Misverstanden over mensen die fotograferen

Misverstanden over mensen die fotograferen

Misverstanden over mensen die fotograferen

Zoals met zoveel hobby’s en beroepen zijn er ook een hoop misverstanden over mensen die fotograferen. Veel mensen denken bijvoorbeeld dat ik heel rijk ben omdat ik een camera heb. Helaas rijk ben ik niet en die camera was tweedehands best te betalen. Fotografie is net als elke hobby zo duur te maken als je zelf wil. Toch blijven er nog wel een paar misvattingen over.

Foto’s van anderen kijken
Niemand zit te wachten op boeken vol met foto’s van andermans vakantie. Iemand die een beetje serieus fotografeert al helemaal niet. Want of hij zit met kromme tenen naar de scheve horizonnen te kijken of er word verwacht dat je commentaar geeft op de foto. En zeker die laatste is tricky want wijs je de fouten aan en vertel je hoe het beter kan of maak je je er vanaf met lovende woorden.

Ja maar jij
Jij gebruikt photoshop en filters en je camera is beter en jij oefent meer. Fotograferen is zoals autorijden, we kunnen het allemaal leren maar we zijn niet allemaal Max Verstappen. Je kan leren fotograferen maar een beetje aanleg en inzicht is wel nodig. En daar heeft photoshop niks mee te maken en een dure camera ook niet.

Das toch je hobby
Heb je zin om foto’s te maken dan en dan? Nee dank je. Ja maar fotograferen is toch je hobby. Enorme denkfout bij veel mensen. Een hobby zegt nog niet dat je je diensten gratis aanbied en al helemaal niet dat je de aanbieder zijn voeten moet lebberen uit dankbaarheid voor zijn niet-betalende klus.

Hoe groter de camera
De lens op mijn camera is inclusief de zonnekap best een lang ding, ik haal mijn onderwerp dan ook graag naar voren. Vaak denken mensen onterecht dat hoe groter de camera en zijn objectief, hoe mooier de foto’s worden. Nope dat heeft er niets mee te maken. Met een spiegelreflex kan je ook heel goed prutsfoto’s maken.

Megapixels
Hoe meer megapixels hoe mooier de foto. Nou willen die megapixels best wat doen voor je foto maar boven de 8 zie je geen verschil als je de foto afdrukt op A4. Dus 32 megapixels is jottem hartstikke leuk maar daar kan je een gemiddeld kantoorpand leuk mee bedekken.

Alles fotograferen
Het zijn ook net Japanners…nee hoor we fotograferen echt niet alles. Maar als je met zo’n mens meegaat weet je wel dat je een beetje geduld moet hebben. Geen zin in? Lekker thuis blijven dan.

Beetje plaatjes knippen
Ach wat doe je nou zoal de hele dag een beetje plaatjes knippen tijdens zo’n trouwerij das toch niks. Dat je de hele dag op je benen staat, constant de leuke momenten moet zoeken, eigenlijk ook niet zichtbaar mag zijn en je na die dag nog lang niet klaar bent, dat vergeten mensen wel eens. Die foto’s komen echt niet vanzelf zo leuk in dat boek.

Zomaar een paar misverstanden over mensen die fotograferen. Is eigenlijk ook niet zo vreemd ook, we komen thuis met een vuile broek omdat die paddenstoel zo mooi was, trotseren de storm omdat het dan zo mooi is op het strand en sjouwen de hele dag een tas vol lenzen en zware camera mee ‘om voorbereid’ te zijn. En dat allemaal voor wat mooie plaatjes, geen zorgen ik denk zelf ook wel eens dat ik gek ben.

27 thoughts on “Misverstanden over mensen die fotograferen

 1. Ik heb vorig jaar een drastische beslissing genomen: na een jaar of 45 met spielreflex+toebehoren te hebben gezeuld heb ik de hele handel verkocht en een leuk klein cameraatje, Olympus Pen F gekocht. Met 3 lensen (waarvan ik er toch maar eigenlijk weer 1 van gebruik). Heerlijk licht en handelbaar. Nou zal ik minder indruk maken want hoe vaak kreeg ik niet bewonderende blikken. Vooral de ‘toeter’ maakt indruk, ook al is de helft zonnekap. Maar per saldo ging ik ‘m steeds minder vaak meenemen en maakte ik foto’s met het ding waarop ik nu deze reactie type. Die heb ik toch altijd bij me.

 2. Nou, precies wat je zegt. Onlangs toen het water zo hoog stond in de uiterwaarden, ging een lange man letterlijk achter mij staan om vanuit exact dezelfde positie een rijtje wilgen in het water te fotograferen. Ik heb het maar beschouwd als compliment. Zonder mij daar was hij er misschien aan voorbij gelopen.

 3. Ik word er altijd een beetje kriegelig van als iemand achter me dezelfde foto gaat staan maken. Hetzelfde idee prima maar bekant over mn schouder is me al gebeurd. Een unieke kijk hebben is een gave en een gift. Maar ja veel is al gefotografeerd helaas.

 4. Na een groepsvakantie werd er eens een reünie georganiseerd en gingen de fotoboeken rond (tijdje geleden). Iedereen had ongeveer dezelfde foto’s van dezelfde gebouwen e.d. gemaakt. Maar sommigen sprongen er echt uit. Dat waren kunstwerkjes. Door de manier van kijken, compositie, kwaliteit of wat dan ook. Je haalt de professional er zo uit.
  Ik pruts wat met mijn mobieltje en soms zit er een voltreffer tussen.

 5. niets beter dan een hobby, dacht ik

  of het nu fotograferen of iets anders is

  ik vergeet er zowaar de beslommeringen op het werk mee

  groeten

 6. Flits is ook alleen alsje tegen de zon in fotografeert en als je perse in het donker foto’s wil maken. De meeste mensen weten niet eens hoe se de flits uit moeten zetten. Ik gebruik de mijne nooit.

 7. Eigenlijk bemoei ik me nooit met andermans/vrouws/trans hobby, tenzij ik er hinder van ondervind. En met fotogravers heb ik daar weinig last van. Waar zij vooral te vinden zijn, ben ik meestal nooit.

  Hier begon ik een heel verhaal te tikken over hoe ik zelf sta ten opzichte van fotograferen. Dat verhaal werd me te lang en staat inmiddels op m’n eigen blog.

  Voor mij is het een bijzaak ter ondersteuning van m’n vrijwilligerswerk en blog. Ik knip het meeste bij en heb een zeer kleine camera die geen piepjes maakt en ik bijna nooit laat flitsen.

 8. ik houd het bij een eenvoudig klein cameratje en mijn mobiel.
  De technische kant, daar heb ik geen kaas van gegeten.
  Ik houd het dus bij snapshots.

 9. Leuk verwoord en helemaal waar. Ik werk bij een importeur voor fotografische produkten en hier komen dagelijks veel (beroeps)fotografen over de vloer. Zij hebben dan wel dure apparatuur ;-)
  Het mooi vinden van andermans werk vind ik heel lastig. Dan moet het echt wel een topfoto zijn en je zult nooit voelen hóe de foto tot stand is gekomen wat ook een groot deel uitmaakt van je beleving.

  Overigens bestaan er net zoveel misverstanden over faunabeheerders….

 10. Toch knap wat mensen met een fototoestel – hobby of niet – voor mekaar krijgen. Ik heb daar bewondering voor, maar heb me nog nooit afgevraagd of dat een duur of minder duur apparaat is. En weet je wat? Sommigen krijgen woorden als ‘goed’, ‘mooi’ of ‘knap’ zonder mitsen en maren gewoon niet over hun lippen …

 11. Jawel hoor ik mag bij jou kijken je verwacht geen commentaar je verplicht me niets.

 12. ‘Ja die jonkvorst met z’n dure camera en lenzen. Daar kan ik niet tegenop’ Dat krijg ik wel eens te horen. Men vergeet voor het gemak maar dat je met die lichtsterke lenzen goed na moet denken welke je monteert want je kan er niet mee zoomen. Ook het focussen (vooral met tele) is een stuk lastiger met een lichtsterk objectief omdat je scherptegebied veel korter is. Duurder is zeker niet makkelijker.

 13. Rijk ben je pas als je de foto’s kunt maken die je wilt, de apparatuur is bijzaak.
  Er zijn veel meer dingen die meer kosten maar minder opleveren.
  Want van deze foto kan ik nu ook volop genieten. Hans

 14. Natuurlijk doe je extra je best als je er voor betaald krijgt. Ik ben daarmee gestopt omdat ik mn plezier erin kwijt raakte.

 15. Al pratende wordt men wel wijzer. Iemand kan best geld krijgen voor het uitvoeren van een hobby, het wordt dan altijd beter dan zelf doen, lijkt mij.

 16. Haha, en dan staat er geen enkele van mijn beroepsfoto’s op mijn weblog… Dat is op mijn bedrijf niet toegestaan, ondanks dat die in mijn privétijd gemaakt zijn. Ook mijn modellen staan er niet op, of de fotoshoots… Wat rest zijn wat snapshots, ik heb al genoeg mensen afgewezen die er een slaatje uit wilde slaan.

 17. Voor mij als vormgever zijn goede foto’s van cruciaal belang. Ik weet zelf hoe moeilijk het kan zijn om een mooie plaat te schieten als de omstandigheden niet ideaal zijn. En heb ook legio fotografen ontmoet die er niks van bakken. Ze lopen rond met de duurste apparatuur, maar dat geeft inderdaad geen garantie voor kwaliteit.

 18. Hahaha er is een verschil jij dwingt me niet door een vracht aan foto’s. En ik weet dat je geen foto’s maakt zoals ik maar ter aanvulling. En jij weet het zelf ook. Kiekjes kijken is leuk als je het verhaal erbij kan lezen.

 19. Nee hoor, die misverstanden leven niet bij mij. Ieder beroep of hobby heeft zo z’n valkuilen waarmee je altijd de klos kunt zijn als je niet oppast. Maar dat gaat gelukkig zijn er ook mensen die dit soort dingen wél zien. Je kunt met de duurste spullen slechte foto ’s maken en met de simpelste camera juweeltjes. Het eerste gaat voor mij op en het tweede voor jou. Maar oke, wij fotograferen (als dat van mij zo kunt noemen) ieder vanuit een andere behoefte en met andere inzichten. Ik ben jou eigenlijk wel een paar nieuwe schoenen schuldig want je moet af en toe bij mij echt met kromme tenen zitten;-)

 20. Ik had het niet beter kunnen verwoorden Liesbeth. Er zijn mensen die met een peperdure camera, en nog niets van bakken, ze hebben het gewoon niet in de vingers.

 21. Die misverstanden Liesbeth gaat voor veel beroepen en hobby’s op.Mensen uiten hun fantasieën en die liggen meestal ver bij de realiteit vandaan

Comments are closed.

Back To Top