Fotoserie: Lieveheersbeestjes

Fotoserie: Lieveheersbeestjes

Fotoserie: Lieveheersbeestjes

Op zonnige dagen in de herfst gaan lieveheersbeestjes op zoek naar een plek om te overwinteren. Ze landen daarbij op zon beschenen locaties, niet alleen in de natuur maar ook hoge gebouwen en huizen. In de natuur tref je het lieveheersbeestje op de berk. Ze kruipen via naden en kieren naar binnen en hoewel het er een tiental kunnen zijn, kunnen het er ook honderden of duizenden zijn.

Tijdens hun winterslaap eten de lieveheersbeestjes niet. Ze kruipen tegen elkaar aan in een hoek niet ver van een raam en blijven daar tot februari maart. Dan vliegen ze weer uit. Vinden ze op hun zoektocht een mooie boom dan overwinteren ze daar. An masse zoeken ze een schuilplaats en kruipen ze zelfs onder het schors. Ik kwam ze tegen toen ze hun boom gevonden hadden en nog zoekende waren tegen een grenspaal ernaast.

21 thoughts on “Fotoserie: Lieveheersbeestjes

 1. Wat een top foto die openingsfoto en fijne uitleg ook.Ik had er wel wat binnen op het raam maar zoveel heb ik er zelf nog niet gezien

 2. Aha ………… nu snap ik dus waarom ik vorige week zoveel van die lieveheersbeestjes zag, ook op mijn balkon.
  Leuke weetjes, die ik ook nog niet wist :-)

 3. Ja en oranje met wit en oranje met zwart en zwart met rood. Veel soorten. O en ze zijn niet lief eten elkaar en zo.

 4. Als ik jouw blogje zo lees dan wist ik eigenlijk helemaal niets van lieveheersbestjes. Ja dat ze rood met witte stippen hebben, maar dat daar is nu verandering in gekomen. Dank voor de biologieles en de mooie foto’s.

 5. Interessant én mooie foto’s.
  Ooit had ik een hele zwerm in het raamkozijn zitten. Je kon ze zelfs ruiken. De geur die ze afscheiden is best sterk (als ze met velen in je huis zitten).

 6. Dit is de Ossenpaal staat op de oude stadsgrens tussen Sterksel en Someren en is pas 10 jaar oud. Hoewel de grens wel oud is en er niet voor niets lag, is deze paal er neergezet om te verbinden.

 7. Dat is interessant! Om de een of andere reden is voor mij het lieveheersbeestje de enige kever die niet eng is, en ik denk eigenlijk dat ik daar niet de enige in ben. Het zal met de naam te maken hebben en die olijke stippen. Maar wat weet ik er eigenlijk van? Niets, tot nu toe. Die koe op die paal, als het koe is, kijkt wel op haar…. neus, zou je kunnen zeggen. Van wat is het een grenspaal?

Geen reacties meer mogelijk.

Back To Top