Boeken en films

Gelezen boeken bijhouden (5 tips)

Ooit begon ik mijn gelezen boeken bij te houden omdat ik werkelijk geen idee had hoeveel boeken ik las. Harde les toen ik halverwege het jaar een nieuw bibliotheekabonnement moest. Ik telde toen mijn boeken maar tegenwoordig is het lijstje veel meer dan dat. Het is een lijstje om op terug te kijken, een mooie herinnering en mijn leidraad voor mijn jaarlijkse conclusie. 

Maak van elk boek een foto en zet die in een map
Nu is fotografie een beetje mijn dingetje maar iedereen kan foto’s maken. Naar waarheid moet ik zeggen dat 90% van mijn boekfoto’s met de telefoon gemaakt zijn. Dat zet gewoon makkelijk in een map. Omdat ik best lui ben deel ik de foto met mezelf via Whatsapp en download ze zo op mijn computer. Ik raad aan de foto’s op twee plaatsen op te slaan. Deel de foto ook op je blog.

Er zijn widgets beschikbaar voor Hebban, maar ook een widget waarmee je een afbeelding en titel kan delen. Ik zet die in mijn zijbalk, maar je kan ook de foiter gebruiken of Instagram of je gelezen boeken niet delen. Als je maar een systeem hebt om je boekfoto’s te bewaren.

Een beetje creatieve foto is leuk maar simpel is ook prima.

Schrijf elk gelezen boek op
Dat kan een kladblokkie zijn maar eigenlijk doel ik natuurlijk op een notitie in je telefoon. Zelf ben ik hartstochtelijk verknocht aan Evernote maar er zijn meer programma’s. Lees je 10 boeken in een jaar dan heb je weinig nodig maar neem van mij aan dat je na dertig boeken de eerste nog amler op kan noemen. De kaft was blauw geloof ik…

Schrijf elk gelezen boek meteen na het uitlezen op met eventuele details.

Delen op hebban, goodreads of instagram
Weet dat als je een lezer bent dat er een hele wereld schuil gaat online. Bookstagram is een levendige hashtag op insta en ook goodreads en hebban doen het goed. Zoek hier je weg in. Want wil je dat wel allemaal online zetten? Ik heb de mening van een ander niet nodig het is een zeldzaamheid dat iemand mij een boek adviseert en ik die ook goed vond.
Ook ik was even helemaal in de sociale media rond boeken, maar vond dat ik er teveel tijd aan besteedde en beter een boek kon lezen. Zoek uit wat voor jou werkt een notitieboekje is net zo goed als Goodread of Hebban.

Voeg extra info toe
Omdat boeken bij mij op een enkeling na weer vertrekken is het belang de administratie op orde te hebben wel duidelijk. Ooit fotografeerde ik het boek meteen als ik hem open sloeg, werkt niet, ik lees niet elk boek uit sommigen zijn gewoon ruk.

Wanneer ik weet dat ik het boek uitlees maak ik pas een foto. Vaak met een mooie achtergrond soms leef ik me uit in een sfeerfoto.

Ik fotografeer bladzijdes als daar een mooie zin op staat, een grove fout of info die ik nog niet wist. Dit laatste is vaak WO2 gerelateerd een spelingsfout tenzij grappig laat ik voor wat het is.

Ik weet welke boeken uit een minibieb komen, maar wil dat er nu bij gaan noteren gewoon omdat het kan.

Het aantal bladzijdes vind ik belangrijk omdat dat niet altijd klopt met wat online staat.

Uiteraard mijn mening over het boek vanaf dit jaar krijgen de boeken 1 tot 5 sterren.

Ook wil ik bijzonderheden noteren, dat het voorwoord 52 bladzijdes beslaat of dat er een foto instaat die bijzonder is.

Je gelezen boeken bijhouden maakt dat boeken je beter bijblijven, je kan nog eens een blog vullen met je favorieten en het is een waardevol naslagwerk om eens echt goed te weten wat je nodig hebt qua boeken en in mijn geval hoeveel. Daarom staan de eerste gelezen boeken alweer op een lijstje, bij jullie ook?