Naarden

Een smalle straat in Naarden

Naarden

Met mijn neus op de kaart en zonder bril op, dat krijg je dan, keek en zocht ik waar ik deze genoegzame dag eens naartoe zou gaan. Ik had daarnet namelijk mijn andere planning kansloos aan de kant geschoven. Leuk hoor Nederland, maar zo’n groot fan van regen ben ik nou ook weer niet. Het duurde even, maar samen met google en buienradar vond ik al snel dat ik eens een stukje PrachtNederland moest gaan bekijken en het was dan ook niet veel later dat ik op een ov-fiets stapte, naar een kleine vesting genaamd Naarden.

Rond 1300 kreeg Naarden stadsrechten, voor die tijd had het al marktrechten, mede door de markt en de ligging kon de vestingstad uitgroeien tot een rijke stad. Toen Naarden zijn stadrechten kreeg lag de stad echter een stuk noorderlijker. Helaas bedreigde het oprukkende water van de Zuiderzee de stad dermate dat besloten werd de stad een stukje verder op een uitloper van de Utrechtse Heuvelrug te herbouwen. In 1350 werd het huidige Naarden gesticht het stratenpatroon, de dubbele omwalling en de grachten zijn bewaard gebleven en zijn te bezoeken.

Het huidige Naarden Vesting is een krap dorp met prachtige, kleine, schattige huisjes in smalle straten. Veel van de oude huizen zijn bewaard gebleven en worden goed bijgehouden. Op een enkele plaats staan er nieuwe huizen in de vorm van appartementen, zijn er wat rotte kozijnen of een opknappertje, maar het algemene beeld wordt gevormd door klok- en trapgevels, bastions, wallen en grachten.

Ondanks de stadsrechten voelt Naarden Vesting niet als stad, de toch al smalle straten worden gevuld met veel auto’s, dat de aanwezige winkels open zijn verbeterd de algehele in zichzelf gekeerde sfeer niet. Het voelde vooral alsof ik teveel was, alsof ik de niet bestaande zondagsrust kwam verstoren een vreemde gewaarwording. En toch, bezoek Naarden Vesting het is een prachtig stuk geschiedenis te vinden midden op de kaart van Nederland.

14 thoughts on “Naarden

  1. Ben er in juni doorheen gefietst (zoek daar -> op Thompsonbrug) kan het me nog levendig herinneren.

  2. Echt een oud stadje.
    In onze buurt ligt Grave, ook een vestingstadje. Mooi liggend aan de Maas maar ook hier zomers veel toerisme.

  3. Prachtige foto’s. En ja Naarden is mooi, jouw foto’s maken het helemaal af.

Comments are closed.

Back To Top