Fotoserie: Wandelen in Woudrichem
Brabant,  Fotoserie,  Wandelen

Fotoserie: Wandelen in Woudrichem

Jaren geleden bezocht ik Woudrichem aansluitend aan een dagje Gorinchem. Over het water is het maar een klein tochtje maar juist door de vaartijden had ik niet zoveel tijd en beloofde mezelf eens terug te komen. Wandelen in Woudrichem stond alweer een lange tijd op mijn lijstje en van de week vonden we de tijd voor een voor mij hernieuwde kennismaking.

Woudrichem ligt in Brabant aan de Merwede en stamt uit de negende eeuw. Op de breedste straat van de vesting ontstond een markt waarmee ook meteen duidelijk is dat Woerkem zoals het in het Brabants heet, een stad is. Het strategisch aan diverse wateren gelegen stadje lag ook nog eens ideaal tussen de verschillende Hertogdommen. Na 1300 ging het vlot de goede kant op met Woudrichem. Ze kregen de inkomsten van riviertol, de stadsmuur werd aangelegd en de Sint-Martinuskerk werd gebouwd. Helaas was die ideale ligging ook de reden om het kleine stadje vaak te belegeren.
In de eeuwen erna ging het dermate slecht met Woudrichem dat er rond 1700 vrijstelling van belasting kwam. Onvoorstelbaar in de huidige tijd maar het heeft er voor gezorgd dat Woudrichem er nog is. Dit kleine stadje is onderdeel van de Nieuwe Hollandse Waterlinie, onder andere de filmset van Oorlogswinter en een beschermd stadsgezicht.

Hoewel het drukker was dan ik had verwacht parkeerden we moeiteloos binnen de vesting. Daar kan dat nog. Op goed geluk wandelden we een kant uit, liepen de poort onderdoor keek over het water en zagen dat we niet de enige waren. Een wandeling over de stadsmuur was meer een slalom maar het deerde me niet. Zoel bezoekers als bewoners groette en waren goedgehumeurd. We liepen de stadsmuur rond en eigenlijk wilde ik het pontje naar Loevestein nemen. Helaas te klein om afstand te houden en dus liepen we terug en verder. Restaurants zaten vol en ook de terrassen maar er werd nog afstand gehouden. We doorkruisten de straten keken door de ramen in zondags gesloten winkels en genoten van de schoonheid van dit hele mooie stukje Brabant. Wandelen door Woudrichem kan ik iedereen aanraden het lieve vestingstadje aan het water is ideaal voor een middagje rondkijken en een ideale combinatie met Gorinchem en Slot Loevestein.

31 reacties