Meer tips voor makkelijk duurzaam leven
Duurzaam

Meer tips voor makkelijk duurzaam leven

Haal de stekkers uit de stopcontacten
Het scheelt stroom die je wel betaald maar niet gebruikt. Beetje zonde he.

Gebruik losse thee
Het wordt nog steeds verkocht in de supermarkt en je krijgt minder troep binnen. Hier heb ik gelezen dat er plastic in zit maar ik vind die zakjes inmiddels gewoon vies want ze ruiken naar het karton van het doosje. Met een theezeefje kan je veel zuiniger met je thee omgaan en weet je het restant kieper je zo de tuin of plantenbak in. Theezakjes mogen niet bij het GFT afval.

Gebruik andere kattenbakkorrel
Silica? Ik gebruik al jaren hout, behalve dat wat je eruit schept gewoon door de wc kan (en mag!) spoelen, kan de rest op de composthoop. Ik ben tegenwoordig van Cats Best maar ook houtpallets zijn geschikt voor de composthoop.

Eet 1 keer per week geen vlees
En kijk goed na waar de soja vandaan komt als je eens een vegetarisch product eet. Voor mij was de herkomst van de soja en de hoeveelheid twijfelachtige ingrediënten de reden dat ik weer vlees ben gaan eten. Ik had ook een groot tekort aan vitamines en mineralen omdat ik die niet (goed) opneem uit supplementen. Minder vlees per portie, scharrelvlees wat niet te ver heeft moeten reizen en een dag per week geen vlees. Moet lukken toch?

Oplaadbare batterijen
We zijn er bekend mee, het scheelt geld maar uiteraard is nadenken voor je een batterij gevoed product aanschaft nog een veel beter idee.

Snijbloemen
Heel veel mensen waarderen een fleurige bos snijbloemen op tafel, ik zie alleen een stervende bos zwaar bespoten soort van groen. Snijbloemen zijn behalve duur ook niet duurzaam. Met een beetje mazzel mag je een kleine 2 weken genieten en kieper je het geheel daarna in de compostbak. Als iemand dol op bloemen is, kan je ook een leuk plantje geven. In het voorjaar staan overal van die bakjes met bollen, mooi cadeau als ze uitgebloeid zijn kunnen ze de tuin in.

Schermen minder fel
Ken je die huiskamers waar je alleen blauw licht binnen ziet? Sfeerloos ja maar ook niet zo gezond. Zet je scherm minder fel scheelt stroom en is beter voor je ogen.

Eerst denken dan bestellen
Vandaag besteld vandaag in huis, ken je het? Grote kans dat er speciaal voor jouw product gereden moet worden. Maar ja daar betaal jij wel iets extra voor. Ons aarde helaas ook. En dan heb ik het nog niet over bestellen in China die certificering is er niet voor niets in Europa. Maar als jou product verder reist dat jij ooit zal doen, is het dat dan waard? Goedkoop is al helemaal geen goede reden om iets te bestellen.

23 reacties

 • Nicky

  Goede tips. Ik denk dat tegenwoordig ook iedereen wel iets doet. Wat snijbloemen betreft ben ik het met je eens. Wel lief van de gever, hoor. Maar zo zonde!

 • Sabine Verburg

  Mooi blogje met goede tips
  Een groot aantal pas ik al toe maar je bent nooit te oud om te leren.
  Bijvoorbeeld de losse thee, vroeger heel gewoon . Ga ik doen voor de earl grey en groene thee (voor mijn lief) behalve voor mijn vruchtenthee deze is alleen in zakjes verkrijgbaar
  En de tip van Willie voor de potten met losse producten is ook een hele goede

 • Bram

  Goede tips en aantal gebruikte ik wel, maar er zitten er ook tussen waar ik nog niet aan gedacht had

 • Willie

  Wij gebruiken al een half jaar producten van Pieter Pot, dus ook losse thee enzovoort. Je hebt dan in ieder geval minder verpakkingsmateriaal, alles zit in glazen potten waar statiegeld opzit. Wordt bezorgd en alles is zo berekend dat er meer voordeel aanzit dan nadeel. Wat betreft het rijden van en naar enzo. Vlees eten we nog maar twee of drie keer in de week, maar als ik lees dat jij tekorten kreeg, begin ik een beetje te twijfelen… Nou ja, zo zijn we bezeig en proberen het goed te doen. Mooi blogje!

 • Naomi

  ‘Eerst denken dan bestellen’ heb ik gelukkig inmiddels ook wel geleerd en is niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor je portemonnee.
  Dat van het theerestantje bij de planten gooien wist ik niet, maar ga ik zeker weten onthouden (en doen)!

 • Judy

  Goeie tips! De snijbloemen schijnen niet eens bij het gft afval te mogen door de grote hoeveelheid bestrijdingsmiddelen erop.

 • Hans

  De laatste tip is wel belangrijk, scheelt ook in het retour zenden van producten die dan in de afvalbak terecht gaan komen. Hans

 • Liesbethblogt

  Oplaadbaar als het niet anders kan, maar bij nadenken voor je iets koopt is al een goed begin.

 • picpholio

  Theezakjes worden gevuld met het restant (het stof) dat ontstaat bij het drogen en “handlen” van de theeblaadjes.
  Geen producte, kopen die op batterijen werken…. dat gaan de autofabrikanten graag horen – LOL
  Best wel nuttige tips Liesbeth !

 • Marthy

  Heb net online een nieuwe broodbakmachine gekocht, het zij me vergeven. Bij de oude liet de teflon laag los, niet zo gezond. Wij bakken iedere dag ons volkorenbroodje, bakker is hier niet. Er zijn hier weinig winkels waar je zo’n machine kan kopen, bij de grote supermarktketens maar die zijn me te duur.

 • rietepietz

  Mijn porties vlees zijn in de loop der jaren gehalveerd, dat moet maar goed zijn.
  De houtkorrels in de kattenbak zijn goed, gebruik ik al jaren. online bestellen doe ik nooit , dat moet dan maar goed maken dat ik wel altijd een snijbloemetje in huis heb. Zo doet ieder z’n eigen ding, misschien niet volmaakt maar toch ook zo min mogelijk zaken die op een batterij werken.