Gelezen boeken bijhouden
Boeken en films

Gelezen boeken bijhouden (5 tips)

Ooit begon ik mijn gelezen boeken bij te houden omdat ik werkelijk geen idee had hoeveel boeken ik las. Harde les toen ik halverwege het jaar een nieuw bibliotheekabonnement moest. Ik telde toen mijn boeken maar tegenwoordig is het lijstje veel meer dan dat. Het is een lijstje om op terug te kijken, een mooie herinnering en mijn leidraad voor mijn jaarlijkse conclusie. 

Maak van elk boek een foto en zet die in een map
Nu is fotografie een beetje mijn dingetje maar iedereen kan foto’s maken. Naar waarheid moet ik zeggen dat 90% van mijn boekfoto’s met de telefoon gemaakt zijn. Dat zet gewoon makkelijk in een map. Omdat ik best lui ben deel ik de foto met mezelf via Whatsapp en download ze zo op mijn computer. Ik raad aan de foto’s op twee plaatsen op te slaan. Deel de foto ook op je blog.

Er zijn widgets beschikbaar voor Hebban, maar ook een widget waarmee je een afbeelding en titel kan delen. Ik zet die in mijn zijbalk, maar je kan ook de foiter gebruiken of Instagram of je gelezen boeken niet delen. Als je maar een systeem hebt om je boekfoto’s te bewaren.

Een beetje creatieve foto is leuk maar simpel is ook prima.

Schrijf elk gelezen boek op
Dat kan een kladblokkie zijn maar eigenlijk doel ik natuurlijk op een notitie in je telefoon. Zelf ben ik hartstochtelijk verknocht aan Evernote maar er zijn meer programma’s. Lees je 10 boeken in een jaar dan heb je weinig nodig maar neem van mij aan dat je na dertig boeken de eerste nog amler op kan noemen. De kaft was blauw geloof ik…

Schrijf elk gelezen boek meteen na het uitlezen op met eventuele details.

Delen op hebban, goodreads of instagram
Weet dat als je een lezer bent dat er een hele wereld schuil gaat online. Bookstagram is een levendige hashtag op insta en ook goodreads en hebban doen het goed. Zoek hier je weg in. Want wil je dat wel allemaal online zetten? Ik heb de mening van een ander niet nodig het is een zeldzaamheid dat iemand mij een boek adviseert en ik die ook goed vond.
Ook ik was even helemaal in de sociale media rond boeken, maar vond dat ik er teveel tijd aan besteedde en beter een boek kon lezen. Zoek uit wat voor jou werkt een notitieboekje is net zo goed als Goodread of Hebban.

Voeg extra info toe
Omdat boeken bij mij op een enkeling na weer vertrekken is het belang de administratie op orde te hebben wel duidelijk. Ooit fotografeerde ik het boek meteen als ik hem open sloeg, werkt niet, ik lees niet elk boek uit sommigen zijn gewoon ruk.

Wanneer ik weet dat ik het boek uitlees maak ik pas een foto. Vaak met een mooie achtergrond soms leef ik me uit in een sfeerfoto.

Ik fotografeer bladzijdes als daar een mooie zin op staat, een grove fout of info die ik nog niet wist. Dit laatste is vaak WO2 gerelateerd een spelingsfout tenzij grappig laat ik voor wat het is.

Ik weet welke boeken uit een minibieb komen, maar wil dat er nu bij gaan noteren gewoon omdat het kan.

Het aantal bladzijdes vind ik belangrijk omdat dat niet altijd klopt met wat online staat.

Uiteraard mijn mening over het boek vanaf dit jaar krijgen de boeken 1 tot 5 sterren.

Ook wil ik bijzonderheden noteren, dat het voorwoord 52 bladzijdes beslaat of dat er een foto instaat die bijzonder is.

Je gelezen boeken bijhouden maakt dat boeken je beter bijblijven, je kan nog eens een blog vullen met je favorieten en het is een waardevol naslagwerk om eens echt goed te weten wat je nodig hebt qua boeken en in mijn geval hoeveel. Daarom staan de eerste gelezen boeken alweer op een lijstje, bij jullie ook?

20 reacties

 • minoesjka2

  Ik houd mijn boeken inderdaad via Hebban bij, ik vindt het een fijne app.
  Daarnaast houdt ik ze op mijn blog bij, maar ik heb ook een exel bestand, wat ik eigenlijk altijd bij me heb op mijn telefoon. Daar staan de boeken die ik gelezen heb in, zodat als ik een boek ga kopen en ik twijfel of ik hem al heb, even in kan kijken.

 • Nicky

  Ik houd mijn gelezen boeken bij op Goodreads. Met een beoordeling erbij. Eigenlijk niet eens zozeer om het bij te houden maar mijn kind vraagt nog wel eens om ‘goede boeken’. En dan weet ik zo een-twee-drie geen antwoord. Dan kijk ik in Goodreads en kan ik makkelijk terug vinden welke boeken ik goed vond. Ben nu met boek nr. 2 van 2022 bezig.

 • meninggever

  Door de omvang van de collectie was ik al snel zo ver om alle boeken te registreren. Later ook te fotograferen. Dat is handig voor als je voor een evt aankoop twijfelt of je dit of dat boek wellicht al hebt staan of liggen. Zeker als je een boek in je eigen bieb nog niet hebt gelezen. En dan nog overkomt het me wel eens dat ik afgaande op de cover alsnog besluit tot opnemen in de collectie om daarna te ontdekken dat ik het toch al had al was de omslag wellicht anders….

 • Peter

  In plaats van online, zoals jij het noemt en zoals ik dat eerder ook deed, hou ik mijn gelezen boeken nu bij in Calibre op mijn thuiscomputer. Kost in het begin wat moeite, maar ik ben er wel tevreden mee nu.

 • Willie

  Het is wel een leuk idee om dat bij te houden. Ik ben sinds een paar maanden lid van de bieb en de laatst gelezen boeken heb ik toevallig in een schriftje opgeschreven. Zal eens kijken of dat handiger kan zoals jij beschrijft.

 • Mrs. T.

  Ik hield het bij in facebook totdat die kuren begon te vertonen. En verder schrijf ik natuurlijk een boel boekenrecensies op mijn blog.

 • Greth@

  Ik ga vaak naar de bibliotheek voor mijn boeken. Heel af en toe pak ik een boek die ik al een keer gelezen heb. Dan leg ik deze aan de kant en pak een volgende boek. Ik ben geen type om een boekenlijst bij te houden. In plaats daarvan lees ik liever een boek :)

 • Ferrara

  Dankzij jou ben ik in januari toch weer begonnen met boektitels en schrijvers te noteren. Met een paar woorden noteer ik ook de inhoud.

 • Nicole Orriëns

  Vooral een foto maken van het boek vind ik een goed en makkelijk uitvoerbaar idee. Ik blijf er een beetje laks in helaas. Hoewel ik van veel boeken wel een review schrijf op mijn boekenblog Momlit. Op die manier houd ik het toch een beetje bij.

 • Sjoerd

  Een goed idee om het gestructureerd vast te leggen als je veel leest. Ik lees tegenwoordig alleen nog digitaal en kan het op mijn e-reader zien. Een optie kan zijn om het boek te documenteren op basis van zijn ISBN nummer bijv. bij zoekeenboek.nl.

 • Naomi

  Sinds 2013 houd ik een Excel-bestand bij met mijn gelezen boeken. Ook het aantal pagina’s en de datum waarop het boek uit was. Boeken met vijf sterren maak ik dikgedrukt.
  Ik ben per 1 januari begonnen met GoodReads, maar ik weet niet of dat wat voor me is. Ik nam me voor: één maand proberen en dan een blog erover schrijven. Daarna zien we dan wel weer.
  Verder ben ik helemaal met je eens dat het, als je veel leest, handig is om het één en ander bij te houden, want je bent het anders inderdaad zo weer kwijt.