Duurzaam

Meer tips voor makkelijk duurzaam leven

Haal de stekkers uit de stopcontacten
Het scheelt stroom die je wel betaald maar niet gebruikt. Beetje zonde he.

Gebruik losse thee
Het wordt nog steeds verkocht in de supermarkt en je krijgt minder troep binnen. Hier heb ik gelezen dat er plastic in zit maar ik vind die zakjes inmiddels gewoon vies want ze ruiken naar het karton van het doosje. Met een theezeefje kan je veel zuiniger met je thee omgaan en weet je het restant kieper je zo de tuin of plantenbak in. Theezakjes mogen niet bij het GFT afval.

Gebruik andere kattenbakkorrel
Silica? Ik gebruik al jaren hout, behalve dat wat je eruit schept gewoon door de wc kan (en mag!) spoelen, kan de rest op de composthoop. Ik ben tegenwoordig van Cats Best maar ook houtpallets zijn geschikt voor de composthoop.

Eet 1 keer per week geen vlees
En kijk goed na waar de soja vandaan komt als je eens een vegetarisch product eet. Voor mij was de herkomst van de soja en de hoeveelheid twijfelachtige ingrediënten de reden dat ik weer vlees ben gaan eten. Ik had ook een groot tekort aan vitamines en mineralen omdat ik die niet (goed) opneem uit supplementen. Minder vlees per portie, scharrelvlees wat niet te ver heeft moeten reizen en een dag per week geen vlees. Moet lukken toch?

Oplaadbare batterijen
We zijn er bekend mee, het scheelt geld maar uiteraard is nadenken voor je een batterij gevoed product aanschaft nog een veel beter idee.

Snijbloemen
Heel veel mensen waarderen een fleurige bos snijbloemen op tafel, ik zie alleen een stervende bos zwaar bespoten soort van groen. Snijbloemen zijn behalve duur ook niet duurzaam. Met een beetje mazzel mag je een kleine 2 weken genieten en kieper je het geheel daarna in de compostbak. Als iemand dol op bloemen is, kan je ook een leuk plantje geven. In het voorjaar staan overal van die bakjes met bollen, mooi cadeau als ze uitgebloeid zijn kunnen ze de tuin in.

Schermen minder fel
Ken je die huiskamers waar je alleen blauw licht binnen ziet? Sfeerloos ja maar ook niet zo gezond. Zet je scherm minder fel scheelt stroom en is beter voor je ogen.

Eerst denken dan bestellen
Vandaag besteld vandaag in huis, ken je het? Grote kans dat er speciaal voor jouw product gereden moet worden. Maar ja daar betaal jij wel iets extra voor. Ons aarde helaas ook. En dan heb ik het nog niet over bestellen in China die certificering is er niet voor niets in Europa. Maar als jou product verder reist dat jij ooit zal doen, is het dat dan waard? Goedkoop is al helemaal geen goede reden om iets te bestellen.