Lichtjesroute

De jeep tijdens de Lichtjesroute in Eindhoven

Zoals elk jaar in Eindhoven worden er met de herdenking van de bevrijding ook de lichtjes van de Lichtjesroute aangestoken. Hoewel aansteken niet helemaal het goede woord meer is, staat dat woord wel dicht bij de geschiedenis van dit jaarlijks terugkerende evenement.

De Lichtjesroute ontstond op 18 september 1944, de Britse en Amerikaanse bevrijders bevrijdde Eindhoven en om hen in die donkere dagen te groeten en eren staken velen Eindhovenaren een kaars of vetpotje aan. Deze zette ze in de voortuin of achter het raam. Al in 1947 werd dit veel professioneler aangepakt. Op verschillende plaatsen in de stad, zogenaamde brandpunten, brandde vier dagen lang feestverlichting. In 1969 was de route 40 kilometer lang.
Hoewel het succes groot was, hield de Lichtjesroute even op met bestaan, maar in 1984 werd de route nieuws leven ingeblazen. Vele armaturen werden toen gebouwd en volgehangen met gloeilampen, verstrekt door Philips uiteraard. Hoewel de route jaarlijks verschilt hangen er halve manen in de Halvemaanstraat en sterrenbeelden in de Griekse buurt. Ook zijn er metershoge geraamtes die op strategische plaatsen hangen. Langs de hele route wordt je er aan herinnerd dat dit de eerste herdenking van Nederland is, maar zie je ook de meest diverse en kleurrijke lichtornamenten die je je maar voor kan stellen.

Inmiddels was de herdenking van 18 september voorbij, de jeep stond veilig opgeborgen en het was afwachten op een mooie avond. Die volgde zo snel dat het me verbaasde, met nog een paar andere historische voertuigen reden we in colonne de route. Hoewel een doordeweekse dag waren er toch veel mensen op de been om zowel ons als de Lichtjesroute te bewonderen. Het was droog, bijna zwoel weer en ik genoot. Want zo is het bedoeld, ter ere van onze bevrijders en om de eerste donkere avonden te verlichten.

En daarom zwijmel ik met het filmpje van Omroep Brabant en het toepasselijke nummer Vandaag van Bakermat. Want laten we vandaag even stilstaan bij het harde werk van de vrijwilligers van de Lichtjesroute en de geallieerden van toen.

17 reacties

 1. Goh… ik kende het lichtjesgebeuren in Eindhoven wel, maar ik dacht echt dat dit alleen vanwege Philips was. Nooit geweten dat dit erachter zat. Mooi…

 2. Eigenlijk zouden alle ánderen lichten gedoofd moeten zijn, maar ja, dan zou het Catarina ziekenhuis wel héél veel patiënten over de vloer krijgen op lichtjesavond. Het gaat iets te snel om de omgeving te kunnen herkennen maar de mag de pret niet drukken.

 3. Je kan wandelen haal je niet in 1 avond. Fietsen kan wel is een leuk stuk.

 4. Wat leuk, al moet ik zeggen dat het leuker was geweest als er een wandelroute van gemaakt was, dan had je rustig even overal naar kunnen kijken.
  Maar goed, jij hebt wel een mooie avond gehad met al die lichtjes ?

 5. ik wandelde laatst rondje om in Heerlen en zag 3 mooie muurschilderingen , deze kat vond ik persoonlijk de mooiste
  in de pps die er onder zit zie je nog meer mooie straat kunst

 6. Wat mooi lichtjes hangen Vrededuif. Oeh… ik word duizelig van deze filmpje. Je ziet daar ook lichtjes hangen.

 7. Toen ik in Brabant woonde heb ik er al van gehoord.. altijd van plan geweest om eens te gaan..
  Nog nooit van gekomen.. Filmpje al eens gezien.. Mooie impressie!

 8. Ja ik snap wel wat je bedoelt iets langere pauzes maken het wel leuker. Volgend jaar hangen ze er weer zelf rijden en meemaken is het leukste.

 9. Bijzondere muziek; ik vind het interessant. De lichtjesroute vond ik niet zo goed tot z’n recht komen, het gaat te snel en onrustig. Misschien dat het draaglijker is als je de omgeving kent een herkent?
  Herdenkingen zoals deze vind ik wel waardevol.

 10. Inderdaad, een mooi filmpje, I had a dream… Gelukkig geldt dat voor ons nog steeds

Reacties zijn gesloten.