Heb jij groene vingers dan?

Heb jij groene vingers dan?

Heb jij groene vingers dan?

Had je me drie maanden geleden gezegd dat ik een heuse tuinlog zou schrijven, dan had ik je hartelijk uitgelachen en waarschijnlijk iets over vieze vingertjs geroepen. Ik ben echt wel dol op de natuur maar tot voor kort was mijn mening dat de natuur maar gewoon mooi moest doen dan zou ik het wel fotograferen. Heb jij groene vingers dan? Ik vertel erover.

Het verhaal van het tuintje is een beetje lastig, het heeft namelijk met Frans en zijn verleden te maken. Dus hou ik het kort, het tuintje heeft altijd langs Frans zijn huis gelegen maar was niet van hem. Tot eind vorig jaar, toen kocht hij het. Een paar maanden geleden vroeg iemand waarom we nooit in de tuin zaten en antwoordde ik naar waarheid dat het er een puinhoop was. Toen kort daarna ook Marion nog ingeslapen moest worden en ik die een mooi grafje wilde geven, was het tijd iets aan die puinhoop te doen.

Groene vingers heb ik sowieso trouwens niet, de mijne worden alleen maar bruin

Het begon dus vooral met puinruimen, opruimen en aanvullen. Frans kocht de complete tuin met opstal en met goed zoeken vonden we potten, bakken en houders. Het kattenhuis was er al, maar liefde was wat die tuin miste, al jaren. Het werd tijd dat ik mijn stempel eens op die tuin ging drukken. Op aanraden ging ik naar een voor mij onbekend tuincentrum en kocht de eerste plantjes en bloemetjes. Inmiddels heb ik de eerste dingen alweer verplant, hebben we alweer dingen weggehaald en hebben we kale plekken in het gras aangevuld.

Heb jij groene vingers dan?
Eh nee, ik heb werkelijk geen flauw idee wat ik aan het doen ben. Maar het is allemaal niet zo lastig. Als het niet lekker groeit dan zet ik het ergens anders. Is het niet blij in een potje dan gaat het in de volle grond. Groene vingers heb ik sowieso trouwens niet, de mijne worden alleen maar bruin. Flauw. Ik heb de liefde voor de natuur zeker weten van mijn oma meegekregen. Haar tuin en raam stonden vol bloemen, daar stonden mensen voor stil.

Ondertussen is de tuin nog steeds een verwilderd zootje, alleen zijn de vogeltjes en insectjes enorm veel blijer en ik ook. Er groeit en bloeit van alles, wie weet die groene vingers van mij ook nog.

32 thoughts on “Heb jij groene vingers dan?

 1. Nee… echt groene vingers heb ik niet, hoewel ik de echte planten die ik heb toch wel heel erg goed verzorg en zo zien ze er ook uit. De tuin is zo gemakkelijk, daar heb je ik niet eens voor nodig.

 2. Ik heb foto’s van jullie tuintje gezien en ik vind het prachtig! Zelf heb ik helemaal geen ‘groene vingers’. Een volledig geasfalteerde tuin…. dat zou meer wat voor mij zijn ;)

 3. Mijn moeder was elke dag in de tuin bezig, dat was haar grote hobby. Ik kon me er niks bij voorstellen. Toen ik uit huis ging had ik er nog steeds niet veel mee maar de laatste jaren vind ik het een stuk leuker om te doen. Vooral omdat mijn vrouw er ook veel plezier aan beleeft stimuleert dat mij ook weer. En je leert het terwijl je ermee bezig bent…

 4. Hier doet mijn vriend de tuin en ik de plantjes binnen. Ach, zolang de beestjes je tuin leuk vinden, ben je al een heel eind, toch?

 5. Ik heb geen groene vingers maar geniet wel van bezig zijn in de tuin. Maar die is momenteel een beetje verwilderd. Daar zal ik iets aan moeten doen.

 6. Haha, ik heb ook geen groene vingers maar ik zorg er wel voor dat de plantjes niet verdorsten en de dooie bloemetjes haal ik ook weg. De rest laat ik met liefde aan Th over! Succes ermee ?

 7. Ons verwilderd bloementuintje moet ongeveer zoiets zijn als jullie tuintje.
  We hebben ook geen idee van hoe, wat ,waar of wanneer te planten of te zaaien, maar op de een of andere manier groeit er hier en daar wel iets volledig uit. Meer heb ik niet nodig voor mijn macro foto’s :-)

 8. Bij mij is het ook een gezellig wildernisje, waar ik alleen iets aan doe als het uit de hand dreigt te lopen. Toen ik hier 5 jaar geleden kwam wonen waren er alleen stoeptegels. Die heb ik er hier en daar uitgerukt. Wat ik plantte en zaaide, sloeg eerst niet erg aan. Dus ik was blij met de klimop en braam van de buren die mijn tuin steeds verder ingroeiden, dan had ik tenminste wat. Klimop is best sprookjesachtig en bramen zijn lekker!
  Maar inmiddels staat er veel meer, en pas nu heb ik de braam en klimop flink teruggesnoeid om de jasmijn, hebe en hortensia’s de ruimte te geven. Eindelijk begint het een beetje op tuinieren te lijken, maar ik hou wel van weelderig, en wil zeker niet dat het te truttig wordt.

 9. Nou ik merk dat vrouwen vaak meer in de tuin doen dan mannen.
  Vandaar dat veel tuinen er zo liefdevol bij staan.
  Het is een mooie hobby om je hoofd leeg te maken. Hans

  @ Ik probeer de draad weer op te pakken, mis de gezelligheid van de weblog enorm.

 10. Nou, of ik nou echt groene vingers heb weet ik niet. Vind het wel lekker om met groen, planten en aarde bezig te zijn. En als ik dan weer fruit van mijn balkon kan plukken word ik blij :-)

 11. Wij hebben er twee. Voor en achter. Op mijn aandringen jaren het laten verstenen met lekkere randen voor het groen, struikjes en bloemen, en in het hart omrande bakken waarin je van alles en nog wat kwijt kunt. Vrouwlief heeft de groene vingers, ik de goedkeurende blik. Slechts de buskusjes aan de voorkant hield ik zelf helemaal bij. Tot ze werden opgevreten. Intussen weer nieuw spul er in gezet en af en toe bewateren. Ik wil er geen verstand van krijgen ook nog. Mijn kop zit al zo vol met kennis….:)

 12. Je vingers zijn misschien niet groen, maar het leest of je er lol in hebt. Dat is het belangrijkste.. Vind ik.

 13. Je kan natuurlijk ook de natuur een beetje de vrije loop geven en tussendoor hier en daar een beetje bijsturen. Planten zie zich er vanzelf vestigen, groeien er ook altijd goed. Alvast heel veel succes met je tuinavonturen.

 14. Leuk blog over je groene (cq bruine) vingers :-)
  probeer wel eens wat uit maar meestal wint het onkruid in mijn tuin.
  heb dus totaal geen groene vingers

 15. Dat geeft me moed, want ik wil een huis met meer tuin. Maar mijn zoon zegt altijd van me dat ik zelfs een cactus niet in leven kan houden. Haha.

 16. De tuin.
  Ik word inmiddels wat ouder, maar ik vind het heerlijk er in te rommelen.
  Mijn vingers worden niet bruin, want, handschoentjes.
  Ben bang voor, nou, wormen, pissebedden en andere kleine tuinbeestjes.

 17. zo herkenbaar, sinds vorig jaar oktober hebben we een tuin. De buurt moet nog een beetje wennen aan mijn manier van tuinieren, maar het komt vast goed.

  Love As Always
  Di mario

 18. Die groene vingers komen vanzelf. Gewoon proefondervindelijk met planten bezig zijn en je leert aldoende.

 19. Oh leuk om te lezen. Als het een keer naar je zin dan een foto plaatsen hoor :)
  Hier geen groene vingers. Maar ik vind het wel erg leuk om stekjes te kweken en op te zien groeien tot heuse (kamer) planten. En ze dan ook nog levend te houden… Het gaat mij steeds beter af. De tuin is overigens een ander verhaal….

 20. als jouw vingers bruin worden van het bezig zijn in de tuin , worden ze steeds groener
  Marylou zegt het heel mooi

 21. Leuk joh.. gewoon lekker een beetje aan blijven rommelen.. dat groen groeit wel.. óf niet en dan plant je weer wat anders. ;-)

 22. Wanneer je niet van nature over groene vingers beschikt moet je het hebben van “al doende leert men” ook niets mis mee. Hoofdzaak is dat de tuin eruit gaat zoals zoals jullie hem fijn vinden en wat de natuur daarvan vindt kom je al doende wel achter, dan moet je aanpassen.
  Mijn vingers zijn ook niet zo groen, ik doe maar wat en dan bij voorkeur zó dat m’n vingers niét bruin of zwart worden want wie écht groene vingers heeft zit ook opgescheept met zwarte nagels en daar word ik weer niet zo blij van.

 23. Ik heb diverse kruiden staan ze groeien enorm want we open er te weinig mee. Ik heb aardappels gepoot en heb courgettes. De gele bloemen van die plant vielen me op. Pompoenen had ik al aan gedacht maar pas volgend jaar de tuin moet nog meer opgeruimd worden. Voor de rest veel losse plantjes en bloemen. Binnenkort weer een update.

 24. EZens de microbe te pakken heb leer je enorm veel door er naar te kijken en dingen uit te proberen.Tuinkruiden doen het altijd goed ze groeien alle jaren opnieuw en je heb smaakmakers voor bij het eten of munt voor in verse thee als je dat lust.Zo zal je ook meer en meer gaan uitproberen..groene vingers krijg na enkele tijd .Wat voor beginners ook leuk is ..koop een plantje van een pompoen.Zet hem ergens waar hij plaats heeft en al gauw verschijnen de grote gele eetbare bloemen die je kan vullen met gehakt en voor de herfst heb je nog pompoenen…ze vragen geen onderhoud,alleen af en toe water.Ik denk Liesbeth dat je aan je tuin nog plezier zal beleven en dan zullen je groene vingers nog groeien al geloof je dat nu nog niet.

Comments are closed.

Back To Top