Ik at een nieuw soort fruit van de boom

Ik at een nieuw soort fruit van de boom

Ik at een nieuw soort fruit van de boom

Toen ik begin van de maand door Orientalis in Heilig Landstichting liep, wandelde ik bij toeval anders dan eerst naar het Arabisch dorp en zag kleine besjes aan een boom hangen. Ze hadden iets weg van frambozen en hoewel ik geen idee had wat het was, proefde ik ze wel. Ik at een nieuw soort fruit van de boom.

Ik ben nooit een fruiteter geweest. Er was altijd genoeg in huis, maar hoewel ik mijn periodes had, lagen die meestal weg te kwijnen op een schaal op tafel. Naarmate ik ouder werd veranderde daar niet veel aan. Wat wel veranderde was dat ik al snel niet meer tegen een aantal soorten fruit kon. Allergisch net zoals mijn vader (ik erfde ook goede dingen hoor) die al jaren de meeste soorten liet staan. Ik bleek niet alleen allergisch voor sommige fruitsoorten ook de middelen die ze erop doen hielpen me nogal eens aan een vette reactie.

Dus toen ik bij een boom vol op frambozen lijkende besjes stond, twijfelde ik even. Ik fotografeerde met Plant.App de blaadjes en zag dat ik bij een Moerbei boom stond. Kende ik niet, wel van gehoord, wat op zich niet gek is want de boom groeit voornamelijk in warme streken. Wat best jammer is, want terwijl ik daar de boom kaalknaagde realiseerde ik me; Dit is de eerste keer dat ik fruit eens echt lekker vind.

Kennen jullie de Moerbei? Waar is deze vrucht te koop?

29 thoughts on “Ik at een nieuw soort fruit van de boom

 1. Ik ken ze wel maar heb ze nog nooit gegeten. Je hebt ze inderdaad wel overal in gedroogde vorm (bij onze Jumbo ook), dat schijnt zo’n soort superfood te zijn. En ik ben ze ooit wel eens tegen gekomen in zo’n zelfpluktuin… Maar waar dat was, weet ik niet meer.. Texel, denk ik. Anders toch een boompje kopen en zelf kweken :-)

 2. Om onze caravan raapten we ze dagelijks op om te voorkomen dat echt alles onder de vlekken zat.
  De schaduw was heerlijk en de plaats Ferrara was dermate leuk dat we het ongemak er graag voor over hadden.

 3. Mijn kennismaking met de moerbei was in Italie. Mooie schaduwrijke boom op de camping, maar een en al rijpe vrucht op de grond omdat niemand ze at. Ik vond ze niet echt lekker. Wel gaven ze enorme vlekken op caravandak en aan je schoeisel.

 4. Ik ken de moerbei maar weet eigenlijk niet of ik ze ooit gegeten heb.Dus eigenlijk ken ik ze niet. Ik heb er wel eens van gehoord. That’s it.

 5. Onbekend bij mij, logisch want ik ben ook al geen fruiteter. Had maar twee keer in mijn leven een periode dat ik veel fruit at, een ander eet zure bommen omdat ze zwanger is, ik at bakken vol fruit.

 6. Kan niet zeggen dat ik ze ooit gegeten heb. Ben trouwens rol op fruit en eet het volop.

 7. Dat kwam allicht door de msn die erover vertelde en ze zelf ook at. Ik was wel bang dat ik misschien allergisch zou zijn maar ook dat bleek niet.

 8. Ik heb er wel van gehoord, nu je hem zo noemt, maar nog nooit gegeten. Vond je het niet eng om een onbekende vrucht te eten? Ik ben dan altijd bang dat hij giftig zal zijn…

 9. Ik ken de vrucht van naam maar heb hem volgens mij nog nooit (bewust) gegeten.

 10. ja Liesbeth
  een goed onderhouden kleine begraafplaats ergens in het duin
  met begraafplaatsen van drenkelingen van meerdere landen
  die stranden daar zijn gigantisch breed , dus mijn vondsten vallen er in het niets :)

 11. Hm, ik kende ze van naam, maar nooit gezien of gegeten. Wel herkenbaar trouwens. Ik eet wel fruit, maar dat is vooral omdat het gezond is en omdat ik het daarom van mezelf ‘moet’. Als ik ‘lekker’ wil eten, denk ik écht niet aan fruit.

 12. Ik ken de vrucht alleen van naam, gegeten heb ik ze volgens mij nog nooit

 13. Hallo Liesbeth
  Ik ken ze zeker want heb een zwarte en witte moerbeiboom in de tuin staan.De bomen hangen in de zomer helemaal vol.Zo veel dat ik ze niet verwoesten kan.Ik eet ze het liefst als ze nog niet helemaal rijp zijn.Als ze pikzwart zijn vind ik ze te zoet..De moerbei is zowel als boom en als struik te koop en dragen na 3 jaar al vruchten.Het is een nog weinig voorkomende boom maar vroeger zag je ze op heel veel plekken.Bij ons kan je de bessen ze nergens kopen.Moest je niet zo ver bij me vandaan wonen zou ik je graag een emmer vruchten bezorgen .Als ze plek hebt kan je ook een boom kopen en planten in de tuin.Ik heb toen ik hier 20 jaar geleden kwam wonen een boom en moerbei- struik geplant.

 14. Je erft inderdaad de goede en minder goede eigenschappen.
  Je hebt je zelf overwonnen bij de Moerbei boom. Hans

 15. Dat is apart, ik weet niet of ik het had gedurfd. Je weet van tevoren niet hoe je reageert.
  Ik ken ze niet, alleen van naam maar word nu wel nieuwsgierig

 16. Iets verderop staat een Moerbeiboom. De jeugd eet deze boom elk jaar weer kaal. Het is een kwetsbare vrucht. Hier zijn dus vooral de gedroogde vruchten te koop. Langs de historische Zijderoute staan de witte, rode en zwarte soorten.

  De zijderups leeft op deze boom, vandaar de Zijderoute.

  Leuk dat je hebt genoten van deze aparte vrucht.

  Vrolijke groet,

 17. ik eet ook weinig fruit
  de moerbei kan ik wel van naam , maar verder ook niet

 18. Daar ik héél allergisch reageer op kiwi, durf ik geen fruit eten dat nieuw voor me is. Vervelend is dat, maar er valt mee te leven. Toch jammer dat ik de moerbei nooit proefde.

 19. Nee, ik heb er wel van gehoord, moerbeibessen, maar ze nooit gegeten. Misschien bij een Turkse groenteboer?

 20. Ik ken ze alleen in gedroogde vorm. Lekker als je even wat te knabbelen wil

 21. Paar jaar geleden op Corsica op een camping gestaan, waar een aantal van die bomen stonden. De vruchten werden nauwelijks gegeten door de campinggasten (ik heb er een paar van geproefd) en vielen dus overrijp op de grond.. waar ze dan weer wél gegeten werden door vele wespen, bijen en andersoortige stekertjes.. het was dus zaak vér van die bomen te gaan staan met je tentje..! :-)
  Geen flauw idee of je die ergens kunt kopen.

 22. Ik ken ze niet!
  Misschien vind je ze wel bij een fruitboer? Ik kan me alleszins niet herinneren dat ik ze al eens in de supermarkt gezien heb.
  Hoe proeft ze?

Geen reacties meer mogelijk.

Back To Top