Laat de Nederlandse koe niet verdwijnen

Laat de Nederlandse koe niet verdwijnen

Laat de Nederlandse koe niet verdwijnen

De ene crisis is nog niet voorbij of de ander is er al en met de komst van de klimaatcrisis werd ook meteen duidelijk dat Zwartbont opeens op de zwarte lijst stond. Vol bewondering keek ik dan ook naar de boer die met twee koeien naar Den Haag ging en daar eens vroeg welke van de twee naar de slacht moest. Kreeg geen antwoord, maar wat een mooie vorm van protest. En gelijk hadden die boeren dat er protest was, je zal maar bij je melkmachine staan en ondertussen lezen dat je nering op de tocht staat.

De mens zelf stoot ook nogal wat uit
Een beetje koe ruft elk jaar net zoveel broeikasgas als twee gezinnen uitstoten door het gebruik van aardgas. Om die hoefafdruk te compenseren moeten steeds meer huizen van het gas af. Koeien die enorme hoeveelheden melk produceren zijn leuk voor de boer maar niet zo leuk voor de natuur. Maar het zijn niet alleen de (koeien)boeren die het stikstofprobleem veroorzaken. De mens zelf stoot ook nogal wat uit en ons land wordt sinds ’15 miljoen mensen’ in 1996 uitkwam inmiddels door 17,4 van ons bewoont. We zijn zelf net zo goed veroorzaker maar het inkrimpen van de veestapel gaat makkelijk en is ook wat humaner.

Stalen vol varkens
Helaas werd er vooral naar de koe gewezen terwijl er ook nog varkens zijn. Alleen die lopen maar zelden idyllisch in de wei te scharrelen die staan op roosters en in betonnen bakken om maar zo snel mogelijk groot genoeg te zijn om geslacht te worden. Concentratiekampstallen vol want er zijn steeds minder boeren maar het aantal varkens wat er gehouden wordt groeit en die varkens stoten ook uit. Maar wel 17 keer minder dan een koe. Een koe produceert methaan vanuit de mest en maag, het varken alleen uit de mest. Helaas staan die varkens wel met heel heel veel in één stal en vormen zo ook een stikstofprobleem.

Grootste vleesexporteur
Hoewel het aantal varkensstallen al jaren krimpt, groeit het aantal gehouden varkens. Sterker nog als ik de hier gepubliceerde lijst bekijk is het een varkenshouder die na de grote bedrijven als eerste genoemd worden en niet een koeienboer. Niet vreemd de koeienboeren worden als één groep aangewezen. De koe is ook veel zichtbaarder, maar wacht maar tot je naast een vrachtwagen met varkens staat bij het stoplicht zelfs een lege wagen stinkt al gigantisch en van al die lieve varkenssnuitjes gaat 85% naar het buitenland. Nederland is al jaren de grootste vleesexporteur van Europa en niet alleen van varkens en koeien maar ook van kippen.

En dat stoot me tegen de borst, voor jaren zijn de vergunningen voor megastallen uitgereikt en nu zijn de koeienboeren opeens de veroorzaker van de klimaatcrisis. De mens zelf is het probleem en uiteraard moeten er dingen ontzettend snel gaan veranderen maar laat daarbij de Nederlandse koe niet verdwijnen!

20 thoughts on “Laat de Nederlandse koe niet verdwijnen

 1. De koe moet blijven. Er wordt met verschillende meters gemeten. We hebben niet alleen boeren die dieren houden. Als alle boeren en dieren weg moeten zal ons eten uit China komen. Onze groenten, fruit melk enz moeten van bij ons komen.

 2. Ik merk dat ik tegenwoordig bijna elke keer als ik langs een weiland vol koeien fiets, denk: als het maar niet zo ver komt dat ze er straks niet meer zijn…

 3. Ik vind koeien mooie beesten, maar vind ook dat we beter voor de aarde moeten zorgen.

  Verder meng ik me niet in die discussie. Ik heb daar te weinig kennis van om er mijn mening over te geven. Hoop eigenlijk alleen dat beide (meest radicale) van alle partijen stoppen met schreeuwen en harde acties en gaan praten om tot een oplossing te komen, want ook als de ene vind dat de ander niet luistert, bereik je dat alleen door rustig te praten.

 4. Er wordt véél te eenzijdig naar de uitstoot gekeken, en waarschijnlijk is de boer de klos omdat boeren uitkopen bouwgrond op kan leveren. Aan de industrie aanpakken heeft men niets op het gebied van bouwgrond “vorderen”, nóg meer mensen betekent nóg meer voedsel nodig dat toch érgens verbouwd moet worden, en nóg meer energie nodig , men is totaal verkeerd bezig !

 5. Ik vind koeien zo leuk. Varkens ook, trouwens. Maar dan wel buiten. En dat zie je inderdaad nooit. Treurig.

 6. Ik probeer mijn (miniscuul kleine) steentje bij te dragen door steeds minder vlees te eten, maar als ik vervolgens lees dat alles wat in Nederland graast en in stallen moet blijven uiteindelijk naar het buitenland wordt geëxporteerd, dan heeft mijn steentje weinig nut ….

 7. Hoewel de intensieve veehouderijen ongetwijfeld een rol spelen, denk ik ook dat wij als mens er ook heel wat van kunnen…. En dat daar ook meer aandacht naar mag gaan.

 8. Ik heb deze blogpost klein gehouden maar vergis je niet stikstof is een probleem. Kom een keer naar Brabant zuidoost je ziet het aan de natuur. Maar dat gelul dat een koe in Duitsland minder uitstoot was me ook al opgevallen. Het peobleem van het coa is vooral dat gemeentes ze sluiten. Denk aan Weert dicht. Overloon dicht maar nu Oekraïeners en een klein groepje statushouders. Budel wat ook een Ter Apel was, maar nu inkrimpt omdat het gaat sluiten. Andere EU landen hanteren andere regels vangen minder op ook, dat klopt niet.

 9. De meetmethodes deugen niet. Vergelijk ze maar met WC-Eend. Immers men telt in linkse kring de uitstoot die ons land binnenwaait vanuit het buitenland (17-20%) niet mee. Men geeft voor de hele agrarische sector 45% op als meetwaarde. Maar als je die buitenlandse stikstoffen niet wilt tellen maar die wel in het getal van de sector stopt is het probleem natuurlijk enorm. Daarnaast laat men die weilanden straks niet braak liggen of plant er bomen, men wil er gewoon bouwgrond van maken om zo de steeds maar groeiende import van mensen uit verre streken mee op te vangen. Dan telt dat stikstof ineens niet. En wie weten hoe dat werkt, in Bant (Noordoostpolder) kocht het COA een boer uit. Niet voor de natuur er omheen, maar om er direct een nieuw AZC te kunnen bouwen. Daar stak uiteindelijk de gemeente een stokje voor, maar anders…..

 10. Waarom zijn wij het alleen die dit alles schijnen te beseffen….. Zijn die politiekers dan echte leeghoofden die luisteren naar elke opmerking van een “groene betweter” ??? Raar hoor en zoals je zegt, ooit hebben diezelfde politiekers maar al te graag de wensen van de landbouw (maar ook van de industrie) ingewilligd.
  Tegenstrijdiger kan haast niet maar wie denk je dat er op het eind van de rit als enige echt gaat winnen ????

 11. Koeien zijn trouwe dieren, ze horen in de weide.
  Als het slecht weer wordt gaan ze zelf wel de stal in. Hans

 12. Ik ben net nog even langs het huis van de minister gereden, de barricaden zijn weg… ;-)

  Love As Always
  Dimario

 13. minister van landbouw jaren ’60 en de boerenleenbank kwamen met de plannen alles moest groter
  nu zijn we op de usofa na de grootste exporteur van agrairische producten
  zot zijn ze daar in het Haagse :(

 14. Ik heb het rapport van Remkes niet gelezen.

  Toch hoop ik dat het gedraal en vooruitschuiven van oplossingen stopt.

  Waar de grootste pijn ligt?

  Ik verwacht vooral daadkracht.

  Stille groet,

 15. Het zou me ook erg spijten. Wij kijken hier vanuit de keuken op de koeien die op natuurlijke wijze worden gevoederd en een mooi leven hebben. Ze lopen zomer en winter buiten en grazen in het natuurgebied. Het is het enige vlees dat ik nog eet omdat ik weet dat ze van de biologische boer hier een eind verderop komen.
  In de verte zien we de industriereuzen die staan te dampen. Dat ze die maar eerst aanpakken.

Geen reacties meer mogelijk.

Back To Top