Kinderen meer laten lezen

Kinderen meer laten lezen

Kinderen meer laten lezen

Met een zucht maar zonder verbazing volgde ik het nieuws dat kinderen en jongeren steeds vaker met een leesachterstand van school komen. Dat het me niet verbaasd zegt niet dat het niet een enorm probleem is. Want dat is het. Begrijpend lezen is één van de dingen die je zo enorm vaak nodig hebt in het dagelijks leven, dat er maar één ding op zit en dat is kinderen meer laten lezen.

Voor volwassenen die meer willen lezen raad ik deze blogpost aan:

 

Baby boekjes
Het zijn maar rare dingen die baby boekjes, maar baby’s ontdekken met hun mond dus hebben ze ze sabbelproef gemaakt. Je kan niet vroeg genoeg beginnen dus ook die baby boekjes zijn belangrijk.

Verzin spellen waar kinderen voor moeten lezen, al is het maar een speurtocht in de achtertuin of in huis.

Voorlezen
Juist van de week belde ik m’n vader die het bericht ook had gezien. ‘Volgens mij heb ik jou helemaal niet veel voorgelezen’, nee pa je vertelde me over Willem van Oranje en daar sliep ik ook prima van. Ik verslond als kind al boeken en liep daarmee zover voor als ik achterliep met rekenen. Het is beide goed gekomen. Ik verbaas me regelmatig hoe leuk de boeken van tegenwoordig zijn zelfs de prentenboekjes voor kleuters. Probeer ook als de kinderen ouder worden, elke dag 10 minuten met ze te lezen. Dat kan ook een stukje uit een krant zijn. Op een ander vast moment langer lezen kan ook.

Kinderen kunnen ook voorlezen, de rollen omdraaien werkt.

Ouders moeten zelf ook lezen
Goed voorbeeld doet goed volgen, mijn vader heeft tegenwoordig een boekenkist die ik zó ga erven en stapels en stapels (nog te lezen) boeken. Dat vroeger de TV heel specifiek en absoluut niet de hele dag aan mocht zal ook gescheeld hebben. Ik herinner hem meer dan eens met een boek voor zich, hij nam rustig een boek mee als hij ergens vermoedde te moeten wachten. Hoewel de boeken van mijn vader niet echt aansloten op wat ik las, stimuleert het wel als er kasten vol (leuks!) binnen bereik is. Goed voorbeeld doet goed volgen!

De bibliotheek is gratis tot 18 jaar.

Boeken hoeven niet duur te zijn!
Hoe kan je kinderen meer laten lezenHoewel de digitale boekenabonnementen oprukken vind ik het zonde om die te gebruiken voor kinderboeken of young adult boeken. De bibliotheek is namelijk gratis tot 18 jaar! En maak je ook niet meteen druk over boetes, veel bibliotheken doen daar al niet meer aan.
Weet je nog die oneindige lijst boeken van je middelbare school? Laat die verplichtte boeken los, is jouw kind dol op Donald Duck, prima dat is ook een begin. Leg geen druk op lezen, maar haal afleiding weg uit slaapkamers. Geen spelcomputer maar wel een half uur langer opblijven als je in bed leest. Is je kind dol op voetbal, zoek daar dan lees- of informatieve boeken over. Of beter, laat het je kind zelf doen.

Zorg vooral dat lezen leuk is. Wat lekkers erbij, knus samen onder een dekentje, beloningssysteem, e-reader of wat dan ook.

Minibiebs en kringlopen
Zelfs al is de bibliotheek gratis, maak toch gebruik van minibiebs en de kringloop. Al gelezen boeken ruilen, snuffelen naar wat anders, bezig zijn met boeken en vooral zorgen dat er leuke boeken voor handen zijn maakt dat een kind sneller een boek pakt. En als het niet vanzelf komt, dan werkt een beloning ook om kinderen meer te laten lezen.

Morgen 23 april is het Wereldboekendag en hoop ik dat er aandacht besteed gaat worden aan boeken en vooral aan kinderen meer laten lezen. Want om maar even aan te geven dat je er als ouder belang bij hebt, als je oud en hulpbehoevend wordt moeten jouw kinderen de bijsluiter lezen en begrijpen.

23 thoughts on “Kinderen meer laten lezen

 1. Inburgeren is alleen voor buiten Europa. Ander feitje de helft van die cijfertjes zijn Nederlandse kinderen.

 2. Eén van de grootste problemen hierbij is dat er zoveel volwassenen zijn die het Nederlands niet voldoende beheersen , dáárdoor komen hun kinderen met een leesachterstand op school. Ik zie het bij m’n buren, De van oorsprong Engels sprekende buurman ziet na 4 jaar in Nederland wonen met een Nederlandse vrouw kan nog net vragen “hoe gaar het” maar als ik té uitgebreid antwoord geef kan hij me niet meer volgen.
  De taaleisen lijken wel héél erg laag te liggen bij het inburgeren.

 3. ik kon de bloembollenvelden nu mooi combineren met het lopen van de mooie wandelingen op het Noord Hollandpad
  ik heb dat rastertje in het schermpje staan :) , zal zijn omdat de aarde rond is , dat het wat scheef lijkt hihi , mij maak je niet gek hoor , dat ben ik al heel lang :)
  rustig weekend groet

 4. Lezen, zelf lezen, ik ben er mee opgegroeid.

  Al kan ik mij niets herinneren over het voorlezen.

  Vrolijke voorjaarsgroet,

 5. Mijn vader zat altijd met zijn neus in de boeken. Hij had een enorme algemene kennis. We gingen vaak samen naar de bieb. Hij naar de ‘grote mensen afdeling’ en ik naar de ‘kinderafdeling’. Mooie herinneringen. Ik op mijn beurt nam mijn kind weer mee naar de bieb. Stapels boeken had ze. En ik héb wat voorgelezen! Als ik haast had, probeerde ik te smokkelen en af en toe een bladzijde over te slaan. Dan stak ze haar vingertje op en zei streng: “Nee, mama! Zó gaat dit verhaal niet”. Zucht…

 6. Hoewel ik zelf heel veel lees, heb ik de liefde voor lezen helaas niet op al mijn vijf kinderen kunnen overbrengen, hoewel ik zeker mijn best heb gedaan.

 7. En anders was een ander kind blij met een nieuw boek voor weinig.

 8. Heb heel veel (achter-)neefjes en (achter-)nichtjes en gaf praktisch altijd een boek als ze jaren zijn/waren.. of ze ze lazen heb ik geen idee van.. ik vermoed dat bij sommige het boek ongelezen naar de kringloop ging..! Maar wie weet heb ik ooit toch een ‘graaglees-zaadje’ geplant.. hoop het! :-)

 9. Klopt zeker als je specifiek zoekt, maar vaak wel duurder dan MP. Kinderboeken kan je soms per doos voor een tientje ophalen. Als het om meer lezen gaat dan raad ik dat aan.

 10. Vooral de kringloop. Laagdrempeliger is er niet. En ze hebben er zat boeken en strips.
  En voor wie liever gericht kiest en wat meer wil betalen hier het beste advies: boekwinkeltjes.
  Daarin vind je het aanbod van ik weet niet hoeveel boekenaanbieders en antiquariaten.

 11. Een artikel naar mijn hart en ik ben het met ieder woord eens. Wat betreft die verplichte leeslijst: dat is bij veel pubers de laatste zet om te stoppen met lezen. daar kunnen ze echt beter gisteren dan vandaag nog werk van maken, dat daar iets aan gaat veranderen. En verder: ik liet kinderen die een hekel hadden aan lezen soms informatieve boeken lezen. Vonden ze dan helemaal interessant en ondertussen maakten ze toch hun leeskilometers (en ja, ik weet dat ze ook op YouTube…, maar ssst).

 12. Afleiding is deels het huidige probleem de oplossing ligt bij ouders. Nog niet eens bij scholen.

 13. Bedankt voor uw bezoekje aan mijn blog en welkom.
  Lezen is heel belangrijk want het draagt bij tot het taalgebruik en kennis in het algemeen.
  Ook al spreek ik thuis nog dialect ( moet ook behouden blijven) toch vind ik taal belangrijk.
  Ik heb het mijn dochter bijgebracht want ik ben tussen de boeken grootgebracht,
  en ik tracht nu mijn 5 jarige kleinzoon ervoor te interesseren.
  Fijn blog heb ik hier ontdekt. Tot genoegen. ♥

 14. ja wij kregen thuis het lezen met de paplepel ingegoten ,pa had een enorme kast vol boeken
  en ben m’n ouders er dankbaar voor

 15. Vooral de tip kinderen te laten lezen over dingen die hun boeien en denk inderdaad dat voetbalboeken ook voetballertjes laten lezen enz.

Comments are closed.

Back To Top