Fotoserie: Wandelen in Woudrichem

Fotoserie: Wandelen in Woudrichem

Fotoserie: Wandelen in Woudrichem

Jaren geleden bezocht ik Woudrichem aansluitend aan een dagje Gorinchem. Over het water is het maar een klein tochtje maar juist door de vaartijden had ik niet zoveel tijd en beloofde mezelf eens terug te komen. Wandelen in Woudrichem stond alweer een lange tijd op mijn lijstje en van de week vonden we de tijd voor een voor mij hernieuwde kennismaking.

Woudrichem ligt in Brabant aan de Merwede en stamt uit de negende eeuw. Op de breedste straat van de vesting ontstond een markt waarmee ook meteen duidelijk is dat Woerkem zoals het in het Brabants heet, een stad is. Het strategisch aan diverse wateren gelegen stadje lag ook nog eens ideaal tussen de verschillende Hertogdommen. Na 1300 ging het vlot de goede kant op met Woudrichem. Ze kregen de inkomsten van riviertol, de stadsmuur werd aangelegd en de Sint-Martinuskerk werd gebouwd. Helaas was die ideale ligging ook de reden om het kleine stadje vaak te belegeren.
In de eeuwen erna ging het dermate slecht met Woudrichem dat er rond 1700 vrijstelling van belasting kwam. Onvoorstelbaar in de huidige tijd maar het heeft er voor gezorgd dat Woudrichem er nog is. Dit kleine stadje is onderdeel van de Nieuwe Hollandse Waterlinie, onder andere de filmset van Oorlogswinter en een beschermd stadsgezicht.

Hoewel het drukker was dan ik had verwacht parkeerden we moeiteloos binnen de vesting. Daar kan dat nog. Op goed geluk wandelden we een kant uit, liepen de poort onderdoor keek over het water en zagen dat we niet de enige waren. Een wandeling over de stadsmuur was meer een slalom maar het deerde me niet. Zoel bezoekers als bewoners groette en waren goedgehumeurd. We liepen de stadsmuur rond en eigenlijk wilde ik het pontje naar Loevestein nemen. Helaas te klein om afstand te houden en dus liepen we terug en verder. Restaurants zaten vol en ook de terrassen maar er werd nog afstand gehouden. We doorkruisten de straten keken door de ramen in zondags gesloten winkels en genoten van de schoonheid van dit hele mooie stukje Brabant. Wandelen door Woudrichem kan ik iedereen aanraden het lieve vestingstadje aan het water is ideaal voor een middagje rondkijken en een ideale combinatie met Gorinchem en Slot Loevestein.

31 thoughts on “Fotoserie: Wandelen in Woudrichem

 1. Een heel mooi plaatsje! We zijn er 2 jaar geleden geweest!
  Ik heb er zelfs zo ongeveer de grond gekust ;-)

 2. Wel gezien maar niet bewust dat het Jan Klaassen was. Een echte pacifist dus.

 3. Prachtgebied, met een rijke geschiedenis. Heb je het beeldje van Jan Klaassen de Trompetter nog zien staan, in Woudrichem? Mijn vader hield erg van Nederlandse steden, van geschiedenis en legenden, en hij vertelde dat Jan Klaassen een nogal tegendraads figuur was. Tijdens de Tachtigjarige Oorlog vertikte hij het bijvoorbeeld om te vechten, want daar had hij een hekel aan. En dan toch een standbeeld krijgen, hè. Dat us toch wel knap.

 4. Ja, Woudrichem is een leuk dorpje, een vroegere vriendin van mij kwam daar vandaan, dus ik kwam er vroeger nog wel eens.

 5. Je hebt er weer héél sfeervolle foto;s van gemaakt. Zeker een aanrader voor een bezoekje. Je hebt niets te veel gezegd.

 6. Prachtig. Je hebt een paar fraaie historische hoogtepunten uitgelicht

 7. Ik vind het daar zó mooi! Tip: ga nog een keer tegen zonsondergang, in de herfst. Dan kun je er ook geweldige foto’s maken, tijdens het ‘gouden uurtje’.

 8. Heel Nederland is prachtig, je hoeft echt het land niet uit. Kijk alleen al naar Zeeland.

 9. Wat maakte je er prachtige foto’s.Dit stadje kan me echt bekoren

 10. Ben er slechts één keer kort geweest en dan was het nog voor zaken. Mijn eerste indruk was toen ook al dat het een zeer pittoresk stadje was. Nu krijg ik helemaal zin om nog eens terug te keren (als toerist dan).

 11. Nederland is met stip mijn favoriete vakantie land, deze foto’s bewijzen dat nog maar eens !

 12. Mooi daar, ik ben er nog nooit geweest. Mooie foto’s heb je genomen.

  Love As always
  Di Mario

 13. Een prachtig stukje Nederland. Je hebt het ook fraai in beeld gebracht.

 14. Prachtig stadje!
  Treeske moest en zou erheen omdat daar de tv opnames van dr. Tinus werden gemaakt.
  Toen ze het grindpad van dr. Tinus ‘zijn woning’ op fietste, gleed ze onderuit aldaar. Gelukkig had ze geen dokter nodig, enkel een Hulk die haar overeind hielp. Want ja, dr. Tinus was na de opnames natuurlijk vertrokken. ?

 15. Ah ja.. was er ook in combinatie met Gorinchem een paar jaar geleden.. had er een flinke dag voor uit getrokken, met de trein naar G’chem en ook over en weer gevaren naar Woerkum halverwege de dag. Naar Slot Loevestein was in die tijd niet mogelijk (maart of zo), dus ik moet ook nog eens terug.
  Ontzettend leuk vestingstadje, zoals jouw prachtige foto’s ook goed laten zien.

 16. ja die stadjes zijn een bezoek meer dan waard
  goed dat jullie terug gingen en ons die pracht laten zien
  er ligt ook een flinke geschiedenis
  ik zelf wil die kant ook nog eens op

Geen reacties meer mogelijk.

Back To Top