Het vliegende yoghurtpotje

Het vliegende yoghurtpotje

Het vliegende yoghurtpotje

Vorig jaar juli vertelde ik jullie al over Frans zijn hobby. Hij is namelijk vliegenier. Dus jullie begrijpen dat ik regelmatig langs een winderig vliegveld mijzelf zit te vermaken. Had Frans vorig jaar alleen één van zijn zweefvliegtuigen klaar, heeft hij deze winter gebruikt om een vliegtuigje op te knappen wat elders uit een maisveld gehaald is. Kunnen die kleine vliegtuigjes niet goed tegen. Het vliegtuigje in kwestie miste zijn neus, de kap en ook het landingsgestel had flinke schade geleden. Hij was ten dode opgeschreven tot Frans zich over hem ontfermde.

 

Maanden van werk later is hij klaar. De kap is plastic over een door hemzelf geschaafde mal heen verwarmd en gebogen. Ook het landingsgestel heeft hij zelf gefabriceerd, maar dat was beide niets in vergelijking tot de neus. Van een slechte foto uitvergroot heeft hij een neus nagebouwd. Maten en dergelijke waren er niet te vinden en dus was het vooral improviseren, en daarbij denken aan het gewicht, het devies. Kloterig werk waar niemand op zijn vliegclub zich aan wilde branden. Dat Frans zich niet gek laat maken blijkt wel want de witte voorkant is een voormalig yoghurtpotje. Al eerder creëerde hij een nieuwe buik dat is een losse klep want om met zo’n ding te vliegen moet er nog heel wat techniek in. Nog wat doorzichtig plastic en warempel het leek van de winter opeens weer op een vliegtuig.

Inmiddels vliegt Frans al weer een keer of 10 met zijn vliegtuig. De kinderziektes zijn eruit en hoewel ik hem nog een keer in het voorbijgaan ‘vliegtuig in de boom’ hoorde roepen, doet het vliegende yoghurtpotje het prima.

22 thoughts on “Het vliegende yoghurtpotje

 1. Hartstikke leuk, zo’n man met een hobby! Ik vind het ook nog eens heel knap.

 2. Wat geweldig, dat hij dit kan!
  Een man met een engelengeduld en zeker geen twee linker handen ;-)

 3. een leuk hobby, zeker als je wat technisch onderlegd bent…

  prachtige foto in tegenlicht

  groeten

 4. Milieuvriendelijk kistje. Met elektromotor. Ik vloog als jong mens met lijnkisten en die hadden een gloeiplugmotor. Enorme herrie en dito uitlaatgassen. Dat hij als voorbeeld ook nog een Russische stuntkist heeft genomen is helemaal geweldig. Een Sukhoi, toch de kisten voor wereldkampioenen. Overigens is het af en toe ook handig om op het vliegtuig in te zoomen hoor….je bent wel erg met de piloot bezig…..:) Logisch overigens……

 5. Handig creatief én lief, jij mag niet klagen. Doe je ook niet dat weet ik. Wat een onwijs leuke knutselhobby lijkt me dat!

 6. Lekkere vent he hij poseerde niet eens zo loopt ie gewoon met dat ding. Hij repareert alles het blijft me verbazen.

 7. Vliegtuigjes bouwen is een hobby van me, vliegen ermee doet een vriend van me… Deze ziet er ook niet verkeerd uit. Het is een leuke hobby.

 8. prachtig Liesbeth , van harte Frans
  je hebt dit Russische vliegtuigje weer van de grond gekregen , met kunst en vliegwerk :)
  veel plezier nog op en naast de winderige vliegvelden

 9. Wat een knappert is die vent van jou toch. Hij prutst de moeilijkste dingen aan elkaar. Top hoor.
  Nog een toppertje vind ik de bovenste foto. Knap gedaan.

 10. Keurige landing ook! Ik vind het knap, zowel het vliegen als het maken c.q. herstellen van de vliegtuigjes. Yoghurtpotjes zijn multi-inzetbaar, dat blijkt maar weer. Net als (vroeger?) paperclips, luciferhoutjes en uitgekauwde stukjes kauwgom. :-)

Comments are closed.

Back To Top