestiging in Nederland kwam in 1978 en was een kleine pop-up showroom in Sliedrecht. Met 330 vestigingen en 155.000 werknemers wereldwijd ben ik vast niet de enige IKEAofiel die stiekem een beetje rouwt om deze bijzondere man. Sov mjukt herr IKEA.

21 reacties

 • Hartelijke Hot Hulk

  Ik kom gelukkig nooit verder dan Smalland.
  En laat mij vaak omroepen.
  “Hulkie wil graag worden opgehaald uit Smalland”.

 • Zij

  Zo heb ik dus weer wat bijgeleerd :-)

  Wat ik vooral jammer vind aan Ikea.. is dat hij hier veel te ver vandaan is ;-)

 • meninggever

  Geniale man die vooral ook zo normaal bleef. Reed in een oude auto en een jas aan had waar je soep van kon koken. Zuinig op het gierige af. Zijn concern zet overal in de wereld winkels neer. In het toenmalige Oostblok wilde men na de Wende maar twee dingen; Ikea en McDonalds. En die zaten er ook meteen. Overigens is de Deense uitvinden van Lego ook zo’n slimmerd. Om het achter de mensen die Aldi en Lidl bedachten maar niet te hebben. In de luchtvaart kennen we nu EasyJet en Ryanair, maar die formule was al eerder bedacht door Sir Freddy Laker, nu een vergeten naam.

 • Ximaar

  Eigenlijk zou ik eens naar zo’n winkel moeten gaan voor de extra loopkilometers. Niet naar de winkel, want de dichstbijzijnde is op 50km. Die staat naar verluid dichtbij een stationnetje. Maar in die winkels schijnt het flink lopen te zijn en dat kan ik prima zonder ook maar iets te kopen. Meubels heb ik niet nodig en anders haal ik liever bij de kringloop. Dat lijkt me beter voor het milieu.

 • VillaSappho

  Ben een jonkie maar ken en gebruik die uitdrukking. Dus nee de niet de wieg wel een bijzondere en zuinige man.

 • rietepietz

  Wel gehoord dat hij overleden is maar ,oke, er is een tijd van komen en er is een tijd van gaan , hij is “niet in de wieg gesmoord” zou men vroeger gezegd hebben als iemand van zijn leeftijd was overleden. Maar ik kende zijn bestaan én zijn verhaal niet , alleen zijn winkels waar ik een enkele keer wel eens kom, nee niet voor het restaurant.

 • Sjoerd

  Ik woon op 5 minuten van een van de grootste Ikea’s in Nederland. Ik kom er wel vaker, ben ook handig, vindt mijn dochter, en eet er graag even tussendoor. Het is leuk om er even een paar uurtjes rond te struinen vooral als je niets nodig hebt.

 • fietszwerver

  ik ben nog nooit in een winkel van IKEA geweest
  en zou ook geen €22,00 betalen voor een knipbeurt :)
  maar de man was een goede ondernemer , dat is zeker

 • Matroos Beek

  Groot respect voor deze man. Hij heeft het geweldig goed gedaan in zijn leven en ik mag heel graag naar zijn winkel gaan. Dat hij moge rusten in vrede.

 • AnneMarie

  Heb het ook gehoord dat mijnheer IKEA is overleden en super dat je hier nu een blog over schrijft. Ik wist eigenlijk niet veel van wat je verteld ondanks dat wij ook een grote IKEA fan zijn. Prachtige ode aan mijnheer IKEA die hier ook veel teweeg heeft gebracht met zijn inspirerende meubels.

 • Hans

  Inderdaad, hij is overleden heeft hel wat achter gelaten.
  Zo heeft hij nooit belasting betaald is toch wel een echte zakenman. Hans

 • Anna

  Ik beken … in mijn huis staat ook meer dan 1 stuk uit de ikea. Mijn man is dan ook nogal handig ?